Атанас Атанасов: Да влезем в управлението на София през парадния вход

Овладяването на ръководството на БСП за Овчаров и компания е много важно от кметските избори. Чрез издигането на Кадиев за кандидат – кмет му се дава допълнителна писта за публични изяви. Става въпрос за една хитрост, която го извежда в друга орбита и фокусира голямо медийно внимание върху него.
Относно конкретната работа на кмета на София нямаме сериозни забележки. Струва ни се обаче, че г-жа Фандъкова не получи необходимата подкрепа от нейната партия за формиране на собствен управленски екип.
Синята коалиция е успешен политически проект, който трябва да се укрепи и доразвие за предстоящите президентски и особено за местните избори.
Много е важно да се разбере, че прикритите офицери не са органи на службите и нямат властови правомощия. Те са инструменти за събиране на информация от средата, в която се движат и имат контакти. Така че назначаването на Петров за офицер на прикритие в службата, която ръководех, не му е дало никаква възможност за злоупотреба с власт.

Предстои отчетно-изборно събрание на софийската организация на ДСБ. Какво според вас ще предизвика най-много обсъждания освен избора на председател? Какво вълнува хората?

Събранието ще се състои на 3 юли от 10 часа в – зала №3 на НДК. На него са свикани да присъстват всички членове и симпатизанти на партията от столицата. През отчетния двегодишен период се състояха изборите за европейски и национален парламент, в които ДСБ участва във формат “Синя коалиция”. Непосредствено след тях бяха проведени частични избори за кмет на София. На тях ние подкрепихме кандидатурата на Йорданка Фандъкова. Това са основните политически събития от изминалия период, които сигурно ще са предмет на дискусия. Очаквам като акцент да се очертае явяването на партията на предстоящите местни и президентски избори. Друга важна тема, която вълнува нашите членове, е актуалната политическа ситуация – управлението на страната.

Колко кандидатури за председател на ДСБ – София, се очертават? Колко и кои от тях са сериозни?

Аз ще се кандидатирам отново за председател на организацията. Имам амбицията да водя екипа на ДСБ -София, който да направи партията управляваща в столицата. Тази цел изисква през оставащата година и нещо до изборите да станем обединяващо звено на сините в София. Да се очертаем като конкуренти на управляващите от ГЕРБ . Имаме доста различия и идеи за конкретни политики в столицата и начинът за тяхното реализиране е един – участие във властта. Аз искам да влезем в управлението на София, образно казано, през парадния вход. Чрез избори да заемем мястото си. Защото и сега, след частичните избори, ни броят за част от мнозинството. Имаме и заместник-кмет – Христо Ангеличин, но важните решения в общината се вземат без нас.
Дали ще има други кандидатури за председател на организацията ще разберем на самото събрание.

БСП вече издигнаха отново Георги Кадиев за свой кандидат, как ще действат сините в София след тази номинация?

Това действие на червените в София е заблуждаващо. И при този случай, както е практика в бившата комунистическа партия, истината е зад кулисите. Местните избори са след повече от година, а БСП тази есен има конгрес. На него ще се разрази битка за лидерство в червената партия. Групата на Румен Овчаров прави опит да наложи Кадиев за председател на БСП. Това е основната цел на тази номинация. Овладяването на ръководството на БСП за Овчаров и компания е много по-важно от кметските избори. Чрез издигането на Кадиев за кандидат-кмет му се дава допълнителна писта за публични изяви. Става въпрос за една хитрост, която го извежда в друга орбита и фокусира голямо медийно внимание върху него. А що се касае до местните избори, това означава, че Кадиев ще бъде кандидатура на БСП за столичен кмет, ако загуби изборите за председател на партията.

Около новия кмет на София не се шуми много, или поне много по-малко, отколкото се шумеше около предишния кмет. Как оценявате работата на Йорданка Фандъкова след първите месеци на управлението й?

Преди частичните избори през миналата есен в София ние подписахме споразумение за подкрепа на г-жа Фандъкова. Очакването ни беше този модел на коалиране да доведе до добро управление на града и да послужи като знак за отношенията ни на национално ниво. Медийният фокус към софийското кметство замина с Бойко Борисов към правителството. Затова сякаш г-жа Фандъкова е отразявана от телевизиите, когато премиерът отиде на откриването на някой столичен обект. Относно конкретната работа на кмета на София нямаме сериозни забележки. Струва ни се обаче, че г-жа Фандъкова не получи необходимата подкрепа от нейната партия за формиране на собствен управленски екип. Ние от ДСБ имахме очаквания за определени персонални промени, които да повишат ефективността на работа, но те не се случиха. Явно на госпожа Фандъкова ще й се наложи да довърши мандата с хората на Бойко Борисов. Макар че и назначеният от нея заместник-кмет по транспорта на столицата не е човек за това място. В столичния транспорт се пресичат много големи икономически интереси и една невидима ръка просто постави удобния човек.

Разбират ли се помежду си общинските представители на Синята коалиция и ГЕРБ? Имат ли противоречия. Какви?

ГЕРБ имат необходимото мнозинство общински съветници и могат да гласуват всяко решение. Така че отношенията с тях не са въпрос на зависимост, а на добронамереност. Тази година нашите общински съветници гласуваха “за” бюджета на общината, което беше знаково политическо действие. От друга страна, именно с гласовете на съветниците на ГЕРБ беше създаден специален съвет за контрол на бюджетните приходи и разходи, председателстван от съветника на ДСБ Иво Йонков. Отношенията ни са партньорски, което не означава, че няма противоречия. Например имаме различни виждания за транспортните проблеми на столицата – организацията на движението и разширяването на синята зона. За нас е важно да се постигне по-голяма средна скорост на обществения транспорт. Както е тръгнало, с тези зони в един момент можем да стигнем до ситуация да се събират пари за паркиране на територията на цяла София.

Предполага се, че членовете на ДСБ обсъждат оживено подкрепата на ДСБ за Бойко Борисов. Какви са преобладаващите настроения около тази подкрепа? Вие лично как я оценявате? Какви са добрите и лошите й страни?

В мандата на 40-то Народно събрание и управлението на тройната коалиция депутатите на ДСБ бяхме яростна опозиция. Наша беше заслугата за разкриването на тежки корупционни схеми. Аферите около Румен Овчаров, Румен Петков, “батко и братко”, далаверите на министрите на ДПС и за имотите на Доган станаха публично известни в резултат на нашата активност и смелост. Ние се борихме да изпратим тройната коалиция в опозиция. Очаквахме да бъдем част от управлението на държавата. Спечелилият изборите Бойко Борисов реши да управлява с правителство на малцинството и получи нашата подкрепа. Измина почти една година от изборите и вече се усещат определени недостатъци на управлението. В областта на финансите, икономиката, здравеопазването се очерта липса на управленски капацитет и бяха допуснати грешки. Има усещане в обществото за непоследователност и липса на екипност в правителството. По важни въпроси за държавата един ден се заявява едно, на следващият друго. Премиерът изказва определена позиция, а министрите му друга. Този маниер на публично поведение дава лоши сигнали на хората, на бизнеса, на чуждите инвеститори. За някои особено важни въпроси би могло да се тества общественото мнение, но не можем да живеем всеки ден в състояние на играта “тука има, тука нема”. Често тези ходове изглеждат като проба на обществото, а истината е, че се касае за обикновена управленска немощ.

Ще се опита ли ДСБ да наложи в Синята коалиция свой кандидат за кмет на София? Споменават ли се вече имена?

Синята коалиция е успешен политически проект, който трябва да се укрепи и доразвие за предстоящите президентски и особено за местните избори. ДСБ има солидно влияние в столицата и това ни дава основание да претендираме за по-осезаемо присъствие и с кандидати за изборните длъжности. Имаме изявени общински съветници, районни кметове, председатели на районни партийни организации. Всички те имат правото и ще имат възможността да се явят на вътрешнопартийни избори. Справедливо е получилият най-голяма подкрепа в ДСБ да бъде синият кандидат за кмет на столицата.

Продължават приказките и слуховете около назначаването на Алексей Петров. В днешно време използва ли се това назначение за политически игри и хитрости? Каква е истината за него?

Работата на специалните служби е да привличат за източници на информация лица от категорията на Алексей Петров. Много е важно да се разбере, че прикритите офицери не са органи на службите и нямат властови правомощия. Те са инструменти за събиране на информация от средата, в която се движат и имат контакти. Така че назначаването на Петров за офицер на прикритие в службата, която ръководех, не му е дало никаква възможност за злоупотреба с власт. Съвсем целенасочено определени среди от бившата Държавна сигурност насочват вниманието към момента на привличането на Петров като офицер на прикритие, за да омаловажат факта на оправомощаването му с власт през 2008 година, когато беше назначен на публична длъжност в ДАНС. Дразнещо за нашите привърженици е, че с говоренето си по случая Волен Сидеров също изопачава темата и на практика отклонява вниманието от същинския въпрос. А той е защо правителството на Станишев даде публична власт на Алексей Петров. Аз не съм изненадан от поведението на бившия и.д. главен редактор на в-к “Демокрация” и за мен сега някои сенки от миналото на този човек придобиват конкретни изображения. Горчивият вкус от това поведение се усилва от усещането ми, че тази активност на Сидеров по мой адрес е подстрекаваш и от някого от днешната власт.
Когато се внесат конкретните обвинения срещу Алексей Петров и групата му в съда, ще се види по кое време са вършени деянията, за които се обвиняват. Ще стане ясно дали е бил покровителстван и от кого.
Иначе разкриването от правоохранителните органи и разследването на тежки престъпления, свързани с отвличания на хора за откуп, изнудване и разпространение на дрога са действия в правилната посока. Има и осезаеми резултати – например отвличанията спряха. Търсенето на наказателна отговорност от политическите пипала на “Октопода” обаче за мен е незадоволително. Редица скандални случаи на злоупотреба с власт и присвояване на огромни обществени средства чрез схеми и подставени лица бързо се затрупват със забрава и потъват в дълбоки чекмеджета. Това, че по първите страници на вестниците се публикуват снимки как Цецка Цачева целува Румен Петков, е лоша реклама за властта.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...