Атанасов: Уволнението на Тодорова е разчистване на сметки от Цветанов

Дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова от ВСС е разчистване на сметки от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов с неудобната съдийка, заяви в НС Атанас Атанасов от ДСБ, предаде репортер на БГНЕС.

Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., избухна онзи грандиозен скандал с т. нар. Красьо Черния – тогава имаше абсолютно основание и от изпълнителната власт, и от законодателната власт да предприеме действия, за да разтури този ВСС и да започнат на чисто, за да се направи някаква реформа в съдебната система, смята генералът.

И добави: беше приложен абсолютно оперативно милиционерски подход. Един вид, вместо да разтурят този ВСС и да се изберат нови хора, за да започне реформа, напротив – беше задържан този ВСС, за да може да бъде държан с компромати в подчинение и да се стига до такива решения. Ето това е резултатът.

Този ВСС е тежко компрометиран от зависими хора, които са участвали в корупционни схеми, да изпълняват кадровите прищявки на Борисов и Цветанов. Ето това е резултатът, повтори Атанасов. Изпълнявайки прищявките на властта, между другото, от време на време уреждат някое свое синче, дъщеричка на удобни места – съдии, началници и т. н. , е неговото мнение. Това е такава трагедия, че просто нямам думи, продължи той. И вчера Борисов отишъл в Брюксел да моли Барозу да смекчат доклада – за какво да говорим, това е трагедия, констатира отново Атанасов.

“Порядъчните хора в съдебната система се опитват да се съпротивляват по всякакъв начин – ето тази жена нададе глас и й отрязаха главата”, каза политикът. Основен механизъм за управление на държавата е поставяне и държане в зависимост на хора, които заемат ключови позиции или представляват институции, за да може задкулисно да им се диктуват определени решения, коментира Атанасов.

Президентът кога да налага вето, кой кога какво да прави, от едно място да се диктуват решения на независими хора – това е чудовищно, възмущава се генералът. И за каква съдебна система може да говорите след като, ако се направи една справка за окръжното ниво – председателите на окръжни съдилища и прокурори, според мен, повече от 50% от ръководителите на тези институции са завършили в Симеоново, убеден съм. Това е пак в резултат на кадровата политика на този ВСС, който е сложен под контрол. И тук се разиграва една сценка “независимата съдебна власт взело еди кое си решение…” , а кой е виновен по еди кой си казус – “независимата прокуратура”, иронизира той ситуацията.

Е, коя независима – вие сте назначили през този ВСС хора, които са ви подчинени и ви козируват на вас, отговаря на въпроса си той. Явно последното, което остана все още да се съпротивлява у нас са съдилищата с всичките им кусури и сега последна атака е да бъдат превзети и те, категоричен е Атанасов. Аз съм убеден, че неволите в българската държава не го интересуват Бойко Борисов, неговата основна цел и задача е предстоящата есен да има нов, удобен ВСС, който да му избере главен прокурор, за да му гарантира, че няма да влезе в затвора, отсече генералът. Според Атанасов избора на главен прокурор е по-важен за премиера и от предсрочните избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...