Атанас Атанасов: Има основания за арест на Румен Петков

Водещ: Корупционните скандали, които направи българската опозиция. Ще продължи ли тя да върши работата на управляващите след създаването на ДАНС и след началото на реформите в МВР? Разговор с генерал Атанасов, който държеше запалката в ръката си, когато подпали големия скандал, разтресъл държавата. Добро утро.
Атанас Атанасов: Добро утро, г-н Бареков. Добро утро и на вашите зрители и честито Възкресение Христово!
Водещ: Во истина воскресе Христос! Дали обаче ще възкръснат скандалите, провокирани от опозицията след началото на тези оздравителни процеси сред управляващите, както те сами ги наричат? Не е тайна, че хората виждат, че медиите пресъхнаха вече от тези скандали, но пък има документи, има папки, част от които дадени от вас, които са вече в органите, които трябва да се занимават с този случай – прокуратура, ДАНС. Какво става с тях?
Атанас Атанасов: Парламентът излезе във ваканция, както е по правилник. Управляващите имат достатъчно време да се организират, знаци към обществото, че имат реални намерения да се борят с мафията. Какво обаче виждаме на този етап – новоназначеният вътрешен министър на втория ден излезе и каза в България мафия няма. Интересно по какъв начин….
Водещ: Между другото, как тълкувате изречението на Миков, че няма мафия в България?
Атанас Атанасов: Политически ход за вътрешната публика и за Брюксел, разбира се. Само че той не си дава сметка в какъв капан влиза.
Водещ: Дали пък не ги успокоява така мафиотите, като им казва няма мафия , те да се успокоят, след това да последва…
Атанас Атанасов: Целта е да се мие имиджът на властта, на правителството, разбира се. Но аз казвам, не си дава сметка в какъв капан влиза. Защото има категорични данни за обвързаност. Какво значи мафия, простичко казано – обвързаност на престъпността с властта. Нали за това си отиде Румен Петков. Отказът на управляващи да признаят тази връзка, обясненията, опаковките, ме се правят тези промени, козметични между другото, в правителството по други причини и че Румен Петков е постъпил държавнически като си е подал оставката, той беше изритан от властта под натиска на обществото, на опозицията, на Брюксел, това е истината, та този отказ на практика показва, че управляващите нямат намерение да признаят за тези връзки. И това означава, че от тук до края на мандата им ще гледаме едни серии за опит за замитане на следите.
Водещ: Или пък удари, които ще се нанасят от ДАНС и от властта върху организирани престъпни групи в обществото. Това са двата варианта, изборът е техен, не ваш.
Атанас Атанасов: Разбира се. Хората ще повярват, че властта има действителни намерения да се справи с това явление, ако бъдат арестувани хора от калибъра на Румен Петков. Има данни, между другото, за това…
Водещ: За какво данни, че той ще бъде арестуван или че трябва да бъде арестуван?
Атанас Атанасов: Не, има данни за две престъпления, извършени от него, за които, между другото, прокуратурата бездейства.
Водещ: Какво стана с тези материали, които предадохте на прокуратурата и на ДАНС? Извинявам се за моята несведущност, но може би не сте ги предали на ДАНС, материалите от скандала.
Атанас Атанасов: Кои материали?
Водещ: Разни СРС-та…
Атанас Атанасов: За Иван Иванов?
Водещ: Не само. Тук идваха хора в студиото, които даваха интервюта по темата, след това имаме данни, че бяха привиквани, в прокуратурата най-малкото, да дават показания.
Атанас Атанасов: Не знам подробностите, но едно нещо ме тревожи – самата информация се събира на едно място и това е Военна прокуратура. Тази Военна прокуратура през годините се прослави като едно звено, като черна дупка – каквото влезе, там потъва.
Водещ: Това каза и Ревизоро, че данните са във Военна прокуратура, а понеже него го разпитва Гражданската прокуратура, там пък няма данни за нищо и, казва, работят само с това, което аз им казвам.
Атанас Атанасов: Аз бих искал да говоря по една много интересна тема, която се развива в този скандал, това е темата за държавната тайна. Държавната тайна е създадена да се пазят определени инструменти на държавата, определени тайни, които да дават възможност тя да бъде ефективна, да се пазят секретните сътрудници, механизмите, по които работят службите. Вместо това виждаме, че се оповестяват имена на секретни сътрудници. За това не се търси отговорност, между другото. И много интересно, историята с Алексей Петров може да се реши за един час, няма отговор по този въпрос.
Водещ: Това ли е данната, с която разполагат за ареста на Румен Петков, както казвате вие, че той е издал името на секретния сътрудник офицер…
Атанас Атанасов: Аз подадох лично сигнал до главния прокурор, в който посочих, че ако Алексей Петров е бил на секретния щат на службите, има издадена държавна тайна и би следвало да се потърси съдебна отговорност. От всички данни в публичното пространство става ясно, че Румен Петков е оповестил тази информация. Справката изисква не повече от два часа работа. Минаха двайсет дни и няма нищо. Но за държавната тайна. В тази ситуация държавната тайна се използва като параван, зад който да се крият безобразията на властта. Защото всичко това, което се върши сега във Военна прокуратура е отново скрито зад държавната тайна. Не може да се оповестява. Когато се заяви публично някоя информация за укриване на престъпления на властта, вместо да се започне да се проверява това вярно ли е, започва да се проверява кой е изнесъл информацията.
Водещ: Това, което стана като скандал от вас ли тръгна – от генерал Атанасов, от опозицията, от уволнените генерали от МВР или от ДАНС, о агенция ДАНС, която беше натрупала един критичен материал от данни и този материал трябваше да избие от някъде, за да стане този фойерверк?
Атанас Атанасов: Не искам да коментирам тази структура по разбираеми причини. Аз съм бил директор четири години и половина на хората, които работят в нея.
Водещ: Най-малко тя е нова, трябва да й се даде някакъв шанс и (…) няколко месеца.
Атанас Атанасов: За съжаление обаче, ще си позволя само това да кажа, не виждам особен ентусиазъм там да се разплитат нещата по тези подадени сигнали. Напротив, даже сякаш има напрежение между ДАНС и прокуратурата. Но…
Водещ: Готови ли са с доклада, който по ваши данни трябваше да изготвят за този скандал?
Атанас Атанасов: Имаше някакъв доклад, пък се връща от прокуратурата за доработване, не знам какво се е случило по-нататък. Няма реални факти обаче. Не може да се счита, че с ареста на този служител Иван Иванов е постигната голяма победа. Иван Иванов е един средноразряден служител.
Водещ: Между другото, американците казаха, като казвам американците, съжалявам за този жаргонен израз, но правосъдното министерство на САЩ, посланикът Негово Превъзходителство г-н Байърли казаха, че те тотално са изгубили доверие в специалната служба ГДБОП (Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”), което означава, че са загубили доверие не само в господин Иванов, те са загубили доверие във всички от горе до долу.
Атанас Атанасов: Аз съм сигурен, че в ГДБОП голямата част от хората са честни и искат да си изпълняват задълженията. Проблемът във всички оперативни служби на МВР се състоеше в това, че беше приложена една система на кадрова търговия. На възлови места в тези служби по времето и на Петканов и в последствие на Петков, тоест на последните две правителства, се назначаваха хора, чиято задача беше не да разкриват престъпленията, а да ги прикриват. Но вижте, отговорността за това не може да се носи от изпълнителите.
Водещ: Той я понесе вече министърът.
Атанас Атанасов: Не, отговорността трябва да се понесе от възложителите. На тези хора им е възлагано от най-високо ниво. И аз казвам, съществуват в прокуратурата категорични данни за съпричастност на Румен Петков към този процес. И питам защо прокуратурата до този момент не е отделила тези материали от Военна прокуратура, да ги изпрати на компетентната градска, която да му образува дело. Защо се бездейства по този въпрос? Ако нашите управляващи, но основно прокуратурата, искат в Брюксел да се счете, че тук се предприемат адекватни действия, би следвало да разследване, казвам, срещу хора от калибъра на Румен Петков. Би трябвало да се провери какво стана с онези раздадени пари под масата на Батко от Орешарски, Гагазуво и Мутафчиев. А какво се случва с приватизацията на Български морски флот и такива сериозни неща.
Водещ: Вие давате тука нови анонси. Аз да ви питам за два скандала, които тлеят на опашката на този, който може би заглъхна вече. Нов МВР скандал тръгва отново от генерал Атанасов, пишат вестниците. Най-вече заради това разкритие, което правите, не сте го казали вие, пише го “24 часа” – операция “Сови” за дървената мафия, която плащала пари за изборни кампании на партии от управляващото мнозинство. Това е нещо, което вие намекнахте в интервю в началото на седмицата. И нещо, което намекна Кольо Парамов в интервю пред нас – за 15 или 17 депутати от целия спектър, които са намесени в различни операции на специалните служби, част от тях за контакти с търговци на хероин. Най-вероятно ставаше въпрос за Бургас и за групата на Митьо Очите, но това е мое тълкувание. Какви примери са тези два скандала? Какво ще стане от тях според вас?
Атанас Атанасов: Аз, както в случая с Иван Иванов, в този случай, за който, да, казах няколко неща пред един столичен вестник…
Водещ: Доста подробности излизат днес – че има операция, правена от една служба, пък прехвърляна на друга служба…
Атанас Атанасов: Най-вероятно вестниците са пуснали своите връзки в службите и са започнали да изваждат информация аз не съм чел днешната преса, не ми е останало време, ще я прегледам после, не мога да коментирам конкретика. Искам да кажа обаче, че…
Водещ: Може би и вие се правите сега на умряла лисица, както навремето каза министър Петканов за Бойко Борисов. Знаете, обаче не искате за кажете.
Атанас Атанасов: Много неща знам, но искам да кажа следното нещо. Ще постъпя и в този случай, както и в предния – институционално. Аз тогава сезирах главния прокурор, а бяха предприети определени действия, които доказаха, че информацията, която предоставиха е обективна. Сега смятам да постъпя по подобен начин. И мисля, че този въпрос трябва да бъде поставен на вниманието на вътрешната парламентарна комисия, да поискаме доклад и от вътрешния министър, и от председателя на ДАНС по този случай, за да видим с каква информация разполагат. И за мен на-важното нещо е да се провери на високо ниво в МВР била ли е потулена тази разработка. Защото, доколкото разбирам, информацията, аз съм сигурен, че е обективна, защото източниците, с които съм контактувал са солидни, имам им доверие. Става въпрос за един от обръчите от фирми около ДПС, за които самия Доган говореше.
Водещ: Някъде се казва, че за цялата тройна коалиция става въпрос, днес в печата.
Атанас Атанасов: Аз знам, че става въпрос за обръч от фирми, свързан с добиването на дървен материал, които фирми са си плащали лепта в движението за това, че са осъществявали тази дейност. И в последствие тази разработка е била една от причините да се стигне до там горите да бъдат взети от управлението на ДПС.
Водещ: Това щях да ви попитам, причастност на БСП няма ли, която по принцип стопанисва вече…
Атанас Атанасов: Една от причините да вземе тази разработка е била да се вземе управлението на горите от ДПС и да бъде дадена на БСП. Като обаче политически направен този ход за отнемането на управлението, но не е потърсена отговорност на тези, които са били замесени в цялата схема по събирането на пари.
Водещ: Много често през последните дни чувам политици да казват има и втори диск, има и втори диск, ще видите какво ще стане, има и втори диск. Някои то тях са доста притеснени за така наречения втори диск, други по някакъв начин очакват скандалът да продължи на гърба на нови лица. имаше един директен анонс за това, че август ще бъде много интересен, че е време на Румен Петков да влезе в контраатака срещу това, което му се случи. Двете теми. Първо за диска.
Атанас Атанасов: Дискове много. В ДОТИ е пълно с дискове. Въпросът е…
Водещ: Не е само втори, а много са вторите дискове.
Атанас Атанасов: Не, въпросът е, че новият вътрешен министър би следвало да направи една вътрешна ревизия на скритите дискове, по които не е взето отношение.
Водещ: Има ли скрити дискове?
Атанас Атанасов: Абсолютно.
Водещ: Защото този беше скрит, който вие го изнесохте.
Атанас Атанасов: Абсолютно. Има доста разработки, по които е събрана информация чрез СРС-та и не е взето отношение по тях по различни причини.
Водещ: Колко горе-долу, като казвате много дискове.
Атанас Атанасов: Не мога да знам.
Водещ: 10
-15 разработки?
Атанас Атанасов: Аз от няколко доклада, които четох, включително и един доклад на ДАНС, видях доста разработки на ГДБОП, които са замазани. Тези разработки трябва да бъдат проверени, каква информация е била събрана по тях, какво отношение е било взето и, ако не е взето, кой е този, който е разпоредил или подтиснал тази информация.
Водещ: Има ли политици, които трябва да се притесняват или публични фигури от много дискове?
Атанас Атанасов: От средите на управляващите според мен има немалко хора, като казвам средите на управляващите, нямам предвид само да речем законодателната власт, в никакъв случай, хора от изпълнителната власт основно…
Водещ: Защото Кольо Парамов говореше и за хора от опозицията в парламента. А той позна за скандала с Румен Петков.
Атанас Атанасов: Няма да коментирам Парамов по различни причини. Но опозицията няма от какво да се притеснява, защото опозицията не упражнява властта. Опозицията има задачата да разкрива далаверите на управляващите. И аз си мисля, че ние така задружно, както работехме по този скандал, така ще продължим и в бъдеще да работим за демаскиране на истинското лице на управляващите, за да може на следващите избори българските граждани да направят информиран избор.
Водещ: Кога ще е новият скандал, след като има толкова много дискове? Август месец ли да го очакваме, както стават скандалите, или по-рано?
Атанас Атанасов: Не, аз не виждам защо трябва по този начин някакви съкрални дати да се определят. Трябва да се работи постоянно и последователно още след…
Водещ: Има два варианта – или МВР да започне да си върши работата, другият вариант е да си продължат скандалите през вас, да излизат дискове и да се хвърлят в медиите.
Атанас Атанасов: Не знам дали това ще направи впечатление, но аз искам да посоча един факт, който е важен. Михаил Миков и Румен Петков са другари в Изпълнителното бюро на Висшия партиен съвет на БСП. Да вярваме ли, че ще посегнат един на друг?
Водещ: Тук мога да споря с вас, защото на практика, когато вие писахте доклада за Евгени Бакърджиев, той също беше другар в тогавашното синьо изпълнително бюро.
Атанас Атанасов: Не съм писал доклад специално за Бакърджиев, но искам да посоча да посоча, че аз…
Водещ: Където беше пък г-н Иван Костов и пак го ударихте…
Атанас Атанасов: … не съм бил партиен функционер. Аз бях държавен служител на висока позиция, партийно неангажиран и съм си изпълнил задълженията.
Водещ: Да де, ама тогава премиерът и министърът бяха от партията на върха, пък ударихте министъра. Защо да не вярваме, че и сега може да стане.
Атанас Атанасов: Добре, нека го направят. Нека да го направят – и МВР, и ДАНС. Само че…
Водещ: Очаквате ли контраатаката на Румен Петков?
Атанас Атанасов: … на 13-ти март аз публично обясних тогава за справката и за диска. Два месеца. А тези два месеца какво сме видели – един арестуван Иван Иванов и нищо. Аз казвам, и съм сигурен, че българското общество мисли по този начин, не ни интересува Иван Иванов, интересуват ни неговите покровители.
Водещ: Ама нали знаете как става, Вальо Топлото, вие говорите тук за два месеца, Вальо Топлото стои две години пред съдебно производство…
Атанас Атанасов: В досъдебна фаза.
Водещ: … в досъдебна фаза стои той и мълчи. Като мълчиш, какво ще ти се случи – нищо.
Атанас Атанасов: Ама няма нужда да говори Иван Иванов. Има документи, има доказателства събрани, разбирам, че има разпитани други свидетели, които уличават директно Румен Петков. Каякво чака Борис Велчев? Чака от Брюксел да му кажат директно, че не си върши работата?
Водещ: Добре, жертвата, така, ако можем да я наречем, Румен Петков какви последствия ще има според вас за цялата политическа система?
Атанас Атанасов: Не е изключено вътрешно партийното напрежение да избухне в БСП. Нещата зависят изключително и основно от Първанов. Първанов е кръстникът на цялата тази коалиция, той е човекът, който държи властта вътре в БСП. От неговото поведение зависи как ще реагира Румен Петков.
Водещ: Има ли противоборство между премиера срещу президента?
Атанас Атанасов: Забелязват се такива признаци.
Водещ: Това вътрешнопартийно напрежение в БСП как ще се…
Атанас Атанасов: Забелязват се определени признаци. Но аз искам да кажа, че най-верният последовател на Първанов в БСП е самият Станишев. Станишев е част от договорката между Първанов и комунистическата аристокрация да получи тази позиция. Това е една дълга тема. Така че според мен в определени ситуации това противоборство са журналистически спекулации. Аз си мисля, че основните играчи в бившата Комунистическа партия си дават сметката, че ако сега загубят властта, едва ли имат шансове скоро, в последствие. Така че с всички средства ще…
Водещ: “Президентът кадрува в МВР”, пише днес в. “Монитор”. Доколко новият екип, който ще бъде около министър Миков на ниво заместник-министър, на ниво главен секретар… Има различни предположения. Едното е, че ще остане генерал Валентин Петров на поста главен секретар. Другото е, че има две-три имена, които се борят помежду си за тази номинация. Доколко това е вярно?
Атанас Атанасов: Няколко, хайде да не казвам няколко, двама от солидните спонсори на Първанов се борят за това Валентин Петров да остане главен секретар.
Водещ: Новите имена…
Атанас Атанасов: Аз обаче си мисля, че, ако той не си отиде, това ще е нов скандал в МВР, защото той е по-виновен от Румен Петков за това, което се е случило.
Водещ: Най-малкото ще остане като мишена за опозицията.
Атанас Атанасов: Но и новите имена… Вчера новият министър имаше една кратка пресконференция, забелязах един от кандидатите там за главен секретар, който беше…
Водещ: Така ли? Кой?
Атанас Атанасов: Няма да му споменавам името.
Водещ: Защото има три имена, според повечето вестници. Аз мога да ги прочета: Красимир Петров, сегашният генерал на Гранична полиция, ОДП-Бургас – Павлин Димитров, също генерал от ОДП-Бургас, и другото е мисля, че на генерала от НС “Полиция” Веселин Димитров. Три.
Атанас Атанасов: Аз лично мисля, че сега в момента – ще генарализирам, сега в момента върхът на министерството е заразен изцяло. Така че замяната на единия Петров с другия Петров е преливане от пусто в празно.
Водещ: Генерал Атанасов. Няма втори диск, много са дисковете, които се съхраняват в специалните служби със СРС-та, които не са видели бял свят и на практика са били потулени от предишното ръководство на МВР. Това казва ген. Атанасов в нашето студио. Според него е крайно време прокуратурата да излезе с позиция по казуса с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и сигналите, които ген. Атанасов и други публични фигури са отнесли към тази институция. Също така ген. Атанасов не вярва на Военна прокуратура и споделя, че Гражданската прокуратура трябва да се занимава с този случай. Това са част от опасенията на опозицията, която в очакване на реформите в МВР се готви за нови политически удари срещу управляващите, това е нейната работа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...