Атанас Атанасов: Голямото замазване

През изминалата седмица ДАНС отново беше център на обществено внимание и пак с разработката ^`Галерия”. Председателят на агенцията Цветлин Йовчев докладва пред парламентарната комисия и оттам излязоха новини. Вече официално председателят на комисията Иван Костов съобщи, че оперативните действия на службата са започнали по разпореждане на бившия й шеф Петко Сертов. Също официално стана ясно, че са подслушвани журналисти и то с подписа на същия Сертов. И всичко това под благовидния претекст, че имало изтичане на класифицирана информация от агенцията към отделни медии. Между другото, когато изтича контролирано информация с цел манипулация на общественото мнение – може. Дали някой ден ще бъде разпоредено да се провери откъде партия РЗС имаше изпреварваща информация за Ахмед Башев, Мургина, аферата с циркония. Но това между другото…
За да се разбере значението на съобщенията на Иван Костов, трябва да припомним какво ни се поднасяше една година по тази тема.
Когато избухна скандалът “Галерия” през миналата есен, тогавашният злополучен председател на ДАНС твърдеше (и до днес продължава да твърди), че всичко е ставало през главата му и той не е знаел за вършените от подчинените му безобразия. Даже използва политическата конюктура, за да се разправи с неудобни служители с обвинение, че са вършили тежки нарушения зад гърба му.
Днес става ясно, че бившият шеф Сертов лично е разпоредил да се действа, и то с мотивировката, че в някои медии се публикуват неприлични факти за премиера и президента. Някъде пишело, че Станишев е гей, а за Първанов, че е хванал трипер от ученичка. И това можело да събори властта. Апропо, ако това е било истина и е могло да събори властта, Господ да пази България.
Друго сериозно обстоятелство, което Сертов твърдеше, бе, че той не е разрешавал да се подслушват журналисти. И в това си твърдение отиде още по-надалеч – заяви, че е готов да си подаде оставката при доказване на обратното. Тогава в централата на ДАНС бяха поканени водещи журналисти и собственици на медии. След среща там Тошо Тошев, Радосвет Радев, Тодор Батков и други излязоха пред микрофоните и камерите и дадоха доверие на Сертов. Те гарантираха, че след запознаване с материалите по “Галерия” не са установили да има подслушвани лица от медиите. Сега става ясно, че е имало подслушвани от един тиражен седмичник и това е станало с личния подпис на тогавашния председател на агенцията Петко Сертов. Освен че е излъгал, бившият шеф е подвел тези знакови лица да му дадат индулгенция. Направил го е, както направи същото с народните представители от вътрешната комисия на 40 Народно събрание, които отидоха на нарочна проверка. Просто и от едните, и от другите са били скрити писмените искания за прилагане на СРС, защото освен че са били подписани от самия Сертов, но днес се пита имало ли е законово основание за тяхното прилагане. Ако една детайлна проверка установи, че исканията за прилагане на подслушването са незаконни, изниква въпросът за търсене на наказателна отговорност за нарушаване на правата на подслушваните. И тук случаят трябва да отиде на прокурор, а работата на Сертов е спукана, защото под писмените искания стои неговият подпис.
Ето защо е лъгал и е търсил всевъзможни протекции и индулгенции.
Важно за изясняване на цялостната картина е също така парламентарната комисия за контрол върху ДАНС да поиска доклад и от вътрешния министър за това как служители на БОП са подпомогнали работата по “Галерия”. Защото още миналата година стана известно, че оръжейният търговец Петър Манджуков е подал жалба и то в службата БОП на МВР с оплакването, че е оклеветен в сайта “Опасните”. Независимо че клеветата по нашето наказателно право е дело от частен харастер, полицейските служители усърдно са се захванали да изясняват случая. И именно те са стигнали до информацията, че лицето Йоргос Пецос е администрирал сайта “Опасните”. В тази връзка и бившият министър Михаил Миков, който е преподавател по наказателни науки, би трябвало да обясни дали е разрешавал използването на СРС и за разкриването на какво тежко престъпление е ставало това.
Всичко дотук говори, че вместо да се изясняват нещата около “Галерия”, сякаш въпросите стават повече. Предстои да видим дали има воля и в парламента, и в прокуратурата за изясняване на цялата истина. Защото ако нещата и по този случай се замажат, хора като Първанов и Станишев ще продължат да се държат като лица от комунистическата номенклатура, за които законите не важат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...