Асен Агов: Изтеглянето на контингента в Ирак и замяната му с контингент в Афганистан е хитруване с настроенията на българското общество

Водеща Дияна Янкулова: Дано не сме прекалили с патоса на очакванията от тази първа натовска изпитна задача за българската армия, каквато се явява от днес официалното поемане на командването на многонационалната бригада в Кабул, която ще се командва в следващите 6 месеца от българския генерал Нейко Ненов, защото българската армия има да решава още една важна задача, разбира се, ако държавното ръководство прецени и изпрати втора военна мисия в Ирак. След като миналата седмица правителството взе решението за изпращане на една рота от 120 военнослужещи за охрана на бежанския лагер “Ашраф”, сега в много спешен порядък и парламентът трябва да официализира решението, за да заминат бойците ни до средата на месец март, както очакват и американските ни партньори. Това означава по репортерски изчисления, че още тази седмица Комисията по отбрана трябва да разгледа параметрите на мисията повод за разговора ни сега в “Преди всички” с господин Асен Агов, заместник-председател на Комисията по отбрана. Добро утро, господин Агов.

Асен Агов: Добро утро.

Водеща: Какво знаете за тази мисия и изпращането на българската рота, около която, струва ми се, с малки изключения, сякаш съществува консенсус, или грешим?

А. Агов: Дали съществува консенсус ще се разбере при гласуването в комисията, а по-късно и в пленарната зала. Във всички случай обаче това е упражнение, което поставя редица въпроси за това, дали трябваше да се взима друго решение на парламента в предишния му състав, да се изтегля българският контингент, за да бъде изпратен нов контингент, поставя въпроса за това, коя мисия беше по-добра за българската войска – дали онази, която беше в Дивания, тоест преди изтеглянето ни, или тази, която сега ще бъде по охраната на бежанския лагер. Искам да отбележа нещо много важно – българската войска, изобщо войската, не е пригодена за полицейски функции, тя е пригодена да извършва бойни и други оперативни действия, а тук, в бежанския лагер, ще има главно полицейски функции. Поначало “Демократи за силна България” поставиха много остро въпроса, когато се обсъждаше решението за изтеглянето, за това дали то е най-мъдрото и дали не е продиктувано от политическа конюнктура, тоест от предстоящите избори. Виждаме днес, че за да бъде изпълнено едно обещание, направено по време на предизборната кампания, се изтегля българският контингент и след това се изпраща нов български контингент. Това не е изпълнение на предизборно обещание, това е хитруване с настроенията на българското общество. Ето тези неща хвърлят сянка в инак много добре изпълнената мисия от българските войници. И няма никакво съмнение, че и новата мисия вероятно ще бъде добре изпълнена.

Водеща: Сигурно не се съмнявате, че малко политици, особено когато не предстоят избори, дължат обяснение на електората си за изпълнените обещания, а пък и това разкарване напред-назад на нашите контингенти до Залива е за американска сметка, така че данъкоплатецът поне в това отношение може да бъде спокоен. Струва ми се, много важен е…

А. Агов: За наша сметка е, не е за американска сметка. Ако американците са платили транспорта, в крайна сметка българската войска загуби от това, че в Дивания се беше установил един ред. Висшите български военни изказваха неколкократно мнението си, че не трябва да бъде подменяна тази мисия с друга, която крие нови неизвестни.

Водеща: Точно за тези нови неизвестни ми е думата. Имате ли някакви специални изисквания към експертните оценки за риска и ще искате ли да се чуят не само българските оценки, защото аз сега ще ви предложа в рамките на половин минута какво казва в отговор на въпроса на “Хоризонт” ген. Никола Колев за това рисковано ли е да отидем да охраняваме вътрешния периметър на бежанския лагер “Ашраф”, но, струва ми се, това е само една част от дискусията, която задължително трябва да предхожда вземането на решението. Нека да чуем, след което ще продължим и с вашето мнение.

(запис)

Никола Колев: Степента на риска е много по-ниска от степента на риск от досегашните ни зони и задачи, които изпълнявахме, затова защото там няма движение, няма конвоиране, няма контролни постове, няма контакт с население, с евентуални терористи и така нататък. Задачата е стационарна и тя ще се осъществява евентуално във вътрешен периметър на зоната за охрана. Така че степента на риск е много ниска.

(край на записа)

Водеща: Това е мнението на началника на Генералния щаб ген. Никола Колев за степента на риска в лагера “Ашраф”. Как ви звучи това, господин Агов?

А. Агов: Ами, звучи ми като уверенията при изпращането на първата мисия – че нашите войници са много добре подготвени, че техниката ни е много добра, че въоръжението е добро, а се оказа, че не е така. Много скоро транспортната техника трябваше да бъде подменена на първо време с цивилни коли, а след това вече с американски джипове.

Водеща: Да, поуките от изминалите две години и половина бяха тежки, но сега пък едно е ясно – че в българската армия не разполагаме на въоръжение с газови пушки, каквито ще са нужни за тази полицейска вътрешна охрана на лагера “Ашраф”.

А. Агов: Сигурно в течение на изпълнението на мисията, на новата мисия, ще се открият други недостатъци и недоимъци на българската войска. Поначало като че ли ми се вижда лишено от здрав политически разум това, че изтегляш една улегнала мисия с добри гражданско-военни отношения, тоест отношения с местното население, с авторитет на българската войска, както беше случаят с Дивания, това са преценките на нашите военни, на онези, които бяха там, на терена, както се казва, с една, бих казал, неизвестност. Разбира се, войската е за това – да бъде… да изпълнява своите мисии и в рискови зони, но в никакъв случай аз няма да приема едно гласуване, без да имаме пълна яснота по подготовката на българската войска. Защото тогава, връщам се назад, дадохме свидни жертви именно защото се оказа, че не сме били добре подготвени.

Водеща: Да, и сега има тази опасност, предвид на съкратените срокове, в които тази мисия трябва да замине и да поеме отговорностите си. Точно заради поуките от предишната, струва ми се, беше и предупреждението на президента, че не трябва да допускаме никакви компромиси по отношение на екипировката, задачите, обезпечението и преценката на рисковете, когато неизбежно българската армия ще поема нови и нови такива мисии.

А. Агов: С една малка бележка по повод на намесата на президента.

Водеща: Това бяха негови думи в Карлово при разформирането на първата мисия.

А. Агов: Точно така, но това е пак след дъжд качулка, госпожо Янкулова, това е след дъжд качулка. Не чухме президентът да го казва това, когато изпращахме първата мисия, не го чухме да го казва по-късно, не го чухме, когато се даваше съгласието за втората мисия. Изобщо президентът сякаш предпочита да мълчи по тези въпроси и да говори по социалните проблеми на хората, които така и така не са решени. Президентът носи абсолютно категорично много тежка отговорност за съдбата за българските войници, които се изпращат на мисии в чужбина. И тук искам да кажа нещо много ясно – ние сме за това българската сигурност да се брани там, където съществуват нейните заплахи. Българската сигурност не е застрашена тук, на територията на страната, а е застрашена от външни фактори. Затова трябва да участваме в международните коалиции, в съюзите, които се борят със заплахите срещу националната ни сигурност. От друга страна обаче, трябва да сме готови за това нещо, а не да създаваме авторитет, което правят българските военни в Ирак, защото те наистина създадоха авторитет, и това са хора, с които трябва да гордеем, от друга страна, да ги връщаме обратно и след това да ги изпращаме в някаква нова и засега поне за мен недостатъчно обозрима задача.

Водеща: Казано по-недипломатично – да ги разиграваме, поставяйки им различни противоречащи си задачи. И тъй като има грешки, особено в сферата на военното дело, които не могат да бъдат поправени, нека сега, когато ви предстои ново решение, всичко да бъде добре премислено.

А. Агов: Ще бъдем изключително взискателни, в това можете да бъдете абсолютно сигурна.

Водеща: И крайните преценки да не се взимат на юруш, пък българската мисия в Залива, такава, каквато я определи парламентът, военните обещаха да бъде изпълнена.

Асен Агов по повод предстоящото обсъждане в Комисията по отбрана на Народното събрание за изпращане на втора военна мисия в Ирак за охрана на лагера “Ашраф”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...