Асен Агов: Румен Петков влезе в едно блато, тръгвайки да огласява досиета

Фокус: Г-н Агов, има ли според Вас какво още да се каже и научи по темата с досиетата?
Асен Агов: Струва ми се, че ние от ДСБ заехме много ясна позиция, която е различна от всичко, което става по тази болезнена и, разбира се, закъсняла тема в последните 15 години. На първо място, припомнихме много ясно, че трябва да има закон, който да обхваща цялата материя, а не да се публикуват досиета на парче, без да се огласят по усмотрение на министъра на вътрешните работи, който в никакъв случай не е рупорът за оповестяване, по простата причина дори, че той е политическа фигура. И най-накрая нещо, което е много важно. Прави се опит в сегашната кампания да се разграничат добрите от лошите ченгета. Имало добра част на ДС, която се грижела за националните интереси, и лоша част, която се ограничава само в политическата полиция в лицето на VІ управление и доносниците. Трябва да е ясно, че всички тези хора – І Главно, ІІ Главно, разузнаване, контраразузнаване, са работили по решение на Политбюро на ЦК на БКП. Аз го държа в ръцете си – то е подписано от Тодор Живков и в него пише, че те работят под прякото ръководство на БКП и в интерес на Съветския съюз и на КГБ. Тоест те са служили на една чужда страна.
Фокус: Според Вас превишава ли правата си министърът на вътрешните работи Румен Петков?
Асен Агов: Категорично. Румен Петков влезе в едно блато, тръгвайки да оповестява досиета, части от досиета и прочие. Това е част от кампанията да се създаде скандална обстановка. На второ място, досиетата би трябвало да се оповестят единствено и само тогава, когато станат част от Държавния архив. Това се предвижда от Закона за класифицираната информация. От тази гледна точка, Румен Петков извърши едно скандално нарушение на закона.
Фокус: Вие от ДСБ в същото време извадихте документи за затворени дела на Румен Петков. Доволни ли сме от отговора, който получихте от министър Петканов?
Асен Агов: В никакъв случай не сме доволни. Ген. Атанасов много ясно посочи 4-те дела на Румен Петков, 2 от тях са впрочем за хулиганство. И те не могат да бъдат прикривани, прекратявани и замразявани, само и само защото той е политическо лице и в момента заема този пост. Той трябва както всички останали граждани, разследван и прочие.
Фокус: В тази посока виждам някакво доближаване на позициите на вашата партия с “Атака”?
Асен Агов: В никакъв случай ние не търсим връзка с “Атака”. По-скоро “Атака” е посегнала към всичко онова, което ние правим. Виждате, че те повтарят по-голяма част от нашите тези, разбира се, с доста по-креслив тон. Във всички случаи обаче, интересите на “Атака” се заключават в това, че техният лидер е пред сваляне на имунитета заради магистралния инцидент. Всъщност личният интерес на Волен Сидеров води “Атака” срещу Румен Петков. При нас нещата са принципни, ние винаги сме били за разкриване на досиетата, за осветляване на досиетата и независимо от това, кой е вътрешен министър.
Фокус: Като човек, който има ясна представа от работата на медиите, смятате ли, че тази история с подхвърлянето на досиета влияе и върху тяхната работа?
Асен Агов: Разбира се, че влияе. Непочтено е всичко това. От друга страна, не мога да приема и това, че никой не се покайва в целия този скандал. Виждаме хора, които са били сътрудници на ДС, някои от които се правят на герои. А просто няма добра ДС. Тя е подготвяла терористи и е сътрудничила на техни организации в чужбина, участвала е в натрупването на огромния външен дълг, който ние с вас сега изплащаме, източването в задгранични дружества, организирането на българската престъпност чрез приватизацията на каналите на ДС за наркотрафик и трафик на оръжие- спомнете си, че така са били финансирани терористичните организации. Днес тези канали са в ръцете на хора, които са свързани с Държавна сигурност, но са частни – пласирането на хора в политиката, в прокуратурата и другите институции на страната, които на практика спъват реформата. И ако някой днес си задава въпроса защо България така бавно в сравнение с другите страни в Европа напредва по пътя си на нормална европейска страна – това е причината. Дълго време се мълча по този въпрос и днес се прави опит нещата отново да се скандализират и да излязат от нормалния исторически и политически модел.
Фокус: Добре, как ще се реши този въпрос? На парче се вадят факти, други остават в сянка…
Асен Агов: Категорично сме за пълно отваряне на досиетата, когато те постъпят в Държавния архив. Впрочем, затова и написахме законопроекта, който сме внесли в Народното събрание. Той урежда цялата тази материя – и има нещо много важно. Тези хора, които са били сътрудници на ДС, трябва да излязат от обществения и политически живот. Например, след като Красимир Каракачанов е бил сътрудник на ДС, много моля повече да не участва в политическия живот на десницата.
Фокус: Според вас ролята на Бойко Борисов в днешната политическа ситуация феномен ли е или резултат от добър PR, или нещо трето?
Асен Агов: PR-ът е резултат от друг замисъл. Бойко Борисов е инструмент в ръцете на Първанов и на БСП. Той в момента има претенции за десен политик, а всъщност върши работа на Първанов, като се опитва да разбие десните избиратели. Хората около Борисов са или хора от полицията – в софийската община вече открито се говори, че това е поредното поделение на МВР; или от хора, които по една или друга причина са свързани с репресивния апарат. Например активист на Бойко Борисов от Варна е участвал във Възродителния процес. И при всички случаи са хора, които не са свързани по никакъв начин с българската демокрация и с извършването на реформите. Това са политически скакалци, които опоскват една територия и се прехвърлят на друга. Така че това е последен опит чрез хватките на PR да се реанимира цялата тази ченгесарска клика, която в продължение на 15 години забавяше хода на България към Европа. Нека не забравяме, че Бойко Борисов като главен секретар носи основна отговорност за лошия доклад на ЕК за България.
Фокус: Там се обвинява също и съдебната система…
Асен Агов: Но МВР просто не си свърши работата в тези 4 години. Тя създаде среда, която бе толерантна към онези, които извършиха 150 поръчкови убийства и няма нито един заловен от тях.
Фокус: Каква е вашата прогноза за президентските избори?
Асен Агов: Първанов няма да е президент на България след президентските избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...