Атанас Атанасов: Грабливи птици разкрили кой подкупва ДПС

– Г-н Атанасов, доволен ли сте от промените в кабинета като резултат от скандала в МВР, който предизвикахте?

– Важно е българското общество да е доволно. Безусловно оттеглянето на Румен Петков от изпълнителната власт е победа на цялото общество, медиите, опозицията и, разбира се, на ДСБ. Промените обаче показват, че премиерът не желае да признае и да се противопостави на основния проблем, който изкристализира в тази криза – връзките на управляващите с престъпния свят. Опаковаха тези правителствени промени с някакви други обяснения. Медиите на Запад пишат за обвързаност на властта у нас с организираната престъпност. А управляващите тук говорят за държавническия подход на Петков. Дори не признават, че той просто бе принуден да си отиде.
– Кризата се отприщи, когато занесохте една разработка на главния прокурор. Да очакваме ли тези дни втора, щом промените не ви удовлетворяват?
– Преди скандала в МВР имаше други. От тях стана ясно, че управляващите крадат пари от еврофондовете. Да припомням ли скандаласфонд “Републиканска пътна инфраструктура”? Пряка отговорност за това носят министрите Гагаузов, Орешарски, Мутафчиев, а те остават в правителството. Стана ясно, че под масата се раздават пари на фирми, близки до властта, но и за тези кражби никой не пое отговорност. Така че има достатъчно теми, по които може да се работи. Моята лична амбиция е да направя всичко възможно обществото да получи много повече информация за начина, по който управляващите се разпореждат с неговите пари. За да може на следващите избори вотът им да е информиран.
– Разбра ли според вас обществото какво всъщност се случва в МВР?
– Да. Хората разбраха, че в последните 3 г. министърът и екипът му са покровителствали схеми за източване на държавни пари по строго изградена система. Случаят със зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов показва молела на цялостната мрежа, създадена за прикриване на далаверите на онези икономически субекти,които си плащат на властта. Социологическите сондажи също показват, че хората знаят за какво става дума. Не е случайно, че рейтингът на президента Първанов, кръстник на коалицията, е паднал с 12 пункта.
– Но пък на Станишев се покачва.
– Това е резултат от една лъжа. Прави се опит Станишев да бъде представен като бореца с корупцията, силния премиер. Дори пред опасността ЕК да ни наложи предпазна клауза той не посмя да ограничи влиянието на престъпните групировки в правителството. Защото те са мощни спонсори на партията му. Той очаква от тях да си платят щедро и на предстоящите избори. Просто Станишев лицемерничи за пред Брюксел. Направените безхарактерни и козметични промени го показват. На изборите през 2005 г. той водеше Б СП. Да не би да не е знаел партията му откъде вземаше пари, за да си плаща сметките? Или че с осигуряването им основно се занимаваше Петков?
– Откъде?
– Доган бе ясен
от обръчите от фирми. Всяка от трите партии покровителства определени фирми, които се занимават основно с внос и търговия на акцизни стоки и укриване на големи доходи. Част от тези черни пари се разпределят към партийните каси, а ръководството на МВР прикрива това. Борбата с престъпността всъщност се изразява в преследване на тези, които не си плащат.
– А какво мислите за новия министър Миков?
– Търси се начин за възстановяване на балансите в коалицията и за запушване на пробойните в БСП. Миков е праволинеен партиен деец. Той има само един правилен път – да разобличи предшественика си. Не го ли стори, значи е ангажиран да пази схемата.
Видя се още, че БСП е наследила навиците на БКП да употребява държавната тайна за прикриване на далавери и престъпления. Задачата на опозицията е да демаскира това престъпно поведение. Но съм песимист за търсенето на наказателна отговорност от замесените в тези скандали. Личи, че има договорка на най-високо ниво между президента, прокуратурата и изпълнителната власт за прикриването им.
– А вие казахте ли всичко, което знаете?
– Не. Неслучайно говоря за цялостна система. Зная за разработка в една от службите на МВР, установила къде се намира касата, в която са били събирани подкупите за ДПС. Била е близо до централата на движението. Но iio разпореждане от най-високо в министерството разработката била прехвърлена в друга служба и скрита.
– Каква е била тази каса?
– Своеобразен фонд с конкретен адрес, където се събират парите и оттам се извършват разплащания. Това е било установено от МВР и прикрито от шефовете му.
– Как са се носили тези пари?
-Кеш.
– Кажете повече за разработката.
– Носи име на нощни грабливи птици. Има и друго. Трагедията с изгорелия влак също потъна и министърът на транспорта не пое отговорност. Причината управляващите да го бранят е, че през това министерство трябва да стане приватизацията на Български морски флот.
Има определен само един купувач Пак става въпрос за двама братя. Така че министърът трябва задължително да остане до края на мандата и да осъществи тази продажба.
– Щом имате такава информация, защо не сигнализирате прокуратурата?
– Съгласен съм, че трябва да се действа през институциите. Но съм разочарован, че въпреки претенциите за независимост на практика прокуратурата обслужва управляващите Аз ще обсъдя с колегите как да действаме по тези сигнали. Но според мен важното е те да стигнат до обществото и днешните управляващи да идат в опозиция. Това е единственият начин да се направи обективна ревизия на техните действия и да им се потърси отговорност.
– Редно ли е политически цели да се обслужват с полицейски инструменти?
– Няма никакви полицейски инструменти. Просто дадохме гласност на престъпления в системата на МВР, които се прикриват зад държавната тайна. Добрата политика е тази, при която общественият и политическият интерес съвпадат.
– Кой е в крайна сметка големият бос от справката “Иван Иванов”?
– Не знам конкретно кой е. Но резултатът от скандала показа, че един от големите босове на БСП
Петков, се среща с хора от подземния свят, а президентът Първанов оправдава това поведение.
– Ще ви подкрепи ли прокуратурата с действия?
– Според мен би действала по-ефективно срещу бивши управляващи. Сега не виждам ентусиазъм.
– А ако ви обори, ще се извините ли?
– Ще се извиня, ако се стигне до съдебни процеси срещу хора от калибъра на Петков.
– Каква роля имаше вотът на недоверие, мнозина го определиха като безсмислено упражнение?
– Този вот безспорно е най-успешният от началото на демократичните промени. Той принуди премиера да направи промени. Ние в опозицията знаехме, че има напрежение в коалицията и че вотът ще го катализира.
– Но лайтмотивът на дебата бе, че по време на кабинета “Костов” МВР е използвано за следене и политически чадъри.
– Това беше лайтмотивът, който управляващите се опитаха да наложат, но неуспешно. Ще припомня
през 1999 г. Иван Костов смени министри само заради публични съмнения. Тук стана точно обратното. Излязоха доказателства за огромни корупционни практики, които пряко ощетяват българските данъкоплатци. Вместо да освободи виновните министри, премиерът ги брани.
– Одобрявате ли идеите на БСП за структурни промени в МВР?
– Проблемът в МВР не е структурен, а персонален. И е свързан с волята да се провежда борбата с престъпността и корупцията. По времето на ОДС имаше политическа воля в тази посока. Сега има воля за прикриване. От години твърдя, че при сегашния и предишния кабинет се провежда т.нар. кадрова търговия в МВР На възлови места в оперативните служби се назначават лица със задача да прикриват престъпления, да бъдат свръзка между властта и престъпния свят и при издънка да изгорят като бушони. Случаят ” Иванов” доказа това. Има още такива схеми в МВР. Новият министър трябва да отстрани тези хора.
– Имате ли чувството, че ви следят?
– Не ме интересува. Нямам какво да крия.
– Какво бихте казали на редови служител в МВР?
– Огромната част от хората, които работят в МВР, са честни и съвестни. Там се получава такъв ефект – когато те забележат, че информацията за корупционни практики на управляващите се прикрива, спират да я докладват на високите нива и търсят алтернативни пътища тя да стане достояние на обществото. Не могат да бъдат упреквани за това. Нека са оптимисти, нещата не могат да продължават така.
– Увеличи ли скандалът слабите шансове на ДСБ за 41-ия парламент?
– В този парламент ДСБ се доказа като най-последователната, непримирима и ефективна опозиция. Мисля, че сме заслужили обществена подкрепа. Сигурен съм, че на изборите това ще се види. Нямам притеснения за присъствието на ДСБ в 41-ия парламент. За мен е по-важно следващото управление да не е свързано с днешното. Едно участие на ДСБ в него ще бъде гаранция за по-малко корупция.
– Титуляр за тогава се очертава ГЕРБ.
– Има една сентенция на най-големия пълководец на евреите цар Давид: “Силата е в числеността, но победата е в сътрудничеството.” Нека колегите вдясно да я разчетат правилно. Тя е на над 3000 г. и е доказала своята валидност. Трябва да се проявява търпимост и да търсим път към десноцентристко управление.
– Думите ви заявка за коалиция с ГЕРБ ли са?
– Ще се въздържа от лично мнение, защото нямаме партийно решение какво ще правим след изборите.
– Има една теза, че с атаките срещу властта обслужвате Бойко Борисов. Приемате ли такава роля?
– Това са внушенията на днешните управляващи. Общо задължение на опозицията е да защитава обществения интерес и да разкрива далаверите на управляващите. Да спрем ли да си вършим работата, защото според някого помагаме на ГЕРБ? Нали така всъщност ще обслужим интересите на управляващите
!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...