Атанасов: Трима министри трябва да се разследват за Пътния фонд

Няма никакви процесуални действия по досъдебно производство срещу тримата министри, управляващи Пътния фонд за нарушения при усвояването на пари от Фонда. Това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция в парламента.

Атанасов уточни, че досъдебното производство е образувано с постановление на Апелативна прокуратура, след като предходно разследване е прекратено от младши прокурор Стефан Милев, който е зет на бившия общински съветник от БСП Мичо Райковски.

Преписката по първото производство е образувана през 2006 г. в Софийска градска прокуратура. Година по-късно тази преписка е прекратена от Милев с отказ за образуване на досъдебно производство. След отказа са последвали жалби и остри реакции от следователи в НСлС, които са изразили мнение, че по делото трябва да бъдат привлечени като обвиняеми министрите Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев и Пламен Орешарски.

Всички материали по прекратеното дело са изпратени на главния прокурор. Борис Велчев е сезирал Апелативната прокуратура. Тя се е произнесла, че досъдебното производство срещу министрите трябва да се образува отново, а в последствие за наблюдаващ прокурор е назначен отново Стефан Милев.

Атанасов предупреди, че по делото срещу бившия директор на Пътния фонд Веселин Георгиев е командирован прокурор Кузманов от Бургас. Срещу него има проверка на ВСС, която е завършила със заключение той да бъде освободен, обясни Атанасов.

Депутатът каза още, че по същата схема чрез командировани прокурори са прекратени 4 досъдебни производства срещу бившия вътрешен министър Румен Петков. Главният прокурор Борис Велчев е бил в течение на цялото развитие на преписката и на досъдебните производства, и е знаел за становището на следователите от НСлС, бе категоричен Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...