Асен Агов: Не искам да стоя до агентите Сапарев и Бояджиев

Г-н Агов, спечели или загуби БНТ от изваждането на досиетата на нейни служители?

Разбира се, че спечели, защото възстановява голяма част от доверието й като обществена медия и това изчиства всички останали, които са били достойни журналисти и работници в телевизията.

За вас има ли изненада в списъка?

Има една. Но не искам да споменавам имена. За останалите се знаеше отдавна.

Вие как се почувствахте след обявяването официално на имената като човек, който беше генерален директор на телевизията?

Аз започнах тази битка през 1992 г. и освободих основни фигури от този списък, защото по един или друг начин знаех, че са били сътрудници на ДС. Жалкото е, че бях заместен от дългогодишен офицер от ДС, какъвто е Хачо Бояджиев. Това беше срамно за един демократичен парламент и за една страна, която беше започнала да върви по пътя на демокрацията. Сега съм удовлетворен, защото тази битка завърши с успех. Поздравявам генералния директор Уляна Пръмова за ясната и отчетлива позиция по този болезнен въпрос.

Прави впечатление, че редица шефове на БНТ са били служители на ДС. Спрямо вас правен ли е опит да бъдете вербуван?

Не. С радост мога да кажа, че единственото ръководство на телевизията, в което не е имало ченгета, е моето ръководство.

Написахте писмо до Уляна Пръмова и я молите вашия портрет да бъде преместен от “позорната галерия на ДС в управлението на БНТ”. Какво точно имате предвид?

До кабинета на генералния директор има една поредица от портрети на генерални директори на телевизията и моят портрет се мъдри между портретите на агентите Огнян Сапарев и Хачо Бояджиев.

Но това вероятно е така, защото единият е ваш предшественик, а другият е ваш наследник.

Така е, но аз искам да бъда махнат от тази позорна галерия и искам портретът ми да бъде преместен. Не желая да бъда в тази компания.

Според вас БНТ не беше ли поставена в неудобно положение, тъй като все още агентите на ДС в другите телевизии не са оповестени?

Не. Не беше поставена в неудобна ситуация. Нещата трябваше да започнат от БНТ, тъй като това е телевизия, издържана от цялото общество и преди всичко трябва да има отчетност там. Надявам се да излязат агентите във всички журналистически среди, така както излязоха в БТА, надявам се да излязат и в БНР и във всички останали медии. Българското общество не може повече да бъде манипулирано от хора, които са зависими. То не може и да бъде управлявано и от такива хора като президента Първанов.

Смятате ли, че трябва да се прави разлика между хората, работили за външното разузнаване и за Шесто управление например?

Не. Всичките тези хора са работили за комунистическата партия, която е репресирала цяла България. Първо Главно управление е служило на потисническия болшевишки режим в Русия. Те са потискали както в Русия, така и в цяла Централна и Източна Европа, лишавали са хората от техните права. Независимо в кое управление са работили те са работили за този потиснически режим. Затова не може да се прави разлика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...