Атанас Атанасов: За мен би било чест да съм председател на парламента, но при две условия

„За мен би било голяма чест, има такава идея, но има две условия – моята парламентарна група да ме предложи и мнозинството да ме избере“. Това каза в предаването „120 минути“ на bTV лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в отговор на въпроса дали той ще е следващият председател на Народното събрание.

„Този въпрос предстои да се реши в пакет с т. нар. „ротация“. Смятам, че ще мине сравнително безболезнено в парламента“, допълни депутатът от ПП-ДБ.

Според него проблем може да дойде от страна на президента Румен Радев, който да забави връчването на мандата за съставяне на нова правителство. Атанасов напомни, че когато Радев връчваше мандата на ПП-ДБ, с който беше съставено правителството „Денков-Габриел“, каза: „Надявам се да ми го върнете празен“.

За да се състои ротацията на премиерите през март, която беше договорена при съставянето на кабинета, сегашното правителство трябва да подаде оставка. После президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителството.

Съгласно предварителната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ тогава ще бъде сменен и председателят на парламента, който сега е от ГЕРБ – Росен Желязков. Очакваше се за поста да бъде номиниран Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, но наскоро стана ясно, че той ще е водач на листата на ПП за европейските избори и се отказва от поста.

Относно изборите за Европейски парламент, които ще са през юни тази година, Атанасов смята, че ПП и ДБ отново трябва да се явят в коалиция. По думите не е проблем, че те ще са в различни политически семейства в ЕП.

Източник: www.btvnovinite.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...