Атанас Атанасов: Във Военна прокуратура половината от прокурорите са за прокурор

Водещ Ниолай Бареков: Добро утро казвам сега на Атанас Атанасов.
Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Господин генерал, удоволетворен ли сте от действията на прокуратурата, след като към всички лица замесени във вашия скандал, цивилни или не, има заведени дела като изключим само Валентин Петров вашия колега, който за втори път е оневинен от прокуратурата, та доволен ли сте?
Атанас Атанасов: Не е въпросът дали съм доволен аз или не, въпросът е тук обществото да бъде удоволетворено. Но трябва да бъдат казани определени особености, защото в цялата тази мъгла, която се хвърля, те не се виждат. Аз бих казал, че обективно, отговорност може да бъде потърсена на днешните управляващи, само когато отидат в опозиция. Защото…
Водещ: Защо така, защо сте такъв песимист?
Атанас Атанасов: Ама моля ви се, става въпрос за една театрална постановка, която се разиграва между изпълнителната власт и прокуратурата и нейната основна цел е Брюксел, а не толкова даже българското общество. Защото от всички данни, които бяха изнесени, за покровителстване на организирана престъпност, за покровителстване на корупционни схеми, няма образувано нито едно дело. Няма образувано дело за това кой покровителстваше Иван Иванов, има категорични данни в това отношение и срещу Румен Петков, и срещу Валентин Петров.
Водещ: Чакайте сега, нека да разследват Иван Иванов, който и без това между другото мълчи като пукал в момента и като…
Атанас Атанасов: Колко време трябва да разследват Иван Иванов?
Водещ: … го разследват ще стигнат и до това кой е стоял и над него. Вие не сте ли оптимист?
Атанас Атанасов: Не, в никакъв случай. Схемите вървят надолу, Военна прокуратура действа по познатия начин. Аз бих казал, че и съм сигурен в това, което казвам, във Военна прокуратура половината от прокурорите, от самите прокурори, са за прокурор в тези ситуации. А това е прах в очите на обществото, което се хвърля…
Водещ: Между другото ето Иван Иванов ще бъде разследван от военна и от цивилна прокуратура и за получаване на подкупи, и за протекция на канали заедно с генерал Илия Илиев, според едното обвинение. Смятате ли, че ако той продължава да мълчи по този начин въобще това дело ще стигне донякъде?
Атанас Атанасов: Господин Бареков …
Водещ: Той ще играе ролята на Вальо Топлото, пълно мълчание и пиар акции в медиите след няколко месеца.
Атанас Атанасов: Господин Бареков, всеки един обвиняем по закон има право да мълчи.
Водещ: Така е.
Атанас Атанасов: Това е законът, няма какво да коментираме неговата защитна тактика.
Водещ: Ако няма други доказателства, край?
Атанас Атанасов: Не ме интересува Иван Иванов, казвал съм го много пъти, Иван Иванов е маша. В случая имаше категорични данни събрани, изнесени пред вътрешната комисия и прокуратурата, събрани за покровителстване на тази схема от Румен Петков. Какво тук ми обясняват сега, че ще съдят Румен Петков за издаване на държавна тайна по непредпазливост? Всичко, което се прави и от прокуратурата е в посока да се доказва, че няма протежиране от управляващите върху корупционните схеми.
Водещ: Доволен ли сте от…
Атанас Атанасов: А всички тези дела, които ще се образуват тук, са за изтичане на класифицирана информация срещу служители от МВР, за да бъдат сега отново сплашени, дисциплинирани, за да не разказват какви безобразия са вършели вътре в министерството.
Водещ: Доволен ли сте от това, че на практика прокуратурата, завеждайки дело срещу неизвестен извършител това е единственият законен начин да бъде разследван Румен Петков, издал е класифицирана информация, започва разследване и срещу него?
Атанас Атанасов: Не, не, аз ви казвам, че това е прах в очите, разиграване на театрална постановка. Самият Румен Петков сега като Матросов излиза и казва, ще видите след няколко месеца какво ще се случи.
Водещ: Какво?
Атанас Атанасов: Това дело някъде ще зацикли и ще се окаже, че доказателства нещо не стигат и той ще излезе герой от цялата тази история. Румен Петков трябва…
Водещ: Ама то не е едно дело, те са шест-седем дела, господин Атанасов.
Атанас Атанасов: Срещу Петков има само едно дело и то срещу неизвестен извършител. Много смешно, цял свят разбра кой издаде…
Водещ: Ама няма как до го разследват, той е депутат още. Като свалят имунитета ще бъде срещу известен извършител.
Атанас Атанасов: Вижте тези обяснения са плоски, да не говорим за това, че било по непредпазливост. Той съвсем съзнателно пред “Фокус” излезе и каза каквото знае, пък сега било по непредпазливост. Не искам да обсъждам фактическата установка по този казус, други са казусите, за които Румен Петков трябва да е на съд. Румен Петков трябва да е на съд за покровителстване на корупционните схеми.
Водещ: Вижте сега, за ваше успокоение цялата нишка на тези шест-седем дела ще минават и през медиите. Ето, нашето предаване е готово по всяка една такава нишка, по всяко едно от тези шест заведени от прокуратурата дела, и от градската, и от военната, да проведе свое разследване и по някакъв начин паралелно разследване с това на прокуратурата. Вие от опозицията ще направите същото. Както виждате вече има една обществена нетърпимост към цялата тази корупционна схема.
Атанас Атанасов: Господин Бареков, не е важно дали ще се успокоявам аз или не. Аз искам да питам през вашия ефир и вътрешния министър, и главния прокурор, някой ще даде ли отговор на българското общество как за няколко години четири-пет пъти намаляха продажбата на бандероли? Някой ще разследва ли това?
Водещ: Това са въпроси, които се задават от една-две години и чухме стотици отговори по тази тема, и в нашето студио, и в медиите…
Атанас Атанасов: Няма отговор на…
Водещ: …и пресконференции на митниците. Искам да ви задам един въпрос, който според мен вие сте сведущ по него.Търси се нов Иван Иванов. Вестник “Монитор” пише, че доста от фирмите замесени с измами, с ДДС най-вече, с меса, с митници, в момента наддават и водят помежду си конкуренция за това кой да замени Иван Иванов в сферата на МВР. Имате ли подобна информация?
Атанас Атанасов: Не, нямам подобна информация. Макар че…
Водещ: Светльо Пурата, Васко Дебелия се цитират като имена в това разследване на колегите от “Монитор”.
Атанас Атанасов: Няма да коментирам “Монитор”, мен ми е ясна тази медийна политика. Тъй като на хоризонта се задават скандали с корупционните схеми на ДПС, сега се правят стъпки за отклоняване на общественото мнение в друга посока. Но искам да кажа, че на първо място в МВР са необходими радикални кадрови промени, защото хората назначени от Румен Петков и Валентин Петров са си на местата, защото бившият директор на ГДБОП сега е заместник директор, много странно и дори…
Водещ: Ще го сменят, пише в това разследване на “Монитор”. А както помните Михаил Миков обеща в нашето студио нови кардинални промени в МВР, структурни и кадрови.
Атанас Атанасов: Това, което чухме от Катарино по отношение на МВР е един батак. Няма разбирателство коалицията, всеки дърпа чергата към себе си и ще го провалят Миков.
Водещ: Благодаря за това интервю, господин генерал. Още един въпрос към вас последен. Какво ще стане с тази операция “Сови”, която вие говорите за нея, ще стигне ли до Народното събрание, ще излезе ли нещо на бял свят?
Атанас Атанасов: Другата седмица на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност с колежката Масева ще внесем сигнала. Искам за вашите зрители да кажа, ние сигнала сме го приготвили, но на вчерашното заседание на комисията не го внесохме, защото председателят на комисията Минчо Спасов е в чужбина и го нямаше, той не председателстваше. Председателстваше Татяна Дончева, а ние й нямаме доверие.
Водещ: Нямате й доверие на Татяна Дончева ли?
Атанас Атанасов: Да, разбира се.
Водещ: Защо?
Атанас Атанасов: Защото тя е последователен партиен боец и защитава интересите на бившата комунистическа партия. Това е ясно независимо от някои публични изяви. Именно…
Водещ: Какво е станало, та вие бяхте в доста добри колегиални отношения, Атанас Атанасов и Татяна Дончева често ви засичаха в парламента как си говорите, шушукате си похвали?
Атанас Атанасов: Разбира се, че ще си говорим. Вижте, разбира се, че ще си говорим, с Татяна Дончева имаме добри колегиални отношения, но защитаваме различни политически позиции и то твърдо.
Водещ: Благодаря. Какви времена доживяхме…
Атанас Атанасов: Вижте…
Водещ: … генерал Атанасов няма доверие на Татяна Дончева. Но той не е удоволетворен от действията на прокуратурата. Другата седмица в парламента ще влезе операция “Сови”, която генерал Атанасов държи в сейфа си и е готов да запали втората искра на голям скандал в България. Виждате, че скандалът, който той запали, стигна до шест дела в прокуратурата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...