Атанас Атанасов: Битката за София започна

Г-н Атанасов, вие сте един от спряганите за кандидати на ДСБ за кмет. на София. Ще се кандидатирате ли?

Има шест номинации от ДСБ и СДС за кандидат-кмет на София на предстоящите местни избори. Имената вече са публично известни. Един от тези шестима души съм аз. Важно е тук да се отбележат две обстоятелства. Първо, в София сините са единствената солидна политическа сила, която излъчва толкова много кандидати. Второ, и шестимата сме сериозни активисти на двете партии. Хора, известни в партийните, а и в обществените среди на национално ниво. Това означава много значима заявка за оспорване на властта в столицата и демонстрирано желание за промяна на съществуващото управление на ГЕРБ.

Аз приех да бъда номиниран, защото възприемам тези избори в София като голямо предизвикателство към автентичната десница изобщо. Ние сега трябва да завоюваме управленски позиции в София, за да търсим, занапред разширяване на политическата, подкрепа в страната.

Как точно ще протече състезанието между кандидатурите на ДСБ и СДС за кметските и президентските избори?

Текат преговори между двете партии и на национално, и на местно ниво в София за излъчване на конкретните кандидатури. Смятам, че на този етап тактически не е целесъобразно да се дават повече подробности публично. До 15 април 2011 г. е окончателният срок за излъчване на кандидатура за кмет на София. Надявам се той да бъде спазен, в противен случай ще изостанем спрямо кампаниите на Фандъкова и Кадиев, които вече набират скорост.

Какви са шансовете на Синята коалиция?

При сегашната политическа ситуация в столицата има три политически центъра, които имат сили да претендират за кметското място. Това са управляващите от ГЕРБ, БСП и партиите от Синята коалиция. За нас състезанието няма да е леко по няколко причини. На първо място, управляващите от ГЕРБ ще хвърлят максимални усилия да спечелят столицата. За това пропагандната им машина работи отдавна на пълни обороти. Не минава ден, без да се режат ленти. Йорданка Фандъкова все по-често наднича от страниците на всякакви издания и в различни часове на денонощието може да бъде видяна в разнообразни телевизионни предавания. Иначе тя заявява, че не е решила дали ще се кандидатира отново за кмет и че работи, докато другите претенденти вече били в предизборна кампания. Поведението на г-жа Фандъкова и на ГЕРБ в София е обяснимо. Загубата на кметското място в столицата за тях означава подриване на целия им властови фундамент в държавата. И затова са в плътна атака по медийния фронт. Хората едва ли си дават сметка какъв огромен, включително финансов ресурс изисква това усилие.

От друга страна, кандидатът на БСП Георги Кадиев повече от шест месеца е в кампания. Това е една дълго подготвяна кандидатура, която направи своята загрявка още на частичните избори през 2009 година. Образът на Кадиев се гради внимателно като свободомисле-щия в средите на бившата комунистическа партия; подалия оставка заместник-министър на финансите поради несъгласие с политиката на тройната коалиция. Той и менторът му Румен Овчаров сякаш нямат нищо общо с управлението на Станишев, Доган и Сакско-бургготски.

Независимо от това шансовете на Синята коалиция за успех са сериозни. Но са нужни съвместни, максимално координирани усилия на демократичните среди в София.

Къде ГЕРБ сбъркаха най-много като управленци?

Ако говорим за управлението на национално ниво, основната грешка е в самата формула на структуриране на властта. “Добронамерени” хора до Бойко Борисов го посъветваха да не дели властта. В резултат на това той създаде правителство на малцинството, което е непосилна задача за него особено при сегашните финансово-икономически условия. Още повече при липсата на политически и управленски опит. Когато към това се прибави и скромният капацитет на водещи фигури и в правителството, и в парламента, се стигна до сериозни провали на цели секторни политики. Първоначалната надменност и високомерие на управляващите към този момент вече са се превърнали в страх от .тези провали. Страх, който води до паника и задкулисни договорки с противници на властта. Например какво стана с основното обещание да се потърси отговорност за тежките корупционни схеми на тройната коалиция?!

По отношение на управлението на столицата основният проблем в края на този управленски мандат са редицата неизпълнени обещания. Достатъчно е само да се посочи липсата на завод за обработване на боклука. Преди местните избори през 2007 година като кандидат за кмет Бойко Борисов обеща не една, а няколко инсталации за обработка на битовите отпадъци. Сега не само че няма построено нито едно такова съоръжение, но европейското финансиране за това е под въпрос.

Според някои наблюдатели президентските избори ще решат и парламентарните. Виждате ли нова тройна коалиция при евентуален провал на ГЕРБ?

Изборите наесен (президентски и местни в един ден) ще покажат обществените нагласи към властта изобщо. Резултатите ще бъдат индикация дали ГЕРБ ще продължат да управляват. Позволявам си да припомня какво стана с правителството на БСП през 1996 година, когато ОДС спечели президентските избори.

Как се справя настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова?

На по-наблюдателните хора им прави впечатление, че често при пропагандни мероприятия като откриване на всякакви обекти, рязане на ленти и т.н. Фандъкова и Борисов са заедно.Телевизионните репортажи натрапчиво показват бивш и настоящ кмет рамо до рамо. На пръв поглед това е една нормална подкрепа на премиера за бившата му заместничка в общината. Истината обаче е друга. Медийните експерти на ГЕРБ търсят механизми за компенсиране, за плътност на картината,и защото за година и половина Йорданка Фандъкова не можа да изгради своя кметски образ. Тя остана в сянката на Борисов и в прекия, и в преносния смисъл. И ако за Борисов кметското място бе временна спирка в марша му към върха на властта, то сега Йорданка Фандъкова трябва да се отчита и за двамата. И за свършеното, но и за несвършеното. А несвършеното не е малко.

Какво бихте направил, ако ви изберат за кмет?

Кандидатът за .кмет трябва да си дава сметка, че първо е нужно да притежава политическите умения да спечели изборите. Да убеди хората, че постоянно ще е на пулса на градските проблеми и в основата на решаването им. Иначе, на първо място, ще положа достатъчно усилия за максимален синхрон в дейността на кмета и управляващото мнозинство в общинския съвет. Тези отношения трябва да издават задружност на принципна основа при максимална прозрачност за гражданите. Една политика е успешна, когато се опира на общи усилия. Както е казано, сговорна дружина планина повдига. Иначе знаем баснята за орела, рака и щуката.

Друго нещо, на което бих обърнал специално внимание, е как се харчат парите на столичната община. Наблюденията ми показват, че финансираните от общината дейности струват много скъпо.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...