Атанас Атанасов: Имаме твърдото решение двете партии и за президент, и особено за кмет на София да се явим самостоятелно

Водеща: Първи гост днес в “12 плюс 3” е лидерът на ДСБ – София, ген. Атанас Атанасов. Добър ден.

Атанас Атанасов: Добър ден. Добър ден на радиослушателите на националното радио.

Водеща: СДС и ДСБ се готвят да издигнат обща кандидатура за кандидатпрезидентска двойка, която да бъде излъчена на вътрешни предварителни избори. Защо стигнахте до тази формула?

Ат. Атанасов: Искам да ви допълня, че по същия механизъм ще бъде излъчен и нашият кандидат за кмет на София.

Водеща: Навсякъде във вестниците днес пише, че това е основното ви разминаване със СДС, така ли е, битката. . .

Ат. Атанасов: Кое да. . .

Водеща:. . . кой да е кандидат-кмет на София? Такива коментари прочетох днес.

Ат. Атанасов: Аз не съм ги видял, но искам да ви кажа, че още от миналата година, когато започнахме контактите двете партии на градско ниво в София, нашата категорична позиция, на ДСБ става въпрос, е била, че най-разумният начин да се излъчи кандидатът за кмет е чрез вътрешни избори, и се радваме, че макар и сега, преди Великден, стигнахме до това общо решение, което може би предположи и предложението по този начин да се излъчи и кандидатът за президент. Това е една добра практика в западните демокрации, така че аз очаквам добри резултати, в смисъл да проведем едни реални избори, а не имитация, да запознаем нашите привърженици с кандидатите ни, с механизмите и да си увеличим по този начин подкрепата преди същинските избори.

Водеща: А сега първо да поговорим ви предлагам за кандидатите за кмет на София. Прочетох дори и вашето име освен това на г-н Кисьов, на Петър Москов, на Прошко Прошков.

Ат. Атанасов: Двете партии в София – СДС и ДСБ, имат излъчени по трима кандидати. . .

Водеща: Така.

Ат. Атанасов: . . . или по-точно номинирани по трима кандидати. “Демократи за силна България” имат три кандидатури – на районния кмет на “Лозенец” Прошко Прошков, на Петър Москов, общински съветник, и моята кандидатура, така че предстои сега по нашите вътрешнопартийни механизми ние да стигнем до една кандидатура и тя да се състезава с Владимир Кисьов. . .

Водеща: Във времето това докога ще стане?

Ат. Атанасов: Ами, така, грубите ни сметки сочат, че може да приключим това някъде в средата на юни максимум. Но, разбира се, не бива и да се бърза много, защото това изисква много голяма организационна работа, особено обстоятелството, че ще имаме два избора на един ден, т.е. за кандидат за президент и за кандидат за кмет, предварителни, разбира се. Давате си сметка колко секции трябва да бъдат създадени, трябва централна избирателна комисия, междупартийна. Това изисква организация и съответно, разбира се, много важно да се даде възможност на кандидатите да направят своята кампания и да потърсят подкрепа.

Водеща: Току-що виждам едно интервю на проф. Михаил Константинов. Неговото заглавие е “Печелившата формула е президент от ГЕРБ и вице от сините”. Какво мислите за това?

Ат. Атанасов: Много отдавна професорът лансира тази своя идея, но ние имаме твърдото решение двете партии и за президент, и особено за кмет на София да се явим самостоятелно. Има много основания да се направи това, включително и това, че на национално ниво, виждате, имаме доста недоволства в сините среди за определени политики или по-точно за липса на определени политики от управляващите, така че е наложително да се явим самостоятелно, да заявим на избирателите какво искаме ние да се случи в България и за какво ще се борим ние.

Водеща: Кога ще са ясни и кои ще са кандидат- президентите на ДСБ за вътрешните номинации в рамките на “Синята коалиция”?

Ат. Атанасов: Е, днес не мога да ви дам отговор на този въпрос за нашите номинации. Надявам се, че след Великден те ще станат известни. Не искам да. . .

Водеща: След Великден казвате. Ами, всички партии се. . .

Ат. Атанасов: Да.

Водеща: . . . бавят. Те изборите идват, пък хората. . . Защо никой от партиите според вас не си обявява кандидатите? От какво се страхуват хората?

Ат. Атанасов: Е, няма такова нещо специално в сините среди, защото има вече обявени номинации. Аз, как да кажа, наблюдавайки нещата от своята камбанария, моята грижа е за нашите избори в София, защото това ми е отговорност, разбира се. Ето в София имаме шестима кандидат-кметове от сините. Имената са известни на тези шест човека. При СДС вече кандидатурата е една. Предстои и при нас да се случи този процес, така че имената са ясни. По-важни са обаче политиките. А това, което ще се заяви пред софиянци като претенция. . . Ние смятаме, че управлението на София не е добро, имаме много сериозни претенции към кмета Фандъкова, изобщо към цялостното управление на ГЕРБ, и ще се борим за това да влезем във властта, в общинския съвет, изобщо в общината през парадния вход, имаме ресурс за това. Между другото в София, това е известно и при социологическите проучвания, че има три основни групи избиратели – тези на ГЕРБ, тези на БСП и сините. Така че между тези три групи ще се реши изборът. Нашата първа цел трябва да бъде нашият кандидат да отиде на евентуален балотаж и оттам да спечели изборите. Имаме този ресурс, уверявам ви в това.

Водеща: Дано е така, както казвате. Прочетох за една уговорка СДС да излъчи кандидат-президент, а ДСБ за кмет. Има ли нещо такова?

Ат. Атанасов: Не, такава уговорка няма. Има такива гласове различни вътре в двете партии и те имат своите основания, разбира се, за да може да се мобилизират електоратите на двете партии и те, хората, трябва да видят лица и имена и от двете партии. Но в крайна сметка на едни предварителни избори ще се видят тези лица и ще се види кой има по-голяма тежест. Така че тези, които спечелят предварителните избори, ще застанем зад тях и ще работим и за кмет, и за президент за нашите кандидати.

Водеща: Коя според вас е основната тема за дебат на следващите избори като полемика? Борбата с престъпността, стандартът на живот, високи, ниски цени?

Ат. Атанасов: Ако говорим за президентските избори. . .

Водеща: Да, ще бъдат ли тези избори за и против управлението на ГЕРБ всъщност?

Ат. Атанасов: Разбира се, че ще бъдат по този начин определени нещата, защото хората ще наблюдават властта изцяло и ще определят своето отношение към властта. Но аз искам да направя една важна бележка. Когато се коментират президентски избори, трябва да имаме предвид правомощията на държавния глава, защото Георги Първанов на първите избори заяви, че ще бъде социален президент, загърбвайки това, че президентът няма никакви правомощия от тези области и нищо не е направил, разбира се. Така че обещанията трябва да бъдат реални с оглед правомощията на президента. Аз бих акцентирал основно върху международния образ на България, така да се изразя, защото президентът има сериозни правомощия при формиране на външната политика на България, а ние трябва да се утвърждаваме като последователен член на НАТО и на Европейския съюз и да търсим механизми за. . . да излезем от икономическата зависимост, която имаме от Русия, защото 10 години вървяхме в другата посока.

Водеща: Благодаря ви за това интервю. Чухте мнението на Атанас Атанасов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...