Атанас Атанасов – Защо Алексей Петров се заяви за президент? (ВИДЕО)

Водещ Виктор Николаев: Атанас Атанасов е при нас.
Водеща Анна Цолова: Толкова много теми нахвърляхме.
Водещ: Мислехме да го питаме като експерт на тема сигурност за заплахите, за които се говори отново, с нова сила, срещу премиера. Но коментар за братя Галеви може ли да направите в началото?
Атанас Атанасов: Аз няма какво да правя коментар за братя Галеви.
Водещ: Е, има.
Ат. Атанасов: Ройтерс писаха за това, така че. . . Аз съм малък. За един месец Ройтерс два пъти излиза с критични статии за България – единия път за това, че Борисов и правителството му губят подкрепа, и вторият път – България оправда мафиоти, това писа Ройтерс.
Водещ: България оправда мафиоти. В случая може ли да кажем прокуратурата ли има някаква пролука или съдът? Трябва да се разделя.
Ат. Атанасов: Всички са в кюпа, бих казал аз, няма какво да се разделя цялата тая история. В крайна сметка виждате ли за какво става въпрос. Аз, ако искате, ще ви върна назад. Аз бях в предния парламент депутат и видях как се срива правителството на Станишев. Именно ей така се започна, докато се стигна до “Ню Йорк таймс”, стигна се до известни, с голямо мнение медии и съсипаха имиджа, защото се крадеше. Сега какво се случва?
Водещ: Какво?
Ат. Атанасов: Явно са подобни процеси, които не се владеят за съжаление, и явно държавата първоначално беше показана политическа воля за борба и сега в един момент. . .
Водещ: Ама, как едни и същи хора да срутват правителството и на Станишев, и сегашното?
Водеща: Да дирижират едни и същи протести.
Ат. Атанасов: Кои едни и същи хора? Аз ви казвам за това в международен аспект как се случиха нещата. И това, че ние сме наблюдавани много внимателно от Европейския съюз, изобщо от международните медии и прошка няма за такива процеси. Това исках да ви кажа, не едни и същи хора.
Водеща: Сега обаче все пак предстои втора инстанция на делото срещу братя Галеви. Прокуратурата, не много високо, но каза – това дело не е загубено.
Ат. Атанасов: Да, така е, не е загубена битката, разбира се. Тоест има една битка, загубена, войната предстои да се развива, но ще трябва да чакаме пак отвън да ни натискат, за да се постановяват. . . както по делото Борилски и маса други такива примери.
Водещ: Сигурността?
Водеща: Да, започнем с този въпрос, понеже ние по друга тема всъщност ви поканихме, но така или иначе като човек, който идва от сферата и все още е в сферата на сигурността, хайде, така, най-общо да го кажем. Смятате ли, че заплахата, за която пишат вестниците, срещу премиера Бойко Борисов, за 400 хиляди евро, с които ще бъде буквално платена главата му и покушение срещу него, е сериозна?
Ат. Атанасов: Всеки един сигнал трябва да бъде проверяван, и то внимателно и детайлно, независимо от това по какъв начин е подаван, откъде идва, защото не се знае кой камък ще обърне колата. Но в конкретен случай много ми се виждат съшити с бели конци нещата. Някой си се обадил по телефона да поръчва. Така ли се поръчват такива престъпления?
Водещ: А не се ли поръчва така?
Ат. Атанасов: Според мен това е абсурдно. Тези, които организират такова тежко престъпление, би следвало все пак да имат някаква представя за конспиративност.
Водещ: Кой има интерес да съшива с бели конци?
Ат. Атанасов: Аз си мисля, че се търси може би публичен механизъм да се отместят едни теми от погледа на обществото към други.
Водещ: От кого?
Ат. Атанасов: Винаги властта има интерес да отмества темите.
Водеща: Тоест тези първи страници, включително и вчера. . .
Ат. Атанасов: Сега, вижте, всичко друго оставям настрани. Някой ще провери ли как изтече информацията в медиите, да питам аз, след като става въпрос за толкова важна, тежко секретна информация. Някой ще провери ли как тя излезе в един от най-четените вестници.
Водеща: Поне от властта никой не каза, че ще провери.
Ат. Атанасов: Никой няма да провери, защото е контролирано, подадено и свършено от системата. Не за пръв път се разиграват тези сценарии. Между другото, на това правителство това му е, така, отличителна черта, хайде да не казвам нещо повече – да се пълнят вестниците. . .
Водещ: Контролирано подаване на. . .
Ат. Атанасов: . . . информация към медиите, за да може да се създаде обществено настроение в определена посока. Много модерно го разказах.
Водещ: А не мислите ли. . .
Водеща: Да, доста модерно и витиевато.
Водещ: . . . не мислите ли, че има опасност?
Водеща: Разбрахме какво мислите.
Водещ: Едвин Сугарев беше казал в нашето студио, като ни гостува тук, че ако тази битка, за която се говори толкова време, между Алексей Петров и ГЕРБ, реално се случва такова нещо, ако те не успеят, са под заплаха и чисто физически.
Водещ: Цветанов и Борисов.
Ат. Атанасов: Вижте, няма битка между Алексей Петров и ГЕРБ.
Водещ: Я!
Ат. Атанасов: Това се вижда на сцената.
Водеща: А между кого и кого е?
Ат. Атанасов: Става въпрос за сблъсък между управляващите и кръговете, свързани с бившата комунистическа партия, по-точно казано, БСП и задкулисието на Първанов. Аз този театър съм го гледал. . .
Водещ: Очертайте този кръг.
Ат. Атанасов: . . . преди 10 години и повече. Тези хора, които тогава бяха срещу правителството на Костов, на фронтовата линия, съм ги виждал в очите.
Водещ: Кои?
Водеща: Кои са те?
Ат. Атанасов: Всичките тези. Искате да ви ги изброя поименно тези хора?
Водещ: Да.
Ат. Атанасов: Вижте, тогава първото активно мероприятие, което беше организирано с невероятна сила срещу правителството на Костов, беше скандалът “Филчевгейт”. Помните ли?
Водещ: С микрофоните.
Ат. Атанасов: Имало подслушване. След толкова години 2 оправдателни присъди по 2 дела, всичко. . .
Водеща: Двехилядната година, лятото.
Ат. Атанасов: . . . да, и. . . август месец, аз много добре помня, на 28 юли избухна скандалът. Ето така започна активното мероприятие тогава, разви се с невероятна сила. Пролетта на 2001 година се стигна пред парламента, когато таксиметровите шофьори бяха събрани да викат, че правителството и Костов са убийци, при условие че една жена. . .
Водеща: Че болна майка беше посегнала на детето си.
Ат. Атанасов: Впоследствие после се установи, че е психично болна. . .
Водещ: Кое е общото между тези реминисценции и това, което става сега?
Ат. Атанасов: Задкулисието зад Първанов, тези играчи, които той представлява. Вижте. . .
Водещ: Кои?
Ат. Атанасов: Чуйте сега да ви попитам нещо. Има ли в ЕС, в модерна Европа президент, министър-председател, на който за времето, за което той е бил на власт, да му изтрепят няколко от съветниците? Ами Кюлев, Александър Тасев, Манол Велев, съветници на президента, гърмяни всичките. Има ли такъв случай някъде в Европа?
Водещ: Не знам.
Ат. Атанасов: Ами, няма и не може да има. Ето я връзката на задкулисието. Ето кои са играчите, които там, отзад. . . Един от големите проблеми на българския преход се състои в това, че не беше потърсена отговорност на репресивния апарат на комунистическия режим след 1989 г. и той намери прикритие на “Позитано” 20. Тези хора друго не знаят, те умеят само оперативни способи и методи да прилагат, да инфилтрират хора, да внедряват, да вербуват.
Водещ: Алексей Петров ви е внедрен, това ви е вашият отговор на обвиненията, че неговата кариера в НСС започва с ваше съгласие.
Ат. Атанасов: Вижте, Алексей Петров ми е бил един малък проблем и към него момент незабележим. Аз знам, че съм бил пробиван с. . .
Водещ: С други хора, с други средства.
Ат. Атанасов: Сега това го оставяме дотука в крайна сметка.
Водеща: Пак ли от същите играчи сте пробиван?
Ат. Атанасов: Разбира се, аз воювам 20 години с Държавна сигурност. Това знам, това виждам и съм придобил невероятен опит, без да ходя на никакви школи и без някой да ме е обучавал, просто животът ме научи.
Водещ: Кой друг са ви инфилтрирали и внедрявали или колко хора такива и от кой кръг?
Ат. Атанасов: Вие сте хванахте сега за думата ми. . .
Водещ: Да.
Ат. Атанасов: . . . и аз смятам, че детайлите в случая не са важни. Имаше. . . вижте кой после къде е играл. Аз отново се връщам на историята с Филчев. Този човек. . . за него ние в началото на 40-ото НС подадохме писмен сигнал до главния прокурор, в който описахме N на брой престъпления, извършени от него.
Водещ: Кой човек?
Ат. Атанасов: Филчев.
Водеща: Филчев.
Ат. Атанасов: N на брой престъпления извършени, с доказателствата за тези престъпления. Да сте чули някой да е извършил проверка?
Водещ: А защо не?
Ат. Атанасов: Защото и тук, във вашето студио, не го казвам аз, преди мен го каза Нанка Колева, каза го Едвин Сугарев.
Водеща: Съпругата на убития Николай Колев.
Ат. Атанасов: Да, да.
Водеща: Въпреки. . .
Ат. Атанасов: Тази изключително изстрадала жена, която е един добър професионалист, тя е прокурор във Върховна касационна прокуратура, е положила усилия да събере информация. И тя ви каза тука – Първанов пази Филчев.
Водещ: Защо, каква е логиката според вас?
Ат. Атанасов: Защото е изпълнявал задачи в полза на неговата политическа сила и на неговата политика.
Водеща: Сега кой изпълнява задачите на Първанов?
Водещ: Той вече е ненужен.
Ат. Атанасов: От под крилото на Филчев излезе Алексей Петров. Той е сега този, който работи за този проект. Те работят съвместно.
Водещ: За този проект АБВ.
Ат. Атанасов: Да, разбира се.
Водещ: Имаше много остра декларация от страна на президентството, че към периода, за който и ние тука бяхме говорили с друг събеседник, той не само че не се е познавал, г-н Първанов, с г-н Петров, ами даже не му е чувал и името.
Водеща: Към онзи момент.
Ат. Атанасов: Един от големите проблеми, за който ви говорих, е това, че БКП някога си, в миналото, е създадена и дълго време работи в конспиративност. След това на власт отново са същите методи и сега за тях конспирацията е изключително важно нещо. Искате сега Първанов или Алексей Петров да излязат да си признаят, че имат връзка помежду си. Давам ви обаче. . . вижте, в Библията е казано “не ме слушайте какво говоря, а ме гледайте какво върша”. Давам ви веднага пример. Единственият случай, в който властта на Първанов за тия 9 години беше заплашена, това беше преди около година импийчмънта срещу него. Кой го извади? Гласовете на партията на Трактора. Спомняте ли си това нещо?
Водещ: За гласуване, с РЗС. . . за какво беше импийчмънта не помня в момента точно?
Ат. Атанасов: Е, за подслушването, т.е. за записването на вицепремиера Дянков. Формално беше нарушена конституцията.
Водеща: След това му се случи в шоуто на Иван и Андрей.
Ат. Атанасов: Това беше, пак казвам, единственият случай, в който властта на Първанов беше застрашена.
Водеща:Тогава се разпадна парламентарната група на РЗС.
Ат. Атанасов: В последния момент. . .
Водеща: С Марио Тагарински ли беше тогава историята?
Ат. Атанасов: С Тагарински тогава някъде се случи. Въпросът е, че бяха необходими гласовете на РЗС, за да гласува парламентът и да бъде изпратено делото. . .
Водеща: Само че един от тях, най-важният, си тръгна в последния момент.
Ат. Атанасов: И никой не гласува от РЗС.
Водещ: Защо им е в такъв случай на тези кръгове, за които говорите, на задкулисието, два проекта? Нали ще има един граждански проект, който официално ще бъде, така, с лицето на г-н Първанов. От друга страна, се говори, за някакъв друг проект, има на РЗС, говори се за ЕКИПА или нещо от този род. Защо е това надробяване, с каква цел?
Ат. Атанасов: Това е за публиката, това е за публиката. Нещата. . . Аз бих казал така, може да прозвучи малко като лозунг. Значи, внимавайте, граждани, за проекта на Георги Първанов. Става въпрос за консерва от държавния резерв на комунистическия режим, на който сега искат да й сложат един нов етикет, за да прикрият, че срокът на годност е изтекъл.
Водещ: Доста грубо.
Ат. Атанасов: Да, да, за това става въпрос. Това е. Това са бившите комсомолци, бившите хора от специалните служби на комунистическия режим. Хора, които са свикнали цял живот да бъдат на служба. И сега в един момент. . .
Водещ: Защо, г-н Калфин и г-н Паскалев, имена, които се завъртат. Това пак ли за пред публиката.
Ат. Атанасов: Той Паскалев място не си намери, нали, през всичките тези години, какво ли не беше. Човек трябва малко да е скромен, не може цял живот да искаш да си всичко, нали – кмет, народен представител, вицепремиер и сега не знам, нещо пак така. Има едни хора, които винаги никнат там, където не ги сееш, но. . . не е интересен Паскалев. Той също е за сцената. Вижте, когато всичко това се завърти, трябва хората внимателно да проследят и да видят как ще изплуват една част от имената в онзи списък на генералското движение, които направиха вътрешнопартийния преврат в БСП, смъкнаха Жан Виденов, за да докарат техния човек Георги Първанов.
Водещ: За кой кръг говорите?
Ат. Атанасов: Държавна сигурност, генералското движение, комсомолците с ДС. . .
Водеща: Сега ще изплуват тук, в АБВ, ли?
Ат. Атанасов: Да, разбира се. Най-голямата победа за тези 20 години на Държавна сигурност е в това, че те успяха да избутат на мястото на държавния глава техен агент. Всички забравяме, че Георги Първанов е Гоце и че той криеше дълго време това, включително си излъга и избирателите, каза, че не е бил агент, докато не беше оповестено. После започна да обяснява, че имало някаква папка. За тези зависимости става въпрос, задкулисните зависимости на тези играчи.
Водеща: И сега да сложим всички тези събития, които анализирате, след една година, по време на президентските избори, и какво става там.
Ат. Атанасов: Сценариите са различни, разбира се, но. . .
Водеща: И ролята на ДПС.
Ат. Атанасов: . . . аз искам две неща да кажа. Ако бъде пуснат на терена някакъв такъв боец, не случайно използвам думата, като Алексей Петров, той ще има. . . да участва в изборите, освен личния си интерес, за да може да получи имунитет, защото той трябва да бъде съден, тези, които ще го пуснат на терена, тяхната задача ще бъде сходна с това, което направи Бонев на предните. . .
Водещ: Да отцепи гласове.
Ат. Атанасов: . . . т.е. на изборите 2001 година. Богомил Бонев, обиден от това, че е изваден от правителството, на практика направи услуга на Първанов. . .
Водещ: Като отцепи гласове от Стоянов.
Ат. Атанасов: . . . на изборите. Разбира се, разцепи десницата и по този начин Първанов спечели.
Водещ: Тоест твърдите, че Алексей Петров ще отнема гласове от кандидата на ГЕРБ, което ще е в услуга на кандидата на АБВ, така ли?
Ат. Атанасов: Ако той бъде пуснат на сцената. Много е рано още обаче за тази история. Може. . .
Водещ: Дали има някакъв шанс?
Ат. Атанасов: Моля?
Водещ: Дали има някакъв шанс да отцепи гласове, за да се. . .
Ат. Атанасов: Кой?
Водещ: . . . за да има логика вашият конспиративен сценарий с Алексей Петров.
Ат. Атанасов: Ами, вижте, и РЗС нямаше шанс, но са в парламента, нали.
Водеща: Може ли едно клише, около което се завъртат много политически анализатори и клишето звучи така: без ДПС президентски избори в тази държава не се печелят.
Ат. Атанасов: Досега не са печелени.
Водеща: Така.
Ат. Атанасов: Това е ясно и това е причината да има някакъв тип надпревара между Борисов и Първанов кой да придърпа към себе си Доган.
Водещ: Това ли се случва?
Ат. Атанасов: Да, да, аз съм категоричен и това се вижда.
Водещ: От страна на ГЕРБ.
Водеща: Дайте знаците от страна на ГЕРБ, че Доган е ухажван.
Ат. Атанасов: Да сте чули да е преследван някой от ДПС за безобразията, които. . . два мандата управляваха – нещо за Джевдет Чакъров, за Емел Етем, за черната каса на ДПС “Лиана”. . .
Водещ: Може би е било измислено всичко това и заради това няма нищо или. . .
Ат. Атанасов: Сега вижте, аз знам какво пише в “Лиана”.
Водеща: Какво пише там?
Ат. Атанасов: Там пише, че черната каса се е намирала в един апартамент на ъгъла между “Стамболийски” и “Позитано”. . .
Водеща: Черната каса на ДПС.
Ат. Атанасов: Черната каса. . .
Водещ: Младежката.
Ат. Атанасов: Черната каса на ДПС в един нает апартамент. Вътре е бил оборудван с железни каси, в които са носени парите кеш. Ковчежникът. . .
Водещ: Там ли се говореше, младежката организация, където е.
Ат. Атанасов: Не знам къде е била младежката организация.
Водещ: Така.
Водеща: Ковчежникът е бил кой?
Ат. Атанасов: Ковчежникът на тази черна каса е бил Ахмед Емин.
Водеща: Самоубилият се Ахмед Емин.
Ат. Атанасов: Там как се случиха нещата с неговата смърт това е една друга тема. Защо това нещо не се разследва, питам аз.
Водещ: Къде е сега тази разработка – “Лиани” или “Лиана”?
Ат. Атанасов: Значи, тя трябва да бъде основно в ГДБОП, но има една част и в ДАНС. Там имаше едно прехвърляне навремето, за да може да бъде издънено. . .
Водеща: Има съзнателно мълчание по въпроса и липса на инициатива от силовото министерство по темата ли.
Ат. Атанасов: Абсолютно.
Водещ: Това ли е сделката – да не се разследва, а да се случи подкрепа.
Ат. Атанасов: Аз това не знам. Аз това не знам, може да има залъгване. Но това, че има конкуренция. . .
Водеща: Между Първанов и Борисов за Доган ли?
Ат. Атанасов: . . . и Борисов за ДПС според мен е видно, което за съжаление нас, българите, отново покачва невероятно цената на най-големия политически търговец – Доган, който ще пусне насам и натам обещания и накрая ще си направи това, което е в интерес на неговата далавера.
Водещ: Трябва да приключваме.
Водеща: И с това трябва да приключим.
Водещ: Едно изречение за Андрей Иванов, той ще ни е гост. Удовлетвори ли ви на онази пресконференция, която даде, отговорът на неговия въпрос за имотното му състояние?
Водеща: А ви питаме не защото ви смятаме за пенкилер, който трябва да коментира всичко, а защото именно софийската организация на ДСБ преди три години подава сигнал и пита: защо, г-н Иванов, така демонстрирате толкова добро материално положение, откъде са ви парите, включително и някакви реплики за сериозна охрана около Андрей Иванов, от ваши колеги от ДСБ.
Ат. Атанасов: Значи този човек, Радан Кънев, който изнесе информацията, беше тогава член на градското ръководство на ДСБ. Това не е случайно. Нашите общински съветници не гласуваха за избора на Андрей Иванов за председател на общинския съвет. . .
Водеща: Ще останете ли да изгледате интервюто с Андрей Иванов?
Ат. Атанасов: Да, ще го изгледам.
Водеща: Защото той влиза след малко.
Ат. Атанасов: Не му е лесна работата нито на Андрей Иванов, нито на Цветанов.
Водещ: Вярвате ли му?
Ат. Атанасов: И за съжаление те не дават удовлетворителни отговори. Аз пак казвам. . .
Водеща: Надяваме се. . .
Ат. Атанасов: . . . аз не съм тук прокурор, за да. . .
Водеща: . . . да получим удовлетворителни отговори в интервюто, което предстои сега с шефа на столичния общински съвет Андрей Иванов.

bTV, “Тази сутрин”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...