Атанас Атанасов – За флашките и взривовете. (+ВИДЕО)

Водеща: Вече тук е ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, лидер на Софийската организация на ДСБ. Аз мисля, че бихме могли да продължим интересно темата за десницата и алианса, но наистина нямаме време сега. Това е въпрос на друг разговор. Вас ви поканих, защото тази седмица беше взривена. Един взрив пред вестник “Галерия” доведе до най-различни хипотези, версии и пророкувания. Кажете вашия прочит, вашата версия? Аз мога да изброя тук това, което се появи през седмицата, но едва ли е нужно, освен в контекста на разговора.
Атанас Атанасов: Вие сте обявили в рекламата за флашки. . .
Водеща: Да, флашки и взривове.
Ат. Атанасов: Да. Аз смятам, че са свързани нещата.
Водеща: Ами, на нас така ни дойде.
Ат. Атанасов: Ако, ако трябва да се изразя някак си булевардно, бих казал, че този човек с каскета, неизвестният, който носеше флашките на “Галерия”, този път вместо флашка им е занесъл бомба. По този начин ми изглеждат на мен нещата в цялата тази история. Този взрив е много символичен по някакъв начин, бих казал. В България през тези години на прехода често или в различни моменти е имало взривове за разчистване на криминални сметки, за разчистване на икономически сметки.
Водеща: Имаше взрив и пред “Труд” обаче.
Ат. Атанасов: Да, който също донякъде беше свързан с икономически интерес и там с производството на алкохол.
Водеща: Така ли?
Ат. Атанасов: Да. Тогава се разкри. . .
Водеща: Мисля, че всички са освободени по този случай и няма никаква присъда.
Ат. Атанасов: Е, не знам какво е станало, но се разкри извършителят.
Водеща: Но вие знаете нещо със сигурност повече от мен.
Ат. Атанасов: Да, да, това беше когато аз бях на служба в Министерство на вътрешните работи. Ние. . .
Водеща: Именно заради това ви. . .
Ат. Атанасов: . . . установихме безспорно извършителят. Какво се е случило в съдебната власт, не помня.
Водеща: Не е осъден, не е осъден.
Ат. Атанасов: Е, това, не знам защо. Много, по много дела няма осъдителни присъди в България, но това е една друга тема. Този взрив обаче е с политическа насоченост, категорично. Той цели политически ефект. И когато има такава ситуация, се задава елементарният въпрос – кой има интерес.
Водеща: Ето това е въпросът, който и аз щях да ви задам. . .
Ат. Атанасов: Да, да.
Водеща: . . . най-логичният.
Ат. Атанасов: Аз бих отговорил първо кой няма интерес.
Водеща: Кой няма интерес?
Ат. Атанасов: Властта няма интерес. Правителството няма интерес.
Водеща: Логично, логично е да няма интерес.
Ат. Атанасов: По много причини, включително и заради онези четиримата еврокомисари, които ще дойдат в България. При това положение трябва друг някой да има интерес. Това според мен са тези, които атакуват властта, няма кой друг да се вклини в цялата тази история. Аз си мисля, че взривът е авторство на хора, които са свързани и с вестника, и с тези, които са приятели на вестника. Видяхме, че след взрива имаше много голяма ефективност в публичното пространство на PR-а на тези кръгове, които са свързани с вестник “Галерия”. Четох из вестниците много интересни констатации, които според мен като детайли са важни. Например главната редакторка на вестник “Галерия” даде много интервюта и едно от тях беше сутринта рано на мястото на взрива. И е направило впечатление на всички, които сте я гледали, че тя беше много прилежно гримирана, много добре облечена, подготвила се е като за интервю.
Водеща: Има такива, има такива хора, които не излизат от вкъщи неподготвени, както се казва.
Ат. Атанасов: Абе, когато са ти гръмнали местоработата, не знам дали ще имаш време да се гримираш. А отделно от това, психологически, по принцип това е практика, когато взривът е насочен срещу определени лица и те са мишена и не бъдат засегнати, доста дълго време не се появяват публично. По принцип така се случват нещата, а тук имаше това развитие. Но. . .
Водеща: Те си дават сметка може би, че не са били мишена за убиване, може би. Но допускате ли наистина, че, аз лично изключвам психологически, без да имам нито полицейската психика или методология за разсъждение, не мисля, че тези хора са знаели. Представяте ли си, организаторът предупреждава Кристина и Явор например. Много нелогично звучи. Изчакайте, гримирайте се, подгответе се за интервюто, защото ей сега ще гръмне нещо.
Ат. Атанасов: Не, аз не знам как. . .
Водеща: Звучи, и това звучи много. . .
Ат. Атанасов: . . . са се случили нещата, но при всички положения бих казал, че този взрив изигра ролята на много добра PR акция за самия вестник, и не само за вестника, а и за неговите политически приятели, бих казал. И РЗС, и така наречените трактористи моментално излязоха в медийна атака. Така че. . .
Водеща: А дали имат наистина полза те, при условие, че в момента предстои гледане на мярката на Алексей Петров, повдигане на обвинение? Дали пък това не е прекалено смел ход? Ами ако наистина е така и някой разкрие, това не е ли много рискова игра?
Ат. Атанасов: Е, в тези неща, разбира се, че се поема риск, и то голям риск следва да се поеме. Най-вероятно е така, но целта оправдава средствата за определен тип мислене в политиката. Това е моят анализ. За съжаление властта не реагира адекватно.
Водеща: Защо?
Ат. Атанасов: Не реагира адекватно. По принцип би следвало да се предприемат действия за наблюдаване на определена среда, която е конфликтна и от която би могло да произтекат провокации към властта.
Водеща: Искате да кажете да наблюдават “Галерия”, да наблюдават. . .
Ат. Атанасов: Не да наблюдават “Галерия”, няма нужда да наблюдават “Галерия”.
Водеща: А кого да наблюдават?
Ат. Атанасов: Мен ми направи впечатление следният факт.
Водеща: Нали полицаи стоят пред къщата на Алексей Петров, четох някъде.
Ат. Атанасов: Една седмица, една седмица преди този взрив, или там някъде беше, около една седмица преди този взрив на самия булевард “Цариградско шосе” на един стълб, който е срещу тази къща, където се помещава “Галерия”, беше застреляна, както написаха някои медии, фотокамерата, която следи движението по булеварда. Някой помисли, че това е криминално деяния. Трябваше някой да се сети, че нещо се подготвя, някой чисти терена.
Водеща: Да, сега като го казвате и логично звучи, да.
Ат. Атанасов: Да, да, трябваше някой да се сети за това нещо, казвам аз, и то трябваше да се сетят хора вътре в министерството, които се занимават с това, и не само в министерството, а в службите за сигурност. Така че дадох ви пример защо трябва да се наблюдават определени среди в зависимост от определени обстоятелства, не да бъдат следени журналистите, нямам предвид изобщо това нещо. Журналистите това, което го мислят, го казват и го пишат.
Водеща: Добре, а възможно ли е, хиляди версии се появиха, като почнем от тази на г-н Борисов, че това са хората, които преди това са участвали в няколко атентата, до хора от ДАНС, за което казва г-н Яне Янев, че е криминален акт, че е политически акт. Даже чух Румен Леонидов, един поет, когото аз харесвам и винаги с любопитство слушам, той каза: този взрив е срещу Цветанов, единствено и само, точка. Хиляди версии.
Ат. Атанасов: Има, има истина във всяко едно от тези неща, които казахте, според мен, като започнем отзад напред. Разбира се, че този взрив има директно отношение към вътрешния министър, който е в много тежко политическо положение в момента. Иска му се оставката от толкова страни и той абсолютно неубедително се държи в тази ситуация, така че неразкриването на това престъпление е едно допълнително утежнение. А пък един от комисарите, който беше тук, тя е дама, по вътрешен ред и сигурност, Малмстрьом мисля, че се казваше, тя беше дошла със специална мисия, тъй като най-вероятно, така, моментът, в който ще стане ясно дали Цветанов остава в правителството или си отива, ще бъде март месец, когато стане ясно, че няма да влезем в Шенген.
Водеща: А вие сте убедени, че няма да влезем?
Ат. Атанасов: Сега не, в никакъв случай. При тези тежки оценки на Германия, на Франция, на Холандия, няма как да се случи, защото проблемът Шенген не са телените огради долу по южната граница. Проблемът Шенген е успех в борбата с престъпността и най-вече с корупцията, а Европейският съюз, големите държави в Европейския съюз ни казват, че ние нямаме задоволителни резултати в това отношение, независимо от, така, силните PR акции на това правителство в тази сфера.
Водеща: Ако ви кажа, че ми хрумва и нещо друго, извинявайте, ама наистина е много, така, особено мнение. Аз пък се чудя за какво бързаме за Шенген, съвсем сериозно, за да се превърнем в бежански лагер, за да започнат всички тези емигранти. . . нали знаете, че ставаме последна, вие по-добре от мен знаете. . .
Ат. Атанасов: Така е.
Водеща: Дали пък наистина в това, както се казва, всяко зло не е за добро, едно отлагане на Шенген. Точно сега при тези бунтове ние ще станем бежански лагер.
Ат. Атанасов: Въпросът е в друго.
Водеща: Знам в какво е въпросът, но си мисля дали това зло не води до нещо добро?
Ат. Атанасов: Въпросът е в оценката на нашите европейски партньори. А тя е тежка и е лоша, както се вижда, за правораздаването изобщо в България, така че. .. . тръгнахме от проблема с вътрешния министър. Не случайно миналата седмица ние му поискахме оставката, защото . . . .
Водеща: Щях да ви попитам за това. Заедно с взрива и вие поискахте. Не се ли присъединявате към тези взривоопасни гласове, чак синхронно изглежда, г-н Атанасов?
Ат. Атанасов: Взривът беше няколко дни след като ние му поискахме оставката. ..
Водеща: Така е. ..
Ат.Атанасов: . . .и искам да кажа, без шега, че не можем да имаме нищо общо с тези, които са организирали поставянето на взрива, защото ние като дясна партия, консервативна, и “Синята коалиция” изобщо считаме, че е недопустимо в управлението, в политиката да се нарушават правилата от тези, които управляват процесите. Не може министрите, правителството, депутатите да нарушават правилата и след това да очакват, че обикновените граждани ще ги спазват. И ще попитате за какво става въпрос при Цветанов? Няколко скандала тежки имаше, в които той не можа да убеди обществото, че не е нарушил правилата – като се започне от неговите имоти, се мине през други случаи, мине се през Горна Оряховица и се стигне до този скандал с подслушването на Ваньо Танов, където има грубо нарушение на правилата. Изключително грубо нарушение на правилата, при условие, че конституцията гарантира неприкосновеност на съобщенията и връзките между нас, дадено е изключение на вътрешното министерство и на службите да осъществяват такова право за разкриване на тежки престъпления, а ти да решаваш лични вражди, защото това подслушване е резултат . . .
Водеща: Изхождате от презумпцията, че е лична вражда?
Ат. Атанасов: Това. .. аз знам. Това, целият този скандал, това подслушване на Ваньо Танов е резултат на лична вражда между Танов и Цветанов и аз неслучайно преди време . . .
Водеща: За какво враждуват, знаете ли? Наистина е . . .
Ат. Атанасов: Единият е искал да стане служител на МВР, а пък другият не желаел това нещо да се случи. А конкретният случай започва от уволнението на една служителка от митниците, която е съпруга на висш служител в полицията, нали, да не стигам аз до детайлите. Тази информация обаче . . .
Водеща: Това е някаква лична вражда, а води до такъв скандал? Това е. ..
Ат. Атанасов: И тази. .. Вижте, аз си мисля, че хората, участващи сега в управлението, не могат да се похвалят с висока степен на интелигентност и капацитет, за съжаление. Проблемът обаче е по-тежък и той стига до министър-председателя. Затова ние искаме той сега да се намеси и да поеме отговорност, защото той носи част от отговорността. Той е пряк свидетел на този скандал, известно му е, че има тежко напрежение между тези мъже в политиката, и той ги наблюдава отстрани . . .
Водеща: Тоест вие смятате, че това е здравословно, защото не могат да се сдружават за далавери, което е логично между другото? Не за тях двамата, говоря за всекиго от кабинета.
Ат. Атанасов: Той каза: аз искам да се мразят, да се топят помежду си . . .
Водеща: Да се конкурират, да не влизат в завери, в далавери.
Ат. Атанасов: Да, Борисов въведе в нашия политически живот, така, определени новаци, бих казал. Политиката на първо място е колективна игра, тя означава екип, който има помежду си доверие, за да постигне определена цел. Може ли тези хора, които ежедневно се дебнат един други кой на кого да забие ножа, да се разчита, че няма да се стигне до такива скандални ситуации, както с това подслушване. А от проверките, които бяха направени и от прокуратурата, и от парламентарната подкомисия, се установява безспорно, че Ваньо Танов е подслушван на базата на един документ от 15 реда, който е с много ниска степен на достоверност и информацията е непроверена. Това е абсолютна злоупотреба с власт. Няма значение конкретният случай. Тук ние задаваме въпроса: ако този човек, висш чиновник в държавата, нали, успял, разбрал, станало скандал, предпазил се, какво се случва с обикновените хора, ако някой иска да злоупотреби?
Водеща: Има друга гледна точка – ние не се занимаваме с обикновените хора, ние си дебнем висшите етажи, там, където далаверата ще стане. Защото сега, за 2,20 за какво да те дебнат, има и тази гледна точка.
Ат. Атанасов: Законът трябва да бъде прилаган еднакво спрямо всички. Не може законът да бъде прилаган с оглед на определени качества на едно лице или с оглед на неговото финансово състояние. Защото, бщо взето, в България сега законът се прилага в зависимост от финансовото състояние на лицата, което е пълен абсурд да се случва.
Водеща: Добре, но вие като дясна опозиция, нали така, категорично дясна, вие всъщност заставате заедно с позицията на БСП, на ДПС дори, както слушах няколко изявления на вашите колеги от ДПС, на хора, които поискаха. . . Алексей Петров поиска публично оставката. Тоест вие се солидаризирате с този кръг. От друга страна, за една дясна опозиция не са ли по-важни темите. . . мен например ме интересува с еврофондовете какво се случва, какво се случва със здравеопазването, какво се случва с икономиката. Не преигравате ли в тази ченгеджийска история, атакувайки Цветанов, вместо да насочите нещата към теми, които засягат много повече масовия човек?
Ат. Атанасов: Миналата есен през цялото време се занимавахме с бюджета.
Водеща: Не ви се получи и заради това сега се насочихте към. ..
Ат.Атанасов: Не, не. . .Януари месец бяхме първата партия, която излезе между другото, след това и БСП, и президентът излязоха по тази тема, излязохме и казахме, че има картел, който води до увеличаване цената на хляба. Следим всички теми.
Водеща: Всички теми, всички цени се увеличават. Според мен много по-важни са тези теми за масовия човек.
Ат. Атанасов: Да, да, важно е, и ние следим всички тези теми, но не може да се пропускат ситуации, в които има грубо нарушение на закона, защото дясното означава ред и законност на първо място.
Водеща: И справедливост някаква. . .само да ви попитам, да. . .
Ат. Атанасов: Да, между другото, аз, извинявайте, каква е разликата между нас и останалите, които изредихме?
Водеща: И аз това питам.
Ат. Атанасов: Ние не искаме политическа криза и смъкване на правителството, напротив, ние искаме Борисов да предприеме действия, за да се оздрави управлението, за да може да си изкара мандата.
Водеща: Вие знаете, че едно отстраняване на Цветанов неминуемо ще доведе до някаква степен на политическа криза и напрежение. Нали не се заблуждавате вие в това?
Ат. Атанасов: Не, ако се случи така Борисов да извади дясната си ръка от правителството, за да може да изкара мандата, и това да не бъде разбрано, и от това да последва криза, означава, че тези хора не са за политиката, казвам ви го откровено. В политиката трябва да има себеотрицание, няма значение. В политиката често се получава да си отговорен, без да си виновен, случват се такива неща, но има по-големи цели и е недопустимо да. . . те не са малки деца в крайна сметка да се сърдят едни на други. Нали трябва Борисов първо да получи рамото на Цветанов, за да изкара мандата, а не Цветанов да се сърди и да смята, че е незаменим, което, както се видя, изобщо не е вярно.
Водеща: Добре, вашата прогноза каква е – ще бъде ли изпълнено вашето искане за отстраняването на г-н Цветанов?
Ат. Атанасов: Спомням си, че 2008 година мисля, че беше, когато си замина Румен Петков в една такава тежка ситуация, това се случи някъде около Великден. Мисля си, че и сега ще изчакаме това време да дойде. Това е неминуемо да се случи преди изборите, убеден съм сто процента, защото това е оздравително за правителството.
Водеща: Добре, а възможно ли е толкова години след прехода тъмни сили, някакви хора от Държавна сигурност да клатят лодката на управлението, да се превръщат в призраци, които нарушават деня ни, отнемат ни бъдещето? Кажете, г-н Атанасов?
Ат. Атанасов: Възможно е, както се вижда, възможно е. Възможно е и да се случват тези неща.
Водеща: Каква е силата на тези хора, защо?
Ат. Атанасов: Вижте, има трансформация през всичките тези години и хората, тази мрежа на Държавна сигурност на практика влезе много сериозно в икономиката. Икономически интереси стоят зад тези движения, разбира се, за да могат да бъдат управлявани определени процеси в икономиката и т.н. Аз имам представа долу-горе, включително и поименно кой се занимава с тези неща, и съм убеден в това, което ви казвам. Нямам никакъв интерес да ви подвеждам.
Водеща: Така ли, кажете едно име.
Ат. Атанасов: Не, не ми се ходи по съдилищата, извинявайте. Миналата година, по-миналата година казах нещо съществено за “Ред, законност и сигурност”. . .
Водеща: Справедливост.
Ат. Атанасов: Да, тази партия, след което Яне Янев ми заведе дело. Вярно, че го загуби, окончателно преди месец съдът постанови, но не ми се ходи по съдилищата заради това, че някой трябва да си чуе името.
Водеща: Кажете вашата версия кой изнася флашките?
Ат. Атанасов: Хора отвътре.
Водеща: Откъде?
Ат. Атанасов: От службите, разбира се.
Водеща: От ДАНС?
Ат. Атанасов: Хора. .. без хора отвътре в службите тази информация не може да се просмуче.
Водеща: Какъв е мотивът на тези хора?
Ат. Атанасов: Различен е. .. Обикновено, обикновено това са хора, които по този начин протестират срещу злоупотреба с власт на висшестоящите.
Водещ: Това е много рискова игра за протест, толкова ли са смели и такъв ли им е сериозен протестът?
Ат. Атанасов: Хората са различни.
Водеща: И това го правят безплатно, от висши, как да кажа, морални ценности водени, протестирайки?
Ат. Атанасов: Аз не мога да гарантирам това последното дали е така, в никакъв случай. Аз не съм участвал в такива процеси, където се плаща, чувал съм различни версии, но това няма никакво значение. Въпросът е, че винаги, когато е изтичала такава информация, тя е показвала много тежки дефекти на системата вътре, винаги се е случвало това.
Водеща: Добре, понеже това е финално изречение, кажете, ще ви попитам като във филми за юноши – добрите или лошите ще победят в тази игра?
Ат. Атанасов: А, винаги трябва да разчитаме на това добрите да победят, разбира се.
Водеща: А вие в какво вярвате, кой ще победи?
Ат. Атанасов: Аз искам институциите да си свършат работата и държавата да победи, а държавата сме всички ние.
Водеща: И трябва да е добра държавата, нали, от страната на доброто.
Ат. Атанасов: Би следвало, би следвало.
Водеща: Добре.
Ат. Атанасов: Това е моята надежда.
Водеща: Добре, благодаря ви, г-н Атанасов, наистина.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...