Атанас Атанасов: Аз нося отговорност за това Богомил Бонев вече да не е в политиката

Водещ: Продължаваме със следваща тема в студиото. Всъщност скандалът “Куйович”, който бе сравнен от един от вчерашните ни гости в студиото със сериал. Ето съвсем накратко какво се случи в последните няколко епизода: Вътрешният министър обяви в неделя, че не друг, а именно Атанас Атанасов и ръководената през 1997 г. от него Национална служба “Сигурност” са казали “Добре дошъл” в България на сочения за наркобос Будимир Куйович. През 1997 г., както и през 1999 г. Куйович е получил двукратно статут на временно пребиваващ със санкцията на тогавашната НСС. През 2001 г. е получил дори статут “постоянно пребиваващ”, твърди Румен Петков. Очевидно големият спор е всъщност кой е стоял най-далеч или най-близо до желанието си и усилието си да създаде уют и комфорт на Куйович, за да развива той наркобизнеса си. Кога и от кого е получавал протекции или политически чадър много въпроси стоят отворени. В днешната серия, в днешния епизод търсим Богомил Бонев, добро утро.
Богомил Бонев: Добро утро.
Водещ: Ще помоля колегите да усилят малко звука в студиото, за да чуваме. Търсим Богомил Бонев, защото той вчера направи едно изявление, което звучи доста остро: “Атанас Атанасов лъже нагло, той носи цялата отговорност за издаденото разрешение на Куйович, той е гузен и знае, че цялата тази разградска история може да има предистория, свързана с неговото пребиваване в Разград, където до 1995 г. е бил директор на РДВР”, казва Богомил Бонев. Г-н Бонев, да конкретизирате вашата категоричност, защо смятате, че лъже нагло г-н Атанасов и за какво е гузен, според вас?
Богомил Бонев: Той направи изявление веднага след като е чул какво е казал Румен Петков, направи изявление, че едва ли не Румен Петков и неговите служители са подслушали разговор, където Атанасов се е заканвал, че ще прави някакви разследвания и затова сега вади тази информация. И заяви, че по това време Национална служба “Сигурност” /НСС/ няма отношение към всички чужденци, а само към онези, които се занимават с шпионаж.
Водещ: Тези, за които е подаден сигнал някакъв за нещо нередно?
Богомил Бонев: Моля?
Водещ: И за които е подаден някакъв сигнал, това беше твърдението му.
Богомил Бонев: Само за тези чужденци, за които има сигнал в службата, но Атанасов се прави, че не знае за съществуването на текст в Закона за МВР, това е член 54, който казва “НСС осъществява контролна дейност във връзка с пребиваването на чужденците в Република България”. И този текст го е писал самият Атанасов, защото той до голяма степен е един от авторите на този закон за МВР, който беше приет 1997 г.
Водещ: А според вас, той умишлено е допуснал Куйович да дойде, да получи такъв статут, с някаква цел или…?
Богомил Бонев: Не, аз изяснявам само факта, след като е получил статут на временно пребиваващ Куйович, службата “Паспорти и визи” му е издала документа едва след като е получила с подпис санкцията на службата за сигурност, на НСС. Това е станало на два пъти. Процедурата е такава, че ако НСС не се произнесе с “да” или с “не”, “Паспорти и визи” са само административната контролна служба, не могат да направят нищо. И това, понеже хората не го знаят, могат да бъдат заблудени за пореден път от…
Водещ: А защо казвате, че е гузен Атанас Атанасов? Той е в студиото и предполагам, че ще има различия, че може би няма да се съгласи съвсем с вас, но защо казвате, че е гузен?
Богомил Бонев: Атанасов е толкова активен по случая “Куйович”, това на мен ми е много странно. Очевидно е, че след като е допуснат огромен гаф в Разград, след като е извършено престъпление – всъщност тук има превишаване на служебните правомощия, няма право МВР да издава документи с невярно съдържание, какъвто е паспортът на Куйович. И след като беше отстранен тамошният шеф, допуснал грешката, Атанасов използва това като аргумент за политическа атака. И то изпреварваща политическа атака. Това не е нормално.
Водещ: Но гузен за какво е?
Богомил Бонев: Много проста е цялата работа. Има некомпетентно предложение, какви са мотивите, дали е корупция или не е, това нека се изяснява от когото трябва…
Водещ: Добре, нека сега да чуем г-н Атанасов, влязохте в двубой с вътрешния министър. Сега се задава въпроса дали лъжете нагло в тази ситуация. Правите ли се, че не знаете какви правомощия сте имали през 1997 година като шеф на НСС, и вие ли всъщност сте казал “Добре дошъл в България” на Куйович?
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители. Вярно е, че аз нося отговорност за това Богомил Бонев да не е в политиката. И съм длъжен да припомня на вашите зрители това, че той беше основен герой на един доклад, който аз изготвих като директор на НСС, който между другото е причината Бонев да не е вече в политиката. И разбирам неговото поведение.
Водещ: Той ви отмъщава, така ли?
Атанас Атанасов: Разбира се, че това е отмъщение, както и всеки случай, в който може. Защото, освен всичко друго, по негова лична жалба, срещу мен се води наказателно дело, по което аз бях задържан, разхождан като мечка в Съдебната палата и т.н., и в крайна сметка, оправдан. Това е мотивът на Бонев да се включи в цялата тази история. Между другото, той не се включва за пръв път да подпомага БСП. Той, между другото, беше човек, който подпомогна много сериозно Георги Първанов да стане президент. Сега подпомага Румен Петков, защото беше член на неговия, какъв съвет беше там, обществен съвет беше направил Румен Петков, когато стана министър с една, така, плеяда от офицери от Държавна сигурност /ДС/. Сега, по отношение на закона, понеже говорим за закона, нека да не се чете като дявола Евангелието. Виждам, че Румен Петков и Бонев го четат по един и същи начин. Съгласно член 60 от тогава действащият Закон за Министерството на вътрешните работи, се казва така: “В изпълнение на задачите си Национална служба “Полиция” издава документи за самоличност, разрешения за пребиваване на чужденци и осъществява административен контрол върху тях”. Това е пълномощие на тази служба.
Водещ: А не на вашата, сигурен сте?
Атанас Атанасов: Разбира се, категорично. Този текст, който цитирах, за контролната дейност, дава възможност на НСС да изисква от полицейските органи, в определени случаи, информация за чужденци, които я интересуват. Тоест, за чужденци, за които са получили данни, че имат отношение към чужди специални служби. И до тук свършваме със закона.
Водещ: Само да уточним. Понеже, Цвятко Цветков вчера твърдеше, че процедурата при даване на някакъв статут, да речем за временно пребиваващ, е такава, че МВР изисква становище от НСС, изисква мнение, че следвало, че ако не вие, то поне някой от вашите заместници, да е наясно кой е Куйович.
Атанас Атанасов: Сега, две неща искам да кажа. Цвятко Цветков вероятно работи с представата си от времето на ДС, когато ДС имаше тотален контрол върху всички чужденци в България. Но аз искам да ви кажа, че този въпрос ще направя всичко необходимо да се изясни. Днес има заседание на комисията “Куйович”, чийто член съм и аз. Ето това са документите, които са ми изпратени от МВР по повод този случай. Тук никъде не е спомената НСС. Абсолютно на нито едно място. Но аз ще настоявам пред колегите да се вземе решение и да изискаме от тази служба “Паспорти и визи”, сега “Миграция”, оригиналните документи и кой ги е подписал. Да се види кой какъв подпис е слагал там и да се види, че служителят на НСС, който е имал отношение към пребиваването на сърбите в България и работи в НСС, не се подписва на всякакви документи. Такова нещо просто не съществува.
Водещ: Със сигурност вашият подпис го няма. Да не е на някой друг служител.
Атанас Атанасов: На никой от службата няма подпис по този случай. Категоричен съм.
Водещ: На никой?
Атанас Атанасов: Искам, обаче, да кажа нещо друго. Аз не прехвърлям отговорността на колегите от полицията. В никакъв случай. Защото, когато един чужденец дойде за пръв път в България, с редовна виза и всякакви други документи, никой не може да му откаже влизане в страната, при условие, че не сме наясно с неговите намерения.
Водещ: Ако е ясно, че, както каза господин Петков, той няма намерение да произвежда тоалетна хартия, а нещо друго, като например наркотици.
Атанас Атанасов: Господин Петков може да има повече информация за намерения на сърбите в България, защото през… откакто са започнали промените в България, обикновено отношението между България и Сърбия се поддържат на комунистическа основа. Нека да посочим, че от много дълъг период от време се управляваше Югославия от Слободан Милошевич. Какви бяха отношенията между България и Сърбия? Няма от къде да получим ние информация от сръбската страна кой е идвал в България. Даже организираната престъпност в Сърбия беше държавна политика. Така че кой оттам ще ни даде информация, за какво идват тук сърбите в България и т.н.?
Водещ: Тоест казвате, че под никаква форма не приемате този упрек. Ако пък не е имало подпис, дали не е най-малкото липса на бдителност от страна на НСС що за хора влизат в страната?
Атанас Атанасов: Вижте. Става въпрос за съвсем друго нещо. Ние 10 минути тук се занимаваме с това, виновен ли е Атанасов или не. Целта на това нещо, на този ход, както се нарича в оперативните служби на това активно мероприятие на Румен Петков, е да отклони отговорността от себе си, вниманието от себе си, не само по случая “Куйович”, а за историята с пътуването до Монако. Да отклони общественото внимание от въпроса, който аз му зададох публично – познава ли т.нар. братя Галеви от Дупница и с тях обсъждал ли е кадрови въпроси, кой покри разследването срещу Стоян Стойчев за онези 80 килограма амфетамин, за които бе задържан, и т.н.?
Водещ: Кой го покри?
Атанас Атанасов: Данните са, че от МВР не са предоставили данни на прокуратурата.
Водещ: Добре, вие казахте нещо много скандално, което, ако не получи своята конкретика, ще звучи като клевета или като хвърлен упрек в пространството. Твърдите, че в неделя сте имали телефонен разговор с член на ръководството на вашата партия и сте обсъждали именно създаването на анкетна комисия за това пътуване на министрите до Монако, че всъщност изявлението на министър Петков е дошло в същия ден. Вие твърдите, че сте били подслушван. Много сериозен упрек е това. Имате ли, сега не знам дали доказателства, но… ?
Атанас Атанасов: Фактите.
Водещ: Как може вашите думи да бъдат подплатени, за да не звучат като клевета някаква?
Атанас Атанасов: В петък аз имах въпрос към министър-председателя за това пътуване, на което той не ми отговори, но това е друга тема. И му предоставих данни, че това пътуване е финансирано с частни пари, а не е платена командировка от държавата, нито са си вадели министрите от джоба да пътуват. Една седмица в Монако на разходка преди Коледа, снимки, реклами и т.н…
Водещ: Добре, но това се чу в парламентарния контрол. Въпросът е, като твърдите, че сте подслушван, дали може да се докаже едно такова много сериозно обвинение? Много сериозно.
Атанас Атанасов: В тази връзка в неделя сутринта с колегата ми от ръководството на партията…
Водещ: С кого говорихте всъщност?
Атанас Атанасов: С Димитър Бъчваров пътувахме с парламентарен автомобил – всичко това са факти, които могат да се установят – до Русе. В 9:14 – аз после си проверих телефона – в 9.14 ч. ми се обади Иван Костов.
Водещ: С него беше разговорът?
Атанас Атанасов: Понеже аз го бях търсил предния ден. Обади ми се Иван Костов, нали, проведохме разговор и аз му казах: “Търсих ви, защото искам да получа вашата подкрепа и на парламентарната група да започнем събиране на подписка за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да извърши разследване кой плати пътуването на министрите до Монако, защото това е корупция”. Той ме подкрепи и с него се разбрахме на пресконференция в Русе, която беше обявена за 13.00 ч, предварително беше обявена, аз да обявя тази новина. Между другото, аз го сторих това нещо. И в същия момент, на гърба на това, което се случва в Русе, Румен Петков направи този ход тук. Какво мога да си мисля аз?
Водещ: Дали е достатъчно основание да сте сигурен, че сте подслушван?
Атанас Атанасов: Аз имам подозрение, че този разговор е подслушван и е действано с цел да се отклони вниманието или да се затули тази…
Водещ: А дали вашият телефон твърдите, че се подслушва или телефона на г-н Костов?
Атанас Атанасов: Откъде да знам.
Водещ: Защото той…
Атанас Атанасов: Какво друго мога да си мисля след тази атака?
Водещ: Другото – ако е случайно?
Атанас Атанасов: Другото обяснение е случайно съвпадение. Не вярвам на тия случайности в никакъв случай. Между другото, Румен Петков е човек, за когото правата не важат.
Водещ: Нали има правила? Не може да има подслушване без разрешение на съда.
Атанас Атанасов: За него правилата не важат, това ви казвам аз, за Румен Петков и спирам дотук. Едва ли някой ден ще стане ясно какво се е случило точно, но аз имам правото да подозирам това, защото как да си го обясня всичко това, което стана? И се връщам отново на това. Днес в парламента ще бъдат проведени консултации между опозиционните сили. От нашата партия с това е натоварен г-н Веселин Методиев, именно със събирането на тази подписка. И независимо от всичко това, което се случва, ние ще търсим истината за това пътуване, защото нямало корупция сред управляващите! Това са фрапантни случаи!
Водещ: Добре, ако някой каже: “Атанас Атанасов лъже за подслушването”, пак се връщам на това подслушване, защото е много сериозно това, което го казвате, какъв ще е вашият отговор?
Атанас Атанасов: Аз имам подозрения.
Водещ: Подозрения, казвате.
Атанас Атанасов: Това е.
Водещ: Хвърлено по този начин в публичното пространство придобиват друг смисъл тези, иначе невинно казани, подозрения. Добре, ще следим продължението на този, пак ще употребя думата “сериал”, защото…
Атанас Атанасов: По-важно е да се изясни кой издава фалшивите документи на Куйович в България? Как се случи това? Защо? Защото Бонев говори тук за оперативните работници в Разград. Защо работата на тези хора беше похабена заради скандали по върха на МВР, за да бъде сменен един главен секретар с друг? Защо се случи всичко това? Тези обстоятелства трябва да бъдат изяснени. И кой покровителства производството и търговията със синтетична дрога в България?
Водещ: Благодаря ви за участието. Ще следим и работата на временната анкетна комисия, която проверява обстоятелствата и фактите около издаването на документите на Будимир Куйович. Атанас Атанасов в студиото на “Денят започва”. Разговорът, за който той твърди, че подозира да е бил подслушван в неделя, е бил с лидера на партията Иван Костов. Благодаря ви за участието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...