Асен Агов в разговор – Ще колабират ли социалните и здравните фондове (+ВИДЕО)

Водещ Витомир Саръиванов: Добре дошли отново. Вие гледате “Здравей България”, започваме първия разговор за тази сутрин. Кръстили сме темата “Ще колабират ли социалните и здравни фондове”. Наши гости са г-жа Корнелия Нинова и г-н Асен Агов. Добро утро, добре дошли.
Корнелия Нинова: Добро утро.
Асен Агов: Добро утро.
Водеща Ели Гигова: Добро утро.
Водещ: Хареса ли ви темата – ще колабират ли социалните и здравни фондове?
А. Агов: Не е като за начало на слънчев септември ден, но във всеки случай. . .
Водещ: Още не е слънчев, така че да използваме.
А. Агов: Поне така изглежда, че ще бъде. Дали ни харесва? Не ни харесва, разбира се, на кого може да му хареса думата колабира, още повече социалните фондове. Но тук предстои тежък разговор. Ние, от “Синята коалиция”, предизвиквахме вече две слушания – веднъж на министъра на финансите, който отговаря в крайна сметка за финансите на цялата страна, включително и социалните, и здравните финанси, и след това на приходните агенции. Това са митницата, Националната агенция по приходите, заместник-министърът, който отговаря за бюджета на финансите, за да добием една картина какво е точно положението. Ще кажа, че и двете изслушвания, така ги оценихме вчера на заседание на националното ръководство на “Демократи за силна България”, удовлетворяват, макар да не разсейват тревогите, които би трябвало да съществуват от всички ни. Защото ние говорим с такива понятия като дефицит, които малко казват на хората, но всъщност представете си едно домакинство, което харчи повече, отколкото печели, и тогава се образува точно тази разлика, която в един момент трябва да се покрива. В момента има 360 милиона, които са неизплатени към болниците, и около 220 милиона, които не достигат за пенсии. И това е нашата тревога. Разбира се, тя трябва да е тревога на цялото общество. Както едно домакинство се тревожи как ще си плати в бъдеще сметките, така и ние се тревожим как ще се платят сметките в края на годината. Тази тревога или ще бъде разсеяна, или ще се засилва. Ние сме в етапа, в който трябва да разберем точно отговора на този въпрос: ще се засилва ли или ще се намалява тази тревога?
Водещ: Много често имаше обвинения, че правителството използва не по предназначение голяма част от финансовия ресурс, за това, че малко магьосници дърпат от единия джоб, слагат в другия и въртят. . . Продължавате ли да твърдите, че такива неща се случват, имате ли доказателство за това, разбира се.
К. Нинова: Да, ние продължаваме да твърдим, че събраните здравни вноски от българските граждани не се използват за здраве. Имаме доказателства. Аз искам да се аргументирам с една стенограма на Министерския съвет. Да ви прочета две изречения, какъв разговор върви там за здравната каса и за парите на здравната каса. Г-н Борисов пита г-жа Борисова, министъра на здравеопазването:”Къде е излишъкът?” И тя отговаря: “Не знам къде е този излишък.” Принципалът на здравната система, министърът на здравеопазването, не знае къде са парите, събрани в излишъка, камо ли да има идея каква реформа да прави и как да използва тези пари.
Водеща: А вие предполагате ли къде са тези пари?
К. Нинова: Да. Ще ви отговоря. Всъщност отговорът се съдържа и в самата стенограма. Г-н Горанов, заместник-министър на финансите, обяснява къде са парите и казва: “Не можем да си позволим да похарчим всички пари, които има в касата. Бюджетираме с излишък, който всъщност не е реален излишък за бюджета, защото не са постъпили вноските.” Значи, отчита се излишък на книга, по негово признание, а тези пари ги няма, защото вноските не са събрани. Ако трябва да разтълкуваме откъде не са събрани вноските, отговорът е: от държавата. Държавата и министърът на финансите не е внесъл 900 милиона вноски за тези хора, за които държавата отговаря – деца, пенсионери, чиновници и т.н. Отчита ги на книга, че ги е внесъл, но всъщност ги няма. И той казва, това не е реален излишък от бюджета, няма ги тези пари. Но продължава, което е по-интересно. Този излишък, който обаче е събран от изрядните здравни платци, ние го местим от една сметка в друга. Ето думи на заместник-министъра на финансите, това е официален документ, стенограма от Министерския съвет. Това е признание, че парите на изрядните платци не се ползват за здраве, местят се в други сметки и не се ползват по предназначение.
Водеща: А за какво се ползват според вас.
К. Нинова: Пълнят се други дупки в бюджета, други нужди. И оттам идва недофинансирането на системата, здравната – 40 болници, вече завеждат от днес, се знае, искове срещу здравната каса. Те ще си търсят парите заедно с лихвите вероятно, което още повече ще утежни бюджета, и е много интересен от вчера един разговор, който абсолютно е недопустим. Предполагам, че г-н Агов ще се съгласи с мен. Обсъжда се промяна в една наредба, в която да се казва, че болниците ще лекуват, докато им се свърши бюджетът, отпуснат от държавата, и след това спират да лекуват. С промяна в този текст на наредбата правителството иска предварително да предреши тези съдебни спорове. Някога, когато болници и пациенти осъдят здравната каса и министерството, тази наредба ще е влязла в сила, те ще се позоват на нея и ще кажат: ама има нормативен акт, който регламентира, че болниците ще ви лекуват, докато имат пари. Парите им са свършили, защото ние не им даваме повече, значи, вие нямате основание да имате претенции.
Водеща: А точно вчера гръмна новината, че около 40 болници ще съдят здравната каса.
К. Нинова: Да, започват искове срещу здравната каса. Защото в бюджета на здравната каса, в бюджета на държавата ние сме регламентирали колко пари ще се дадат. Това е закон, приет парламента. Този закон не се изпълнява. Дори и тези пари, които са регламентирани в бюджета, не се изплащат в пълния си размер. Плащат по 60 процента от дължимото от държавата към болниците. Това е проблем.
Водеща: Г-н Агов?
А. Агов: Нашият подход е съвсем различен. Парите за здравеопазване, това е сума, която плащаме, и ще ви кажа как стоят нещата. Примерно едно семейство, където работят двама души и е 4-членно семейство, плаща някъде от порядъка на 8 процента, да кажем, 2 по 500 заплата, почти 80 лв. на месец плаща само за двамата и още за децата си примерно, ако има още две деца допълнителни вноски за осигуряването, ако, разбира се, искат да направят допълнително здравно осигуряване. Тоест някъде към 1000 лв. годишно едно четиричленно семейство вкарва в касата. Какво получава срещу това? Когато отидете при джипито и искате направление, се оказва, че са свършили направленията, т.е. моите пари, които аз съм дал 1000 лв. годишно в моето четиричленно семейство, не ми осигуряват онази качествена здравна услуга, от която може би, недай боже, ще ми се наложи да имам нужда. От тази гледна точка ние смятаме, че примерно този критичен подход, всички факти са верни, които казва г-жа Нинова, но този подход на левицата на практика задържа реформата. Атаката непрекъснато към това къде са парите, за какво става дума е според нас, така разсъждаваме ние, е неправилно, защото има едно споразумение между “Синята коалиция” и ГЕРБ, в което ние казваме – пари срещу реформи. Думата реформа е добила някаква отрицателна конотация в нашия политически живот за съжаление в последните 20 години.
Водещ: Ами, защото си остана в по-голямата част само дума и никакво действие.
А. Агов: Така. Но ще кажа. . .
Водещ: Това е причината.
А. Агов: . . . нещо, което е важно. Реформата носи благоденствие и по-високо качество на живота. Ето един пример – в 1997 г., когато се беше сринала държавата, трябваше да се предприемат много сериозни реформи. Ние ги предприехме тези реформи, удвои се брутният вътрешен продукт, три пъти се качиха пенсиите, качиха се четири пъти доходите на хората. Това е дълъг процес. Колкото повече се забавя този процес, и сега се връщам към днешното време, толкова по-скъпо ще ни струва. Аз разбирам министъра на финансите, който казва така – няма да плащам, докато не се извърши реформата в здравеопазването, тя се бави. Според признанията му миналата седмица, миналия четвъртък, вече е забавено с година и два месеца реформирането на здравната система. Моят упрек към левицата е, че те с тези основателни факти, които цитират, на практика задържат, създавайки напрежение в обществото, задържат политическата воля, политическата решимост да се извърши реформата. Ние, от другата страна, смятаме така: че трябва да се тласка, няма нищо лошо в това да не се плаща на болниците, ако парите са изразходвани прекалено много, ако сме получили услуга, която е прекалено скъпа за. . . примерно, за моето заболяване, защото това се случва и това не се случва само в България. Навсякъде, където има такава здравноосигурителна система, тези неща се случват, т.е. значи трябва да се извърши оглед. Пътеките – като отидеш, не да ти направят 12 инжекции, взимам най-. . . така, произволно, не съм лекар, 12 инжекции, 4 превръзки, не знам какво си, което струва пари, а ти направят само това, което е необходимо. Не да те вкарат в болница за изследвания, а да отидеш само за 2 часа да те изследват, защото свидетели сме на това, че те вкарват в болницата, получаваш пътека от джипито и там се изхарчват едни пари за храна и т.н., и т.н. Общо взето, ако не се извърши тази реформа, няма как бюджетите да се подредят. Нашият натиск отдясно идва точно в тази посока. Ние смятаме, че парите се харчат лошо, парите се пилеят. Прав беше министърът, когато каза миналия четвъртък, че от 2001 г. две правителства не са извършили никаква реформа в здравеопазването, а само са пилели пари, били са облагодетелствани от това, че България беше с излишък и тогава, когато имаше дефицити в болницата, неплащанията, се плащаше от този излишък, нали така беше, г-жо Нинова?
К. Нинова: Ще ви отговоря, да.
А. Агов: Да. Тоест тогава, когато ти е широко около врата финансово. . .
Водещ: Е лесно.
А. Агов: Ама сега, когато имаш криза, продължаването на този натиск според мене отляво води до консервиране на системата.
Водещ: Добре, само трябва. . .
Водеща: Една рекламна. . .
Водещ: . . . да спрем за реклама и ще ви дадем възможност да отговорите. Две минутки реклама и след това. . .
А. Агов: Нашият поглед.

х х х

Водеща: Добро утро, уважаеми зрители, отново. Разговорът тук е много интересен, говорим си за положението в здравната каса и г-жа Нинова иска право на отговор.
К. Нинова: Да, не съм съгласна с няколко от тезите на г-н Агов. Първата, че с този натиск ние блокираме реформата в здравната система. Напротив, ние сме за реформа в здравната система, но с този натиск искаме тя да бъде прозрачна, ясна и по правилата. Да се каже има ли пари за финансиране на здравната система, как ще се извърши тази реформа и тези пари ще бъдат ли използвани, за да стане по-добро състоянието в здравната система. Желанието ни за прозрачност не бива да се нарича пречка за здравна реформа. Втората му теза, че нищо не е правено в последните години. Да, имаше проблеми по време на нашето управление, но през тези последни 4 години се започнаха стъпките към реформата. Модернизираха се спешните центрове. Закупи се техника, линейки 400 нови и т.н. Модернизираха се с ново оборудване големите болници, за да могат да поемат пациентите и да отговарят на последни модерни европейски световни изисквания като техника и като оборудване. Създаде се националната здравна стратегия, приета от предишния парламент. В края той си имаше виждане как да се развива здравната система. Сега нямаме приемственост.
Водещ: Добре, сега да не се връщаме много, много назад, защото знаете, вие ще кажете едно, г-н Агов ще каже – пък по ваше време стана еди-какво си, после ще дойде някой, пък ще каже по времето на царя беше еди как си.
К. Нинова: Да, така е, прав сте. Тези противоречия не раждат. . .
Водещ: А от това полза много-много. . . Има полза да се каже какво ще се случи оттук нататък с тая прословута здравна реформа, която някой даже каза, че не е никаква реформа изобщо, а само се мести въздухът в общи линии и хората да знаят какво действително ги очаква оттук нататъка.
К. Нинова: Да, затова искам да видим противоречието в сегашната ситуация. Управляващите казват пари срещу реформи и здравната министърка казва да, ние в момента правим голяма реформа в здравеопазването, но пари за тази реформа не се дават. От другата страна финансовият министър спира реформата. Значи, тук има противоречие, значи реформа не се прави. Някъде има проблем. След това, колегите от ГЕРБ се забъркаха в тази една година в толкова корупционни скандали и скандали за конфликт на интереси в здравната система, че това също блокира пътя напред.
Водеща: Ние вървим. . .
К. Нинова: Министър, сменен за корупция, двама председатели на здравна комисия – за конфликти на интереси и за търговия с влияние. Здравна каса – смяна на ръководството. От вчера нов скандал – фирма, която участва в търг, пише условията за търга и елиминира конкуренцията. Ами, няма как да се излезе и да се тръгне напред в реформа, след като вътре екипът, който трябва да проведе тази реформа, е забъркан постоянно в конфликти на интереси и в корупция.
Водеща: Г-н Агов, вие виждате ли светлина в тунела?
А. Агов: Да, виждам, разбира се, ако се направят необходимите стъпки. Националната здравна стратегия, за която говори г-жа Нинова, никога не беше приложена. . .
К. Нинова: Да, защото тя беше приета в края на миналия парламент, мандата на миналия парламент.
А. Агов: Не беше приложена, защото беше приета късно, след много голям натиск на нас като опозиция. Най-накрая беше приета, нищо не беше направено.
К. Нинова: Но сега няма приемственост, разбирате ли, няма продължение.
А. Агов: Историята е следната.
К. Нинова: Да се види тази стратегия и да се каже това е добро, това е лошо, ние това приемаме, това не приемаме.
А. Агов: Пак да видим, да сравним нещата. Вероятно сте били в Австрия и виждате какъв е стандартът на живота в Австрия, една съпоставима с България страна, само дето няма излаз на море. В Австрия има 80 болници, качествени, с много хубава апаратура, с много модерно лечение. В България има 240 болници, няколко с много хубава апаратура, за която говори г-жа Нинова, другите в плачевно състояние. Недай си боже, да се наложи да лежиш заедно с хлебарките в тези болници. Значи историята е следната. Навсякъде във всяка модерна държава се правят големи медицински центрове за лечение и всички други помощни съоръжения в по-малките общини. Докато тези числа не бъдат приложени, тези съотношения в България, няма да има здравна реформа. Просто трябва да е ясно. Например те казват – ние не спираме реформата, но когато се вдигна целият шум около това, че трябва да бъдат закрити определен брой болници, те бяха глашатаи точно на тези некачествени болници. Не ги упреквам за това, това е политика. Те си защитават интересите на общините, където имат техни кметове може би и т. н.
К. Нинова: Не, напротив, г-н Агов, ние искахме първо да се създаде алтернатива и тогава да се закриват. . .
А. Агов: Значи не можеш да харчиш. . .
К. Нинова: Модерни спешни центрове, модерно оборудване.
А. Агов: Вие казвате – парите. Дайте да видим. Харчите пари за неефикасни болници, значи, все едно да харчиш пари да си купуваш храна с изтекъл срок и след това трябва да я хвърляш. Трябват ти парите, за да направиш качествени болници. Какво правиш? Закриваш некачествените и хвърляш парите в качествените или харчиш и за некачествените, и отнякъде намираш пари, за да правиш качествените. Значи, общо взето, тази логика не върви.
К. Нинова: Тя не е нашата логика. Ние не сме за това да се поддържа. . .
А. Агов: Вие казвате направете първо, направете казвате, първо направете. . .
К. Нинова: Алтернатива.
А. Агов: Алтернативата. Ама, алтернативата струва пари.
К. Нинова: А защо тези хора да бъдат оставени без здравеопазване, макар и в малки общини?
Водеща: А каква да е алтернативата, г-жо Нинова?
К. Нинова: Модерни спешни центрове, които да поемат първата помощ. . .
А. Агов: Разбира се.
К. Нинов:. . . и да помогнат да се стигне до голяма оборудвана болница, която професионално да помогне. А какво се случва в момента? Закриват се малките болници в отдалечени общини – алтернатива няма. Лишаваме тези хора от правото им на здравеопазване – и конституционно, и човешко, и всякакво. . .
А. Агов: Аз ще кажа, примерно, в Хайредин. . .
К. Нинова: Как? Не им предлагаш нищо друго.
А. Агов:. . . в моят избирателен район, във Врачанската област, ще кажа, има един малък медицински център, много малък медицински център, който е частен и който обслужва идеално населението с 3 стаи с легла и т.н. Същото е и в Бяла Слатина, ако отидете, и другаде. Това са. . .
Водеща: Скъп ли е обаче, след като е частен?
А. Агов: Той се плаща. Той се плаща от здравната каса също така. Значи, там се дават пътеки от джипитата и, общо взето, се издържат по този начин. Вътре има един много компактен екип от специалисти. Там, когато са необходими повече хора за консултация, веднага се изпращат от врачанската болница, която е добра болница впрочем. Ето, така се организират нещата. Разбира се, аз съм съгласен с тезите, че трябва да има прозрачност в реформата, но, позволете ми да се върна малко назад. Някак си звучи неубедително, за да се изразя по-меко, когато чуя от г-жа Нинова думите, че реформата сега трябва да се изпълни по такива и такива. И веднага идва репликата, която може би е политически малко просташка, но във всички случаи е валидна. Защо не го направихте вие? Ето това е. . .
К. Нинова: Ще ви отговоря, г-н Агов, ние започнахме. Трябва да има приемственост.
А. Агов: Аз ще ви цитирам точно какво казахте. Вие казахте. . .
К. Нинова: Спешни центрове, модерно оборудване.
А. Агов: . . . сложихте началото на първите стъпки и как се слага началото. . .
К. Нинова: Казах ви.
А. Агов: Представете си, аз стъпвам и как правя началото на първата си стъпка?
К. Нинова: Правим модерни спешни центрове, оборудваме големите болници.
А. Агов: Да, физически си го представете как стои това нещо.
К. Нинова: Петстотин милиона са дадени за ново оборудване от предишния кабинет. Закупено е оборудване.
А. Агов: Сигурно дълго можем да спорим. . .
Водеща: Сигурно можете да спорите, но на нас ни е интересно къде се къса нишката в момента? Защо ГЕРБ не успява да го направи? Ясно е, че вие ще се обвинявате.
К. Нинова: Защото няма политическа воля. Нямат виждане как да стане това. Няма стратегия. Ето, първо стъпка – това правим. Втора – това. Трета – това.
Водеща: Значи, те, ако има нещо, с което да се хвалят от тази една година, е, че има политическа воля. Сега вие изведнъж казвате, няма политическа воля.
К. Нинова: За какво? За реформа?
Водещ: За всичко казват, ние имаме политическа воля, но ни пречи едно, второ, трето, пето. . .
К. Нинова: Само приказки. Само приказки. Няма финансиране осигурено, защото парите не се използват за тази реформа, и няма екип морален, професионален, който да проведе тази реформа. Оплетен е в конфликти на интереси и. . .
А. Агов: Аз не мога да съдя професионалните качества на г-жа Борисова, която е професор по медицина, министърът на здравеопазването. Според виден представител на опозицията днес, тя е един от най-големите специалисти в тази област, в ендокринологията. Пак казвам, не мога да съдя хората и няма да ги съдя. Но, от друга страна, искам да кажа, че цялата отговорност лежи на плещите на министър-председателя.
К. Нинова: За пръв път съм съгласна с вас.
А. Агов: Цялата отговорност. . . политическата воля се концентрира в министър-председателя. Министър-председателят трябва да бъде много категоричен, да удари по масата и да каже: това трябва да се извърши до еди-коя си дата. Да се сложат срокове. Аз не му давам акъл, защото, ако имах толкова акъл, сигурно мен щяха да ме изберат за министър-председател, но явно нямам толкова акъл, колкото него. Но казвам само следното: един министър-председател е за това не да слуша как реагира този или онзи на улицата, а защото той е получил огромен капитал с гласовете на своите избиратели. Този капитал трябва да бъде похарчен в услуга на избирателите. Услугата за избирателите е качествено здравеопазване. Ако министър-председателят не си свърши работата, нищо няма да се случи. Защото винаги върху министъра на финансите има натиск от различни министерства. Министърът на здравеопазването е на може би най-ветровитото място в страната. Следователно ние не можем да виним тези хора с техните разнопосочни интереси за това, че някой не си е довършил работата.
К. Нинова: Може ли една реплика?
Водещ: Трябва да ви спираме, за съжаление.
К. Нинова: Г-н Агов, чели ли сте антикризисният план на правителството от 1 април 2010 г.?
А. Агов: Да, чел съм го.
К. Нинова: Там има срок – до края на юни нова здравна стратегия, реформа, и този срок, този план е подписан от министър-председателя.
Водещ: Е, сега дадоха друг срок – 1 януари 2011 г.
К. Нинова: Сега сме септември. Това нещо, което е подписано от министър-председателя, не е изпълнено. Аз затова твърдя, че няма политическа воля да се работи в тази посока.
Водещ: Добре, за съжаление трябва да сложим край на разговора, защото влязохме в новините. Но, така или иначе, стана ясно, че ще чакаме пак решенията на Бойко Борисов, както за всичко останало в тази страна, пак той ще трябва да решава последно и. . .
А. Агов: Той затова е избран. Затова е избран.
Водещ: Вероятно.
К. Нинова: Ами, като решава, какво върши след това? Решено, написано – неизпълнено.
Водещ: Добре, благодаря ви много за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...