Атанас Атанасов: БСП издигна Бригадир Аспарухов, за да осигури победа на другото си лице – Борисов

Водещ: Изгладиха ли СДС и ДСБ споровете около общинската листа за София? Вчера двете партии се регистрираха в общинската избирателна комисия под името коалиция “Алианс за София” – СДС, ДСБ. До късно продължиха напрегнатите преговори за подреждане на листата с общински съветници на новия алианс. Водач на листата ще бъде издигнатият общ кандидат-кмет Мартин Заимов. След него се нареждат кандидатите на ДСБ Вили Лилков и на СДС Владимир Кисьов, като се редуват от двете партии до края на листата. Крайният срок за регистрация на общинската листа обаче е 27 септември. Дотогава са възможни и промени в договореното. Дали общинската листа е окончателна, или са възможни корекции в нея – по темата ще разговаряме със столичните партийни лидери на СДС – Борислав Бориславов, и на ДСБ – Атанас Атанасов. Добро утро, господа.

Атанас Атанасов: Добро утро.

Борислав Бориславов: Добро утро.

Водещ: Г-н Атанасов, към вас. Окончателна ли е според вас вече листата, или наистина са възможни промени в рамките на тези 10 дни?

А. Атанасов:Вижте, аз винаги съм се въздържал да коментирам публично детайли от преговорите, защото това не интересува широката общественост. Хората в София, демократите, антикомунистите, синя София иска от нас да им дадем алтернатива на днешното управление. И ние, двете партии, направихме всички усилия, които бяха възможни, за да го направим. Направихме го вчера. Няма никакви спорове. Имаме кандидатура за кмет и имаме листа за общински съветници и оттук нататък трябва всички да се хванем на работа, за да може да осигурим необходимата подкрепа на нашия кандидат, който да бъде новият кмет на София. Защото това е модерният човек. Това е човекът, който има идеи и по какъв начин трябва да се управлява София, за да може хората да се чувстват добре в този град.

Водещ: Г-н Бориславов, вие, според вас също ли така стоят нещата – няма да има промени, имате общинска листа, така че няма да се правят корекции в нея, така ли да разбирам от това, което казва и г-н Атанасов?

Борислав Бориславов: Точно така, след като стигнахме до сключване на коалиционното споразумение и регистрация на коалиция “Алианс за София” – ДБС, СДС, мисля, че този въпрос вече окончателно е изчистен.

Водещ: Добре, аз видях след името на Мартин Заимов следват, така поне, както беше изнесено, Вили Лилков от ДСБ, след това от ваша страна Владимир Кисьов, после Петър Москов, Борислав Бориславов, вие т.е., Димитър Бъчваров, Стефан Иванов, Христо Ангеличин, Иван Нейков и Ивайло Йонков. С тези имена ли се изчерпват вашите планове за вкарване на общински съветници или? Тоест въпросът ми е какви са плановете за броя на общинските съветници, които си поставяте вие.

Б. Бориславов: Знаете, че политиката не е производство, да се правят планове, но аз мисля, че с този кандидат шансът да вкараме много повече от 10 съветници е голям.

Водещ: Значи към тези имена, които изброих, вероятно ще влязат и следващите в листата?

Б. Бориславов: През 2003 година вкарахме общо 16 души и мисля, че е съвсем реалистично да гоним същата бройка общински съветници.

Водещ: Г-н Атанасов, както стана ясно, планове в политиката няма, но цели винаги има. Каква е целта за броя на общинските съветници, които си поставят коалицията “Алианс за София” – СДС, ДСБ”?

А. Атанасов: Ние трябва да имаме толкова общински съветници, колкото са необходими на новия кмет, за да може да провежда успешна политика. Тоест общинските съветници трябва да са толкова, че да може около тях да се формира мнозинство за управление на София.

Но аз искам да акцентирам върху кандидата за кмет. Изключително важно е, софиянци трябва разберат, че големият проблем на София е именно управлението. София има задръствания. В София настилките по улиците са лоши, в София има голям проблем с боклука. И изобщо всичките проблеми, които съществуват в София, са резултат на лошото управление на бюджета на София. Парите на София не се изразходват по предназначение, а аз съм сигурен, че при една добра ревизия на досегашното управление на изпълнителната власт в общинския съвет ще се видят много схеми. И не знам тогава дали “Топлофикация” няма да изглежда като нещо невинно на фона на всичко това, което е било прикривано. Така че, ние трябва да направим необходимото София да се управлява прозрачно. Софиянци имат интерес от това и аз съм сигурен, че те ще ни подкрепят. Програмата на Мартин Заимов, която ще бъде обявена след няколко дни, ще дава посока за това.

Водещ: Да се върнем все пак на вчерашните ви преговори за листата за общински съветници. Вие казахте, че трябва да има толкова общински съветници тази коалиция, така че кметът да управлява добре. Това е в случай, че г-н Заимов спечели изборите. Имахте така обаче известни скрупули по отношение на няколко души от СДС, които в крайна сметка влязоха в общинските листи. Как преглътнахте влизането в листите на нарочените от вас за сътрудници на ГЕРБ? Владимир Кисьов и Стефан Иванов бяха доста демонизирани, така поне и по медиите изглеждаше, и за мнозина в ДСБ, шеговито, разбира се, листата може да бъде обрисувана с репликата: роднина, милиционер, роднина, милиционер.

А. Атанасов: Трябва да ми кажете кои са милиционерите, ако се шегуваме. Никога в публичното пространство аз не съм дискутирал детайли от преговорите. Разбира се, че сме имали противоречия. Когато се съберат две страни да обсъждат и имат понякога различни интереси, противоречия съществуват. Противоречията между нас бяха експлоатирани с пълна сила от нашия противник. Аз го наричам не опонент, а противник. Противникът на демократите в София на тези избори са двамата кандидати на Генералското движение на Държавна сигурност – Бриго Аспарухов и неговото поставено лице, както той сам се изрази в политиката – Бойко Борисов. Ние трябва да спрем този тандем. БСП издигна на тези избори Бриго Аспарахов, за да осигури победата на другото си лице Бойко Борисов. Софиянци трябва да разберат това. Ние ще направим всичко необходимо, за да стане ясна тази информация на всички, да стигне до всички. Всякакви противоречия, които са съществували, различни оценки, сме ги загърбили. Така е. Аз ще продължавам да имам различни очаквания към някои от кандидатите на СДС. Надявам се, че те ще ме опровергаят, но няма да коментирам повече този въпрос. По-важно е победата в София.

Водещ: Разбрах ви. Г-н Бориславов, ето, г-н Атанасов каза, че трябва да се осигури нужното мнозинство в подкрепа на нов кмет на София. Означава ли това, че сте подписали и вече, така, споразумение, договорено ли е да работите в коалиция и след изборите, или е възможно да се разделите след вота?

Б. Бориславов: След вота мисля, че е твърде рано да се коментира каквото и да било. Ние сме тръгнали в момента да печелим изборите в София, да избираме кмет на София и да търсим максимално висок резултат по отношение на листите и на районните кметове. Така че нашите усилия са изцяло концентрирани в предизборната кампания.

Водещ: Е, не може да не е предвидено нещо с това споразумение. Няма ли предвидена кауза след изборите да си останете така в коалиция “Алианс за София”?

Б. Бориславов: Това би било най-нормалното, тъй като се явяваме с обща програма в крайна сметка.

Водещ: Добре, остава, изяснихте редица противоречия. Между другото, ето, имате вече общ кандидат за кмет, обща общинска листа. Остава неизяснен въпросът с районните кметове. С ДСБ ли ще водите преговори? Тъй като се появи една информация, че е възможно и СДС да си партнира с НДСВ.

Б. Бориславов: От вчера сме регистрирали коалицията. За 24-те района коалицията е “Алианс за София” – ДСБ, СДС.

Водещ: Тоест ще имате и общи районни кметове?

Б. Бориславов: Точно така.

Водещ: Уточнявали ли сте имена, или тепърва преговорите предстоят?

Б. Бориславов: Преговорите са започнали. Вървят. Предполагам, че до няколко дни ще приключим и с този въпрос.

Водещ: Някакви имена, които вашата партия предлага?

Б. Бориславов: Ами, има вече известни имена, дори около които е постигнато споразумение. Например кметът на район “Витоша” Любен Петров, Слатина, но не бих искал да коментирал имена, преди да сме стигнали до всичките 24 кандидати за районни кметове.

Водещ: И тогава ще бъдат оповестени всъщност всички кандидати на алианса, така ли да разбирам?

Б. Бориславов: Да.

Водещ: Изключено е напълно да се правят някакви преговори с НДСВ?

Б. Бориславов: Аз мисля, че от всеки би била добре дошла подкрепа на нашите кандидати, но коалицията, с която се явяваме в 24-те района на София, е “Алианс за София” – ДСБ, СДС.

Водещ: Разбрах ви. Г-н Атанасов, и вие ли, така, ще очаквате подкрепа и от други партии, въпреки че основен партньор си ви е СДС в този алианс? Спрямо, за районите…

А. Атанасов: За да спечелим изборите, първо, трябва да разчитаме на собствените си сили. Аз трябва, искам само едно уточнение – след вчерашната регистрация по закон не може да се издига кандидатура, различна от коалицията ДСБ – СДС. Би могло някой да даде подкрепа по различен начин чрез неучастие или публично дори да заяви подкрепа, но не може в коалицията да участва друг субект след тази регистрация.

Иначе има различни райони в София, където има желание ние да бъдем подкрепени от други политически сили, но това е въпрос, който ще се договаря на районно ниво. Дали сме свобода, така е по устав, на ДСБ, дали сме свобода на районните и съответно общинските организации на СДС и ДСБ да преговарят. Само там, където не се договорят на районно ниво, ще се проведе обсъждане между двете организации, съответно и ръководствата на софийската организация на двете партии, за постигане на споразумение. Ние трябва да излезем с 24 кандидатури, което ще го направим.

Водещ: Ще приемате ли подкрепа от страна на други партии на ваши районни кметове? Имам предвид, да кажем, от представители на тройната коалиция, или ще отхвърлите, дори някой да се обяви във ваша подкрепа?

А. Атанасов: Нека… Вижте, механизмът е прост – когато бъде издигнат кандидатът за кмет, той е този, който ще преговаря каква подкрепа ще получи в своя район, защото понякога в районите партийното деление е твърде формално, хората се познават помежду си и знаят от кого могат да получат подкрепа.

Водещ: Вие сте готови отдавна с вашите имена. Някой да споменете от вашите кандидат районни кметове?

А. Атанасов: Не, имена няма да споменавам на този етап. Нека да не създаваме суматоха в публичното пространство. Когато всичко бъде готово, ще регистрираме имената и те ще станат известни.

Водещ: Благодаря ви, г-н Атанасов. Един последен въпрос към г-н Бориславов. На същия принцип ли ще бъдат кандидатите за районни кметове на алианса – половината от ДСБ, половината от СДС?

Б. Бориславов: Ами, няма основание да се нарушава…

Водещ: Защото едни могат да бъдат оценени като по-приемливи, по-… може би и по-добре да бъдат оценени, ако наистина са били преди това като районни кметове.

Б. Бориславов: Този избор е силно мажоритарен и на първо място всичко зависи от личността на кандидата. Но като цяло се търси баланс, да.

Водещ: Ще остане балансът – половината ще бъдат от СДС, половината от ДСБ. Г-н Атанасов, вие искате да кажете нещо?

А. Атанасов: Искам да кажа, че първото качество на този, който ще бъде кандидат за кмет, е неговата избираемост. Това е най-важното качество. Нека да не ги броим сега 12 на 12, нали. Най-важното качество е избираемостта. Иначе, разбира се, формално би могло да се сложи чертата и да се каже – половината за вас, половината за вас. Ние оттук нататък трябва да гледаме като коалиция и да се борим за всяко едно място да го спечелим,, независимо персонално от коя партия произхожда кандидатът.

Водещ: Добре, кога е следващата ви среща за тези преговори за районните кметове?

А. Атанасов: Още днес.

Водещ: Още днес. Благодаря ви, господа. Значи, СДС и ДСБ окончателно са оформили листата за общински съветници за София. Това е станало след преговорите вчера. Това разбрахме от двамата столични лидери на партиите – на СДС Борислав Бориславов и на ДСБ Атанас Атанасов. От днес започват вече и преговорите конкретно за имената на районните кметове, зад които ще застане новият “Алианс за София” – СДС, ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...