Атанас Атанасов: Властта пази ДПС

Водеща: Атанас Атанасов е гост в студиото ни. Темата, за която сме ви поканили, е свързана с това – защо прокуратурата прекратява разследването за смъртта на Ахмед Емин. Вчера стана ясно, че окончателно се прекратява разследването за смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган. Припомням, че районният прокурор Александър Налбантов каза, че няма намерени никакви доказателства за извършено престъпление. И също така, думи на Атанас Атанасов преди месеци за това, че смъртта на Емин е свързана с парите на ДПС, и че партията ДПС ще направи всички парламентарни постъпки, за да може истината около този случай да излезе наяве. Всъщност, че ДСБ ще направи парламентарните постъпки. Гостува ни в студиото. Няма доказателства обаче.
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители. Когато си мислех за темата, тук се сетих за оня филм, който гледахме по времето на късния соц – “Следствието приключи, забравете”. За това става дума в случая – много внимателно избран момент за прекратяване на делото, твърде далеч от момента на събитието, и достатъчно далеч от изборите, за да може да потъне всичко.

Водещ: Е, добре де. Казват хората – извършени експертизи, балистични, какви ли още не. И става ясно, че няма никакво подбудителство, няма никакви обстоятелства, които да накарат Ахмед Емин, според тях, да се самоубие.
Атанас Атанасов: Ако се е самоубил. Защото никой не разследва версията за убийство. Но аз искам да ви посоча…

Водещ: Може ли да е убит Ахмед Емин? В смисъл, хипотетично може – да, веднага си отговарям сам на въпроса.
Атанас Атанасов: Аз се сещам за едно друго обстоятелство, ще го посоча тук, защото то е важно, макар че мислех да го кажа накрая или изобщо да не го обсъждам, но вашият въпрос ме провокира. През есента на 2006 г. беше намерен мъртъв в кабинета си в “Архив”-а на НРС Божидар Дойчев. Не знам дали си спомняте тоя случай.

Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Тогава също се вдигна много шум. Ние от парламента настоявахме да има анкетна комисия. Отказаха управляващите. Но в крайна сметка, една работна група на вътрешната комисия беше допусната за един час до материалите по следственото дело. Това, което аз видях за този един час, ме ужаси. В заключителното постановление беше описано: намерено на местопроизшествието пистолет, установено от балистична експертиза, че с този пистолет е произведен изстрела, от който е настъпила смъртта. И в един момент виждам, че проведената дактилоскопна експертиза е установила, че по пистолета няма дактилоскопни следи. Което означава, че…

Водещ: Няма отпечатъци.
Атанас Атанасов: Да. Тоя човек се е гръмнал и си е изтрил пистолета. Разбирате ли за какво става дума? Така че… И онова дело беше потулено.

Водеща: Как приключи историята?
Атанас Атанасов: Прекратено беше делото, потулено – забравете, по същия начин.

Водеща: В този случай виждали ли сте някакви документи от разследващите?
Атанас Атанасов: По този не съм виждал. Но аз искам да припомня нещо много важно. В деня на събитието, от местопрестъплението, генералният комисар на МВР Павлин Димитров заяви – самоубийство. Той даде насоката на разследването още тогава. Друго е важно да се посочи – това разследване не е водено от следователи. Той е водено от дознатели от МВР, на които въпросният Павлин Димитров, щатен офицер от Държавна сигурност, е началник. Тези неща имат голямо значение. Аз искам да посоча какво каза бащата. Разбирам, че и сега е говорил човекът. Но какво каза тогава бащата на починали? Той заяви конкретно: “Те ще го покрият, те ще го замажат.” Така че тези обстоятелства имат голямо значение. И в крайна сметка какво казва сега прокуратурата? Счита, че е самоубийство, но не могат да разберат какъв е мотивът. При разследването на тези дела, по член 127, когато става въпрос да се изследва дали има склоняване към самоубийство, най-важното неща, което трябва да се установи – какъв е мотивът да се стигне?

Водещ: Мотивът, причината…
Атанас Атанасов: Те не установили мотива, прекратяват делото. Защо? Тук можем да говорим за срокове. Аз искам да цитирам главни прокурор, който каза два дни след това произшествие конкретно, той каза: “Очаквам до дни да приключи разследването”, тогава. Явно в него момент се е изказал “неподготвен”, извинявайте за това клише. Това донякъде говори и за професионална некомпетентност, защото тези дела изискват дълъг срок на разследване. Много неща има да се установяват. Какво е считал той, когато е казал, че до дни очаква да приключи разследването – не знам. Може би са смятали тогава в един кръг хора, че трябва твърде бързо да се замаже. После някой се е сетил, че е по-добре по-дълго да протече разследването, за да може да стихнат настроенията срещу ръководството на ДПС в средите електората.

Водещ: Добре. Имате ли нещо конкретно, което ви навежда на мисълта, че не са проучени нещата както трябва, че евентуално това може да не е самоубийство, а може да е убийство? Или че е самоубийство, но склонено?
Атанас Атанасов: Основният ми аргумент да твърдя това, че не е разследването всестранно, обективно и пълно е, че не е установен основният предмет на разследване, а именно – мотивът. Не може да се прекратява делото без да е изяснено защо този човек, ако се е самоубил, че той е стигнал до това решение. Били разпитани 85 свидетели, половината от тях служители на НСО, една служба, подчинена на президента. Тези хора можем ли да разчитаме, че са обективни? Отделно от това, откъде да знаят те личния живот на този човек?

Водеща: Всъщност разследването казва, че не са открити доказателства за склоняване към самоубийство, нали така?
Атанас Атанасов: Точно това казва – че не са установили, не са събрали доказателства. Никой не говори и не е разследвана версията по това дело, дали този човек не е убит. Не случайно ви посочих този факт по случая с Дойчев. Не знам дали и тук е имало дактилоскопна експертиза. Няма представа. Отделно от това, днес в медиите, в един вестник е дадена обилна информация от това следствено дело – разпити на свидетели, кой какво казал и т.н. В същия момент няма възможност независими хора да се запознаят с тия материали, защото това дело, в крайна сметка, е служебна тайна. Този механизъм на контролирано изтичане на информация през медиите към обществото също говори за обработване на общественото мнение. Убеден съм, че е направена цялостна постановка по какъв начин ще се поднесе сега на обществото преди Великден, пред празниците, да се чуе, след това да потъне, и ДПС влиза в избори. Абсолютно услужлива прокуратура в полза на ДПС.

Водеща: Е, не е толкова обаче отдалечено от изборите, за да кажете, че прокуратурата обслужва ДПС.
Атанас Атанасов: Достатъчно време преди началото на предизборната кампания е. Кога да го прекратят?

Водеща: Те вече започнаха дебати да правят във връзка с изборите.
Атанас Атанасов: Тя изборната кампания тече от есента, ако става въпрос. И от много далече. Аз казвам, че за този електорат, за тази среда, която гласува за ДПС, е много добре подбран моментът.

Водещ: Някъде по жълтите вестници мернах сутринта: 200 млн. евро, причина за това да се самоубие Ахмед Емин.
Атанас Атанасов: Вижте, има множество факти, които говорят, че властта с всички средства пази ДПС. Аз искам да ви припомня тук тези общи задружни действия на МВР, на ДАНС, и на кой ли не, да се прикрие тази разработка “Лиана”. Миналата седмица имах възможност да говоря по тази тема, но не беше отразено. В разработката “Лиана” има конкретни факти, които уличават Ахмед Доган в получаване на пари от определени обръчи от фирми, които получават обществени поръчки.

Водещ: Кои са тия конкретни факти? Да ми ги споменете.
Атанас Атанасов: Ще ви ги кажа, разбира се. Това дело не беше предоставено да го прочетем в парламента. Все пак, парламентът е висшата власт в тази държава. Искахме само депутатите да прочетем тези факти, за да може да сме наясно какво се случва. Вътрешният министър и председателят на ДАНС Петко Сертов, рискувайки да не им се разгледа бюджета във вътрешната комисия, отказаха да ги предоставят. Защо не ни ги дадат да ги прочетем? Защото вътре има, да речем, един такъв пасаж в обобщената справка: засечен разговор между Сали, лицето точно с тази фамилия, който разговаря със свои близък, това лице Сали е наблюдавано, контролирано, той казва така: “Разбрах от Касим, че онези 140 хил., не е казано какви, са отчетени на Ахмед Доган.” А делото е образувано срещу неизвестен извършител. Защо срещу неизвестен? Има конкретни хора, известни са на службите кои са тези хора, и тези хора заявяват за едни 140, които Касим е казал, че са отчетени на Ахмед Доган.

Водещ: Може да са лева.
Атанас Атанасов: Може.

Водещ: 140 лева.
Атанас Атанасов: 140 хил. е казано.

Водещ: Добре…
Атанас Атанасов: 140 хил. е казано. Доста пари са това.

Водеща: А вие това откъде го знаете?
Атанас Атанасов: Знам. Не коментирам откъде, но съм категоричен, че тази информация е вярна, защото съм го прочел с очите си.

Водеща: Как да ви дадат тогава да ги разглеждате, като вижте колко бързо излиза информацията. Щрак-щрак – влиза в медиите, моментално.
Атанас Атанасов: Вижте, трябва институционално да се работи. Медиите събират информация, това им е работата, разпространяват я. А има институции в държавата, които трябва да се занимават с тези въпроси, трябва да ги изследват и да се стига до решения.

Водещ: Да, и защо да не изтича? Аз сега пак ви връщам на Ахмед Емин. Защо не публикуваха писмото?
Атанас Атанасов: Защото…

Водещ: Значи, в един момент, в който човек застане на една определена позиция в обществото, той няма право на личен живот. Особено, когато се случва подобно събитие с него. Значи, той бил… ама било много лично… ама близките щели да решат, не знам си… Не е така. Обществото иска да знае. Ние имаме право да бъдем информирани. Поради тази причина, след като е настъпило такова събитие, с такова значение обществено, длъжни сте да ни покажете да видим и ние за какво става дума, за какво този човек пише, че се е самоубил.
Атанас Атанасов: Това писмо беше използвано за манипулация на общественото мнение. Първо, искам да ви посоча, че пускането в публичното пространство, информацията за писмото стана няколко дни… тоест беше забавено даването на тази информация…

Водещ: Да. Първо, нямаше писмо…
Атанас Атанасов: Нямаше писмо… Много е смешно това, защото то било във вътрешния джоб на…

Водещ: И те не го били открили?
Атанас Атанасов: Извинявайте, простичко е… Аз съм бивш прокурор и може би боравя по-свободно с тая материя, но всеки си дава сметка, много филми сме гледали – когато се прави оглед на местопроизшествието, първо се прави оглед на трупа. Всичко се обръща. А те не го били намерили. След това един пасаж от това писмо се използва за манипулация на общественото – Възродителен процес. Спомняте ли си? Тогава гръмна тая история. Веднага се явиха едни защитници на едната и на другата позиция. Тоест отклони се общественото внимание от този факт. И в това писмо има един друг много интересен момент. И аз питам защо по тази линия не е разследвано? Той пише Емин в писмото: “Не съм предател на родината.” На коя родина? И какво значи – не е предател? Това е много интересен въпрос. Той се обяснява към лидера си: “Не съм предател.” Това означава, че някой го е обвинявал, че е предавал родината. И пак питам – коя родина? Знаете, че българските турци, някои от тях имат различно отношение към родината.

Водещ: Надали е това. Вероятно става дума за България. Почти сигурен съм – първо. Второ, наистина изречението обаче говори за това, че някой го е обвинявал.
Атанас Атанасов: За това става дума. И оттук трябва да тръгне разследването за мотива.

Водещ: И ако това писмо е адресирано до Ахмед Доган, в смисъл, адресатът е такъв на това изречение, то най-вероятно това е човекът, който го е обвинявал.
Атанас Атанасов: Вчера разследващите са казали, че писмото е лично и е отправено към близките и към лидера. Това са адресатите.

Водещ: Е, най-вероятно жена му не го е обвинявала за това, че е предател.
Атанас Атанасов: Не. Ясно е, че това е насочено към Ахмед Доган. Това всички го знаят.

Водеща: И то започва май по този начин, нали така?
Атанас Атанасов: Да. Отделно от това, това, което каза г-н Цветков – да дадат да го прочетем, за да не се правят такива спекулации. Защото сега някой чел, изпуснал една дума… Аз си спомням, че тогава хора на много високо ниво в държавата тълкуваха всички извадки от това писмо както им е удобно. Основно управляващите се притесняваха през този случай да не се стигне до колизии в коалицията, до разпадане на властта. Основната задача беше да се крепи властта. И тук прокуратурата участваше в този процес. Както в много други случаи през последните години българската прокуратура обслужва управляващите. Това не е само този случай. По отношение на ДПС има толкова много информация, събрана в службите, която дава основание да се започне разследване срещу хора от ръководството на тази партия. Нищо не излиза в публичното пространство, нищо не се разследва.

Водещ: Добре. Каква е причината?
Атанас Атанасов: Аз ще ви кажа простичко…

Водещ: Освен, че те са управляващи в момента… Но е имало моменти, в които не са били управляващи.
Атанас Атанасов: Да, но от 8 години са във властта. 8 години. Проблемът на ДПС не е в това, което години наред се опитват да дискредитират тази партия, че е етническа партия. Проблемът не е в това, че е етническа партия, а че се управлява като мафиотска организация. Тази партия, нейната върхушка и Ахмед Доган, основно се занимават с това да изсмукват парични средства от обществените поръчки, които зависят от техните министерства. И с тези пари след това да се прави политика. Това е ДПС. И това е големият проблем и за този електорат. Има голямо притеснение в ръководството на ДПС, че след този случай, след неговото разшумяване, има разколебаване. И затова много внимателно, с пинсети е пипано тук – по какъв начин, колко да тече. Аз не случайно ви цитирах главния прокурор. Той искаше да свърши за няколко дни тоя случай. Някой го посъветва да не бърза. Разследването тече 6 месеца, не знам по какви срокове. То е дознание и трябва в месечен срок да приключи. Някой удължава сроковете. В същия момент, сега приключва, само че не дава отговор на основния въпрос – какъв е мотивът, след като счита, че тоя човек се е самоубил. Как може да няма мотив? Как може това да не се установи? Тоя човек не е живял някъде в епруветка. Той е имал среда – и служебна, и лична. И това нещо не е установено. Така че “следствието приключи – забравете” – това е целта на тази операция.

Водещ: Добре, благодаря.
Атанас Атанасов: И аз ви благодаря. Приятен ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...