Атанас Атанасов: Бойко Борисов да каже какво мисли за Държавна сигурност

Водещ: Продължаваме по темата за евентуалното единодействие в дясно. Разговаряме с председателя на ДСБ – София ген. Атанас Атанасов. Добро утро, г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Добро утро. Добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Чухте това, което каза Стефан Иванов преди малко, председателят на общинските съветници от СДС в София. Доста различни послания идват от различни хора в СДС.
Атанас Атанасов: В СДС явно има някакви вътрешни напрежения по темата Бойко Борисов. Нека да си ги решат. Ние в ДСБ гледаме много сериозно на тези избори в София. Даваме си сметка какво представляват те и за националната политика изобщо. Затова правим всичко необходимо и ще подкрепим всяко едно начинание, което би довело до промяна в модела на управление на София. Софиянци знаят, че София не се управлява добре, даже точната дума е София се управлява лошо. И те биха търсили алтернатива, за която да гласуват да се промени това управление. Ние искаме да дадем тази алтернатива. И искаме да я дадем с колкото се може по-сериозна политическа сила, в смисъл по-голяма консолидация. Затова съвсем внимателно наблюдаваме какво се случва. И днес ще проведем наистина среща със СДС
София. Ще търсим възможност за съвместно явяване, защото си даваме сметка, че софиянци, демократите, чакат знак от наша страна за такава политическа сила.
Водещ: Тази среща е била планирана, така каза господин Иванов. Не е резултат от вчерашния разговор между вашите лидери, имам предвид между Иван Костов и Пламен Юруков.
Атанас Атанасов: Това не знам дали е била планирана. Все пак
, аз трябва да напомня, че преди повече от три седмици ние заявихме публично, че продължаваме подготовката за самостоятелно явяване в София, тъй като СДС не поддържаха контакт и явно ставаше от всичко, което излизаше в публичното пространство, че търсят всякаква възможност да се спогодят с Бойко Борисов.
Водещ: Не, подтекстът на въпроса ми е реално очаква ли се някакъв резултат от това. Това реални преговори ли са?
Атанас Атанасов: Да, това са реални преговори и ние ще говорим по три въпроса днес. Първият въпрос е обща кандидатура за кмет на София. Вторият въпрос е начинът за подреждане на листата, общата листа, защото сме се разбрали, че ако има обща кандидатура за кмет, ще трябва да съставим обща листа. И третият много важен въпрос е начинът, по който ще се излъчат кандидатите за районни кметове, защото ако имаме обща кандидатура за кмет, ако имаме обща листа в София, ние ще трябва да се разберем в кой район кой кого ще подкрепя за кандидат.
Водещ: Да, разбралите сте се. Имате предвид разбрали сте се на централно ниво с Пламен Юруков. Това имате предвид?
Атанас Атанасов: Не, не съм имал това предвид. Това са теми, за които ние говорим със СДС от началото на своите контакти.
Водещ: Т.е. постигната е някаква база на разбирателство по тази основа точка, няма никакви изненади там?
Атанас Атанасов: Да, разбира се. Бяха прекъснати преговорите заради желанието на СДС-София да отиде заедно на тези избори с Борисов, сега се възобновяват. Вижте, има един много солиден нюанс, който трябва да бъде посочен, откровено трябва да се говори, когато търсим подкрепата на хората имаме разлика в целите между ДСБ и СДС. Ние от ДСБ, аз ви заявих каква цел имаме ние сме си поставили за цел да сменим модела за управление на София. Докато СДС, софийската организация на СДС искат да останат в управлението на София, защото те и досега са там.
Водещ: Условието, което поставихте обаче за хора, които, цитирах преди малко думите на Иван Костов, които са свързани със сегашното управление, станали са нарицателни за управлението на града, да не фигурират в общинската листа. Това се отнася, предполагам, за Владимир Кисьов, за Стефан Иванов, нали така?
Атанас Атанасов: Това е условие, което трябва да реши СДС. Те много добре знаят за какво става въпрос, защото има напрежение вътре в тяхната партия по отношение на някои от тези имена. Но независимо от това откровено сме казали, че има напрежение и в нашите редици за тези същите имена. Независимо от това ние ще бъдем внимателни, защото имаме по-голяма цел.
Водещ: Компромис някакъв сте склонни да направите, така ли?
Атанас Атанасов: Нека да спрем до тук. Имаме по-голяма цел, а тя е да сменим модела за управление на София. Борисов да не е новият кмет на София и БСП да не управлява столицата. Много са сериозни нещата.
Водещ: Да, но това дали се припознава като цел от вашите партньори, защото преди малко чухме и Стефан Иванов, за който това не е основна цел – смяна на кмета. Различни…
Атанас Атанасов: Стефан Иванов е общински съветник и сега и участва в управлението и аз разбирам неговата позиция. Както да речем и на Иван Нейков и на Владимир Кисьов. Те са част от това управление и носят отговорност за това, което днес представлява столицата. Сега, тяхната оценка е, че те са направили много неща. Нека избирателите да кажат на изборите. Аз искам да посоча един много важен момент за управлението на София. София се нуждае от кмет, човек, който отговорно да се отнесе към управлението на града, а не столичното кметство да бъде временна спирка или трамплин към някакви бъдещи други идеи като Борисов да речем, който очаква да мине още един път през тази гара – софийското кметство, и да отива някъде другаде в политическите висини или както Софиянски преди правеше нещо такова. Софиянци…
Водещ: Подредбата на листите ще създаде ли проблеми? Как точно ще се подредят тези листи?
Атанас Атанасов: Всички, всички въпроси, когато се обсъждат …
Водещ: Как е справедливо?
Атанас Атанасов: … сигурно ще има противоречие..
Водещ: Каква е позицията на ДСБ – как е справедливо да се подредят листите за общински съветници?
Атанас Атанасов: Двете партии би следвало да подредят първо своите кандидати по един и същи механизъм. Ние имаме събрание на 2 септември в неделя, на което 2-ра точка в нашето събрание е тайно гласуване на всички членове и симпатизанти на ДСБ в София за подреждане на листата. Нашите кандидати за общински съветници ще влязат в листата с оглед на доверието, което получават на цялата членска маса.
Водещ: Това е ясно. Това са вашите кандидати, но когато е обща листата 50 на 50 ли да бъде…
Атанас Атанасов: Ние претендираме …
Водещ: … 70 на 30? Знаете, че се появяват винаги такива проблеми в подреждания на листата.
Атанас Атанасов: По-важното е кандидатите на СДС да имат същото доверие, а не… Значи, съотношението, реалното съотношение в София е ДСБ СДС е 1 към 2, но независимо от това ние сме готови да подреждаме листите едно към едно. Въпросът е хората, които ще заемат тези места…
Водещ: 1 към 2 само да уточним. ДСБ – 2, СДС – 1?
Атанас Атанасов: СДС
1, точно така.
Водещ: Защото техните данни са други – че те имат най-много симпатизанти в София затова ви питам.
Атанас Атанасов: Не знам за симпатизантите, аз гледам резултатите от изборите. На последните избори ние имаме 33 хиляди гласа, те имат 19 хиляди. И така нека да не се връщаме назад с числата.
Водещ: Името на кандидата за кмет. Не сте особено ентусиазирани от номинацията на Иван Нейков?
Атанас Атанасов: Иван Нейков не може да бъде общ кандидат. Той може да бъде кандидат на СДС и спираме дотук с този въпрос. Иван Нейков носи отговорност за сегашното управление, защото е общински съветник, председател на комисия. Отделно от това ние не виждаме този човек да е мотивиран да се изправи срещу Бойко Борисов.
Водещ: А как ще се номинира кмет?
Атанас Атанасов: Ще се разменят имена…
Водещ: Вие предлагате кандидатури, имена…
Атанас Атанасов: …от двете страни …
Водещ: … СДС също предлага.
Атанас Атанасов: … и ще се търси консенсус.
Водещ: Ще държите ли да бъде човек от ДСБ?
Атанас Атанасов: Не.
Водещ: Не поставяте това като условие?
Атанас Атанасов: Не, в никакъв случай. Трябва да е човек, който да бъде разпознаваем в София, да бъде човек с десни убеждения и за това да е давал досега в досегашната си дейност да е давал достатъчно знаци и да бъде подкрепен от двете партии.
Водещ: Вие бихте ли се кандидатирали?
Атанас Атанасов: Моята кандидатура е издигната от районна организация…
Водещ: Да, затова ви питам.
Атанас Атанасов: Ще се пошегувам
. Не бива, разбира се, с такива сериозни неща да се правят шеги, но моята детска мечта не е била да бъда кмет на София, но аз съм отговорен човек. Все пак, обаче независимо от това кой ще е кандидатът за София, аз ще работя с всички сили да сменим модела в София, защото софиянци го заслужават. България трябва да има европейска столица, а не едно гето.
Водещ: Тити Папазов очаквате ли още да ви убеждава, че той би могъл да бъде кандидатът на десницата?
Атанас Атанасов: Нямам комуникация с този човек.
Водещ: То времето минава и аз затова питам.
Атанас Атанасов: Той не знам защо не търси комуникация. Може би се е разочаровал или смята, че не може да получи тази подкрепа. Става ясно, да речем, че СДС не желаят тази кандидатура и ние не можем изобщо да обсъждаме този въпрос при условие, че тази кандидатура не е наша, не ни е била предоставена. На нас ни изглежда атрактивен този човек, но малко несериозно ми се струва.
Водещ: Бихте ли сключили някакъв пакт за ненападение по време на изборите с него?
Атанас Атанасов: С кой?
Водещ: С Тити Папазов. В смисъл, от ваша гледна точка удобно ли е участието на Тити Папазов в тази кандидат-кметска надпревара?
Атанас Атанасов: Не ни интересува изобщо. Нас ни интересува да се явим общо със СДС и да имаме силна кандидатура. Сега, въпросният Папазов – аз малко не мога да му разчета целите. Обърквам се.
Водещ: А бихте ли го призовали да се оттегли? Ако примерно стигнете до съгласие със СДС за общ кандидат, бихте ли го призовали да се оттегли?
Атанас Атанасов: Няма да го призоваваме. Той заяви публично, че ако има обща кандидатура, той ще се оттегли. Така че…
Водещ: Ако се намери достоен кандидат, това бяха неговите думи. Въпрос на…
Атанас Атанасов: Въпрос на оценка.
Водещ: Въпрос на оценка и на…
Атанас Атанасов: Вижте, аз като избирател в София малко бих се объркал на едни избори, на които се явяват претенденти – Бойко Борисов, Тити Папазов и този, евродепутатът от “Атака” – Слави Бинев. София няма нужда от такива хора.
Водещ: Добре, за финал да ви питам за евентуално споразумение, сключването на евентуално споразумение със СДС за единодействие в София не трябва ли да бъде част от общото споразумение в цялата страна за някакви по-общи действия?
Атанас Атанасов: Моята работа е да направя всичко необходимо като председател на софийската организация на ДСБ да се представим достойно на тези избори ида променим модела. Не искам да коментирам по-нататък, това е национална политика.
Водещ: Знаете, защото взаимоотношенията на СДС с ГЕРБ в един момент прекъснаха точно на това място, след като се оказа, че в страната те са противници. Вие също на места сте, знаете, не сте заедно със СДС.
Атанас Атанасов: Така е. Вижте, ние правим разлика между ГЕРБ и Бойко Борисов. В ГЕРБ има хора или около ГЕРБ има хора, които са били с нас, когато сме били на власт. Въпросът обаче е, че Борисов не е десният кандидат. Тепърва трябва да се говори за това какъв и Борисов, кого представлява той в тези избори и какви интереси защитава. Например аз един ракурс искам тук, много ви моля. Той постоянно обяснява, че е антикомунист, че е против Тройната коалиция, че иска да свали БСП от власт. Аз искам да попитам г-н Борисов защо не призове своите членове и симпатизанти да протестират срещу агента Гоце? Той никога не се…
Водещ: Няма го в студиото, за да ви отговори.
Атанас Атанасов: Не, но започва кампанията и той трябва да отговаря на тези въпроси. Какво мисли за Държавна сигурност (ДС)? Никога не се е изказвал за ДС. Има съвместно участие във фирми с хора от ДС, уважава президента, който е агент и така.
Водещ: От думите ви разбирам, че ще има агресивна кампания в София по отношение на кмета Бойко Борисов. Остава да видим дали ще бъдете заедно със СДС.
Атанас Атанасов: Ще направим всичко необходимо.
Водещ: А в проценти, ако трябва да се изразим, горе-долу?
Атанас Атанасов: Не, не искам тази реторика да използвам. Моля ви се. Всичко необходимо ще направим, за да дадем сериозна алтернатива на софиянци.
Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.
Атанас Атанасов: И аз ви благодаря.
Водещ: Атанас Атанасов, председател на ДСБ в София беше наш гост.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...