Асен Агов: В модерния свят правителствата са за това – да предвиждат кризите

Водещ: Добър ден на Асен Агов, Демократи за силна България (ДСБ).
Асен Агов: Здравейте!
Водещ: И така, утре извънредно заседание. Вярвам, ще присъствате в Народното събрание (НС)?
Асен Агов: Е, имах си аз.
Водещ: За всеки случай. Да попитам. Какво ще кажете от трибуната? Какво е основното? Какво освен… Споменете и за вината, отговорността. НС е такова – реплики, дуплики, процедури. Ще има ли конкретно нещо, което ще предложи ДСБ, за да няма подобна жестока газова криза?
Асен Агов: Ние вече предложихме нашите мерки. И за да не се повтарям, ще припомня само, че трябва да се предприемат спешно, спешно стъпки за изграждането на онези 70 километра, които да ни свържат с гръцките тръбопроводи. На второ място да се изградят резервите, които да не позволят такава криза. И на трето място, разбира се, да се предприемат мерки, за да се компенсират българските предприятия, които търпят огромни загуби. Мерките са известни. И както каза и преди малко и г-н Свинаров, експертите вече ги посочиха. Ние сме съгласни с тези мерки и смятаме, че те трябва да бъдат предприети. Ето за това ще говорим утре. Но по-важното е дали има възможност това правителството да приложи тези мерки. Вижте, г-н Конакчиев, тези 20 години преход ще се запомнят с три зими. Зимата на Луканов с гладните опашки призори за кофичка кисело мляко.
Водещ: Не ми ги напомняйте.
Асен Агов: Зимата на Виденов.
Водещ: Всичко е било на гърба ни.
Асен Агов: Зимата на Виденов с огромната инфлация и безпаричието на хората. И сега, зимата на Станишев с студа. Това са кризи. Това правителство непрекъснато излиза от една криза и влиза в друга криза. Това не беше кризата с наводненията, когато пак не бяхме готови. Това не беше кризата със взривовете в Челопеч, когато пак не беше ясно какво става. Икономическата криза, която трябваше да бъде преодоляна в България чрез мерките, за които говори г-н Мартин Димитров. Ние предложихме пакет мерки. Предупредихме още на 14 септември, при откриването на есенната сесия, че това нещо ще се случи. Предупреждавахме, когато се сключваха мегаломанските договори с Русия за “Южен поток” и за “АЕЦ Белене”, че не може да се разчита на такъв партньор, който утре може да ти спре кранчето. Всичките тези предложения не бяха чути. Влизайки от криза в криза, това правителство на практика е в епикриза. Това е епикриза, г-н Конакчиев.
Водещ: Е, след министъра на здравеопазване.
Асен Агов: Липсва доверие, има криза на доверие в правителството. И затова смятаме, че това правителство…
Водещ: Искате ли оставки?
Асен Агов: Моля?
Водещ: ДСБ утре ще иска ли оставки?
Асен Агов: Това трябва да бъде извършено след консултации в цялата опозиция. Във всички случаи обаче ние настояваме да се предприемат стъпки за предсрочни избори. При такава криза на доверието, при такава епикриза на това правителство, политическа епикриза, не е възможно България да бъде стабилен и ясен партньор. Това правителство няма доверие както в страната, така и в Москва. Защото видяхме как се подиграха с нас от Москва. Няма доверие и в ЕС, заради кризата с предприсъединителните фондове.
Водещ: Кога ги виждате едни предсрочни избори?
Асен Агов: Аз смятам, че изборите трябва да бъдат на една дата. Заедно с европейските избори. Това е и позицията на ДСБ.
Водещ: Но вие споменахте предсрочни. А на една дата те биха могли да бъдат на 7 юни.
Асен Агов: Да. И те трябва да бъдат предсрочни, защото няма конституционна възможност да се състоят на една дата с европейските избори ако не са предсрочни.
Водещ: Да, по конституция е така.
Асен Агов: Следователно трябва да се върви към рязко политическо решение на тази криза в България. Повече българите не могат да плащат скъпо и прескъпо заради неспособността на едно правителство да се справи с елементарни ситуации. В модерния свят правителствата са за това – да предвиждат кризите, да предвиждат тежките ситуации и да предприемат предварително мерки, за да могат да извършат своята превенция.
Водещ: Това ли ще е приоритетът на ДСБ – предсрочни парламентарни избори в България?
Асен Агов: Да, ние смятаме, че тези избори трябва да се състоят в една дата с европейските избори. А такава възможност има само при предсрочни избори.
Водещ: Добре. Дясното пространство кратко. водите ли разговори с Българска нова демокрация (БНД)? Тук е лидерът. Със СДС? Тук е лидерът. Или тепърва ще започват?
Асен Агов: Ние смятаме, че с избора на Мартин Димитров, използвам случая да го поздравя за неговия избор, може да се потърсят пътища за една дясна коалиция. Дясна коалиция, която да има стабилно място в следващия парламент и да участва в управлението.
Водещ: Предизборна ли, според вас?
Асен Агов: Аз смятам, че могат да се предприемат стъпки и за предизборна коалиция, но във всички случаи трябва да има коалиция във формата на ЕНП, която да участва в следващото управление, за да няма повече подобни кризи в България.
Водещ: Благодаря ви! Асен Агов, ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...