Атанас Атанасов: Дошло е време да се разплете цялата история около тази група, функционирала около бившия главен прокурор Никола Филчев (+ВИДЕО)

Водещ: Продължаваме с темата за “Октопода” и неговите пипала. В студиото сме с Атанас Атанасов и Камен Костадинов. Добро утро, здравейте. Благодаря ви, че приехте поканата. Близо седмица може би вече се занимаваме с това, кой е Трактора. Ясно ли е, можем ли да кажем вече кои са трактористите, кои управляваха трактора?
Атанас Атанасов: Това е много важен въпрос, защото фиксирането върху Трактора наистина измества фокуса кои са трактористите. Аз си мисля, че е дошло време да се разплете цялата история около тази група, функционирала около бившия главен прокурор Филчев. И може би е крайно време да го приберат и него.
Водещ: Това ли са трактористите, групата около Филчев или?
Атанас Атанасов: Така излиза от това, което чух вчера и от вътрешния министър. Трябва да се установи с какво се е занимавала тази група около Филчев. Това дело, което е било потънало във Военна прокуратура ’98 – ’99 година, трябва да се види кои са тези лица, които са прикрили това дело, защото става въпрос за тежки престъпления. Трябва да се установи какво е отношението към цялата тази история на бившия вътрешен министър Петканов, за който се каза, че е наградил Алексей Петров за добра работа и така нататък. Но аз искам да фиксирам вашето внимание върху политическия проблем, не толкова върху тези криминални детайли. Има у нас, през целия този преход партии, които в желанието си да се преборят с властта или да задържат властта влизат в колаборация с части на организираната престъпност и това е един класически случай.
Водещ: Кои са тези партии?
Атанас Атанасов: В случая става въпрос за колаборация на Сергей Станишев с тази група на Алексей Петров с цел да се прибори за вътрешнопартийния си противник Петков, който беше пък в отношение с други части на ъндърграунда.
Водещ: Тоест само Сергей Станишев и БСП …
Атанас Атанасов: Или …
Водещ: Така ли?
Атанас Атанасов: Не, аз ще ви върна малко по-назад. През 2001 година хора, свързани с бившата “Мултигруп” и лично Илия Павлов вземаха една торба пари и отидоха в Мадрид, за да доведат тука Симеон Сакскобургготски.
Водещ: Тоест и НДСВ …
Атанас Атанасов: И след това беше сформирано това правителство, в което участваше и политическото представителство на “Мултигруп”, а именно ДПС. Това се случи.
Водещ: Добре, но господин Атанасов, не е ли по ваше време, по времето, когато вие сте бил ръководител на НСС, не е ли тогава взет Алексей Петров?
Атанас Атанасов: Алексей Петров е привлечен към секретния апарат на НСС късната есен на 2000 година по личното настояване на Никола Филчев. Аз затова казвам, нека да се разследва цялата група около Никола Филчев.
Водещ: Вие се съобразихте с това искане на Никола Филчев?
Атанас Атанасов: Не съм аз, но натискът от едно е оказан и не искам да навлизам в тези детайли, защото не е моя работа.
Водещ: Мисля, че е важно да се знае с какви мотиви е бил привлечен в НСС Алексей Петров.
Атанас Атанасов: Филчев е настоявал да бъде привлечен Алексей Петров, защото той е можел да бъде полезен в разследването на някои дела или може би е бил полезен в прикриването на определени дела, както се вижда сега.
Водещ: А вие тогава имахте ли данни, че той има битие по онова време, което е …
Атанас Атанасов: Имахме данни, че е свързан с определени части в ъндърграунда. Службите за сигурност се стремят да придобият свои източници именно в тези среди.
Водещ: Какви задачи са му били възлагани по това време?
Атанас Атанасов: Не, това не знам дали са му били възлагани въобще някакви задачи и дали изобщо нещо е изпълнявал. Нека разследването да установи този период 2002 – 2003, в последствие през 2006 – 2007 година какво се е случило, но изключително важно е да се установи с какви мотиви и с какви подбуди този човек беше назначен на публична длъжност в ДАНС и на практика беше неформалният председател на тази институция.
Водещ: Да. Това са въпроси не към вас, но трактористите през годините сменяха ли се, трактористите на трактора?
Камен Костадинов: Очевидно е, че към момента, ако тръгнем да правим една ретроспекция кога кой се е появил от всички тези лица, кога кой какъв статут е придобил, ще влезем в един дълъг спор. Аз нямам, за разлика от господин Атанасов, възможността да боравя с толкова оперативна информация, тъй като той все пак е бил директор на служба и има информация, която аз няма как да коментирам, затова ще погледна нещата по-скоро в тяхната политическа страна. Към този момент МВР трябва да има пълната свобода и пълната политическа подкрепа, без значение от къде тя идва, да се намери политическия консенсус да се стигне до край и да бъдат разкрити абсолютно всички връзки между политици и хора от ъндърграунда, за да разбере българското общество, че най-сетне е дошла тази нова страница в обществените отношения в България, за която говорим. И в това отношение МВР и правителството в отношение с борбата с организираната престъпност имат пълната подкрепа на ДПС, макар и ДПС да продължава да си бъде опозиционна сила. Това не променя нашето отношение към властта с изключение към отношението ни към работата на МВР.
Водещ: Приемате ли това твърдение, тази теза, че Алексей Петров е организатор, ръководител на престъпна група, да не изреждам всичките обвинения, защото съдът все още не се е произнесъл?
Камен Костадинов: Аз не мога да я потвърдя и да я приема и не е моя работа и за това в България има съд. Но аз като член на Комисията за контрол на ДАНС съм се натъквал на доста смущаващи неща в дейността на ДАНС, когато той беше част от ръководството на ДАНС и съм имал възможността да го кажа и пред други ваши колеги, с дейността на ДАНС, аз като част от тогавашното мнозинство, не мога да се гордея и не считам, че това е най-доброто, което е правено от онова правителство. Апропо, отварям една скоба, въпросът за присъствието на Алексей Петров в ДАНС е поставено от ръководството на ДПС още в рамките на предходното правителство по възможно най-сериозен начин, на възможно най-високо ниво, включително и публично от господин Доган, когато беше освободен господин Иван Драшков като заместник – председател и едно от нещата, които ме смущават, до което стигнахме с пълен консенсус всички колеги в Комисията, където има представители и на управляващи и на опозиция, че ДАНС е използвана за политически поръчки. Това е примерно случаят “Рибново”, където по заявка и пожелание и за да се угоди на Яне Янев е била вдигната жива сила от над 30 човека, за да отидат да докарат на разпит кмета Башев и това е едно становище, до което ние стигнахме под ръководството на Иван Костов, който е подписал, че такова нещо няма, няма разпространяване на религиозна нетолерантност и така нат. и там ДАНС е била използвана за изпълняване на политически поръчки.
Водещ: Сергей Станишев направи едно интересно предложение, да се направят телефонни разпечатки, да се провери с кой е говорил Алексей Петров …
Камен Костадинов: Според мен всички способи трябва да бъдат използвани наистина, за да се стигне до …
Водещ: Имате ли притеснения, в смисъл какво очаквате да излезе от телефонното тефтерче или от телефонния дневник на Алексей Петров?
Атанас Атанасов: Вижте, Станишев от опита да се разграничи и да отхвърли отговорността от себе си може да направи всякакви екзотични предложения. Но аз съм съгласен с господин Костадинов в това отношение, трябва да бъдат подкрепени усилията на МВР и на службите, и на прокуратурата сега, за да се разследват всички тези случаи, които са свързани с изнудване, с рекет върху българския бизнес изобщо от една страна и от друга страна с манипулиране на политически живот в страната, защото години наред мафията има своите корени, има своите възможности за манипулация на политиката в страната, на насочването на държавата и крайно време е това да се пресече.
Водещ: С каква цел, според вас, той е бил внедряван във фирми, примерно в “Кремиковци”, говори се, че …
Атанас Атанасов: Дали е бил внедряван, вижте, аз чух едно изказване на Алексей Петров пред медиите в съдебната зала, където той казва, че е бил внедрен в средите на таксиметровите шофьори, за да им влияе. И се сетих за онзи случай, в който таксиметровите шофьори излязоха пред Народното събрание пролетта на 2001 година да искат оставката на Иван Костов по край оня трагичен случай с убитото дете, за което в последствие се оказа, че майка му, психично болна жена го е убила.
Водещ: Според вас той може да е направлявал този протест или?
Атанас Атанасов: Е, защото е бил внедрен в тези среди и питам аз, това ли е била неговата роля, участвал ли е той в инспирирането на този случай пред Народното събрание, защото имаше тогава хора от Държавна сигурност, които бяха забелязани тогава на площада. Цвятко Цветков личност беше там на площада и сега Цвятко Цветков е един от защитниците на Алексей Петров. Това виждам аз.
Камен Костадинов: В случая нещо много важно, тъй като …
Водещ: Да, трябва да вървим към финал.
Камен Костадинов: Изключително е важно обществото с всички свои представители, като имам предвид медиите, граждански организации и така нат. да дадат пълен гръб на всички органи, които в момента разследват – Прокуратура, МВР, ДАНС, съд и така нат., защото изкарването на полуистината или на една малка част от истината е по-лошо от изкарването на никаква истина. Нещата, наистина е дошъл моментът да се стигне до корена, да се види кой какъв е бил, кой с кой е имал връзки, не само в тези четири правителства, защото се оказва, че господин Петров е работил за четири правителства, а какво е станало и преди това. Ние искаме …
Водещ: Това да се стигне до цялата истина наистина трябва да …
Камен Костадинов: … да не бъде разсечен на две и да се появят два октопода, а да бъде изпратен в историята.
Водещ: Добре, трябва да приключваме. Господин Атанасов, дарявал ли е пари Алексей Петров на СДС през годините?
Атанас Атанасов: Аз не знам такова нещо.
Водещ: Дарения правени ли са, свързан ли е финансов със СДС или с ОДС?
Атанас Атанасов: Аз нямам представа. По него време не съм бил член на СДС, но според мен това са спекулации. Сега се използва тази операция на държавата срещу “Октопода”, за да се правят политически спекулации. Който твърди нещо, нека да извади документи и да го доказва това. Вижте, има една утвърдена практика на бившите офицери от Държавна сигурност, когато бъдат хванати някъде по бели гащи, както е в конкретния случай, виновният е Костов. Така че в тази връзка разбирам и вашия въпрос.
Водещ: Не, защото има такива твърдения.
Атанас Атанасов: Кой ги твърди тези неща?
Водещ: Има такива твърдения …
Атанас Атанасов: Тези, които са давали парите, те ли твърдят това нещо?
Водещ: Пускат се в публичното пространство от ваши колеги политици…
Атанас Атанасов: Вижте, от публичните факти, които са известни, аз се сещам за един и може би с него да завърша. Има доклад на Комисията по досиетата, който доклад казва, че в периода ’87 – ’90 година Алексей Петров е бил щатен офицер от Шесто управление на Държавна сигурност. Държавна сигурност е тази, която под крилото на бившата комунистическа партия създаде силовите групировки в България. Това е истината. Но аз завършвам с това – сегашният главен прокурор има един дълг, той не си свърши работата с неговия предшественик. Безобразията, вършени от Филчев, е крайно време да бъдат разследвани и този човек да отиде при Алексей Петров.
Водещ: Добре, благодаря ви, благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...