Атанас Атанасов, ДСБ; Татяна Дончева, БСП – Как ще се разреши мистерията около смъртта на Ахмед Емин

Водещ: Госпожа Татяна Дончева и господин Атанас Атанасов са наши гости днес. Добре дошли.
Татяна Дончева:Добър ден.
Атанас Атанасов: Добър ден на вашите слушатели.
Водещ: Нека първо да се опитаме да си отговорим на въпроса защо темата със смъртта на Ахмед Емин отново стана актуална в България, отново стана актуална точно в този момент? Г-жа Дончева.
Татяна Дончева: Смятам, че от няколко месеца различни политически групи и свързани със специалните служби лица опитват да вкарат държавата в различни сценарии, за да постигнат различни цели. Част от целите касаят перспективата за напред, част касаят прикриване на миналото. След идването на власт на Бойко Борисов на практика властта на милиционерницата, каквото и да значи това…
Водещ:Какво значи това всъщност?
Татяна Дончева: … както като човешка субстанция със своите интелектуални възможности, със своята представа какво се извършва ежедневно, как се извършва то, със своето отношение към употребата на сила във всякакви видове дейности и с оня милиционерски маниер на строй се, преброй се и да видим кой ще прави кълбета, както казваше един колега преди време, това беше въведено като подход в държавата и продължава да върви. Тъй като този подход е свързан с много простотия и той не може да доведе до позитивни държавнически отношения част от десницата в лицето на ДСБ намери за най-целесъобразно за себе си да се вкара под крилото на ГЕРБ, като една от патериците, с тайната надежда, че малко по-късно ще може да придобие ролята на ключ от бараката, на онова минимално количество депутати, което е за поддържане на властта, но и на фактори, които могат да вземат ключови позиции в управлението след година – две от неговото начало.
Водещ: От тази гледна точка смъртта на Ахмед Емин как се …
Татяна Дончева: От тази гледна точка действията на Иван Костов и приближената група, не говоря за Синята коалиция, защото тук дори и за смъртта на Ахмед Емин, дори и за операциите във всичките разновидности животни забележете, че частта СДС от Синята коалиция има по – внимателно отношение, по – предпазливо говорене и избор на позицията в сянка. Там има опитни хора, които не са невежи, нито не осведомени и които разбират, че първо не са в миналото, поставени в ситуацията да крият нещо, да се страхуват от някой, който щял да извади нещо да ги компрометира…
Водещ: А тези от ДСБ от кого се страхуват?
Татяна Дончева: Според мен това, което се разигра в последните седмици, последните месеци беше директна атака на няколко души, които имат тежко минало, тежки отношения в миналото. Едните са свързани с ГЕРБ, а другите са свързани с Алексей Петров и компания, но към тази група трябва да причислите стоящия до мен и неговият патрон Иван Костов и цялото старо СДС, което също очевидно има определени отношения, които са свързани преди всичко с пари и тогава с властови позиции.
Водещ: Веднага да включим господин Атанасов, защото г-жа Дончева отправи тежки критики към вашата партия.
Атанас Атанасов: Сега, дошли сме да говорим по темата за Ахмед Емин. На провокациите на Дончева няма да отговарям, защото това е нейна тактика, когато се явява някъде с мен да отмести темата. Така, защо тези дни отново излезе на повърхността темата с Ахмед Емин, защото проверката в различните институции за връзки на тази държавна група с лица от МВР и за други такива факти се установява следното обстоятелство – към момента на смъртта на Ахмед Емин и образуваното дело са изпратени определени писмени материали от прокуратурата на ДАНС, за да се направи задълбочена проверка дали тази смърт има някаква връзка със заплаха за националната сигурност, изхождайки от /…/ изречение в това прословуто предсмъртно писмо, ако е такова изобщо. Днес се установява, че тези изпратени материали в ДАНС са почивали в едно чекмедже и никой не е работил по тях, което е изключително съмнително обстоятелство и показва, че някой към този момент е искал да прикрие определени факти и обстоятелства.
Водещ: Можем ли да кажем кой е искал да прикрие тези факти?
Атанас Атанасов: Управляващите, разбира се и те не са искали да ги прикрият за друго, за да прикрият коалиционният си партньор Доган. Тук нека да бъдем точни. Някои се опита да каже през медиите, ето сега как ДПС и моята позиция били сходни. Ако има заподозрян за смъртта на този човека Ахмед Емин, било то за убийство или за самоубийство основният заподозрян се казва Ахмед Доган. Защото, ако изходим, ако вземем версията за самоубийство, ако този човек е стигнал до това тежко психическо състояние да посегне на живота си, трябва да се търси логическата връзка в резултата на какво се е случило това. Той го е написал това писмо – “не съм предател”. Това е обяснение към този, който го е обвинявал в това.
Водещ: А как се стигна до самия Петров в тази връзка, защото и неговото име отново беше намесено?
Атанас Атанасов: Щото Петров по негово време беше фактор в ръководството на ДАНС, а тези материали са прикрити там. Това е нещото, което свързва нещата. Сега дали Петров има някакво отношение към случая, аз не мога да коментирам. Казвам ви защо се е стигнало до тези материали. Аз обаче искам да акцентирам върху нещо друго – версията за убийство в случая не е следвано изобщо задълбочено, както би следвало това да се случи. И има много факти и обстоятелства, които сочат, че още в началния момент, когато става това събитие, има действия за прикриване и ще ви дам веднага пример. Един от най-важните документи, който е съставен при първоначалните процесуалноследствени действия, съдът е отказал да го приеме като доказателство по делото, а именно протоколът, с който са иззети прословутите материали, включително и този тефтер от кабинета на Ахмед Емин, те не са…
Водещ:Кой би има интерес?
Атанас Атанасов:/…/ там на местопроизшествието имаше управляваща коалиция. Тази смърт взривяваше общественото пространство, създаде маса съмнения. Спомнете си историята с “Лиана”, която също беше прикрита за корупционните схеми на ДПС и всичко това. Кой има интерес? Тези, които управляваха имаха интерес да замажат нещата.
Водещ:БСП казвате.
Атанас Атанасов:Е, имаше коалиция тройна.
Водещ: Да.
Татяна Дончева:Нещата, когато искат ви преместят погледа от по-широк хоризонт и ги преместват в една точка. Няма никакъв смисъл да разсъждавате върху детайлите на Ахмед Емин нито в ефир, нито не в ефир. Има разследване, разследването е приключило. Ако има факти и доказателства, които са новооткрити, без значение – може да са съществували, може да не са съществували, може да са били пренебрегнати тогава по една или друга причина. Има един много рутинен начин в наказателния процес – да възобновите делото без никаква шумотевица, без никакъв коментар затова. Прокуратурата ги пратила на ДАНС, прокуратурата наблюдава и разследването. Ами, да си е направила сметката прокуратурата какви доказателства има, за да каже – убийство, самоубийство, умишлено предизвикано самоубийство. Има текстове в НК…
Водещ:Много се зашумя, това е интересното, че много се зашумя.
Татяна Дончева:Причината да се да се зашуми, е че стоящият до мен и неговия начални имат всякакъв интерес да отклонят при казуса “Алексей Петров”, групата на Алексей Петров, групата “Октопод” и т.н., собствената си роля в създаването на държавен статут на Алексей Петров, който към 1999-2000 година е просто един от хората в подземния свят, твърде известен. СДС има твърде много отношения с Алексей Петров и с еврейската група, на които трябва да даде отговор към днешната дата и те започват с това.
Водещ:На кое конкретно трябва да даде отговор?
Татяна Дончева: Какъв е станал Алексей Петров в Националната служба за сигурност по времето на господин Атанасов?
Водещ: Той може веднага да каже.
Татяна Дончева: Агент или друг? Прави ми впечатление, че той няколко седмици забравя да каже какъв. Прокуратурата и органите по разследване трябва да кажат, защото делото срещу Румен Петков за осветяването на Алексей Петров се оказа, че са приложени серия заповеди за преназначаване, свързани с промени на статути в ДАНС, с нови закони, които са били създавани, с това целия персонал е бил преназначаван, но не и първоначалната заповед, с която Алексей Петров е постъпил там на служба. И, ако се окаже, че Алексей Петров е постъпил там на служба като щатен служител по заповед на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов и по предложение на господин Атанас Атанасов като директор на НСС, това е първият въпрос, който се счита за изчистен. И той е първата тухличка, която слагаме в сградата, какво отношение има СДС към създаване на държавен статут на Алексей Петров? Второ, по какъв начин застрахователната компания, която по онова време е била контролирана от Алексей Петров, а днес след многобройни трансформация е станала с израелски капитали, дали с израелски, или не мога да кажа, защото прави впечатление, че жената, с която Алексей Петров съжителства от дълги години и от която има дете, се явява на общото събрание на корпорацията като представител на всички капитали.
Водещ:Каква е връзката на СДС с тази компания?
Татяна Дончева: Тази компания не е трябвало да получава лиценз и в един момент Муравей Радев за една седмица изважда лицензът на подпис – срещу какво, как и защо? В отношенията на СДС с държавата Израел и с определени нейни бизнесмени, които до един по някакъв начин /…/ с Алексей Петров, трябва да видите и /…/ онзи лиценз на “Мобилтел”, ако си спомняте имаше такава компания, при смяната на правителството на Жан Виденов и Стефан Софиански. Жан Виденов има папка, с която да откаже лиценза една седмица преди предаването на властта му предлагат пет млн. подкуп, за да удължи лиценза, Жан Виденов отказва това и предава папката на Софиански. Нищо не искам да внуша, но първото решение на служебния кабинет е да удължи лиценза с една година. Нещо трябва да ви говори. Ако си спомняте пробива на фондация “Демокрация” става също през едни спонсорства от Израел, зад които стоеше Майкъл Чорни. Връзката на СДС с израелските капитали и с тяхното представителство в България от страна на Алексей Петров е преинтересно. Аз си направих труда преди два-три месеца, когато Комисията за контрол на ДАНС беше повикала Алексей Петров, да изгледам едно предаване на Сашо Диков по Канал 3 почти до полунощ, когато беше филмирал странното поведение на Иван Костов. И изрично посочваше що за неадекватност в един иначе изключително точен и математически построен човек. Според мен това е поведение на гузни хора, които имат какво да крият, които много добре знаят, че този човек трябва да бъде отстранен, защото той знае достатъчно много за тях и това не е само близките му връзки с Надежда Михайлова, нито услугите на брата на Емануил Йорданов, нито някакви други неща. Защото когато говорим какъв е Алексей Петров и защо Алексей Петров има някакъв сериозен статут в тази държава, сериозно изпран – доцент, служител на службите за сигурност, не просто държач на карта. Държачи на карта по времето на Атанасов имаше доста, като се почне със Славчо Христов и цялата компания. Но държач на карта и агент е все пак едно,а служител на секретен щат, несекретен щат, на прикритие, без прикритие, под прикритие, дори когато няма закон за служители под прикритие, е друго.
Водещ: Господин Атанасов, можем ли да изчистим веднъж завинаги този въпрос – назначаването на Алексей Петров по ваше време – защо беше наложено и как се случи?
Атанас Атанасов: Сега, с две изречения аз този въпрос съм го изчистил много отдавна, само че различните хора четат различни вестници. Алексей Петров е назначен за офицер под прикритие в НСС на 23 февруари 2001 година…
Татяна Дончева: Благодаря ви.
Атанас Атанасов: Не сте чели вестници.
Татяна Дончева: Тогава кажете на Димо Гяуров да не го пише агент и на всички вестници да не го пишат агент.
Атанас Атанасов:Само, че…
Татяна Дончева: Тоест вие го назначихте като офицер с НСС?
Атанас Атанасов: Разбира се, точно така, на прикритие. Офицерите на прикритие нямат карти да ви кажа, да знаете, щото трябва да пазят тайна. Само че за съветник и фактически ръководител на ДАНС беше назначен от Сергей Станишев. Спираме до тук, дошли сме по друга тема обаче. Аз не знам защо…
Водещ: Те са свързани нещата.
Атанас Атанасов: Изобщо не са свързани, моля ви се. Това се нещо се бута, за да се отклонява вниманието от основният въпрос – “Лиани”, защо не са вади това дело? Защо корупционните схеми на ДПС никой не ги разследва?
Татяна Дончева: Питайте Бойко Борисов, защо питате опозицията?
Атанас Атанасов: Не ви питам вас, питам през радиото тези, от които зависи това. Много ви моля. И другото, което е тази тема с Ахмед Емин, ама, моля ви се, тук има фрапиращи неща и трябва да стане ясно кой допусна тези процесуални нарушения. Прословутото тефтерче, в което е написано прословутото предсмъртно писмо, между другото, едно-единствено нещо има написано в този тефтер – това писмо, не е доказателство по това дело, защото не е взето по надлежния ред, и защото Районния съд е отказал да приеме този протокол. Какво ми се позовават на този тефтер? Кой написа тези редове? Какво е казала експертиза? Аз направих питане в предишния парламент до тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, защото дознанието е подчинено на МВР, до там я докараха в предното управление, че дознателите, без юридическо образование, провеждат разследване в България. Та, тези дознатели, които са извършили това разследване, техните следствени действия не са признати от съда. И аз питах вътрешният министър да ми обясни какви са причините съдът да откаже да приеме тези доказателства и да ги приобщи и никой не може да се позовава повече на тях. Тогава Миков в МС, в негов стил, като бивш асистент от университета, ми изнесе една лекция по Конституционно право за разделение на властите и не каза нито един факт. Истината обаче е тази, че към момента на първоначалните следствени действия има замазване, има прикриване на следи. И не случайно на местопроизшествието беше изпратен тогавашния главен секретар на МВР и дебело подчертавам, бивш офицер от ДС и то не къде да е, а в Правец – Павлин Димитров, да отиде да на местопроизшествието и веднага по националната телевизия да каже – по всичко става въпрос става въпрос за самоубийство. Тоест да се трасира първоначална версия…
Водещ: Вие не вярвате в това, че става дума за самоубийство? Смятате, че си е убийство?
Атанас Атанасов: Изобщо не вярвам. Според мен двете версии са фифти-фифти, 50 на 50 – убийство и самоубийство. Само че вече е твърде късно да се проведе всестранно обективно разследване, което да изведе до…
Водещ: Е, тогава защо го правим при положение, че отдавна е минало времето, всички доказателства са покрити?
Атанас Атанасов: За да стане ясно, че по политически подбуди е било прикрито разследването. Е, затова става дума. Това трябва да се каже на висок глас. И разбира се, трябва да се предприемат всички онези процесуални действия, които биха могли да доведат до някаква яснота и да се търси обективната истина по този случай.
Водещ: А версията на ДПС затова, че тук става дума от една страна за това, че Ахмед Емин е бил принуден да се самоубие, защото са му поставили някакви задачи, включително и тази да убие лидера си?
Атанас Атанасов: Сега вижте, това не е изключено като версия да го разследват. Въпросът е в друго, че при днешната актуална политическа ситуация, ДПС използва този казус като предизвикателство – първо, за да се разграничи от бившия си коалиционен партньор БСП. Второто да се опита да изрисува образът на Ахмед Доган жертва и да направи оферта към днешните управляващи, че за в бъдеще биха могли да си партнират, затова става дума.
Водещ: То се получи едно удивително съвпадение на версията на управляващите с тази на ДПС, което по някакъв начин довежда до различни въпроси. Защо точно в този момент и защо точно сега след “Октопод”, когато “Октопод” върви в момента…
Татяна Дончева: Как след? И защо след? Значи аз смятам, че разчистването на тази кула от кибритени клечки, изградена в тази 20 години, в които една малка група хора прибра държавната собственост за себе си и взе политическата власт…
Водещ: Кои са тези хора, госпожа Дончева?
Атанас Атанасов: Спонсорите на БСП и на Първанов основно.
Татяна Дончева: Техните корени водят от края на тоталитарния период и наистина са свързани с бившата най-висша номенклатура и бившата ДС в една нейна по-предприемчива част, но тези хора имат отношение към СДС и сегашния лидер на ДСБ, говоря за ранното СДС…
Водещ: Не мога да разбера каква е връзката между двете?
Татяна Дончева: … И към нас, и към ГЕРБ. Връзката е много проста, част от висшата номенклатура успя да трансформира държавната собственост за себе си, за децата си, за любовниците си, за шофьорите си, дори за бодигардовете си, като прехвърля вече няколко пъти на щафета политическата власт, разбирайки, че ръководейки държавата, ръководи възможността да прави бизнес и да печели. В момента всичкото това вече има формално други контури, но истината е, че бодигардовете на онази номенклатура в момента управляват и за нея, и заедно с нея. Спонсорите на Бойко Борисов и на Георги Първанов са едни и същи, господин Атанасов. И те в някакъв период бяха и ваши, когато беше периода 1997-2001 година. Тази работа трябва да се разчисти и въобще няма нужда да замръчкваме нещата от едно дело в друго дело. Всичките дела трябва да бъдат извадени в името на това да се разчисти цялото игрище и да се започне на чисто.
Водещ:Включително и това на Ахмед Емин, нали така?
Татяна Дончева: Разбира се. Но въпросният “Октопод” той не може да бъде някаква поредна кампания, приключила за един месец – с един арест, с едни снимки по интернет, кой Дамбовец бива пльоснат по бельо сутринта в 05.00 часа? Това нещо не е целта в крайна сметка. Както италианците го правиха в продължение на няколко години, много упорито, много търпеливо, без разбира се, да сугестират обществото, че животът е спрял и се занимава само с гонене на всякакъв вид бизнесмени, бандити, нормални граждани и т.н., което се случва тук в момента, всичкото това нещо трябва да продължи. И този “Октопод”, който между другото, включва следните неща – да вземем мутрите, да ги легитимираме във връзка със службите, да им дадем на половината карти от НСС, на другата половина от НСБОП, да ги покровителстваме да въртят бизнес и за хора от службите, и за себе си, да ги направим богати, да ги направим позиционирани в държавата, да ги направим позиционирани в обществото, да им дадем на практика възможността да забогатеят, след което те да диктуват правила, трябва да стане обществено ясна и по някакъв начин да бъде решена. Това може да бъде решено само както е казал Христос – търговците от храма…
Водещ: Това, за което говорихте, то важеше с пълна сила и за БСП, защото по ваше време Алексей Петров стана това, което стана.
Татяна Дончева: Разбира се. Въпросът оттук нататък какво може да следва? Това, което е в момента е последната смяна, започната от бившата висша комунистическа номенклатура и части от бившата ДС, които са имали най-близък достъп до нея.
Водещ: Говорите за ГЕРБ?
Татяна Дончева: Умишлено не говоря за цялата бивша ДС. И моля, това също да се има предвид, защото хората не са едни и същи, не са едно и също нещо и не са всичките с черпаците на чорбата.
Водещ: Мислите ли господин Атанасов, че действително целият български след десетиноемврийски елит е в някаква форма /…/ на част от ДС?
Атанас Атанасов: не, всички в никакъв случай не може да бъдат слагани всички под един знаменател, но съм категоричен за едно, че така наречената българска опозиция в периода 1989-1990 година беше създадена от службите на комунистическия режим.
Татяна Дончева:А 1992-1993 година?
Атанас Атанасов: Включително… Вижте тогава започнаха всичките битки и тогава ДС през своя агент Сава смъкна първото правителство на прехода, първото правителство на демократичните сили, на Филип Димитров. Ахмед Доган го смъкна като агент на ДС. Вижте, трябва да се казват истините. Аз никога няма да забравя като младши прокурор, работех в кабинета си и гледах по телевизията кръглата маса и на обвинение срещу Желю Желев, че е бивш член на БКП, той заяви – аз не се срамувам, че съм марксист.
Татяна Дончева: Ама, марксисти има и в Англия и Франция.
Атанас Атанасов: Нека да оставим това. Но нека тук да говорим за това, за което сме дошли.
Водещ: Това, което следва да говорим.
Атанас Атанасов: Първо искам да кажа, че през целият период, който бях директор на НСС – четири години и няколко месеца, никога не съм подписвал нито една карта за щатен служител, нещатен служител и…
Татяна Дончева: А за агент, за сътрудник?
Атанас Атанасов: Сътрудниците нямат карти, госпожо Дончева.
Татяна Дончева: А, не, не.
Атанас Атанасов: Боже Господи, всички карти, които бяха раздадени на нещатните работници на НСС, бяха раздадени по време на правителството на Жан Виденов и месеци наред трябва да ги събираме. Така. По отношение на Костов, основният враг на комунистическата партия и нейните проекции след 1989 година през ДС, се нарича Иван Костов. Затова, който и от бившата конпартия да седне срещу вас да говори, винаги го атакувате.
Татяна Дончева: Да ви питам нещо.
Атанас Атанасов: Не ме питайте.
Татяна Дончева: Бихте ли казали какви връзки имаше между Иван Костов и Андрей Луканов? И как си обяснявате, че кака Ленче Костова, дори по времето на Жан Виденов прекрасно си правеше бизнеса с пуканки и рафинерията “Плама”? И, че връзките и позициите на Иван Костов в Плевен, винаги са били преплетени с тези на Румен Петков и преди това на Луканов?
Атанас Атанасов: Това е несериозно и не искам да го коментирам, защото…
Водещ: Тази връзка не знам как би могла да се направи.
Татяна Дончева: Как ще го коментирате? Не може да го коментирате.
Атанас Атанасов: Като провокация, госпожо Дончева.
Татяна Дончева: Няма провокация в тази работа.
Атанас Атанасов: Изпекохте в провокациите през тези години и умеете как да ги правите. Костов винаги е бил на бившата конпартия на ДС, всички срещу него…
Татяна Дончева: Не, не. След Закона за досиетата, който произведе Иван Костов, и с който си създаде възможност да държи на вилка цялата опозиция със собствените им досиета между 1997-2001 година, вие не сте хората, които можете да кажете това.
Водещ: /…/ е известен със своята ненавист към ДС.
Татяна Дончева: Тя е само словесна, уверявам ви господин Атанасов е бил много толерантен…
Водещ: Защо е само словесна?
Татяна Дончева: … И по отношение на хора, които да връща в службата. При него имаха много добро развитие част от офицерите на бившата ДС и моля ви…
Водещ: Кои например?
Татяна Дончева: Като например самият Дражков, даже Ники Начев, който е твърде приближен на Алексей Петров, даже беше спрегнат за арестите в момента, те са си много добри приятели още от ПЖИ.
Водещ: Понеже не можем да знаем кой с кого е приятел.
Татяна Дончева: Аз да ви кажа тогава.
Атанас Атанасов: Това е такава история и такава помия, та си сдържан нервите…
Татяна Дончева: Каква помия?
Атанас Атанасов: Вижте, отклонихте вниманието от това, за което сме дошли тук. Много моля да ми се даде възможност…
Татяна Дончева: Не, не, не разказвайте за тефтерче и за едно дело.
Атанас Атанасов: Аз не ви прекъснах, десет минути говорихте.
Татяна Дончева: Сега тепърва имаме да разследваме Алексей Петров и октопода.
Водещ: Да, какво ще излезе от връзките на това разследване на Алексей Петров и октопода, господин Атанасов?
Атанас Атанасов: Вижте, аз не съм разследващ орган днес.
Водещ: Вие имате информация.
Татяна Дончева: А, че как? То вие /…/ подробности.
Атанас Атанасов: Нито съм прокурор, нито съм шеф на МВР, разбирате ли? Така че да ми задавате такива въпроси, Дончева да ми се държи като прокурор, аз съм я слушал толкова години. Тази банда, бандата на Филчев, беше бандата, която ме извади от службите, и която после ме разхожда като маймуна в Съдебната палата, която ме арестува.
Татяна Дончева: Ама, Филчев беше… Вие бяхте заместник-министър в един и същ кабинет.
Водещ: Това го знаем, госпожа Данчева, това го знаем.
Татяна Дончева:И вие бяхте в прекрасни отношения, просто надценихте се. И Филчев в един момент ви скрои шапка.
Атанас Атанасов: 120 офицери от бившата ДС уволних за четири месеца и това никога няма да ми бъде простено, това е истината и затова съм винаги на тяхната мушка и не са ми прощавали, включително и с такъв тип внушения. Защото това, което слушам, че говори Дончева, аз затова през последните месеци съм възмутен. Това, което слушам, че говори Дончева, го говорят офицерите на ДС, Цвятко Цветков ги говори тези неща.
Татяна Дончева: Не ми приписвайте Цвятко Цветков, той също е ваш човек.
Водещ: Госпожа Дончева не е в приятелски отношения с Цвятко Цветков.
Татяна Дончева:Не съм в приятелски отношения.
Атанас Атанасов: Стига с това.
Татяна Дончева: Да се разберем за следното. В тогавашното НСС, което пое господин Атанасов други освен бившата ДС нямаше или почти нямаше. Така че това, че е освободил 120 и те са от бившата ДС, той не би могъл други да освободи. Но там имаше и хора, с които е в много добри отношения и много добре се развиват. Аз обаче ви предлагам, тъй като останаха едни пет минути да посветим тези пет минути на нещо, което е много актуално в момента.
Водещ: Кое е то?
Татяна Дончева: Отношенията на МВР със съдебната система. Сегашното МВР работи силово, неграмотно, некомпетентно и хамалски. То смята, че хората като бъдат запрени и набити, това нещо автоматически задължава съда…
Водещ: Мислите ли, че ги бият?
Татяна Дончева: Да, мисля, не мисля, знам. Задължава съдът да им уйдисва на всичките глупости. Операцията “Октопод” във вида – връзки на специални служби, политическа върхушка, престъпен свят, подземен свят, трябва да продължи да се разчиства, защото на практика това удушава България. Ние сме стигнали до това подземния свят, политическата върхушка и специалните служби се въртят като виенско колело във властта и на практика са установили контрол върху цялата държава. Той тече и в момента.
Водещ: Искам да чуя господин Атанасов за неговото усещане затова как ще приключи операция “Октопод”? Дали ще има действително някакви много ясни разкрития и много ясни присъди?
Атанас Атанасов: Е, вижте, аз не искам да гадая какво ще се случи. Важното е нещата се случват по правилата, описани в закона. Значи, както е писано в НПК по този начин да се работи, да има реално състезание между двете страни в процеса и съдът да отсъжда според закона. Това трябва да се случва и аз затова призовавам. Защото аз съм бил жертва на преследване и знам за какво става въпрос, когато се изкривяват правилата. Така че не искам да се злоупотребява с това, което е написано в закона и с правомощията. Но това, че има престрелки между изпълнителната власт и съда или части от съдебната власт, това е традиция от последните 20 години да се случват тези неща. Не е станало нещо кой знае колко страшно, дума дупка не е направила. Важното е обаче, пак казвам, нещата да вървят по правилата. А иначе…
Татяна Дончева: Как си обяснявате тези самоубийства в арестите за последните три-четири дни, те не са октоподни? Те са самоубийства в арести.
Атанас Атанасов:И те са какво? В резултат на това, което става в Съдебната палата, не знам. Татяна Дончева: Няма в резултат, да ви кажа в резултат на какво става дума.
Водещ:Нямаме много време.
Татяна Дончева: Става дума за сериозни бизнесмени, които се оказват срещу сегашната власт в Търново, и която осигурявайки им ареста и потвърждаването на този арест е станало причина за самоубийството на 40-годишната жена. Може би трябва да влезете и там, а не само по животинските прякори, които МВР ви дава.
Водещ: Последно изречение, господин Атанасов.
Атанас Атанасов: Сега обаче искам да кажа, че усилията днес се предприемат от различни институции за борба с организираната престъпност, трябва да бъдат подкрепени, защото българското общество и българския избирател иска справедливост. До днес законът, няма и промяна, разбира се, закона се е прилагал и се прилагаше с оглед финансовото състояние на лицата по отношение, на които трябва да се прилага,а не по справедливост.
Водещ: Може би вече ще започне да се прилага по справедливост.
Атанас Атанасов: Има очаквания и трябва да бъдат подкрепени тези усилия.
Татяна Дончева: Реда на закона.
Атанас Атанасов: По реда на закона, сто пъти го казах. Въпросът е в това, че бившите управляващите имат много голям страх, защото носят много тежки отговорности за корупционната ситуация, в която бяхме…
Водещ: Благодаря ви много. Татяна Дончева и Атанас Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...