Атанас Атанасов в bTV

“Доволни сме от резултата на тези избори. Той показа, че сме взели правилното решение за концентрация на силите в дясно. Победихме на първи тур”. Това заяви в студиото на “Тази сутрин” Атанас Атанасов от ДСБ по повод вота в София. Атанасов изрази увереността си, че Йорданка Фандъкова ще бъде един много добър кмет. За първи път СДС и ДСБ не излизат със свой кандидат за кмет.
“Бяхме заедно на тези избори. Те са частични избори, при формиран общински съвет, мнозинство на ГЕРБ, при един много добър кандидат. Аз поздравявам г-жа Фандъкова и смятам, че тя ще е един много добър кмет. Така че аргументите, при които ние взехме решението да подкрепим г-жа Фандъкова, са ясни отдавна. Знам, че тук има една загриженост извън синьото как ние се обезличаваме. Нека да не се притесняват тези, които се грижат така за нас”, каза Атанасов.
По повод твърденията, че Синята София не е излязла да гласува именно защото няма син кандидат, той каза, че Синята София не излезе да гласува, защото изборът бил предрешен.
Хората са изморени от два поредни избора – преди това парламентарни избори, преди това европейски избори. Имаше много голям резерв от десни гласоподаватели, ако имаше втори тур, да излязат. Втори тур няма да има, и то е ясно защо, защото нямат никакъв шанс бившите комунисти в София независимо от това какво обясняват, какви кандидати вадят в София и т. н.”, каза Атанасов.
“Явно напрежението преди вътрешния вот в СДС дава своите резултати. Нека да си изберат когото си искат там и който е най-добре да я представлява тази партия, за да може тя да укрепва, другото не е за коментар” – така Атанасов коментира публикациите, че СДС иска двойно по-голям дял от ДСБ от субсидията, предназначена за Синята коалиция.
“Това е несериозно. Разпределението на субсидията ще бъде не между двете партии, а между коалиционните партньори, които са много повече от 2 партии, има си механизъм за това, т. е. разпределението няма да бъде в съответствие с парламентарното представителство, както те искат 2:1, а ще бъде справедливо”, каза Атанасов.
Хвърли ли БСП на 100 процента енергията си в София?
“Безспорно е така, т. е. Георги Кадиев за първи път беше някак си обединяващ”, каза Антон Кутев от БСП. По думите му в предишните 2-3 кампании в София, с предишните кандидати винаги е имало някакви противоречия вътре в кампанията.
“Това, че примерно е имало някаква размяна на реплики, когато се определяше кандидатът, но в края на краищата Георги Кадиев получи подкрепата на “Позитано”. Освен това винаги градската кампания се води, тази кампания за кмет на София, тя си се води от градската организация”, посочи Кутев. По думите му в самата градска организация също не е имало сериозни противоречия.
Ние наистина постигнахме повече, отколкото предишните два пъти, като гласове, абсолютен брой гласове, което при ситуацията, в която ние се намираме в момента, е наистина постижение, каза Кутев. Той посочи, че Кадиев вече е член на ИБ на левицата.
Партията си има инстинктите, те си работят и аз затова съм спокоен, когато работя за БСП, защото аз съм сигурен, че освен собствените ни усилия, там има още една сила сдържаща и, така, оценъчна сила на нашите хора, която всъщност е най-хубавото, което имаме, каза Кутев.
“Броят хора, които излязоха да гласуват на практика, бяха повече, отколкото при предишните два избора. Т.е. ние постигнахме това, което можехме в една синя София. Според мен това беше много добър кандидат. Георги Кадиев направи това, което беше възможно в тази ситуация”, каза Кутев.
Атанасов добави, че не трябва да се дава възможност на бившите комунисти да се опитват сега да обясняват как се консолидирали и как стават алтернатива в политическия живот. Изборите свършиха, почваме да говорим за корупцията на БСП, каза Атанасов. Кутев остро възрази срещу определението “бивши комунисти”.
“Трябва да се върнем на темата за вашата корупция, включително и за това как жената на Георги Кадиев получи лиценз да продава ток. Аз ви обещавам, че ще направя всичко необходимо през парламента да се провери този въпрос, защото е много гнил, защото един човек, който получава през семейната си фирма годишна печалба 5-6 милиона, иска да гласуват за него тези, които не могат да свържат двата края, това трябва да се изясни. Така че свършиха изборите, вашата консолидация си я оправяйте там на пленуми, почваме да говорим отново за вашата корупция, защото поне половината от правителството трябва да отиде на съд”, каза Атанасов.
“Механизмът на практика е проверен, защото, доколкото на мен ми е известно, последната поръчка, която е спечелила въпросната фирма на жената на Георги Кадиев за износ на ток, е направена преди 2-3 месеца по времето на това правителство и тя е спечелила”, отговори Кутев.
Атанасов поясни, че механизмът за лицензиране на фирми за продажба на електричество е създаден, за да може собствениците на мощности да продават електричество. Какви мощности има госпожата Соня Кадиева, която е завършила международен туризъм във Варна?”, попита Атанасов. По думите му, според закона су има изисквания, на които трябва да отговаря едно лице, за да получи лицензия. Фирмата на съпругата на Кадиев, според Атанасов, не отговаря на тези изисквания.
Антон Кутев пък цитира документ, в брой на хърватския вестник “Насионал”, според който Бойко Борисов бил платил 350 хиляди евро на човек от бандата убиеца на Пуканич, и този човек е отишъл да убие полицая Кирил Живков.
“Искам категорично да ви кажа, че това, че в някакъв вестник или че г-н Атанасов нещо е извадил отнякъде, това изобщо не означава, преди да има съд, че нещо е вярно, защото по този начин аз бих могъл да твърдя, защото имам тази изрезка, ето я, тя стои, нарочно съм я снимал и съм я донесъл. Аз не твърдя това. Аз вярвам, че не може един настоящ български премиер да плати 350 хиляди за убийството на един полицай”, каза Кутев
“Когато аз изляза и кажа нещо, някоя глава от БСП пада. Пример – Румен Петков, пример – Румен Овчаров, и т.н.”, посочи Атанасов. Той припомни и комисията начело с Христо Бисеров, която трябваше да се занимае със случая “Сретен Йосич”.
Вашето мнозинство е създало такава комисия, която нищо не можа да свърши тогава. И между другото, и това трябва да се подчертае – интензивните контакти на Ивица Дачич с президента, премиера Станишев и с вътрешния министър Михаил Миков са очевидни. Кой е Ивица Дачич – наследникът на Слободан Милошевич. Кой управлява сръбската мафия – партията на Милошевич”, каза Атанасов. Вие направихте от политиката фарс, добави Кутев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...