Атанас Атанасов: Важното е десницата да създаде единен блок срещу Първанов

Водещ Николай Бареков: Добро утро на трима представители на българската опозиция в парламента. С тях ще говорим за това дали българската опозиция е единна за промените в конституцията Яне Янев, който представлява коалиция ОДС, Атанас Атанасов от “Демократи за силна България” и Мирослав Мурджов, който е от ВМРО, но представлява коалиция Български народен съюз, която при първото гласуване вместо откъм страната на опозицията застана откъм страната на управляващите. Добро утро и на трима ви.

Вие разбрахте ли НДСВ каква позиция първо има по въпроса за имунитетите и какво означава това, което господин Ралчев каза, че позицията на партията са всички възможни позиции? Е, господин Янев, вие тълкувате между другото често думите на лидера на НДСВ. Позволете си едно малко тълкуване при нас.

Я. Янев: За НДСВ всичко е възможно, господин Бареков, защото техният лидер е хазартен играч и днес може да предложи едно, утре – друго.

Водещ: Имате предвид хазартен в смисъл… в политиката много пъти човек приема рискове.

Я. Янев: Да, разбира се. Вие го разтълкувахте, но…

Водещ: Макар че няма информация да са предприемали НДСВ чак такива рисковани ходове в политиката в кратката си история.

Я. Янев: Всички ходове на НДСВ са с корпоративен замисъл. Те не правят чиста политика. Всичко, което осъществяваха през тези пет години, е подчинено на икономически интереси и аз…

Водещ: Добре, как тълкувате обаче тази позиция за имунитетите, че тяхната позиция са всички възможни позиции по темата?

Я. Янев: …аз считам, че между парламентарната група на НДСВ и Симеон Сакскобургготски има доста сериозно напрежение, защото те видяха, че всички упреци срещу него, в това число и за царските имоти, през последните седмици ескалират, а по същество той иска да премахне имунитетите на собствените си депутати, част от които са зависими от много други неща. Самият господин Ралчев заяви и в кулоарите, и в пленарна зала – знаете ли какво ще се случи, ако ни махнат имунитетите.

Водещ: А да не би по този начин той да ги поставя в една по-неизгодна позиция целенасочено?

Я. Янев: Разбира се. По този начин той отново ще продължи да ги държи в стрес, в подчинено положение и аз смятам, че това е всъщност неговата цел.

Водещ: Възможно ли е, ако главата е Симеон Сакскобургготски, а тялото са депутатите на НДСВ, главата да се отдели от тялото? Тялото доброволно да напусне главата и да отиде там, където има депутатски имунитети?

Я. Янев: Възможно е, но на един следващ етап. Това е първият етап от подобно разделяне.

Водещ: Добре. Към основната тема единна ли е опозицията за промените в конституцията, в частност и на депутатските имунитети. Господин Атанасов, вие някакви претенции към вашата, така, към опозиционния спектър имате ли в парламента? Единни ли сте преди второто гласуване? На първото нещо се разделихте, така, в съотношение едно към две. Вие имахте известни претенции към вашите партньори от Българския народен съюз.

Ат. Атанасов: Господин Бареков, аз изградих своята позиция след гласуването. Тя не беше обаче само моя. Аз се изразих, че има тревога в привържениците на дясното в този разнобой. Защото ние сега сме тръгнали много сериозно да работим за единна кандидатура на президентските избори. Събираме.. .

Водещ: Толкова е сериозно, че всеки момент я очакваме да я чуем даже тази кандидатура.

Ат. Атанасов: Вижте, събираме се да сваляме Първанов. Това е нашата задача, която сме си поставили, и “Демократи за силна България” виждаме, че започва този процес. До имена ще стигнем, ще му дойде времето.

Водещ: Както го казахте обаче, очевидно политическа война започва – събираме се да сваляме Първанов.

Ат. Атанасов: Точно така.

Водещ: Значи бойните знамена вече са готови да бъдат издигнати.

Ат. Атанасов: Точно така. Разбира се. И затова вдясно хората, нашите привърженици се тревожат, когато се види, че има понякога разнобой. А и притеснително беше и това, че Българският народен съюз гласува с комунистите за тези…

Водещ: Точно така. Как хем се събирате да сваляте президента,а Българският народен съюз, вместо да се събира с вас, отива в лагера на противника.

Ат. Атанасов: Не е толкова фатално това, което се случи, но тези неща трябва да бъдат изговорени в публичното пространство и БНС трябва да заяви своята позиция защо, на първо гласуване трябва да я обясни много добре, и наистина да определи къде е. Ние се събираме да сваляме Първанов, ако в така наречената опозиция някой има някакви други идеи, нека да си ги каже.

Водещ: Да не би вие да се съберете да го сваляте, а накрая Бойко Борисов да вземе да го свали. Да стане тя една работа, че всички да се чудим какво е станало.

Ат. Атанасов: Вижте, аз знам, че вие имате симпатии към Бойко Борисов.

Водещ: Това е абсурдно, генерал Атанасов. Може би медийни симпатии имаме към всички…

Ат. Атанасов: Да, добре.

Водещ: …медийни герой. Той има… като медиен герой.

Ат. Атанасов:Но искам да ви кажа, че Бойко Борисов не може да бъде лидер на дясното, нито може да бъде кандидат на дясното, защото той просто не е десен. Бойко Борисов е продукт на същите тези хора, на същата тази среда, на която е продукт и Първанов, така че…

Водещ: С риск, така, да ме заподозрете, че имам симпатии към Симеон Сакскобургготски, директно да ви питам: да не би той пък да вземе да го свали Първанов, вие докато се събирате да го сваляте.

Ат. Атанасов: Симеон Сакскобургготски няма да се кандидатира на тези избори. Нека да не обсъждаме тази тема. Но става въпрос за единната дясна опозиция. Ние няма да правим коалиция, но наистина нашите симпатизанти, нашите членове на всички десни партии искат единна кандидатура. Ние това го разбрахме след местните избори и затова ще работим за единна кандидатура, за да може да свалим Първанов.

Водещ: А може ли да има единна кандидатура, ако част от опозицията гласува с управляващите за промените в конституцията?

Ат. Атанасов: Разбира се, че може да има единна кандидатура, защото това го искат нашите симпатизанти. Това го искат десните избиратели, а това, че…

Водещ: Независимо дали ще подкрепяте конституцията или…

Ат. Атанасов: … че някои от техните представители в парламента са изменили на своите обещания, те просто ще им покажат жълт картон за това.

Водещ: Добре. Как виждате ролята на господин Стефан Софиянски, с риск да ме заподозрете към симпатии към него. Аз наистина му симпатизирам, между другото, ще си призная. Как гледате на неговата позиция относно промените в конституцията? Има ли нещо там, което вас да ви притеснява?

Ат. Атанасов: Стефан Софиянски има проблем.

Водещ: Какъв проблем?

Ат. Атанасов: Проблемът му е с имунитета. И ето, това е доказателството. Неговият случай е най-доброто доказателство, че тези имунитети трябва да бъдат премахнати, защото те се използват. Това е една от лошите страни на имунитета. Първото е,първата най-лоша страна на имунитета е това, че не сме равни пред закона. Трябва да бъдем равни пред закона с гражданите. Затова трябва да се премахнат имунитетите. И второ…

Водещ: Ако има проблеми с имунитета, значи той ще гласува да паднат имунитетите и няма да има проблем.

Ат. Атанасов: В момента той има проблем с имунитета. Конкретен проблем. И този проблем се използва от управляващите, за да се манипулира БНС да гласува за конституцията.

Водещ: Как? Ако има проблем, както вие казвате, той ще гласува да падне имунитета и няма да има проблем. Той самият нищо не може да…

Ат. Атанасов: Много е просто, господин Бареков. Исканията за сваляне на имунитета не бяха внесени в пленарна зала да бъдат гласувани преди гласуването за конституцията. Ето, по този начин се използва….

Водещ: И това е накарало БНС да подкрепи управляващите.

Ат. Атанасов: Една от причините.

Водещ: Господин Мурджов, така ли е? Я, тук стоите отстрани и се подсмивате…

М. Мурджов: Аз слушам с много голям интерес господин Атанасов, ние с него между другото стоим заедно в парламента.

Водещ: Един до друг?

М. Мурджов: Да, един до друг.

Водещ: Следите се взаимно кой какво подкрепя, или?

М. Мурджов: Не, не, не, стоим.

Ат. Атанасов: Вижте, това е несериозно.

Водещ: Стоите или следите?

М. Мурджов: Не, не, не се следим.

Ат. Атанасов: Ние работим открито …

М. Мурджов: Абсолютно.

Ат. Атанасов: …и имаме добри отношения.

М. Мурджов: Да.

Водещ: И нищо не пречи да хвърляте един поглед към другарчето вляво или вдясно какво прави.

М.Мурджов: Но аз искам да се върна на основния въпрос. Аз като г-н Янев не разбирам толкова много какво правят НДСВ и какво прави Симеон Сакскобургготски, не съм чак такъв специалист по темата. Искам да се върна на основната тема дали е единна опозицията.

Водещ: Г-н Янев е ендесевед, така да се каже. Той изгради такава репутация в обществото вече и затова върви с репутацията.

М.Мурджов: Абсолютно, абсолютно. Но аз искам да се върна на тази… на основния въпрос единна ли е опозицията. Естествено, че е единна опозицията. Въпросът е, че тя се различава по начините, по които постига резултатите.

Водещ: А как на първо четене не бяхте единни, а станахте единни?

М.Мурджов: Аз мисля, че сме единни…

Водещ: Ето, г-н Атанасов дори подозира Стефан Софиянски в някакви проблеми с имунитет.

М.Мурджов: Аз мисля, че сме единни в исканията си и това трябва да бъде основният въпрос. Въпросът е по начина, по който ги постигаме. Значи, ние от Български народен съюз… нашата идея за тези поправки в конституцията беше проста. В крайна сметка те не са най-добрите и това сме си го говорили и с нашите колеги от опозицията. Това беше дори признание и на мнозинството. Това не са най-добрите поправки, които в момента се предлагат на българското общество.. .

Водещ: Но ги подкрепихте.

М.Мурджов: …но определено в тях има малко зрънце съществени промени, които и българското общество очаква, както и нашите европейски партньори.

Водещ: Ще ги подкрепите ли на второ четене, след като на първо ги подкрепихте? Това са вашите мотиви и ние ги знаем.

М.Мурджов: Ние подкрепихме на първо четене по същество тези промени. Имаме съответните забележки към тези промени и тези забележки ще бъдат внесени от нас. И тук се получава реалната възможност на опозицията да контролира целия процес за второто гласуване, тъй като, знаете, в момента, за да мине на второ гласуване, управляващото мнозинство трябва да събере три четвърти.

Водещ: Т.е. вие сега се внедрихте в част от това мнозинство…

М.Мурджов: Не, ние не сме се внедрили.

Водещ: …в промените на конституцията, за да може да го контролирате отвътре. Това е хитър опозиционен ход.

М.Мурджов: Ние не сме се внедрили. Ние на практика с нашия ход ще придвижим всички възможни промени, които и опозицията предлага, включително и за имунитета, включително и съмненията за

съдебната власт, но ние упреквахме, както и нашите колеги, управляващото мнозинство, че те пропуснаха да направят може би едни от най-важните промени. Едни от най-важните промени…

Водещ: Ще стане за тях въпрос. Въпросът е тук ще подкрепите ли на второ четене тези промени в конституцията?

М.Мурджов: Ние ще подкрепим тези промени в конституцията, които смятаме, че българската опозиция може да прокара.

Водещ: А от името на цялата ли опозиция разсъждавате в момента, или само от ваше име?

М.Мурджов: Нормалното е, когато една опозиция е единна, иска да реализира определени термини, определени неща в основния закон, е да се събере и да изчисти всички тези неща, които иска.

Водещ: Каква ще бъде вашата позиция за имунитета? Ето, г-н Атанасов ви подозира, че… г-н Софиянски е част от вашата коалиция, има проблем с имунитета, вие затова така сте гласували на първо четене.

М.Мурджов: Аз ще кажа нещо, което сигурно г-н Атанасов знае…

Водещ: Кажете го да го чуем.

М.Мурджов: …а пък предполагам, че и г-н Яне Янев още повече го знае. Г-н Софиянски и г-н Каракачанов са едни от хората, които се подписаха една конституционна промяна да бъде внесена, тя така и не видя бял свят, и може би там е проблемът на опозицията, че тя не се събра синхронизирано да реши какво точно да прави, но се надявам за второ четене, за същественото четене всички тези наши неща, които имаме заедно, и да покажем, че сме единни на българското общество, да се съберем и да ги реализираме.

Водещ: Тук прав ли е г-н Атанасов, че имате проблем с имунитета на Стефан Софиянски и така сте гласували?

М.Мурджов: Аз мисля, че е коректно всеки един от нас тук преди всичко да коментира своите си действия. Така мисля, че е коректно.

Водещ: Ние търсим мотивите на вашите действия и затова изтъкваме аргументи и на вашите партньори.

М.Мурджов: Мотивите на нашите действия аз ги казах. Ние сме конструктивна опозиция и сме го заявявали през цялото съществуване на това Народно събрание. И при преговорите за правителство, и при бюджета, и при сегашната…

Водещ: А останалите от опозицията конструктивна опозиция ли са, след като заемат такава позиция?

М.Мурджов: Нека те да отговорят на този въпрос. Аз не съм коректен…

Водещ: Спрямо тях.

М.Мурджов: …спрямо тях, ако давам обяснения по тези въпроси.

Водещ: Добре, г-н Янев, я кажете сега вие, слушате какво казва г-н Мурджов…

М.Мурджов: ОДС между другото, извинявайте, ОДС между другото бяха единствените в лицето на г-н Филип Димитров, които дойдоха и ни потърсиха – ние имаме такива и такива тези за промяна в конституцията, вие ще ги подкрепите ли. И едно от тях беше падането на депутатския имунитет.

Водещ: Добре, ето г-н Янев е от ОДС, да го чуем. Какво, г-н Янев, става сега, от името на ОДС говорите.

Я.Янев: Хубаво г-н Филип Димитров ги е потърсил, но резултатите какви са? Първо бих искал да кажа няколко думи за така приетите поправки на първо четене в конституцията. Първо, това е мимикрия, която цели да заблуди Европейския съюз, че тук едва ли не ще започне борба с организираната престъпност. Второ, има ясно формулирани противоконституционни текстове. Щом като от най-висшата институция, Народното събрание, се дава такъв знак в обществото, че всичко е възможно, в това число да се нарушава и конституцията, и да се подменят правомощията на Велико народно събрание, представете си, че тези управляващи са готови на всичко.

Водещ:Само че не ги е подкрепило тези управляващи някакво химерно формирование, а Българският народен съюз, част от опозицията. Това коментирайте, г-н Янев, аз това ви питам.

Я.Янев: Тук вече искам да отворя една скоба и да кажа позицията на “Ред, законност и справедливост”.

Водещ: Спрямо кое?

Я.Янев: Спрямо Български народен съюз.

Водещ: Кажете им го в очите сега. Ето, искам да видят, хората да видят, уважаеми зрители, как опозицията ще си говори в нашето студио сега, в очите, единия на другия в очите. Гледайте го в очите, г-н Янев.

Я.Янев: Според нашата нова формация, г-н Мурджов, Българският народен съюз е съуправляваща политическа партия, а не опозиция.

М.Мурджов: Как, г-н Янев, как управляваме?

Я.Янев: И второ, тя играе ролята на патерица.

М.Мурджов:А как управляваме?

Я.Янев: Тогава, когато тристранката се препъне, веднага пуска патерицата и по този начин приема едно-единствено нещо…

М.Мурджов: Г-н Янев, кажете как управляваме?

Водещ: Уважаеми зрители, вижте, това е опозицията…

М.Мурджов: Аз мисля, че тази теза е малко несериозна и тук си говорим сладки приказки.

Я.Янев: Добре, кажете ми има ли…

Водещ: Ген. Атанасов, я минете натам, тук и ги оставете да си поговорят.

Я.Янев: Има ли едно решение, което не е прокарано по този начин?

М.Мурджов:Кое решение,бе, г-н Янев, кажете, кое е това решение?

Я.Янев: От избор на правителство до гласуване на конституция.

М.Мурджов: Е кое е, кое е изборът на правителство?

Я.Янев: Не може една опозиционна партия, когато се приема основният закон на държавата, да шикалкави. Това е невъзможно.

М.Мурджов: Г-н Янев, ние с вас се различаваме по качество на опозицията. Ако вие си мислите, че сте опозиция, която смята, че ще предлага на българското общество тези, които няма да видят никога бял свят, и българското общество ще чака “Ред, законност и справедливост” да дойде на власт със 120 човека депутати и дотогава да слуша вашите имагинерни тези, това рамо няма да се случи.

Водещ: Вие сте конструктивна опозиция, а те са явно друга опозиция.

М.Мурджов: Абсолютно друга опозиция. Има разумни неща…

Я.Янев: На които ви пляскат социалистите.

М.Мурджов: Има разумни неща…

Я.Янев: На които ви ръкопляскат бурно социалистите.

Водещ: Тихо, г-н Янев. Г-н Мурджов, каква опозиция са те?

М.Мурджов: Има разумни неща,г-н Янев и г-н Бареков, и другите слушатели, г-н Атанасов, и зрители…аз смятам, че разумното трябва да се подкрепя, и ние го заявихме още в самото начало. Няма значение откъде идва това. Дали отляво, дали отдясно…

Водещ: Това е вашата теза.Формулирайте какво е поведението на тези хора срещу вас, след като вие сте конструктивна опозиция.

М.Мурджов: Аз няма да коментирам партия, създадена преди по-малко от месец.

Водещ: Е, той все пак г-н Янев говори от името на ОДС. Обаче вие си приличате по нещо – и г-н Мурджов, и г-н Янев. И двамата искате увеличаване на президентските правомощия. Видяхте ли сега.Ето. Има за какво да си стиснете ръцете. Така ли е?

М.Мурджов:Ние искаме тази промяна още от 1998 година.

Водещ: И г-н Янев иска сега, от 2000 и коя година искате, г-н Янев?

Я.Янев: Ние считаме, че на президентската институция наистина се полагат много по-значими правомощия най-вече по отношение примерно назначаването на главния прокурор на републиката. Не може един орган да предлага, друг да назначава, а трети да освобождава.

Водещ: Сега кой го назначава главния прокурор, да ни припомните как е?

Я.Янев: Сега главния прокурор на практика го назначава президентът, но след като е избран от Висшия съдебен съвет, което е нелогично. Ние считаме, че прокуратурата трябва да бъде отделна институция извън съдебната система и извън изпълнителната власт, да има отделна глава в конституцията и в която да е визирано ясно и категорично правомощията на главния прокурор.

Водещ: Ясно е, че и двете страни искате увеличаване на президентските правомощия. Понеже г-н Атанасов през цялото време слушаш

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...