Атанасов: Ако все пак нещата със съдебната реформа зациклят, ще си отидем

Ние поискахме оставката на Сарафов преди тази на Гешев, заяви съпредседателят на ДБ

„Ако все пак нещата по отношение на съдебната реформа зациклят, ще си отидем. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори”. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. 

Преди това той коментира новия изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов и поисканите от Иван Гешев имунитети на политици.

„Нов главен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС, затова протестираме, това е влизане през задния вход”, каза Атанасов. 

„След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество”, каза Атанасов.

„Новият ВСС трябва да избере новия главен прокурор”, заяви още Атанасов.

Освен това трябвало да се придвижат промени в Конституцията, която да определи правомощията на главния прокурор. Новият министър на правосъдието щял да внесе точка в дневния ред на Пленума на ВСС за преразглеждане на решението на Прокурорската колегия.

„Видяхме как действаше Пленумът на ВСС за отстраняването на Гешев – там има едно контролирано мнозинство, което действа по разпореждане”, смята Атанасов.

Той каза, че от ПП-ДБ са поели „тежкия риск” да поемат управлението на страната, за да се прекрати политическата криза. „Трябва да се приемат редица закони, за Шенген, за преодоляване на кризата. Има изтекли мандати на органи в страната – над 20. Някои приключват втори мандат – това е абсурдно. Наясно сме, че може да понесем щети”, каза Атанасов.

Той коментира и поискания имунитет на Кирил Петков.

„Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше интересно на какво основание е възобновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един аргумент. Очевидно става въпрос за политическа поръчка”, смята Атанасов.

Източник: www.nova.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...