Атанас Атанасов: Желев стана президент след сделка с Луканов

Водещ: Атанас Атанасов, депутат от ДСБ. Генерал от Контраразузнаването, шеф на Националната служба за сигурност.
Атанас Атанасов:
Бивш шеф. Това е много ясно.
Водещ: Да започнем с това, което малко или много знаем за това, което беше Национална агенция за сигурност. Сега е Държавна агенция за национална сигурност. С какво сте съгласен, с какво не сте съгласен? Ще работи ли според вас? Участвате ли там в комисия?
Атанас Атанасов: Аз съм член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и с моята колежка Елиана Масева направихме предложение между първо и втори четене на Закона за новата Държавна агенция за национална сигурност. Но тук трябва да се кажат някои неща като се припомни как изкристализира тази идея. Още през лятото, когато бяха направени промените в правителството, беше освободен министърът на правосъдието.
Водещ: По негово желание .
Атанас Атанасов: По негово желание. Така беше поставено публично, разбира се. Защото в областта на борбата с престъпността това правителство няма никакви успехи, меко казано. В тази връзка трябваше да се търси отговорност и на вътрешния министър, но явно това не е по силите на сегашния премиер и затова изкристализира тази идея. Вижте, ние не се справихме с престъпността, но сега ще направим една нова агенция, която ще се справи. Вместо да беше освободен вътрешния министър се тръгна на това трудно занимание. Сега, законопроектът, който беше внесен есента, не беше внесен от правителството, а беше внесен от няколко народни представители. Това също е много характерен момент от целия законодателен процес.
Водещ: Защо според вас?
Атанас Атанасов: Имало е притеснение на премиера как ще мине проектът през Министерски съвет, заради твърдата опозиция на вътрешния министър и на някои негови други колеги. Това е информацията, която имаме ние в парламента и това е принудило да се избегне тази конфронтация да се внесе законопроект от няколко депутати. Законопроектът беше много лош. Това го признаваха, включително и управляващите. Между първо и второ четене бяха направени големи усилия във вътрешната комисия, голямо прекрояване, за да може да се доведе до нещо работещо. Но аз съм скептик по няколко причини. На първо място и от сега окончателния вид на този законопроект…
Водещ: Да смятаме ли, че това е окончателният вид.
Атанас Атанасов: Вече ще се внася на втори четене. Има да се изгладят два въпроса и те са чисти технологични. Успяхме да се споразумеем във вътрешната комисия служителите в новата агенция да бъдат девоенизирани. Успяхме да се споразумеем, защото имаше голям натиск от управляващите те да бъдат военизирани. На първо място трябва да се изработи статут на служителите. Това е техническа работа. Иначе основните политически въпроси бяха решени между първо и второ четене. Разбира се, в различна посока. Някои от нещата, ние от опозицията категорично не сме съгласни.
Водещ: Например с това президентът да подписва съгласен ли сте?
Атанас Атанасов:
Не. Категорично сме против президентът да назначава ръководството на новата агенция по няколко причини. Първо, съгласно Конституцията чл. 105 ал. 2 отговорността за опазване на обществения ред и националната сигурност на страната е правомощие на правителството. Няма никаква работа президентът в цялата тази история. България е парламентарна република и при тази ситуация би следвало правителството, поемайки отговорността или премиерът да назначава ръководството на тази агенция, или да предлага на Народното събрание да свършва тези неща. Много е опасно, особено в конкретната ситуация днес да се дават толкова широки правомощия на сегашния български президент, известен Гоце Първанов. Казвам Гоце, защото това е неговият псевдоним като секретен сътрудник на Държавна сигурност (ДС). Опасно е да се дават толкова правомощия. На практика цялата сфера на сигурността отиде в ръцете на президента, а той не носи отговорност по Конституция за тази дейност. И на втори място, разбира се, ние от опозицията сме против именно заради това, че сегашният президент има принадлежност към ДС. А другото нещо, което не успяхме да постигнем като успех опозицията в комисията, надяваме се в пленарна зала да потърсим подкрепата…
Водещ: Агенти на ДС да не са работещи.
Атанас Атанасов:
Да не са ръководители.
Водещ: А, да не са ръководители. В студиото, не днес, преди време беше шефът на комисията Николай Свинаров, който също държеше на…
Атанас Атанасов:
Сега, Николай Свинаров няколко пъти заявява собствена позиция, че той е против това.
Водещ: Да се уточним. Служители или ръководители.
Атанас Атанасов:
Исках да ви уточня, много е важно това. Предложението, което направихме ние от опозицията, и от ДСБ, и от СДС, колегата Йордан Бакалов беше. За председател и заместник-председатели на комисията да не се назначават бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС, което означава, че на експертни длъжности, това може да се случи в зависимост от техните качества. Въпросът е там, където се взимат решенията да има лустрация. Това е нашето предложени. То не беше прието, макар че мина на косъм да ви кажа.
Водещ: Имате ли надежди, че по-късно може да бъде?
Атанас Атанасов: Възможно е да се получи промяна. Аз видях, че колеги от НДСВ се поколебаха, когато обсъждахме. Надяваме се да ги убедим, че точно за тази агенция това е изключително важно. Та това са основно…
Водещ: Основните различия, които…
Атанас Атанасов: Има един много важен, чисто професионален проблем в тази агенция. Не става ясно в законопроекта каква точно служба искат да създадат управляващите. Информационна служба, която ще събира информация.
Водещ: Разследваща служба.
Атанас Атанасов: Или полицейска. Една бъркотия е цялата тази история, един фрагмент много важен. 24 часа имат право да задържат служителите на агенцията и не става ясно защо след като нямат право да извършват разпит. Нямат право да извършват обиск. За какво им е това задържане. Това дава основание да бъде атакувана тази агенция.
Водещ: Разбрахте ли се за Агенцията за финансово разузнаване?
Атанас Атанасов: Да. Това е законодателен проблем, който го решихме. Няма проблем. Те ще имат своята относителна самостоятелност вътре в агенцията, оперативна става въпрос, за да може да си върши своята работа.
Водещ: След като се разбрахте служителите да бъдат девоенизирани с други думи този проблем е преодолян.
Атанас Атанасов: Да.
Водещ: Така. Контраразузнавачите са държавни служители.
Атанас Атанасов: А те и сега са такива.
Водещ: Точно това имам предвид.
Атанас Атанасов: Националната служба за сигурност беше девоенизирана миналата година с девоенизацията на МВР. Служителите в Агенцията за финансово разузнаване никога не са били военизирани.
Водещ: Е, те са към Министерство на финансите.
Атанас Атанасов: Министерство на финансите. Единствените военизирани сега са…
Водещ: Там има един проблем. Някой предлага агенцията да бъде разделена на две структури.
Атанас Атанасов: Не. Вътрешната структура ще бъде основната структура на тази агенция ще бъде разписано в закона. Да не допускаме грешката със Закона за МВР, когато това нещо не беше уредено и в последствие имаше сътресение. Ще има няколко структурни звена. Едното ще бъде чисто контраразузнавателно, а другото ще бъде за борба с корупцията и организираната престъпност, наречена общо взето вътрешна сигурност, където ще има и други звена. И третото ще бъде финансова и икономическа сигурност. Това няма проблем, има в това отношение практика.
Водещ: На коя дата, мисля, че беше началото на декември, ДСБ ще разискват резултатите от изборите. Ще направят своя анализ.
Атанас Атанасов: На 1 декември е свикано национално съвещание, така да го наречем, с всички председатели на общинските организации на ДСБ, за да направим анализ пълен на резултатите от местните избори. З ада чуем нашите местни структури какво им е отношението по няколко основни политически проблема, касаещи ДСБ. Например в момента върви проучване сред нашите структури, опряна на социология, какво ни е отношението в бъдеще към определени коалиционни партньори. Дали би могло да създадем коалиция или не.
Водещ: Кои биха могли да бъдат тези…
Атанас Атанасов:
На първо място със СДС, разбира се. Трябва да обсъдим какво са резултатите от единодействието на тези избори, защото на голяма част от общините, ние единодействахме със СДС, някъде не бяхме заедно. Искаме да видим какви са били резултатите в това отношение и изобщо да обсъдим бъдеща тактика на партията за бъдещите парламентарни избори. Това са така сериозни въпроси. Искахме да мине малко време след местните избори, да се успокоят страстите и спокойно да обсъдим какво ще правим.
Водещ: Понеже утре се заклеват столичните общинари. Имате ли проблеми със СДС там? Отделни ли сте, така ли ще бъде.
Атанас Атанасов: Нямаме проблем със СДС. Проблемът е в това, че ние се явихме с обща листа на изборите. А сега има настояване от СДС да бъдат регистрирани две групи, които да представляват съюз в общинския съвет. Този проблем винаги ме е притеснявал и колегите ми от ДСБ.
Водещ: С други думи вие казвате, както сте се явили на изборите с обща лисата, така да бъде и в столична община.
Атанас Атанасов: Да, така би следвало да бъде една група. Разбира се, защото са много важни знаците към обществото, към избирателите. Ние се явихме на тези избори с обща листа. Този ефект беше постигнат много трудно. Преговори, убеждаване в двете партии и сега малко трудно ще се обясни защо след като се явихме с общата листа, ще трябва да имаме две отделни групи. Колегите от СДС казват, че това е необходимо за запазване на идентификацията. В същият момент националното ръководство на СДС твърди, че трябва да се търси по-плътно единодействие, включително и организационно сливане. Ще ги обсъдим тези въпроси.
Водещ: Не стои въпросът за обща парламентарна група за разлика от обща група в …
Атанас Атанасов: Явихме се на парламентарните избори с различни листи, а трябва да търсим единодействие. Ето сега е въпросът за Националната агенция за сигурност. Ние с колегите от СДС имаме пълно покриване на позициите и заедно ги отстояваме. Ето това е начинът, по който трябва да действаме, за да търсим в бъдеще по-близко единодействие.
Водещ: Добре, след малко ще се чуем и с лидера на СДС Пламен Юруков, но не мога да не ви попитам и за срещата на лидера на СДС с президента Желю Желев и с интервюто на Желю Желев, мисля, че в “24 часа” беше. Може би на вестника е заглавието, но си го спомням дословно: “Костов направи СДС компартия и я корумпира”.
Атанас Атанасов: Много неща би могло да се кажат в тази връзка.. Аз ще опитам няколко неща да маркирам, които са важни. Разбира се, ще бъда остър, защото не може след толкова време на мълчание да излезеш и първото нещо, което окажеш е, че БСП управлявало добре. Но аз бих казал така, ако Желю Желев имаше втори президентски мандат, той щеше да свали второто демократично правителство.
Водещ: Той имаше два мандата.
Атанас Атанасов: Не, имаше един мандат, другото беше… Да, важно е и да се каже как стана президент. След една сделка, която се сключи с комунистите след избирането на Великото народното събрание. Защото неговото назначаване тогава за председател (президент) беше сделка с Андрей Луканов и управляващата тогава, току-що преименувалата се БКП. Каро той предложи за вицепрезидент генерал Атанас Семерджиев, човек, за когото знаем, че е отговорен за отговорен унищожаване на досиетата. Но това са дълги теми.
Водещ: Ние ще чуем и…
Атанас Атанасов: Аз все пак бих казал така, че когато днес трябва да се търси единодействие на десницата не би следвало да бъдат вадени на показ хора, които през целия си политически живот са се занимавали точно с обратното. Защото Желю Желев със своите Боянски ливади на практика смъкна първото демократични правителство на България, създаде след това правителството на Беров с мандата на ДПС и какви ли не други неща свърши именно срещу своята партия.
Водещ: Президентът Желев казва, че при Иван Костов той е убил възможността вътре в СДС да се спори, да се дебатира , да се обсъждат идеи. Говорим за СДС, а не за ДСБ.
Атанас Атанасов: Да, разбира се. Това е неговата позиция, само че мисля, че Желю Желев след 90-та година в последствие твърде малко знаеше за това, което се случваше в СДС, защото той отиде в едно друго поприще, и всичките му изяви свързани със СДС бяха конфронтация.
Водещ: И другото, което той нарича, приватизацията, която Костов масирано е направил по партизански начин.
Атанас Атанасов: Приватизацията, която беше направена по време на правителството на ОДС, беше една от големите крачки в промените в България. Всички преди това се допираха до този въпрос и нямаха смелост да го свършат. Промяната на собствеността в България на практика обърна пътя и сложи България на европейския път…
Водещ: Разбира се, говорим за България, но начинът, по който бе направена приватизацията тогава не е ли подронила авторитета на ОДС, СДС.
Атанас Атанасов: Имаше неща, които, разбира се , са били несправедливи, а имаше сделки, които са били съмнителни, атакуеми, само че трябваше да се потърси отговорност от компетентните органи за това нещо. Не може за отделни неща, които са се случили в един процес, да бъде обвинявана политическата власт тогава.
Водещ: Добре, Атанас Атанасов от Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...