Атанас Атанасов (+ВИДЕО)

Водещ Витомир Саръиванов: Добре дошли отново в студиото на “Здравей, България”. В следващите минути отново ще си говорим за темата за подслушванията, СРС-та, скандалите, които тресат страната от месеци вече наред. Този път ген. Атанас Атанасов е в нашето студио. Добро утро и добре дошъл.
Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Вчера по време на пресконференцията на ДСБ поне според мен за първи път беше казано ясно, с имена, кои според вас стоят зад организирането на цялата тази ситуация. И там бяха назовани имената на президента Първанов, на Цвятко Цветков и на Алексей Петров. Как точно се свързват тези неща? Така, като кубчето на Рубик ако можем да ги нагласим, какво точно ще се получи?
Ат. Атанасов: Добро утро още веднъж на вашите зрители. Сега, първо, понеже започнахте с това, което вчера казахме на нашата пресконференция, имайте предвид, че този анализ, който направихме, и изнесената информация почива на реално проверени факти, а не на някакви илюзии.
Водещ: Аз затова казвам, че рядко се случва някой да каже с имена точно как стоят нещата, въпросът е. . .
Ат. Атанасов: В тази връзка обаче аз съм впечатлен от нещо друго, което стана вчера. И тези неща трябва да бъдат припомняни. Вчера е била дадена пресконференция от ръководството на БСП. . .
Водещ: Така беше.
Ат. Атанасов: . . . на която лидерът и бивш премиер Сергей Станишев е изразил голяма загриженост, че имало опасност да бъде политизирана Държавната агенция “Национална сигурност”. Това от устата на Станишев не знам как звучи. Но на хората трябва да бъде припомнено, че ДАНС беше стартирана със скандал по времето на управлението на Станишев. И само ще припомня историята с “Галерия”. Наименованието на сегашния вестник “Галерия” произхожда от една разработка на ДАНС – “Галерия”, много скандална. И ако сега се обвиняват днешните управляващи, че те подслушват своите министри, там, и хора от висшата администрация, по разработката “Галерия” ДАНС. . .
Водещ: Беше срещу журналисти.
Ат. Атанасов: . . . ДАНС подслушваше журналисти. . .
Водещ: Така е.
Ат. Атанасов:. . . затова защото писали нещо по адрес на Станишев. Станишев да се скрие, защото не понесоха своята отговорност за безобразията, които свършиха в ДАНС, за политическата експлоатация, за политическото инженерство, за контрабандните канали и за всички тези безобразия, които свършиха. Не понесоха отговорност за това. И сега имат смелост да излизат и да говорят, разчитайки на къса обществена памет.
Водещ: Добре, дайте да го оставим Станишев настрана с вчерашната пресконференция. Обаче дайте по някакъв начин да разясним как точно става тази връзка Първанов – Цвятко Цветков – Алексей Петров?
Ат. Атанасов: Сега, ролята на Първанов смятам, че е много отчетливо, така, видима за хората. Първанов, който се е обадил на Бойко Борисов да ходатайства за шефа на федерацията по баскетбол, въпросният Мишо Бирата. . .
Водещ: Мишо Бирата, да.
Ат. Атанасов: След което последваха няколко странни неща. . .
Водещ: Самият президент не отрече това. Каза – възможно е да съм се обаждал.
Ат. Атанасов: Президентът, първо, много мълча. Една седмица дума не каза. Иначе той е много словоохотлив и обича да се изказва по всякакви обществени въпроси, да критикува управлението и т.н. Тук мълча една седмица и изненадващо в един момент освободи шефа на юридическия си екип – Сашо Пенов, защото той бил адвокат по дело. . .
Водещ: Да, за нещо, което се е случило преди повече от една година и половина.
Ат. Атанасов: Така е, но бил адвокат по това дело.
Водещ: Да. И се оказа, че президентът не знаел. . .
Ат. Атанасов: А, това е много странно. След което обаче президентът още. . . една седмица по-късно излиза и казва – може да съм говорил за този случай. Вижте, от това шикалкавене, така, с което е известен Първанов, с него, като припомним историята с неговите обяснения за папката “Гоце”. . . по същия начин мълча дълго, пък после започна да обяснява, че бил добър разузнавач. И тук е същата история. От всичко това става ясно, че подбудителят на цялата тази история е Първанов, защитавайки корпоративни интереси на един свой близък. Това е историята в цялата тази ситуация на Първанов. Сега, Алексей Петров. . . тук трябва да припомним само връзката му с вестник “Галерия”, нали, и повече няма какво да коментираме.
Водещ: Ама тя, тази връзка, не е доказана.
Ат. Атанасов: А някой отрекъл ли е досега? Даже и наименованието на. . . Аз отново едно изречение да кажа по този скандал с “Галерия”. В крайна сметка се стигна дотам да повдигнат обвинение на бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова. В същия момент председател, заместник-председател, работници, служители, които са работили по този скандал, нищо не се случи. Когато не се предприемат адекватни действия от институциите да се потърси съответната отговорност за такова безобразие, след това има мултипликации. Това се получава. А сега в цялата тази история. . . ясно е, че Първанов, хората от БСП и тези, които там са подслонени от БСП и от бившата Държавна сигурност, са организатори на това активно мероприятие срещу правителството.
Водещ: С каква цел?
Ат. Атанасов: Разбира се, да разклатят властта, да създадат недоверие към правителството и да търсят път към предсрочни избори. Това е основната цел. Сега, тук въпросът е, че. . . както се казва, не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Има много неадекватни действия на правителството, много неща, които не се обясняват, замазват се, и това задълбочава съмнението, че там има нещо нечисто.
Водещ: Кои например са тези действия?
Ат. Атанасов: Дълго време се отричаше изобщо, че е подслушван Ваньо Танов, че нямало СРС-та, позоваване на класифицирана информация. . .
Водещ: Излизаха различни информации. Отнякъде се каза, че е подслушван, а от другаде се каза, че не е подслушван. После се разбра, че с решение. . . дали с разрешение на прокуратурата, или не, и за това имаше спорове, и т.н. После се оказа, че бил прихванат по някакъв начин. Въобще в крайна сметка какво се оказа?
Ат. Атанасов: Изобщо не е прихванат. В крайна сметка се оказа, че е основен обект на разработка и е бил подслушван със специални разузнавателни средства, нещо, което беше за публиката ясно от първия ден. Въпросът е за шикалкавенето на институциите. И аз тук. . .
Водещ: Кой спечели от това?
Ат. Атанасов: Загубиха, загуби правителството, разбира се. А кой е спечелил не знам. Аз искам да направя едно сравнение, за да се види за какво става дума. Когато беше онзи скандал, който не е приключил между другото, с Горна Оряховица, тогава светкавично Цветанов намери път да разсекрети СРС-тата и да излезе на парламентарната трибуна да ги прочете, защото имало висок обществен интерес към онзи случай. Сега по ли е малък общественият интерес? Напротив, много по-голям е. И Цветанов мълчи и шикалкави и довчера не признава. Това е класифицирана информация. Ами, разсекрети я, ти си институцията, която имаш това право, разсей обществените настроения срещу правителството. Но това шикалкавене показва, че явно нещо се крие.
Водещ: Ами, знаете ли, аз ще ви кажа отстрани един поглед. Непрекъснато хората си задават въпроса как е възможно за едни неща да има секретна информация, която да се вади, а за други една информация, която си остава завинаги секретна и никой не иска да я пипне повече. И по този начин се създава впечатление за двоен аршин в меренето на различните казуси.
Ат. Атанасов: Не само се създава, а е така, за съжаление, и това ерозира доверието във властта и в институциите изобщо. Не може да искаш, да очакваш от обществото, от гражданите да спазват правилата, а в същия момент ти да ги нарушаваш правилата. Защото хората казват – след като институциите нарушават правилата, защо ние трябва. . . Както, сега, не знам дали е удачно по този начин да го кажа, но има една мъдрост тук, шопска, която казва – законът е широка врата у поле и само баламите минават през нея. Е, хората балами ли са, питам аз. Имало е специални разузнавателни средства, прилагани по отношение на един високопоставен държавен служител за проверка на някакви сигнали. Били проверени сигналите. Оказало се, че са неоснователни и приключила цялата тази история. . .
Водещ: Така, и съответно СРС-тата са унищожени, съобразно и съгласно закона.
Ат. Атанасов: Да, в съответния срок, така. Ами, излез и го обяви това нещо първия ден и приключи със спекулациите. Отказът да се признаят определени действия, пак казвам, задълбочава съмненията, че нещо има тук прикрито. И аз имам очакване, и не само аз, а обществото има право да очаква на първо място парламентът, парламентът, който е длъжен да упражнява парламентарен контрол върху изпълнителната власт, в лицето на тази новосъздадена подкомисия за контрол върху СРС-тата, макар и мудно, да си свърши работата. . .
Водещ: А вярвате ли, че тази подкомисия ще свърши нещо? Защото знаете пък вие по-добре и от мен приказката – ако не искаш да се свърши никаква работа, създай комисия?
Ат. Атанасов: Е това е ужасно, е това е ужасно. . .
Водещ: Тя е наша приказка, не е. . .
Ат. Атанасов: И затова ние от “Демократи за силна България” още в самото начало на скандала излязохме и казахме – това ще е основното изпитание за тази комисия. Тя, ако иска да докаже нуждата от нейното съществуване и ефективността от своята работа, нека да направи едно, две, три. За съжаление, трябва с ченгел да им вадиш думите от устата. Хора, които имат парламентарен имунитет, депутати, излизат и ми говорят за класифицирана информация. И това може. . .
Водещ: Да, постоянно при това. . .
Ат. Атанасов: Ама вижте, в самото начало е било класифицирана информация това, че изобщо е имало СРС, нали? Само че, когато трябва да защитиш определена позиция, има механизми за това. Разсекретяваш. . . искаш да се разсекрети тази информация и я обявяваш. Така че. . .
Водещ: Между другото. . . да се разсекрети, ми се струва, в това, което казвате. . .
Ат. Атанасов: Ама, разбира се.
Водещ: Не знам колко хора искат и колко не искат. Не е ли това ключът?
Ат. Атанасов: Може би това е ключът. И сега, тук някакви. . . така, вътрешни проблеми между управляващите. Но това не ни интересува, защото не може да се избира между политическата целесъобразност и върховенството на закона. В демократичното общество върховенството на закона е над всичко. И такива дребни сметки – ама сега не ми е удобно, защото, ако това нещо го оповестим, ще се окаже, че Цветанов е отговорен. . . Ами, след като е отговорен, да си носи отговорността. Защото експлоатацията на специалните разузнавателни средства е под контрола на вътрешния министър. Законът за специалните разузнаветелни средства е възложен за изпълнение на министъра и той е този, който отговаря за тази цялостна дейност. И сега има тук детайли. Миналата седмица, в края на седмицата, от тази подкомисия някак си изтече една информация с едно изречение. Прокурорът, който е заявител на това СРС, и дознателят, който е работил по образуваното дело, са заявили пред парламентарната подкомисия, че те не си спомнят да са получавали при себе си разговори между Ваньо Танов, премиера и министри. Това, че не си спомнят, означава, че не са получавали. Аз по този начин го чета. И тук въпросът е дали са им изпращани. Защото съгласно закона, чл.24, 25, цялата информация, която е събрана чрез подслушване, трябва да бъде отразена буквално на материален носител, т.е. на касета, на диск, след което буквално да бъде снета на хартия. И законът казва – незабавно след изготвянето на този хартиен носител да се изпрати на заявителя. Именно тук парламентарната подкомисия трябва да съсредоточи своята работа и да повери дали разговорите, които са били записани по реда на специалните разузнавателни средства, са стигнали до заявителя. Защото, ако има и един разговор, който да не е стигнал до заявителя, няма значение кой е той, става въпрос за филтриране на информация, което е грубо нарушение на закона, и отговорността е на Цветанов.
Водещ: Тоест, ако някой е пресявал информацията и е изпращал само това, което му е било изгодно, това не може да е станало без знанието на вътрешния министър Цветанов?
Ат. Атанасов: Той е отговорен за тази организация на тази работа. И ако това нещо е допуснато, аз не знам дали умишлено или не, ако е допуснато, отговорността е негова. Сега, на следващо място е дейността на прокуратурата. Аз имам тежка критика към прокуратурата.
Водещ: Не сте само вие със сигурност.
Ат. Атанасов: Първо, тихомълком образуваха досъдебно производство. Никой не разбра, че има образувано досъдебно производство. Защото самият факт на образуването на досъдебно производство означава, че прокуратурата е решила, че има данни за извършено престъпление. Трябваше да обяснят данни за какво извършено престъпление има – за изтичане на класифицирана информация или за злоупотреба със служебно положение при прилагането на специалните разузнавателни средства. Това на първо място. И оттук нататък именно прокуратурата трябваше много бързо да извърши елементарни проверочни действия по документи – това, което е записано в изходящия дневник, има ли го, изпратено ли е на прокуратурата, получено ли е от прокуратурата.
Водещ: Добре. Понеже. . . дават ми сигнал нашите колеги, че ще трябва да приключваме, и то по неприятен повод, тъй като се оказва, че в атентата на московското летище “Домодедово” има загинал и човек с българско гражданство. За това ще говорим само след секунди. В края само да ви питам ще има ли наистина край на това нещо или в тази изборна година ще трябва да чакаме и докато дойдат изборите да продължаваме да се занимаваме с тези подслушвани. . .
Ат. Атанасов: Отговорът е много прост. Ако се проточат всички тези действия и се крие, и това върви дълго, това означава, че някой има интерес този скандал да влезе в изборите. И този, който може да прекрати това нещо и да не допусне скандалът със СРС-тата да стане част от предстоящите избори, това е прокуратурата.
Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор.

Нова телевизия, “Здравей България”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...