Асен Агов: Има криза на сигурността в страната

Водещ: Започва “Коритаров Live“. Има ли криза в сигурността и успешни ли са акциите на Държавната агенция “Национална сигурност”? Мои гости са Асен Агов, Младен Червеняков и Емил Кошлуков. Добро утро и добре дошли. Да започнем с едно обобщение, това, което наблюдаваме последните дни, както скандалите около Държавната агенция за национална сигурност, заради информационно дело “Галерия”, акцията в Дупница, това, което е като продължение и намери израз в едно дело за издаване на служебна тайна, сега срещу Галеви. Може ли да бъде обяснено по някакъв начин в контекста на въпроса има ли криза в сигурността и как работят институциите? Да, Асен Агов.
Асен Агов: С просто око се вижда, че има криза.Не може да има толкова много въпросителни около едно самоубийство, както беше обявено от МВР в петък, около отсъствието на Ахмед Доган изобщо в този случай, около искането делото “Лиани”, искането на Демократи за силна България за черната каса и финансирането на ДПС да дойде в парламента. Около обстоятелството, че в Дупница се извършва шумна операция и в същото време предполагаемите обекти на тази операция шестват по всички национални екрани. Няма как обществото да не вярва, че сигурността му е гарантирана. То е абсолютно убедено, че в страната оцеляването е нещо, което е по-случайно, отколкото убийството или пребиването на някого, побоят на някого. Така че има криза в сигурността, кризата е предизвикана от корупцията по най-високите етажи на властта, защото няма политическа воля за справянето с организираната престъпност. Ето под всичките тези причини има много ниска степен на доверие в способността на правителството да се справи с тази ситуация.
Водещ: Това ли е обяснението, господин Червеняков, криза по високите етажи на властта? Впрочем, още е пред очите ни снимката от първа страница на “Herald Tribune” – лидерът на БСП, Сергей Станишев и бизнесменът Марио Николов и връзката с кризата в сигурността.
Младен Червеняков: Според мен, проблеми в сигурността има не от вчера и не от днес. Целият този преход, който наблюдаваме вече двайсет години, е белязан с криза в сектора “Сигурност”. Започва със силни кадрови чистки, с неясни структурни промени, с липса на концепция как да бъде изграден този сектор, с липса на последователни действия. Между другото, конкретна последица от тези проблеми в сектора “Сигурност” е високата организирана престъпност, нарастването на всички коефициенти, които измерват престъпността, достигането на онзи пик през 94-95 година, който всички наблюдавахме и стабилизирането у нас на високи нива. Естествено е, че, ако говорим за последните дни, трудно бихме могли да кажем, че тази реформа е приключила в сектора “Сигурност”. Първо бихме могли да кажем, че в момента тази система е изцяло изградена, че тя функционира адекватно на условията, в които живеем. И ми се струва, че тук има няколко неща, които трябва да се кажат. Първото нещо, което прави впечатление, това е силното политизиране на случващото се в сектора “Сигурност”. Почти всяка една политическа сила се опитва от гледна точка на нейната камбанария и личната изгода по някакъв начин да представя нещата и това, което се случва. За мен е изключително важно, че ДАНС започва да действа, започва да върши нещо. Естествено, никой не може да бъде доволен от резултатите, от това, което се случи в Дупница, но на следващия ден бяхме свидетели на арестуването на видни финансисти, които са обслужвали други известни братя. Бяхме свидетели и на други успешни акции от страна на ДАНС и за мен изключително важно е това, че онзи орган, който беше създаден с толкова надежди, най-сетне започва да дава някакъв резултат.
Водещ: Арестуването само по себе си не е резултат. Резултатът идва в съда. Могат да дойдат и нас да ни арестуват тук, ако с нещо не им харесваме.
Младен Червеняков: Естествено, това, което най-много безпокои хората, е, че няма ефективни присъди. Аз не съм привърженик на тезата “ние ги хващаме, те ги пускат”. Очевидно, че има проблеми в цялата система, има и в съдебната система проблеми. И тя не функционира по възможно най-добрият начин в настоящия момент, но ми се струва, че ние всички в един момент трябва да се определим накъде заставаме. Или на страната на държавата, която ще води някаква битка с престъпността, или на страната на онези, които извършват някакви престъпни деяния и ще се чудим по какъв начин да прикриваме техните действия.
Водещ: Извинявайте, ама как се застава или на страната на държавата, или на другата страна, след като държавата, наистина вече го показахме това писмо, пратиха купища сили в Дупница да търсят неизвестно какво, така и не е наясно имали ли са оперативен план и хипотеза какво търсят, разбира се, поради това нищо не намериха. Образуваха дело срещу братя Галеви затова, че показали тук при нас един протокол и ние получаваме един документ от Националната следствена служба, точка втора на който е, искат да им се предостави списък на всички журналисти, работили по планирането, организирането и излъчването на предаването. Е това ли е борбата срещу престъпността? И как …
Младен Червеняков: Очевидно е, че това писмо прекалено много ви развълнува, защото за трети път го показвате тази сутрин.
Водещ: Така е, за да се запомни и да се види какво представлява.
Младен Червеняков: Вижте, акцията в Дупница може да бъде оценявана по най-различни ъгли, гледни точки и т.н. Има вече редица изявления, които казват, че не е важно да “надуваме парата в свирката”, важното е да има някакъв ефект от тези действия. Очевидно е, че голяма част от ефекта, който се целеше от тези шест органа, които участваха в тази проверка, не е този, който се е целял. Но операцията е готвена още от август месец …
Водещ: Ама вие шегувате ли се сега? Как от август месец е готвена операция на шест органа и резултатът е това? Че ще ни съберат личните данни.
Младен Червеняков: Не, това е вече ваша работа, вие как сте реагирали на цялата там дейност. Ами четете вестници, господин Коритаров. Вие четете само писма. Във вестниците пише, че тази акция е подготвена. По някакъв начин тя има определена цел. Ами в “Капитал” го пише, господин Коритаров.
Водещ: От август е подготвена?
Младен Червеняков: Ами така пише във вестника. Не, господин Коритаров, ако ще търсим така да се шегуваме рано сутрин …
Водещ: Ама как се шегувате, извинете?
Емил Кошлуков: Не се шегуваме ние.
Младен Червеняков: Не може шест органи да участват в една проверка и тя да не е предварително подготвена. Вие си мислите, че те просто се събират и просто отиват да берат ябълки.
Водещ: Сега не е сезонът на ябълките.
Младен Червеняков: Струваше ми се, че есента някой береше ябълки, така ми се струва на мен. Да кажем, че не е този сезон, ок, казваме, че не е това сезонът.
Водещ: Знам ли аз какъв сезон е?
Младен Червеняков: Но не мисля, че това, което в момента така лекичко го подхвърляме с иронична усмивка, може да даде правилния отговор от страна на държавата. Значи може да осмеем ДАНС, ще осмеем МВР, ще осмеем всички органи, които противодействат на престъпността. И как ще искаме след това от тях резултат?
Водещ: Е, господин Кошлуков, има ли алтернатива на всичко това? Наистина е много забавно, ако от август е подготвена операция, шест специализирани служби отиват.
Емил Кошлуков: Веднага могат да пратят същото писмо в “Капитал”, да арестуват там журналистите, освен в “Нова” телевизия. Много комично изглежда, ние затова се смеем тук в студиото, ние затова се смеем. И понеже ДАНС беше създадена съвсем скоро, от 9 месеца мисля, че е агенцията. С личната протекция на Станишев, в битка с президента, с Румен Петков, имаше драма кой да е органът, пък силата, пък каква да е шапката. Искам да кажа, че за 9 месеца никоя друга институция в България нова създадена, когато правихме новата институция. Да речем Конституционния съд, който е нов създаден или висшият нали съд, който беше възстановен, не се е провалял толкова, една нова, чисто нова структура, колкото ДАНС. Проблемът тук не е само в това как работи, ние виждаме как работи, оценката всеки я има, проблемът е, че доверието няма да се върне скоро. И след като хората не вярват вече на този орган, който беше призван да се бори с високата корупция, да арестува министри, да даде контрапункт на глупостите, които станаха в МВР, уволнението на Румен Петков, политическите скандали, вече не знам как може да бъде постигнато това. Тук носи отговорност лично премиерът. ДАНС е негово създание, под негата лична протекция. Не вярвам това да се случи, така че вероятно трябва да се замислим възможно ли е в този вид ДАНС и с това ръководство да съществува. Смешни изявления на Сертов, че не знаел какво става, че не чул за разработките. Смешна история с Галеви, които казаха, че единственото, за което ги съдят, е, че показали описа от обиска.
Водещ: Където пише, че нищо не е намерено.
Емил Кошлуков: Е какво му е тайната? За това ли Прокуратурата даде делото? И сега ще разпитват вас.
Водещ: Няма да ни разпитват.
Емил Кошлуков: За мен, причината за всичко това е вечното искане на БСП, когато дойде на власт, нали опитите на ДПС да се пъха в тая история, е да политизират органите. Разбира се, правили са го и други през годините, имаше и други правителства, въпреки че първото, което направихме 90-та е деполитизацията на армията и полицията. Продължават тези структури да работят по стария начин със старите хора.
Младен Червеняков: Не, за армията не е така.
Емил Кошлуков: Слава богу, че не е така.
Младен Червеняков: В армията има доста сериозна реформа.
Водещ: Обаче тук възниква един много сериозен въпрос. Той наистина беше заложен, макар и да предизвиква усмивки от това, което казва господин Червеняков, подготвяна от август операция, шест звена от системата за борба с престъпността участват. Има ли идея и въобще мисли ли се по варианта да бъдат поканени в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред лицата, ръководителите на тези институции, да стане ясно кой е бил основен координатор, кой носи отговорност евентуално за изтичане на информация?
Емил Кошлуков: Колко струва цялата тази операция …
Водещ: Колко стува?
Асен Агов: Сега аз искам да кажа няколко неща. Държавата не е някакво абстрактно понятие. Държавата се управлява от правителство, в което или има доверие, или няма. Доверието в това правителство е 9 % според последните изследвания. Такова правителство няма как да упражни политическа воля и да се справи с проблемите на страната. Според мен, реформата за сектора за сигурност, аз се радвам, че тук е господин Червеняков, който има, може би, най-здравословните идеи за реформата на сектора за сигурност. Говори за това нещо от 10 години, а в неговата собствена партия никой не го чува. До голяма степен аз споделям тези идеи за реформата в сектора “Сигурност”, само че при нас всеки ги чува. Няма никаква полза, когато няма политическа воля да се възприемат тези наистина конструктивни идеи на господин Червеняков, няма как да очакваме, че това правителство ще реши проблемите. Вие правилно споменахте “International Herald Tribune” или “New York Times” те са идентични статиите, ние някак си ги отминахме, някои се опитаха да ги омаловажат като някакво PR упражнение. Те са много тежък сигнал за България, защото “New York Times” e институция в целия западен свят и в целия свят, в който ние принадлежим. Те са сигнал към инвеститорите, не идвайте в България, докато мафията не бъде победена. Второ са сигнал за тотална война срещу мафията, тотална война. Те са сигнал, че правителството не може да се справи с тази война и тази война ще бъде интернационализирана. Целият ресурс на Европейския съюз, на северноатлантическия алианс, ще бъде впрегнат, за да се спечели тази война.
Младен Червеняков: Как ще бъде впрегнат, само че, много ми е странно.
Асен Агов: Има достатъчно механизми за това, за да бъде победена организираната престъпност в България. Това е изключително важно, тъй като България може да бъде слабо звено в сигурността.
Водещ: Според мен, няма как точно да се възрази една такава теза, господин Червеняков.
Младен Червеняков: Ами аз ще ви кажа нещо много по-простичко, независимо от усмивките, които предизвика. Значи аз не виждам как някакви чуждестранни части от алианса ще влязат тука да ни помага в борбата с престъпността.
Асен Агов: Не, не точно така. Знаете много добре, че става с координирани действия и с надеждни служби.
Младен Червеняков: Второто, което искам да кажа. Скоро гледах един филм “Недосегаемите”, как започва борбата срещу Ал Капоне и първите акции на прокурора Нес, който започва това разследване и как приключва цялата тази история. Да, първите акции, често пъти предизвикват усмивки. Но вие си представете какво представлява Дупница в тази обстановка, когато действително държавата се противопоставя срещу една местна организация, която контролира града. Проверете психологическия ефект от тази акция и тази обявена вече от държавата дейност за противодействие на престъпността в страната. Защо отминаваме така с простичка ръка това, че има вече арестувани представители на висшите кръгове на управлението в лицето на един заместник-областен управител, заместник-председател на държавна агенция…
Асен Агов: В края на мандата, в края на мандата.
Младен Червеняков: … че имаме, че имаме вече. Ама ДАНС господин Кошлуков правилно ви каза, преди 9 месеца е създадена тази агенция. Ако някой е мислил, че на втория ден ще започне да дава резултати, той едва ли си е правил добре сметката. И тогава, когато ДАНС наистина започва да работи и ние по този начин да реагираме на нейните действия, най-малкото е смешно. А по отношение на тези две публикации вече е казано, прекалено, доста по тях. Един политолог очевидно виждаше, че тези, които се бяха цитирани в тези вестници, са били инициатори на тези публикации.
Асен Агов: Това са абсолютни абсурди.
Водещ: Няма как, извинете, те ако могат да бъдат инициатори
Младен Червеняков: Като писмото на следствената служба. Не може една статия да се базира само на изказвания от страна на опозицията.
Водещ: Марио Николов е до Станишев.
Младен Червеняков: Просто не може, не може така да се прави.
Водещ: Ако ДСБ е в състояние да инициира публикация в тези вестници, ами по-добре да дойдат да управляват.
Младен Червеняков: Ами вие какво мислите, че във вестниците някак си трудно се публикува материали?
Водещ: Не.
Асен Агов: В “New York Times” се публикува много трудно.
Младен Червеняков: Да седна сега да ви убеждавам как стават тези неща? Вие сте отдавна в пресата.
Водещ: Вижте, ама разбира се, Кошлуков
Младен Червеняков: Оставете аз да си кажа приказката, след това вие си кажете своята. По някакъв начин да става разговор. Иначе в противен случай ще слушаме само един от …
Асен Агов: Извинявам се, извинявам се. Простете ми.
Младен Червеняков: Така че моята теза е много проста, повече доверие към дейността на ДАНС и ако е възможно в политическите сили да надделеят онези приказки за Мирча Кришан и краставицата и да дадат доверие, защото държавата не е на БСП, не е на СДС, не е на ДСБ.
Асен Агов: Добре, обаче искам да кажа нещо, господин Коритаров. Тези неща, които говори Атанасов и други хора в тази статия, те ги говорят от трибуната на Народното събрание и никой не ги чува, както не чуват и господин Червеняков в собствената му партия.
Водещ: В БСП.
Емил Кошлуков: Сигурно е, сигурно е така, не знам дали могат да ни освободят за сетен път тоя път от алианса. И е малко тъжно, ако трябва да си внасяме всяка година освободителя, да си оправим собствения двор. Но тези служби по са призвани по презумпция да защитават държавността. Когато самата държавност е корумпирана и бандитска, службите са същите. Няма как да пазиш в ДАНС кабинет, министър, държавност, закони, ако самият кабинет, министри, закони са пробити отвсякъде. Когато държавата вече е изградена така и е станала азиатска, няма как службата да е европейска.
Водещ: Добре, тази криза дава ли шанс за ново политическо време, доколкото вие, много е парадоксален символът, “Новото време” е извън парламента.
Емил Кошлуков: Да и сега става ново време вътре в ДАНС.
Водещ: Дали става ново време?
Емил Кошлуков: Аз смятам, че във всяка криза могат да се извлекат поуки, стига да не си прекалено глупав или сляп, за да ги видиш. При това, което се случва в страната, може би, вече разбраха и управляващи и управляващи и всички, сигурността на гражданите е общ проблем. Не може полицията, ДАНС или службите за сигурност, или органите да бъдат използвани едностранчиво. Ако сме стигнали до това узряване, може да протече дискусията, да кажем как си представяме ние разследването.
Водещ: Само че узряването минава през следното, да се направи така, че ДАНС да разследва финансирането на БСП изцяло да го разнищи. Възможно ли е това?
Емил Кошлуков: Само да ви попитам, господин Коритаров, току що господин Червеняков каза, че те хванали двама братя и Дупница си отдъхнала. Хванаха събеседници на Румен Петков. Как да се разчисти БСП, ако тази акция е срещу Румен Петков? Нали той беше с тях и нямаше никакъв проблем, и нямаше нищо неморално? И сега се оказва, че тия хора са проблемни. Как да стане това разчистване?
Младен Червеняков: Едва ли може всички резултати от дейността на ДАНС да ги свързваме с Румен Петков.
Емил Кошлуков: Нали не бяха свързани?
Младен Червеняков: Ама не, вижте, това, че двамата са се срещали с Румен Петков са само отделна опера. Тя приключи тази опера.
Водещ: Не е приключила.
Младен Червеняков: Другото, което е, на следващия ден имаше арестувани двама от финансистите на Маргините. И това ли е свързано с Румен Петков?
Емил Кошлуков: Маргините бяха арестувани преди две години.
Водещ: С Маргините какво стана?
Емил Кошлуков: Румен Петков арестува Маргините и посрещна Маджо в съда официално.
Младен Червеняков: Има двама души от висшите етажи на управлението също така задържани от ДАНС. И вие пак всичко искате да го свържете с една определена личност. Вижте, тук не става дума за разбиране или не.
Емил Кошлуков: Хванаха един съдия и един заместник на най-слабата партия. Защо не разследват големите двама братя за 120 милиона в пътния фонд? Не мога да разбера.
Младен Червеняков: Ами има образувано следствие, доколкото знам, то тече, като приключи, ще видим резултатите. Вие никога не искате да приключи една дейност и тогава да видим какви са резултатите. Искате предварително да даваме оценки на това, което се случва.
Асен Агов: Колко тече едно следствие?
Младен Червеняков: Според мен трябва да оставим ДАНС да реализира някои от мероприятията, които започна и тогава да съдим за нейната дейност. Ако ние не оставим службите да работят спокойно, продължаваме със силен политически натиск отляво, отдясно, отстрани, то никога няма да си свърши работата.
Емил Кошлуков: Ама на тези двама братя какво им разследват? Единият дал на другия поръчки за 120 милиона. Кое не е ясно на Сертов тук? Кое трябва да се разследва? Че фирмата на брат ми взема 120 милиона от хазната.
Младен Червеняков: Трябва да бъде установено по какъв начин са дадени.
Емил Кошлуков: С обществена поръчка на братовата фирма.
Младен Червеняков: Спазен ли е Законът за обществените поръчки, кой е извършителят, ако не е.
Емил Кошлуков: Ако дадете на брат си 120 милиона, ще спазите ли закона?
Младен Червеняков: Ами нека и това да проверят органите. Вие не искате и това да проверим.
Емил Кошлуков: Една година вече го проверявате.
Водещ: Добре, но …
Младен Червеняков: Не е една година.
Асен Агов: Като казвате “Новото време”, господин Коритаров, аз мисля, че не се …
Водещ: Ново политическо време, нали като символ.
Асен Агов: Значи първо проблемът е политически. Проблемът е политически и той се решава с политически средства. И затова изобщо не приемам тезата, че се политизирал проблемът. Той е политически проблем, защото засяга интересите на обществото. Той може да се реши само с една нова политика. Нова политика, която да интегрира, впрочем споделяните и от господин Червеняков идеи за реформа на целият сектор за сигурност, целият сектор за сигурност. От тази гледна точка, може би, сега вече, на фона на всичко онова, което се случва, не изглежда толкова екзотично идеята ДАНС да бъде закрита. ДАНС вече няма доверие. В една нова система трябва да се стигна наистина, ако ще остане ДАНС да бъде подчинена на съвсем други условия. Самият факт, че днес все още няма комисия за контрол на ДАНС, говори, че този закон не работи, следователно и ДАНС не работи.
Младен Червеняков: Мога да ви кажа, че Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред упражнява надзор върху дейността на ДАНС.
Водещ: В закона пише, че ще има специална комисия.
Младен Червеняков: Ами тази специална комисия спокойно може да бъде Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Асен Агов: Ама как може спокойно, като има закон?
Младен Червеняков: Ама тази комисия никой не е казал дали трябва да бъде изрична, или може да бъде някоя от действащите.
Водещ: Да, но премиерът се ангажира председател на тази комисия да бъде човек от опозицията.
Младен Червеняков: Значи той се ангажира със следното нещо, комисията да бъде съставена на паритетен принцип и когато се вземат решения, да бъде с участието на представители на опозицията.
Водещ: Идеята беше да бъде оглавена от представител на опозицията.
Младен Червеняков: Идеята беше да бъде съставена на паритетен принцип.
Водещ: Ясно, добре.
Асен Агов: Нищо не става, просто нищо не става, господин Коритаров.
Водещ: Финални думи и от Емил Кошлуков за едно обобщение и свършваме, защото …
Емил Кошлуков: То едва ли мога да обобщя кой знае колко комичната ситуация, но напълно съм съгласен с едно, че не може да откриваме и закриваме служби всеки ден. Ние всички имаме нужда от сигурност и спокойствие по улиците. Така че колкото по-бързо решим проблемите, толкова по-добре за всички нас. Не се подиграваме, напротив, искаме решение.
Водеш: Да, иначе …
Младен Червеняков: И да оставим службите да работят.
Водещ: Откриването и закриването на служби, иначе ще прилича на нещо като панаир. Всяка година, открива се, закрива се и след това новата конюнктура отново.
Младен Червеняков: Не съм съгласен с тези квалификации да се казва, че реформите в сектора “Сигурност” е панаир.
Водещ: Нали току що господин Агов каза, че собствената ви партия не ви чува? Вие имате идеи, ние ги подкрепяме, но не ви чуват.
Младен Червеняков: Вие, предаването, журналистите …
Водещ: Разбира се, че го подкрепяме. Благодаря ви и аз за участието в този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...