Асен Агов: При всички случаи изтеглянето от Ирак ще стане след 31 декември

Водещ Георги Коритаров: Между другото в “Дума” откриваме и една тема, свързана с намеренията българският контингент да се изтегли от Ирак. Интервю с военния министър Веселин Близнаков на 11-а страница на този вестник е – “Генералният щаб разработва плановете за изтегляне от Ирак”. Ето го, вижте, на тази цяла 11-а страница. Най-късно до края на годината ще имаме и ратифицирано решение за американските бази, казва министърът на отбраната по тема, която също е актуална. Между другото по въпроса за изтеглянето от Ирак вчера пред агенция BGNES Асен Агов, който е заместник-председател на парламента, казва нещо, което прозвуча доста различно от току-що прочетената теза, че до 31 декември… че ще се изтегляме от Ирак. Тезата на Асен Агов е, че мандатът на българските сили там ще бъде удължен след 31 декември. Затова сега казвам добро утро на господин Асен Агов.

Асен Агов: Чувате ли ме? Добро утро.

Водещ: Да, вече ви чувам. Добро утро. Господин Агов, това, което казвате, различно ли е от това, което се знае, или просто става дума за някакъв нюанс? Това, че евентуално мандатът на българските сили в Ирак ще бъде удължен след 31 декември?

Ас. Агов: Ще бъде удължен, тъй като вчера стана ясно при докладването на позициите на президента, с които той отива във Вашингтон в понеделник, че нашите войници ще останат в Ирак, за да охраняват процеса на изборите на 15 декември, което означава, че при всички случаи изтеглянето ще стане след 31 декември.

Водеща Лора Крумова: А колко време след 31 декември, защото все пак така като позиция на правителството, пък и от доста време насам се говори за едно изтегляне до края на тази година, сега изведнъж се оказа, че няма да се изтегляме.

Ас. Агов: Първо искам да кажа, че решението, което беше взето през май, беше взето с… по начин, който не позволяваше да се извърши подготовка за това нещо без да се съгласува с командването на коалиционните сили, без да се извършат необходимите сондажи за политическото развитие в Ирак. Това беше предизборно решение, един от големите предизборни балони, които бяха гласувани тогава в българския парламент. Оказа се, че е невъзможно да се извърши това изтегляне, защото наистина има събития в Ирак, които изискват пълна мобилизация на коалиционните сили. И като питате колко време след това – това може да бъде месец, могат да бъдат и два. Във всички случаи обаче е необходимо ново решение на парламента, защото след 31 декември нито един войник не може да остане на чужда територия, без да има становище на българския парламент, без да има резолюция на българския парламент.

Водещ: Господин Агов, обаче, като говорите за това, че е необходимо ново решение на парламента, това означава ли, че то трябва да включва и конкретна времева рамка, както и правомощия, с които да разполагат българските военнослужещи в Ирак, тъй като очевидно идеята да се охраняват избори означава някакъв вид трансформация за функциите, а пък след 31 декември, т.е. през следващата 2006 г. може, би ще говорим за някаква довършителна дейност.

Ас. Агов: Разбирам иронията ви, господин Коритаров. Така е. Значи, има капан, в който само се е поставило правителството, защото двама негови коалиционни членове, впрочем и трите коалиционни члена – ДПС, НДСВ и БСП гласуваха за това решение тогава. Сега, при всички случаи трябва да бъдат сложени времеви рамки. Това е съвсем ясно, отговорът е “да”. На второ място, отговаряме си на въпроса може ли да се снеме оръжието от войниците. Не може да се снеме оръжието, тъй като те трябва да имат възможност да се защитават. Следователно едва ли ще има трансформация на функцията. Трето, известно е, че едно преместване от Дивания в Кувейт, откъдето трябва да бъдат върнати в България нашите войници, ще отнеме доста време. Всичкото това нещо трябва да стане, разбира се, като се съхрани изцяло сигурността на българските войници.

Водещ: А между другото може би си спомняме, а и нашите зрители също, как, от една страна, заради вътрешнополитическия интерес да се флиртува с избиратели преди изборите беше лансирана тезата за необходимост от незабавно изтегляне на контингента ни от Ирак. От друга страна, когато се подготвяха вече платформата за трипартийната коалиция, имаше един нюанс, който първоначално гласеше да се пристъпи към подготовка за незабавно изтегляне на контингента ни от Ирак, след това той беше променен и звучеше – да се пристъпи към незабавна подготовка за изтегляне от Ирак, което имаше много важно значение като разлика, защото вече изтеглянето на беше незабавно, а подготовката за него беше незабавна. Сега се оказва, че практически изтегляне не е възможно да има изобщо в тези срокове. А какъв е изходът от тази ситуация, възможно ли е отново връщане към някакъв парламентарен консенсус, който прагматично да погледне на този проблем, без от него да се правят кампании?

Ас. Агов: Искам да подчертая, че ние специално, от “Демократи за силна България”, имаме много ясна позиция. Ние гласувахме тогава против това решение с точно тези аргументи – че целите и мисията не е изпълнена в Ирак. На второ място, ние и сега казваме, че онова решение беше взето точно с предизборни цели, т.е. българите отново бяха излъгани. Днес виждаме, че правителството е в тази ситуация, да казва “да, изтегляме се”, но в същото време да готви отлагане на изтеглянето. Парадокси, които във всички случаи създават първо, недоверие в българското общество, второ, създават лоша почва за този консенсус, за който говорите, защото не могат да бъдат спестени критиките, че когато се действа конюнктурно, когато се действа с политически и партиен егоизъм, тогава се подлагат на риск българите.

Водещ: Да. Благодаря на господин Асен Агов, заместник-председател на Народното събрание. Една тема, която изглеждаше като че ли попривършена като обществен дебат на пръв поглед, сега се оказва, че отново получава живот и може би отново ще има остра полемика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...