Асен Агов: ДСБ настоява за постоянна комисия за контрол на изразходването на средствата от ЕС

Водеща Лили Маринкова: Най-напред ще дам възможност на Асен Агов да изрази позиция, която беше доста категорична през седмицата, и искаше три оставки, ако не греша. Слушаме ви.

Асен Агов: Нещата отново рефлектират до президента. Взимам повод от г-жа Тачева, думите й. Над Людмил Стойков има политически чадър от страна на президента на републиката Първанов. Той е негов голям спонсор, подкрепяше неговата кампания и по тази причина, когато навържем нещата, че главният прокурор е също от кабинета на президента, нещата започват да стават твърде съмнителни. В резултат на това се спират 144 милиона по програмата САПАРД. Ето това е чиста проба политическа корупция. Президентът има свое протеже, неговото протеже не получава обвинителен акт, защото това разбирам от думите на г-жа Тачева…

Миглена Тачева: Така пише във…

А. Агов: …поради липса на доказателства…

М. Тачева: …по случая.

А. Агов: …липса на доказателства може да има по две причини – или да има обективна липса на доказателства, или просто да не се събират доказателствата. И заради корупцията на президента на републиката България губи, всички български производители на преработени земеделски продукти губят 140 милиона. Ето това е чистата загуба за всеки българин. Виждате, чухме фрустрираната Гергана Грънчарова. Бих се подписал под 90 процента от думите й, само че искам да репликирам следното. Не държавата ни е такава, а правителството ни е такова и президентът ни е такъв. Просто има несправяне с основни задачи на това правителство. Независимо от това, че г-жа Тачева е спряла онзи ден 3 милиона и половина евро, защото тя е спряла една корупционна сделка и това й прави чест, независимо че Гергана Грънчарова говори това, аз питам кой ги слуша тях. Кой ги слуша тях?

Всички те се опитват с нещо да помогнат, за да се избегнат всичките тези конфликти. В крайна сметка обаче корупционните сделки вървят и ето, протежето на президента доведе загуби на България от 140 милиона.

По повод на оставките. Първо трябва да си тръгне президентът на републиката, просто да се оттегли от поста си.

Водеща: Нека да кажем и другите лица, които са участвали – Марио Николов, съпругата му Мариана, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова…

А. Агов: Какви са тези хора?

Водеща: …и Анна Шаркова. Получава се много несправедливо да не ги кажем. Тези, свързани с постановлението за източване, за организиране на престъпна група, за пари по САПАРД.

А. Агов: Ами, добре тогава, значи президентът има повече от едно протежета. Аз не ги познавам тези хора. Във всички случаи обаче той трябва да се оттегли заради тези 140 милиона, заради натиска, който е оказал очевидно, за да не се събират доказателства срещу неговото протеже и за това, че си позволи да отиде на лов, на хайка за вълци, в момента, вместо да отиде там, където беше станала катастрофата. Това е работата на държавния глава, затова си президент, не да стреляш лисици. Това е провал на президента.

Също така струва ми се, че е редно…

Водеща: Оказвал ли е натиск?

А. Агов: Ами, сигурно е оказвал, след като не са събрани доказателства за неговото протеже, аз нямам никакво съмнение, както впрочем смятам, че подходът на парламента към всичките тези въпроси е абсолютно несъстоятелен. Г-н Костадинов е тук, той оглавява една комисия, която, в която има мнозинство на парламентарното мнозинство. Веднага остава съмнението, че тази комисия е направена, за да скрие обстоятелствата, да прикрие някакви истории около трагедията с влака, защото за какво ви е това мнозинство, за какво ви е това мнозинство? Защо тя не е направена на паритетен принцип, след като става въпрос за анкета? Не става въпрос да взимаме политически решения.По същия начин ние от ДСБ настояваме да се направи на паритетен принцип комисия от представител на всяка една парламентарна група за контрол, постоянна комисия на парламента, за контрол на изразходване на средствата от Европейския съюз с председател от опозицията. Защото това е една от мерките за оздравяване на системата и постигане на онази обществена прозрачност, за която впрочем пледира и Гергана Грънчарова, нали така?

Няма как всичките тези неща да бъдат избегнати, ако искаме, ако искаме България да получава онова, заради което се е присъединила към Европейския съюз. Защото единствената ни полза досега от членството в Европейския съюз е това, че пътуваме с личните си карти в чужбина. Всички останали ползи за развитието на българското общество са провалени именно поради корупционните практики, поради далавераджийството, което, в което българските комунисти, защото те са в основата на това, възприемат Европейския съюз като Съветския съюз. Така лъжеха навремето Съветския съюз, сега се опитват по същия начин да лъжат и Европейския съюз. Само че, както каза Гергана Грънчарова, общо взето, няма как да надхитрим европейските практики. Защото Европейският съюз не е Съветският съюз.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...