Атанас Атанасов: ДАНС поема контрола над контрабандата

Водещ: Побоят над журналиста Огнян Стефанов, който стана миналата седмица, скандалът, който намеси в този побий сайта “Опасните”, ДАНС и най-вече разпечатките на телефонни разговори, които депутатите откриха ужким най-случайно, отивайки на проверка в ДАНС. Татяна Дончева и Минчо Спасов, те вдигнаха най-много шум, около тях се завъртя този последен скандал. След това вътре се оказа Румен Овчаров, Иван Чобанов, може би Бойко Борисов. Този скандал набира скорост. Днес предстои проверка в ДАНС от страна на българските депутати дали ДАНС не ги разработва и не ги подслушва. Мнозина пък казват, че в това няма нищо лошо. Нищо лошо, защото в края на краищата ДАНС трябва да бори корупцията сред депутатите. Другите пък питат защо удариха ДАНС депутатите точно, когато ДАНС удари корупцията. Все такива въпроси в разговор с бившия шеф на контраразузнаването, депутат, политик от ДСБ Атанас Атанасов, офицер от резерва, генерал. Добро утро.
Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Как ще продължи този скандал?
Атанас Атанасов: Ето и вие във вашето експозе неминуемо свързвате, както и цялото българско общество свързва, два факта. Единият факт са скандалите в ДАНС, а другият факт е побоят над Огнян Стефанов и публикациите в “Опасните”.
Водещ: Те са свързани чисто хронологично.
Атанас Атанасов: Така е и обществото ги свързва. И сега битуват две версии в публичното пространство за тази връзка между скандала в ДАНС и публикациите в “Опасниет”. Едната версия е на властта. Властта казва – някой иска да дискредитира ДАНС и през това да дискредитира държавното ръководство, скандализирайки ДАНС. Другата версия е версията на журналистите от “Фрог нюз”, тези, които са работили по списването на “Опасните”. Те казват – понеже в този сайта бяха изнесени скандални данни за властта и за управляващите и затова се стигна до развитието на всички други събития, включително и до побоя над Огнян Стефанов. Това казват журналистите, включително в свои публични изяви. Те се събираха пред Министерството на вътрешните работи и т.н.
Водещ: Но пък Татяна Дончева каза нещо, което аз като журналист съм по-склонен да приема. Тя каза – прекалено е елементарна тази връзка да бъде набит журналистът точно от хората, на които той е причинил съвсем явно, е имал явен конфликт с тях. По принцип, казва тя, не се прави такта.
Атанас Атанасов: Само едно изречение ще кажа…
Водещ: както и случая “Жоро Стоев”, те се опитват по някакъв начин да дискредитират някого друг.
Атанас Атанасов: Едно изречение по отношение на Дончева и да мина на тезата, на версията. Татяна Дончева беше много преди това информирана за всичко това. Общо взето така нареченото отиване в МВР и проверките там в ДОТИ послужиха да легализира своя информация, която…
Водещ: Случайна.
Атанас Атанасов: … тя е имала много преди това. това се чуваше из коридорите и т.н. Така че Дончева…
Водещ: От къде ви излиза информацията (…) в парламента?
Атанас Атанасов: … Дончева на практика е много отдавна предубедена със своя версия и заинтересована от формирането на първата версия, за която ви говоря. Тя беше първият говорител, който излезе в публичното пространство и каза опит за компрометиране на ДАНС и на държавното ръководство. Аз обаче искам да фиксирам вашето внимание върху втората версия. И ние в ДСБ много внимателно анализирахме цялата информация и стигнахме до извода, че наистина публикуваната в “Опасните” информация засяга много пряко определени скрити дейности на управляващите. И това фактически е довело до там ДАНС да се ангажира и да започне да търси откъде тази информация попада в “Опасните”.
Водещ: Вие родихте тезата, че ДАНС е заловена в крачка как иска да реабилитира стари канали на Държавна сигурност (ДС), това беше вашата политическа теза.
Атанас Атанасов: Да, това са го заловили “Опасните”. Ние…
Водещ: И че заради това е всъщност (…)
Атанас Атанасов: … анализирайки цялата информация, бъдете сигурни, че сме стъпили на много солидни източници, стигнахме до извода, че това е вярно. Защото ето го този материал, той е пред мен – “Хора от ДАНС и митниците реанимират наркоканалите на ДС” и тук се описва, че съветникът на председателят на ДАНС Алексей Петров заедно с заместник-шефа на агенция “Митници” Румен Божинов правят някакви неща по митниците, срещат ръководни служители, притискат ги и т.н. Това пише тук. А това обстоятелство ни даде основание да проверим кои са хората. И какво установихме? – пред лятото на тази година беше сменено ръководството на митниците. За главен шеф там беше назначен известният от миналото, още от комунистическо време и по времето на Жан Виденов, Христо Кулишев. Но Христо Кулишев има за назначени двама заместника – единият е Христо Арабаджиев, а другият – този Румен Божинов, и двамата бивши офицери от Второ главно управление на Държавна сигурност, отдел 12 контрол на КПП-тата.
Водещ: Е кой по-добре от тези хора знае как стават престъпните схеми? Те може би са сложени там да ги предотвратяват.
Атанас Атанасов: Да. 12-ти отдел е известен, това е описано вече и в литературата, че е бил отделът за оперативно осигуряване на КПП-тата, тоест за осигуряване на държавната контрабанда по комунистическо време. Явно от това разбират тези хора, но…
Водещ: Ако това е вярно, как се нарежда пъзелът с побоя над Огнян Стефанов и със събирането на една група на хора като Татяна Дончева, Румен Овчаров, Огнян, Младен Мутафчийски, Иван Чобанов, ако щете, защото те фигурират в тези разпечатки.
Атанас Атанасов: Сега аз си мисля, че, и това трябва да се изясни наистина от една задълбочена проверка от безпристрастни хора в ДАНС, днес отиват колегите от Вътрешната комисия… аз вече ви казах, че според мен Дончева е предубедена и заинтересована, но трябва да обърнем внимание и на предложенията на други парламентарни от опозицията, които искат да се създаде парламентарна анкетна комисия, която трябва да изясни всички тези обстоятелства. Защото аз оставам с впечатлението, че вътре в ДАНС са текли паралелно две проверки. Едната проверка беше тази, която била преекспонирана и която била използвала разпечатките на депутатите, трябва да се види защо се е случило това, разбира се, и другата проверка, за която изтече информация, наистина класифицирана, в някоя от медиите, че са подслушвани телефоните на Огнян Стефанов и сина му и че през тези подслушвания е установено, че те имат съпричастност към изнасянето на информация в “Опасните”. Трябва да се види кой е правил тази другата проверка. И наистина аз бих казал така – хубаво, нека да се проверят всички тези разпечатки за депутатите, тук има един ракурс, на който ще обърна внимание малко по-късно, но дайте да направим разпечатка на тези хора, които са описани тук, имат ли те наистина такава комуникация Румен Божинов с Алексей Петров? Те са се позовавали тук на премиера. Имат ли?
Водещ: Е, как да се направи тази разпечатка, като това сигурно ДАНС сигурно… могат да си имат ДАНС разпечатка.
Атанас Атанасов: Нека ДАНС, нека ДОТИ да направят разпечатки.
Водещ: Защо да излизат всичките тези неща? Нали ДАНС я създадоха, за да бори корупцията? ДАНС в момента се оголва от всякъде. Какво прави ДАНС вече стана ясно на всички. ДАНС подслушва Дончева, подслушва тоя, подслушва ония. ДАНС за какво са тогава? Те вече не могат да разследват нищо.
Атанас Атанасов: Ако е вярна тази теза, която ние сме убедени, че…
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: … е вярна, че под шапката на ДАНС и под държавната тайна наистина се възстановяват, тоест не се възстановяват контрабандните канали, а се установява контрол върху съществуващите в полза на управляващите, кой трябва да провери тази информация?
Водещ: Също хубав въпрос, също много хубав въпрос.
Атанас Атанасов: Да, много хубав въпрос, защото десет месеца ДАНС работи без парламентарен контрол.
Водещ: А защо… всъщност една друга версия, която вие също споделихте, аз работя тази сутрин даже повече с ваши версии, които най-добре вие да ги коментирате, че става въпрос за война вътре в БСП. И како имам предвид? – Алексей Петров честно казано започна да ми става чак накрая симпатичен от това, че той беше ударен от двете лобита в БСП. Едното го разкри какъв е, че е офицер от структурите, другото лоби излиза, че изнася информация за неговата дейност като човек, който възстановява каналите. От друга страна, хората като Румен Овчаров, като Татяна Дончева, сега за Огнян, за Младен Мутафчийски, за Иван Чобанов не смея да кажа, но те са вътре в тази разпечатка, да речем, биха могли да изнасят, според тази версия, дискредитираща информация за Румен Петков през сайта “Опасните”. Не подкрепя ли това вашата теза за война в БСП?
Атанас Атанасов: Това, че в БСП има не две, а три много силни лобита, които воюват преди конгрес, е очевидно, коментира се вътре в самата парламентарна група и това се знае. Това, че се използват определени влияния в службите, за да може едното лоби да държи на мушка другото, това се видя през този скандал, защото…
Водещ: В смисъл, не е тайна това, което…
Атанас Атанасов: … защото правили разпечатки на Татяна Дончева. Кой е разпоредил това? Беше там уличен един служител, беше казано, че бил уволнен, министър-председателят каза от САЩ – правилно, Петко Сертов го уволнил, после разбрахме от вестник “Труд”, че не е уволнен.
Водещ: Човекът казва – ръководството стои зад мен. То знаеше какво правя.
Атанас Атанасов: Така.
Водещ: Какъв е господин Писанчев? Вие познавате ли го като бивш шеф на контраразузнаването?
Атанас Атанасов: Аз не мога да си позволя много информация.
Водещ: Хер Флик му казват.
Атанас Атанасов: Мога да кажа, че той работеше, по мое време беше редови оперативен работник. И спирам до тук, но едно обстоятелство ще посоча със сигурност – не само Писанчев, а това е една психология вътре в тази служба, никой от тези хора не би си позволил да предприеме такива действия, тоест да проверява народни представители, без санкция на висшето ръководство. И тук трябва да се установи кой лъже. Петко Сертов от Вътрешната комисия каза – аз разпоредих проверка, но не знаех, че са правени такива оперативни действия. На другия ден в “Труд” излиза Писанчев и казва – всичко, което съм извършил, ми е билo разпоредено отгоре и за него съм докладвал, забележете, писмено. Днес да влезнат колегите и да проверят. И ако се установи, че наистина тази проверка е правена по разпореждане на Сертов и информацията, която е събирана, му е докладвана, какво ще прави този човек, питам, след като…
Водещ: А какво да кажем за редовия полицай, който работи в ДАНС и който трябва да разследва депутати за корупция, като гледа какво става с Писанчев?
Атанас Атанасов: Много е важно…
Водещ: Тоест, ако аз съм един полицай, няма да отида никога да взема разпечатка на депутат, защото като я взема тази разпечатка, един ден депутатът може да види, че съм го следил, и да отида на улицата.
Атанас Атанасов: Когато има, разбира се, документи и всичко това, променят се нещата, тези неща могат да излязат. Вижте, управляващите и специално БСП във финала на своя мандат нямат интерес да бъдат контролирани от който и да било. Те разбиха МВР, съсипаха управлението на Румен Петков, а сега Мишо Миков ще го ремонтира до края на мандата, тоест това министерство ще бъде в ремонт, в някакви реформи и няма да се занимава със съществената си работа. Същото сега се случва в ДАНС. Казват…
Водещ: Те първо го създадоха, после го разрушиха – това ли имате предвид?
Атанас Атанасов: … казват управляващите, да, казват управляващите – някой иска да дестабилизира ДАНС в момента, в който то започна да работи. Ама, вие господа управляващи, имате интерес да дестабилизирате ДАНС, защото корупцията, свързана с управлението… опозицията какъв интерес има от това?
Водещ: Да де, но ДАНС нанесе два много тежки удара срещу…
Атанас Атанасов: Срещу кой?
Водещ: … сериозни фируги.
Атанас Атанасов: Срещу кой?
Водещ: Зам.-министър, какъвто е Иван Леков, тръгнаха да разплитат корупцията в българския футбол, където има замесени партии и политици, знаете много добре това.
Атанас Атанасов: Вижте, да, много добре знам. Искам да ви кажа обаче, че тази информация беше разплетена от хора в футбола и от журналистите. ДАНС какво направиха? – отидоха демонстративно да арестуват този господин Леков, който е приземното ниво на властта, но…
Водещ: Не се знае докъде ще стигнат.
Атанас Атанасов: Добре, нека да стигнат докъдето искат. Въпросът е в друго. Аз искам друг факт да посоча. Публично беше оповестено, че Леков предния ден е бил призован да се яви в прокуратурата и той е дал своето съгласие. Защо трябваше да ходят едни момчета, облечени с костюми и вратовръзки, с маски, за да ги снима телевизията?
Водещ: По тази логика защо трябваше да задържат Мариус Цаков в магазин за бяла техника?
Атанас Атанасов: Вижте, това е пушилка.
Водещ: Просто там се е случило.
Атанас Атанасов: Пушилка и прах в очите на гражданите. Виждате ли, ще се борим с корупцията. С коя корупция? Защо досега не е предприето нищо, шест – седем месеца, срещу Румен Петков за прикриването на корупцията сред управляващите? Дадохме категорични данни. Между другото, едно от нещата, които свърши ДАНС, е да засмуче от бившата ГДБОП всички разработки, свързани с далаверите на управляващите, и да ги скрие.
Водещ: Да, защото ДАНС трябва да се занимава с корупцията сред управляващите.
Атанас Атанасов: А къде е информацията? Преди шест месеца я взеха.
Водещ: Сигурно работят, но как да работят вече, като вие ги осветихте?
Атанас Атанасов: Колко време да работят?
Водещ: В смисъл депутатите ги осветиха вече.
Атанас Атанасов: Кого осветиха депутатите?
Водещ: Не знам. Татяна Дончева. Защо Татяна Дончева направи този скандал с това, че нейният телефон е там на разпечатка? Има много хора, които сигурно го подслушват и не правят такъв скандал. Просто от какво се притесняват тези…
Атанас Атанасов: Господин Бареков, идва конгрес на БСП и с всички средства има борба за властта в БСП. Това е истината. Има две лобита, независими едно от друго, които искат да смъкнат Станишев. Това е.
Водещ: Може ли да се окаже, че едното лоби е било от това лоби, което е захранвало колегата Огнян Стефанов, ако той въобще ще се е занимавал със сайта “Опасните”, с такава информация, която всъщност дискредитира хора от БСП?
Атанас Атанасов: Не знам. Със сигурност вие…
Водещ: И Татяна Дончева да страда от това, че е заловена на местопрестъплението буквално, и пак казвам, в кавички, разбира се, това не е престъпление.
Атанас Атанасов: Аз също /…/ и тук ще се позова на публична информация. Стана ясно, че Огнян Стефанов е бил пребит след среща с една известна фигура, свързана…
Водещ: Брендо.
Атанас Атанасов: Да, Брендо. С какво се занимава Брендо?
Водещ: С какво?
Атанас Атанасов: Твърди се в публичното пространство, че той има отношение за преминаване на определени стоки през митниците и че сега новата /…/ по митниците имала намерение да го измести. Така че не знам дали информацията до “Опасните” е стигала от тези депутати, които сега…
Водещ: Тоест Брендо е бил информатор за “Опасните” – така излиза от разследването на Огнян Стефанов, да.
Атанас Атанасов: Един журналист се среща с някой, за да събира информация. Между другото, първоначално някой написа – а, не е бил Брендо там, пък после е бил. Оказа се, че той също е пребит. Дали е случайно – не знам. Но за разпечатките…
Водещ: То винаги се казва – абе, този политик е бил в колата на Коце Маца като го арестуваха. О, после, няма нищо такова, не е бил. Абе, Брендо е бил там. О, не е бил Брендо. Абе, Брендо го застреляли, не, бе, не са го.
Атанас Атанасов: Да, ама после се оказа, че е бил. И за депутата в колата на Коце Маца – това е друга тема. Аз имам питане към вътрешния министър, има отговор, че това ще го оповестят пред журналистите. Разпечатките…
Водещ: Чакайте, вие сте питали вътрешния министър за това дали има депутат в колата на Коце Маца?
Атанас Атанасов: Питал съм не дали имало депутат в колата на Коце Маца, питал съм вътрешния министър дали депутата Камен Костадинов през този период от време е пътувал в чужбина. Когато …
Водещ: Какво ви каза?
Атанас Атанасов: … имам пътуване, ще ви кажа къде. Но нека да се съсредоточим сега върху този въпрос, за който сме седнали тук – разпечатките на депутати. Аз вчера бях в Русе и в приемната ми идваха граждани и казваха: “Господин генерал, и ние искаме да бъдем проверени дали за нас са правени разпечатки. Нали всички сме равни пред закона?”. С този ход…
Водещ: Ако всички знаем дали ни подслушват и ни разпечатват от ДАНС…
Атанас Атанасов: Как ще работим?
Водещ: … можем да участваме във всякакви престъпления и няма кой да ни залови.
Атанас Атанасов: Как ще работи ДАНС? Отделно от това, разбира се, всички сме равни пред закона и би следвало институциите да си вършат работата независимо кой кой е. Въпросът е да има основание за това. И в конкретния случай трябва да се провери наистина ли е имало оперативна необходимост да се правят тези разпечатки, или едното лоби в БСП, което има контрол върху службите, събира информация за другото лоби.
Водещ: Защо да е нямало, ако примерно госпожа Дончева е захранвала с класифицирана информация сайта?
Атанас Атанасов: Това всичко трябва да се установи по съответен ред. И единственият орган, който безпристрастно би могъл да направи това, разбира се, на авторитетен принцип, е парламентът, не може да разчитаме на никоя друга институция да бъде безпристрастна при проверка на всички тези обстоятелства, защото става въпрос за върха на властта, става въпрос за информация, касаеща президент, премиер, народни представители. И той…
Водещ: Има ли /…/ сега в службата, в ДАНС, в НСС заради тези неща, които стават? Примерно подписки, обръщения, слухове клюки бяха… полицаите са ударени, кой друг. Как ще работят тези хора оттук нататък? Хвърлят Писанчев на кучетата буквално.
Атанас Атанасов: Аз не мога да коментирам какво се случва вътре. Ако нещо се случва, според мен, ще стане известно, защото там работят стотици хора. Ако нещо става там, нали, не може да не стигне до публичното пространство.
Водещ: В смисъл, винаги ще излезе?
Атанас Атанасов: Но вижте, балонът ДАНС се спука. Тази брошка, дето си я закачаше на ревера Станишев, когато ходеше в Брюксел и в чужбина, и казваше: “Аз бях инициатора, създадох това”, свърши. Видя се с какво се занимава въпросната ДАНС и видя се, че няма никаква резултатност нейната работа.
Водещ: Не знам дали пък ДАНС няма да има последната дума с нови разработки.
Атанас Атанасов: Нека да работят. Аз обаче…
Водещ: Така поне си мисля, че там все още може би работят, колкото и да ги удариха депутатите.
Атанас Атанасов: Но при това… Вижте, господин Бареков, при този скандал, при това публично противопоставяне между председателя и един офицер от средното ниво…
Водещ: Служител, да. Аз затова ви казах – редовият полицай, в случая той ще плати цената и наистина май няма да има кой да бори корупцията в България, след като един полицай може да стане жертва на един депутат, защото му е имал разпечатка.
Атанас Атанасов: Ние трябва да направим необходимото, през парламента да се опитаме да укрепим институциите да работят срещу истинските си цели.
Водещ: Добре.
Атанас Атанасов: А истинските цели са престъпността, свързана с върха на властта.
Водещ: Генерал Атанасов. Проверката днес на депутатите в ДАНС продължава. Утре ние ще поканим депутати, които извършиха тази проверка, да ни кажат какво са видели. Ще излезнат ли нови скандални факти – това оставяме само на времето. То знае.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...