Атанас Атанасов: Имам доказателства за връзки на министри с мафията

Г-н Атанасов, преди време обвинихте сегашното правителство,че се опитва да сложи ръка върху контрабандните канали. През седмицата обаче бе разбит канал за внос на цимент от Турция. Това не ви ли опровергава?

– Въпреки шума, който се вдигна в медиите, все още не е ясно какво точно е свършило МВР по споменатия случай. Появиха се много разнопосочни информации, от които съдя, че всичко, което се е случвало с вноса на цимент през Малко Търново, ще бъде трудно доказано в хода на разследването. Според мен акцията е част от предприетите напоследък показни акции на вътрешния министър Румен Петков и неговия екип. С тези действия се цели да бъде формирана нагласа в общественото мнение, че има коренна промяна в стила на работа на вътрешното ведомство след идването на власт на новото трипартийно правителство. От друга страна, тези акции целят да покажат на Европейската комисия, че управляващите у нас най-после предприемат решителни мерки в борбата с организираната престъпност и корупцията. Нещата обаче са много по-сериозни, отколкото се представят в медиите. Няма как кабинетът “Станишев” да реши проблемите, тъй като негови представители са директно свързани с лица от подземния свят. Те само ще опитат да предприемат показни акции срещу лица, които не са им удобни. Дейността на управляващите от БСП, НДСВ и ДПС ще се състои в това да пазим бизнеса на “нашите” и да притискаме тези, които не си плащат.

Това са много силни обвинения. Имате ли конкретни доказателства в подкрепа на тези твърдения?

– Разбира се, че имам. Имам информация, конкретна информация за конкретни връзки за лица от висшите етажи на държавното управление. Поради чисто юридически причини няма да назова техните имена, но те така или иначе са известни на обществото.

Кажете тогава за кои престъпни структури твърдите, че са покровителствани от властта…

– Ами вземете само толерирания както от правителството на Симеон Сакскобургготски, така и на Сергей Станишев Бизнес клуб “Възраждане”. Нима в него няма представители на сивата икономика? А тази структура не само че бе допусната до участие в Съвета за икономически растеж, но получи и много други привилегии.
По-страшното е друго. В периода след подписването на договора ни за присъединяване към ЕС от пролетта на миналата година в западната преса започнаха да се появяват информации, че мафията взема връх над държавността у нас. Така че това, което говоря аз тук, съвсем не звучи като измислица в страните от Европейския съюз.

Не се ли опасявате, че могат да ви припознаят като “съавтор” или информатор на част от публикациите?

– След появата на статиите за наличието на списъци в Брюксел с наши мафиотски босове част от управляващите у нас, включително и премиерът Сергей Станишев, се опитаха да твърдят, че, виждате ли, тази информация не е вярна, че тя се поднася тенденциозно от определени опозиционни среди вътре в България и така нататък. Бих казал, че едно такова обвинение е твърде наивно. Това е едва ли не подценяване на информационните възможности на страните членки на Евросъюза. За да бъде публикувана информация в такива издания като Би Би Си, която при това е държавна, “Билд” и др., това означава, че тя е проверена неколкократно и от различни източници. Търсенето на врага в лицето на българската опозиция е най-неправилният подход. Въпросът трябва да бъде не кой е дал данните, а дали те са верни? За съжаление отговорът съвсем не е в полза на управляващите. Просто у нас няма политическа воля за справяне с престъпността и корупцията. У нас има икономически субекти, и то съвсем немалко, които нямат интерес от приемането ни в ЕС и ще бъдат доволни от евентуалното ни отлагане. Това са хора, които харесват европейските пари, но не харесват европейските правила. Именно тези кръгове са тясно обвързани с последните две правителства у нас. Какво се случва? Знаем кои са силовите босове, но не предприемаме действия срещу тях. В този случай обяснението за пасивността на изпълнителната власт може да бъде само едно -просто мафията е изпратила там свои хора.

Все пак през тази седмица бе приета Стратегия за борба с корупцията и работен план към нея. Това не е ли демонстрация на желание за справяне с проблема?

– За стратегията няма какво да кажа. Вижте кой е нейният автор и ще разберете колко ефикасна ще бъде тя. Един от най-лошите сигнали, който България можеше да излъчи към ЕС, бе назначаването на Георги Петканов за министър на правосъдието. Този човек, който се провали в борбата с престъпността и по негово време бяха сключени десетки корупционни сделки, а МВР не предприе никакви действия, получи специален бонус, като бе избран за министър на правосъдието.

Вие продължавате ли да настоявате за изслушването на Георги Петканов по повод доклада за загубите от 14 млн. лева от гранични такси?

– Преди да ви отговоря, ще ви кажа, че вътрешният министър Румен Петков с цел да запази коалицията прави всичко възможно да прикрие бездействието на своя предшественик. Принудиха Валери Григоров да подаде оставка като шеф на “Гранична полиция” и счетоха, че с това е поета отговорност. В същия момент обаче започнаха да обясняват, че оттеглянето му нямало нищо общо със скандала. Съгласно едно изменение на Закона за МВР от 2003 г., внесено лично от Георги Петканов, вътрешният министър “пряко ръководи и отговаря” за дейността на материално отговорните лица във ведомството. Ето защо смятам, че Георги Петканов не само че не е упражнил достатъчен контрол по повод събирането на граничните такси, но е извършил престъпление. Аз лично ще направя всичко възможно скандалът да не се покрие и да се изясни докрай. Искам специално за “БАНКЕРЪ” да кажа нещо, което досега не е оповестявано. Вътрешният министър Румен Петков твърди, че след като през ноември миналата година аз представих в Народното събрание одитния доклад за дейността на “Гранична полиция”, бил извършен повторен одит, който опровергал първоначалните констатации за липсата на 14 млн. лева. Аз разполагам с окончателния доклад на служба “Ревизионна” към МВР, който потвърждава всички данни от първоначалния одит. Възнамерявам да внеса окончателния доклад на ревизори в Комисията за борба с корупцията към Народното събрание, както сторих това и със заключението от първата проверка. Така че скоро ще лъсне и тази лъжа на Румен Петков. Липса на 14 млн. лева има и отговорен за това е Георги Петканов. Как сега от Европа да му повярват на някаква елементарна стратегия. Все пак в Брюксел не са толкова елементарни.

За срастване между престъпността и държавата обаче се говореше и по време на управлението на кабинета “Костов”, част от което бяхте и вие. Точно тогава изгря звездата на фигури като Косьо Самоковеца, Мето Илиянски и други?

– Вижте, контрабандата е вид престъпление. Никой по света не е успял да я спре напълно. Каква е разликата между това, което се случваше по време на мандата на НДСВ и сега и в периода 1997-2001 година? При управлението на ОДС имаше политическа воля за ограничаване на нелегалния внос, а сега такава липсва. Споменете си аферата “Бартекс”, разбития канал за внос на цигари през пункта “Ново село”, спиртната афера…

Да, но имаше и слухове за куфарчета с пари от митниците към партийната каса на управляващата партия, а някои “израснаха” от портиери до покровители на контрабандата…

– Възможно е Самоковеца, който явно визирате, да е бил толериран от определени лица, когато ОДС бе на власт, но категорично това не е било на най-високо държавно ниво. Това са голословни приказки. Все пак ние сме в опозиция вече втори пореден мандат и ако имаше такива доказателства, те спокойно можеха да бъдат извадени на бял свят и да осъдят виновните.

А какво се случи с правените по ваше време разработки срещу висши митничари. Къде потънаха те?

– Нека уточня, че Националната служба за сигурност, която оглавявах аз, не се е занимавала с разработки срещу висши митничари. Но имаше едно оперативно дело, в което бяха събрани данни, че високопоставени служители от НСБОП са работили за лица, занимаващи се с контрабанда.

Тази информация беше събрана в края на нашето управление и решение по нея трябваше да вземе през 2001 година тогавашният министър на МВР Георги Петканов. Знаете ли какво се случи? Въпросните служители от отдела за “Стокова контрабанда” бяха пенсионирани с почести. Малко преди да напусна МВР, Георги Петканов дойде лично в моя кабинет, придружаван от един от заместниците си и началника на политическия кабинет и поиска да се запознае с материалите по делото. Дали пък не се е притеснявал какво ще се случи с някои от замесените лица?

Но когато говорим за успешната реализация на разработки за корупция, нещата опират преди всичко до прокуратурата. Ще ви припомня само, че Никола Филчев бе наложен като избор на Висшия съдебен съвет именно от кабинета “Костов”…

– Аз лично Филчев достатъчно съм го коментирал. Смятам, че попадайки на този пост, това лице забави демократичното развитие на България. Между другото по време на седемгодишния мандат на Никола Филчев като главен прокурор държавното обвинение бе една институция, пропита от корупция. Нито едно по-сериозно разследване не стигна до съд. Да не говорим за това, че след източването на банките по времето на Жан Виденов и последвалата вълна от фалити прокуратурата така проведе досъдебното разследване, че последва вълна от оправдателни присъди за банкерите. В същото време прокуратурата се занимаваше с политически репресии. Не ми е най-удобно да говоря по тази тема, тъй като самият аз се оказах потърпевш. Срещу мен бе повдигнато обвинение за това, че съм подписал доклад за корупцията. Такъв случай едва ли има някъде другаде в модерния свят.

Като опозиция имате възможност да предложите главния прокурор, чийто мандат изтича следващия месец, да бъде изслушан от Народното събрание.

– Изобщо нямам намерение да искам изслушването на главния прокурор след оттеглянето му. Просто трябва новият главен прокурор да бъде лице, което ще има смелост да извърши разследване на дейността на Никола Филчев и на неговата шайка във Върховната касационна прокуратура. Аз лично ще използвам всички възможни средства, за да бъдат проверени действията на Никола Филчев около освободения през април 2001 г. лично от него украински самолет, пренасящ контрабандно оръжие.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...