Атанас Атанасов: Избиват се хората изпрали парите на ДС

Г-н Атанасов, обещах на слушателите да ви звънна, защото виждам, че това е един изключително точен прочит на случилото се днес, най-вече и тъжната възможност той да бъде свързан с връчването на доклада.

Жалко.

В доклада има обаче едно нещо, което предполагам пътувайки, не сте успели да прочетете, а това го казахме на нашите слушатели. Това е съобщението, че в него има констатации, че досега на политическо ниво не е коментирана нуждата от борба с организираната престъпност и в резултат на това ограничаване на поръчковите убийства.

Вижте, днешните управляващи, а и предишните, които бяха същите, защото сега са в явна коалиция, преди бяха в скрита, са хора, които произхождат по различен начин от БКП и от нейните специални служби. Това омръзна на хората да го слушат, но това е истината. А Държавна сигурност и тази върхушка на бившата комунистическа партия, това са хората, това е кръгът, който на практика контролира икономическата власт в страната. Те имат интерес тези свидетели, тези хора, които са участвали в изпирането на парите, да ги няма, защото може да кажат нещо неудобно за тази власт. Отделно от това има един друг проблем, много сериозен. Това е, че днешните управляващи са много лицемерни по отношение на нашата евроинтеграция. Те заявяват една мнима политическа воля, че искат България да стане член на ЕС, а на практика зад тях прозират икономически интереси, които харесва или искат европейските пари, но не харесват и не искат европейските правила.

Това е известно, но въпросът е дали наистина става дума за един сериозен сигнал, който използва деня на връчването на доклада, а всъщност иска да отложи държавата поне с 1 година да влезе в зоната на правилата и така грабенето да се ограничи?

Аз мога само да направя логически извод в тази насока. Нямам информация, за да го твърдя със сигурност, но в крайна сметка фактите, когато говорят, всички трябва да мълчим. Жалко е, че това нещо се случва днес, но ако то беше се случило преди седмица или след седмица, щеше да има същия ефект.

Добре, какво трябва да последва сега в парламента, според Вас? Лидерът на ДСБ поиска веднага отговорност за това, което се получава като доклад. В политиката трябва да се носи отговорност, дори един ден да си бил във властта.

Така е, но тези, които днес управляват България не обичат да носят отговорност, те обичат да я размиват и обичат други да са им виновни. Сега отново пак някой друг ще е виновен, не тези, които държат кормилото на властта. Аз съм изумен от поведението, което имат такива важни институции и техните представители като министърът на вътрешните работи и шефовете на служби, като главния прокурор и неговите заместници. А сега започнаха да обясняват, че имало нужда от някакъв специален закон. Какъв закон да им дадем на тези хора, след като те нямат воля? Какъв закон искат? Американският посланик в България, който се оказа, че май е по-загрижен от нашите политици, нашите управляващи за ситуацията тук, каза: всичко можем да ви дадем, но политическа воля не можем да ви внесем. Това е проблемът – тези хора няма политическа воля, защото са зависими от сивата икономика и от организираната престъпност, те са неин продукт.

И какво, да си я внесем, да си я произведем или да си я поискаме политическата воля?

Трябва апостолска работа, за да може хората в България да разберат кое е болното на нашето общество. Болката е в главата.

Да, апостолска работа, намирам ви някъде по пътищата – Вие изпълнявате това предписание, така ли е?

Аз съм в моя роден край – Русе, Разград. Тук има също частични избори и съм дошъл да помогна на нашите кандидати, които са много честни и достойни хора. В крайна сметка политиката са избори и трябва да се борим за общественото доверие.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...