Атанас Атанасов: ГЕРБ има двоен стандарт по темата Държавна сигурност

Водеща Даниела Якова: Сега още парламент – ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Здравейте. Какво се получи вчера в Народното събрание с параграф 12 от Закона за досиетата? Чувате ли ме?

Атанас Атанасов: Добър ден. Добър ден на слушателите на националното радио, чувам ви.

Водеща: Обаче преди това да използвам вашето участие да ми разясните няколко неясноти, свързани с доклада на полицейската служба Европол и това, което беше казано от нашия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Да кажем за какво става дума с едно изречение, така както написаха заглавията си агенциите. България е основен вход за Европейския съюз на кокаина от Латинска Америка. Това са доста тревожни констатации, отнасящи се до България. В същото време нашият министър Цветан Цветанов обясни и припомни гостуването на шефа на Европол преди една година и признанието, което МВР получи всъщност от Европол, беше свързано с акцията срещу печатница за фалшива валута от с. Долно Сахране. Сега, смятате ли, че за една година се е случило това, което се констатира в доклада на Европол сега?

Ат. Атанасов: За една година е изтекла много вода. Аз бих казал, че докладът на Европол е, така, своеобразен отрезвител за управляващите у нас в сферата на борбата с организираната престъпност и трябва да се посочат няколко много важни акцента. Така, на фона на масираната пропаганда у нас за успехите в борбата с престъпността Европол ни казва, че на този етап не може да бъде, да се приеме, че България може да бъде сигурна граница на евросъюза заради следните рискове – на първо място, производството и търговията със синтетична дрога. Това е един голям проблем, стар проблем, и откакто ГЕРБ са на власт, не сме чули да има резултати в тази област. На второ място, нещо, което много тревожи Европейския съюз, е производство, подчертавам производство на фалшиви пари, и то с високо качество, в България. На трето място, контрабандата, и в никакъв случай на последно място, като много сериозен проблем това, което вие казахте – директно се заявява, че България е пристанище на кокаина. И в тази връзка в доклада е записано, че организираните престъпни групи от района и като се акцентира на тези от бившия Съветски съюз, би могло да се възползват от приемането на България в Шенген за осъществяване на своята престъпна дейност, което е изключително важен акцент и идва да ни каже възможно е технически да сте готови, но има много голяма опасност България да стане врата за организираната престъпност към Европейския съюз.

Водеща: От какво обаче зависи това те да не би могло да се възползват?

Ат. Атанасов: А, разбира се, на първо място, от политическа воля, за каквато говорят управляващите, но едно е да се говори, друго е да се действа. Би следвало да има резултати, т.е. разбити такива престъпни групи, арестувани техни членове и дадени на съд. През последната година няма нито една сериозна операция на българското Министерство на вътрешните работи или на българските служби срещу такава сериозна организирана престъпна група, която се занимава с тези престъпления, за които ви говорих.

Водеща: И вторият момент – според Европол България може да се окаже място, където се разтоварва вълната от имигранти.

Ат. Атанасов: Да, така е.

Водеща: Нашите родни служби, ако цитираме г-н Цветанов, нямат никакви данни за възможна поява на имигрантска вълна към страната. Много ни се иска да вярваме на нашите служби. И в този ред на мисли този извод не е ли пресилен от страна на Европол?

Ат. Атанасов: Такъв тип твърдения, разбира се, е направен с чисто политически цели, за успокояване на избирателите, подчертавам, на избирателите в България. Но той не почива изобщо на реалностите, защото след това, което се случи в Северна Африка, в Близкия изток, има много сериозни индикации за имигрантска вълна. Разбира се, не само България е заплашена от това, и Турция, и Гърция имат проблеми. Така че едно е да се твърди публично, други са реалностите. Аз съм убеден, че независимо от всичко българските служби разполагат с информация, явно Цветанов счита, че тя не трябва да бъде оповестявана.

Водеща: Сега да отидем към този параграф 12 от Закона за досиетата, да кажем за нашите слушатели какво включва той.

Ат. Атанасов: Параграф 12 в действащия Закон за досиетата беше, и това го казвам като очевидец, беше пробутан в последния момент, когато в миналото Народно събрание се гласуваше Законът за досиетата, и той гласи следното: Не се оповестяват имената на офицерите от Държавна сигурност и другите служби на комунистическия режим, които са заемали или към момента заемат длъжност началник сектор и нагоре в съвременните служби. На практика означава, че комисията по досиетата оповестява имената на секретните сътрудници и на агентите, на редовите служители от комунистическите тайни служби, а запазва в тайна тези, които са взимали решенията и които са издавали заповедите. Поради тази причина “Синята коалиция” внесе законопроект за отмяна на този параграф, за да могат да бъдат оповестени имената на началниците. За съжаление вчера Народното събрание отхвърли този законопроект. Това стана с 68 гласа въздържали се от управляващата партия ГЕРБ и това е поредното доказателство, че ГЕРБ има двоен стандарт по темата Държавна сигурност.

Водеща: Какви бяха мотивите?

Ат. Атанасов: Нямам представа защо са гласували въздържали се и няма изявление на управляващите за това свое поведение. Но аз пак казвам, за мен това е двоен стандарт, защото запазването на тази информация на практика прави закона половинчат. А тези хора, които са заемали и днес заемат началнически длъжности в службите за сигурност, са били служители на Държавна сигурност, са хора, които са завършили специалните служби… специалните школи на службите на КГБ. Давате си сметка за какъв род служители става въпрос и техните имена се запазват в тайна. Това е изключително скандално поведение и аз не мога да разбера, след като, от една страна, се обявява, че трябва дипломатическият корпус да бъде освободен от такива служители, защо трябва да бъдат запазвани в тайна имената на хора, които са в други сектори на обществения живот.

Водеща: Да не би да е недоглеждане?

Ат. Атанасов: Не, в никакъв случай. Убеден съм, че това е съзнателна политика. И пак ви казвам, според мен това говори за двоен стандарт. Едно се заявява в публичното пространство и от премиера Борисов, и от Цветанов, и от външния министър, а когато трябва да се вземе решение, за да може да се освети тази информация, те действат по друг начин.

Водеща: Чухме генерал Атанас Атанасов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...