Асен Агов (ВИДЕО)

Водеща Анна Цолова: Представям ви гостите в студиото – Асен Агов от ДСБ и Антон Кутев от “Коалиция за България”, двама депутати, с които ще разсъждаваме по темата за това трябва ли да бъдат отзовани и да напуснат постовете си всички дипломати, които. . . около половината от които се оказха съпричастни към бившите служби към Държавна сигурност. Добро утро.
Асен Агов: Добро утро.
Антон Кутев: Добро утро.
Водеща: Мислех си аз тази сутрин, че ако този проблем беше решен тогава, когато трябваше да бъде решен, преди двадесетина години, аз нямаше да имам изобщо журналистическия шанс да говоря с вас по тази тема, защото тогава съм била невръстна и малка. Но ей на, 20 години по-късно ние продължаваме да говорим по тези въпроси, особено на фона на изумлението на някои евродепутати, когато нашият кореспондент в Брюксел ги е попитал – знаете ли, половината от дипломатите, нашите, са свързани с Държавна сигурност, а те се изумили – ама как така, вие този проблем не сте ли го решили, каква Държавна сигурност 20 години по-късно? Сега обаче ние продължаваме да си говорим по този въпрос. Той тресе всички политически лидери в България.
А. Агов: Аз не бях малък преди 20 години, никак не бях малък, и много добре помня, че цялата енергия по премахването на комунизма се изля на площадите. В същото време в сградите зад площадите останаха всичките тези хора, които влачат грозния шлейф на комунизма вече 20 години след себе си. И те. . .
Водеща: Добре, но защо не го направихте?
А. Агов: Сега ще ви кажа. . . Ще ви кажа направо.
Водеща: И вие участвахте в политиката тогава.
А. Агов: Конституцията беше направена така, че да може да защити всички тези хора, последващите закони също така бяха направени по същия начин. Изобщо цялата стратегия на Държавна сигурност е била да се съхранят всичките тези кадри. А това не са кадри. . .Вчера има една чудесна статия на Георги Милков от “24 часа”, където той описва цялата професионална мизерия, когато е прочел досиетата на въпросните дипломати. Така че. . . тази кадрова тактика впрочем продължава и днес в НРС и във военното разузнаване.
Водеща: Как обаче ще обясните на младите хора, че темата за досиетата е тема, която трябва да ги вълнува? Трябва ли да ги вълнува, трябва ли да се вълнуват от това, което се случва?
А. Агов: С “трябва” няма да стане. Ако те не се развълнуват сами и не прочетат историята или не свикнат да четат историята такава, каквато наистина е била, а не онази, която е била описвана в учебниците до 1989 г. и някак си недоописана в учебниците след 1989 г., няма как да ги накараме ние да се развълнуват.
Водеща: Добре, към днешна дата, 20 години по-късно, какво трябва да се направи с тези дипломати, с тези посланици, а и не само, а и не само? Заговори се за тотална. . .
А. Кутев: Значи. . .
Водеща: . . . лустрация до край отново.
А. Кутев: За мен цялата тази тема изглежда наистина комична според мен в очите на тези хора, които не знаят за какво е ставало дума, в очите на моята дъщеря на 15 години например.
А. Агов: Защото не сте й обяснил, г-н Кутев, каква е истината.
А. Кутев: Не, не защото не съм й обяснил.
А. Агов: Не сте я възпитали. Моята дъщеря например. . .
А. Кутев: Не бих. . .
А. Агов: . . . реагира много точно, защото съм й казал. . .
А. Кутев: Не бих казал. . .
А. Агов: . . . каква е истината.
А. Кутев: Изглежда. . .
Водеща: Какво казва дъщеря ви?
А. Агов: Дъщеря ми каза – крайно време беше, не мога аз на моята възраст, тя е точно толкова годишна, колкото е траел целият този процес, не мога аз сега вече, когато съм един човек с работа и встъпвайки в живота, да живея с дирята на. . .
А. Кутев: Може ли един въпрос по този. . .
А. Агов: За дъщерите си говорим.
А. Кутев: Конкретно за дъщерите. Вие на вашата дъщеря обяснихте ли й защо през 2001 г., когато Първанов стана президент, никой не отвори досието му и защо чак когато се кандидатира за втори мандат, изведнъж се оказа, че вие от вашата партия, начело с Атанас Атанасов и Иван Костов, започнахте да го развявате, и какво се е случило с досието на Георги Първанов между 2001 г. и 2005 г.?
Водеща: Какво и защо?
А. Агов: Ами, тези обяснения няма да й ги дам. Но хубаво е, че се захвана темата за Първанов, защото Първанов направи чадъра, в тези 8 години, откакто беше избран, направи чадъра да се отвори така, че всички тези хора от Държавна сигурност да виреят. Погледнете, 45. . .
Водеща: Да де, но преди тези 8 години имаше едни други 12. . .
А. Кутев: Не.
Водеща:. . . в които нищо не се прави.
А. Агов: Само че тогава законът не позволяваше, законът не позволяваше. . .
А. Кутев: Господин Агов, не Първанов направи чадъра, вие направихте чадъра.
Водеща: Ама вие сте хората, които. . .
А. Агов: Моля, моля.
А. Кутев: Имаше. . .
А. Агов: Чадърът. . .
А. Кутев: . . . през 2000. . .
А. Агов: Четиридесет и пет процента от хората, наградени с орден “Стара планина”, са ченгета, такива, какъвто е и самият Гоце.
А. Кутев: Г-н Агов. . .
А. Агов: Искам да кажа също така, че всичките тези посланици са изпратени с указ на президента. И днес президентът продължава да държи отворен този чадър.
А. Кутев: Между 1997 и 2001 г. вие имахте мнозинство в парламента – министър-председател, президент, кмет на София и какво ли още не, защо тогава не отворихте досиетата? Защото, отговарям, защото ги използвахте за изнудване, защото ви беше по-лесно да приемете този много удобен начин. . .
А. Агов: Кажете един, когото сме изнудили. Кажете, кажете един един човек, когото сме изнудили.
А. Кутев: Ето, аз задавам. . . Има. . .
А. Агов: Първанов сме изнудили, така ли?
А. Кутев: Всички тези. . . Защо не се отвориха досиетата 20 години?
А. Агов: Как да не се отвориха?
А. Кутев: Ами, защото политическата класа ги използваше за изнудване на хората, които имат досиета, всички до един.
А. Агов: Първият закон за отваряне на досиетата беше написан от мнозинството на Обединените демократични сили.
А. Кутев: Ако в онова правителство, в което Иван Костов беше министър на финансите, а именно правителството на Филип Димитров, ако тогава с онова мнозинство бяха отворени досиетата, никой нямаше да се занимава с тях. Само че къде се оказа проблемът – че всички политически сили с течение на времето се изкушаваха да използват този много силен инструмент на управлението.
А. Агов: Ето защо дъщеря му на г-н Кутев се смее и смята, че това е комично, защото той обяснява по този начин събитията. А събитията са съвсем различни. Защото същото това правителство на Филип Димитров. . .
А. Кутев: Не ми отговорихте на въпроса обаче.
А. Агов: Да, да. Същото това правителство. . .
А. Кутев: Защо, какво ставаше с досието на Георги Първанов между 2001 и 2005 г.?
А. Агов: Това може да отговори Георги Първанов, защото беше избран през 2001 г.
А. Кутев: Вие помните ли 2001 г. кой беше министър на вътрешните работи?
А. Агов: В 2001 г. беше избран Георги Първанов за президент.
А. Кутев: По време 1997-1998 г., когато Бонев беше министър на вътрешните работи, защо отвори 20 досиета, а не 1200?
А. Агов: Попитайте Бонев за това. И затова Бонев сега. . .
А. Кутев: Ами, той не беше ли с вашите гласове тогава министър на вътрешните работи?
А. Агов: Бонев сега е сред най-острите критици на Костов и т.н.
Водеща: Бонев си отиде, последва репликата “Иване, кажи си” от Петър Стоянов. Казал ли си е Иван обаче? Какво стана тогава?
А. Агов: Да, и ние говорим много често, много често говорим, хора като Бонев, като Петър Стоянов и други, направиха всичко възможно. . . Аз си спомням много добре сцената в зоната на Народното събрание, когато се събра групата на “Синята коалиция”, на ОДС тогава, и се постави въпросът за лустрацията и приемането на закона. И тогава в тази зала, това беше в пленарната зала на Народното събрание, Петър Стоянов стана и каза – това не може се случи. Също така от Бонев имаше една сериозна съпротива да се отворят всички досиета. Наложи се в тези трудни условия, когато имаше други приоритети, защото страната беше затънала в икономическата си криза, наложи се да се преработва законът още веднъж, за да се направи комисия.
Водеща: Ето, от “сините” си признават грешките, кадровите, да кажем, в случая. . .
А. Кутев: Според мен проблемът, проблемът през цялото време. . .
А. Агов: А при Филип Димитров, трябва да ви кажа, грях ви е на душата да говорите, Филип Димитров беше свален за отрицателно време от власт именно от същите тези ченгета, които въртяха България. . .
А. Кутев: Да, но тогава трябваше да стане. И ако го беше направил тогава, нямаше да бъде свален. Но това е друг въпрос. За мен проблемът през всичките тези години, да оставим Филип Димитров, Бонев, Виденов и т.н., през цялото това време проблемът. . .
А. Агов: Първо искам да оставим Първанов. Първанов в момента няма право на дума в случая.
А. Кутев: Не, не прехвърляйте върху Първанов, защото не е проблемът в Първанов.
А. Агов: Е, как да не е.
А. Кутев: През цялото това време тези досиета са били въпрос на липса на принцип, и продължава да е липса на принцип в момента. Защото, ако принципът е примерно – добре, хубаво, 21 години по-късно. . . безобразно е, че 21 години сме оставили хора да въздействат върху политическата система и, така, отваряме ги досиетата всичките примерно. . . Аз обаче тук имам много сериозен проблем, защото ние продължаваме да не правим разликата, включително и г-н Агов, може би там са основните ни различия с тяхната парламентарна група, ние не правим разлика между ченгета и доносници, първи проблем. Това, че едни хора са били служители на Държавна сигурност, далеч не винаги значи, че не са си вършили работата. Втори проблем, какво ще се случи в момента? Значи, ние ще махнем едни 28 посланика и на тяхно място ще назначим 28 “калинки”. Това ще се случи. Ще дойдат едни хора, от които поне половината ще бъдат абсолютно неподготвени, нещо, което се случва постоянно при тази власт.
А. Агов: Единствените подготвени хора. . . Извинете, г-н Кутев, но знаете ли как изглажда това отстрани, когато го слушам? То изглежда така – единствените хора, които стават за тази работа, са ченгетата. . .
А. Кутев: Не, не, не. . .
А. Агов: . . . а всички останали са “калинки”. Извинете, но това не може да бъде. . .
А. Кутев: Изглежда като така. . .
А. Агов: Така излиза.
А. Кутев: Вижте, кратък списък ви давам – Румяна Желева. . . Божидар Нанев, тази другата Анна-Мария Борисова, Калина Илиева. . . Да продължавам ли нататък? Да ви изброя ли списъка на безумните назначения. . .
А. Агов: Е, добре, аз. . .
Водеща: Защо алтернативата на ДС трябва да са хора, които под една или друга форма са се провалили?
А. Кутев: Аз не казвам, че това е алтернатива на ДС.
А. Агов: Алтернативата ченгетата ли са на. . .
А. Кутев: Аз казвам какво ще направи това управление. Това управление на Бойко Борисов в момента, леко подпирано досега, пък вече не подпирано от “Синята коалиция”, досега е правело само едно – безобразни назначения. Примерно 1/3 от назначенията, които са направили до момента, се оказват безобразни и провалени.
Водеща: Това е тема, но мисля, че не е темата за работилите за ДС.
А. Кутев: Темата е, защото това ще стане в момента. Значи, в момента, в който ние освободим 28 посланици, които са били посланици. . .
Водеща: Не казвайте, че няма 28 подготвени българи, които не са били съпричастни. . .
А. Кутев: Не, исках да кажа, че при тази система на назначения, която има, поне 1/3 от новоназначените след 1 година ще ги четем по вестниците. И това ще си го припомним след 1 години. Защото системата на назначения заменя. . .
Водеща: Добре де, какво предлагате, какво предлагате?
А. Агов: Да не назначаваме никого ли, какво да направим?
А. Кутев: Не, първо, да променим начина на назначаване, т.е. да вземем да назначаваме поне хора с дипломи, ако може. Но това е. . .
А. Агов: И с досие от Държавна сигурност, ако може.
А. Кутев: Не, в никакъв случай не казвам. . . Вижте, законът, за наш срам, законът беше приет по наше време в този вид. Аз примерно не смятам. . . Тук сигурно ще имаме различия между това докъде трябва да стигне това, защото изкарването на досиетата е едно, но лустрацията е друго.
Водеща: И какво. . .
А. Кутев: И докато за изкарването на досиетата ние сме се съгласили, макар че аз смятам, че това специално с посланиците беше пълна глупост. . .
Водеща: Защо, дойде им редът на дипломатите. . .
А. Кутев: Ами, за това, че им е дошъл редът, съм съгласен. Проблемът в цялата тази работа. . . Добре, чакайте сега, тук са две теми. Едното е дали трябваше да отворим досиетата на посланиците. Според мен не трябваше.
Водеща: Защо?
А. Кутев: И втората тема обаче. . .
Водеща: Защо, защо? Дайте, отговорете. . .
А. Кутев: Ще се върна и там. Втората тема обаче, защото държа да го кажа и нея, като ги отворим, има ли двоен аршин оттук нататък. Защото като махнем посланиците, ще махнем и Божидар Димитров. А Ваньо Танов ще го махнем ли? Защо, каква е разликата между посланиците, Божидар Димитров и Ваньо Танов, който също е бил сътрудник, с тази разлика, че, доколкото знам, е бил и доносник?
А. Агов: Тук, разбира се, трябва да има човек от ГЕРБ, който да отговори на всичките тези въпроси. Но аз не чух отговора на въпроса защо да не се отворят.
Водеща: Защо не трябваше да се отварят досиетата на посланиците?
А. Кутев: Сега, защо не трябваше да се отварят според мен досиетата на посланиците? Защото ми се струва, че част от длъжностната им характеристика на тези хора, поне преди 20 години, е била да разузнават. И аз съм напълно убеден, че ако в днешно време, аз съм сигурен, че 50 процента от посланиците по света. . .
Водеща: Ама зависи за кого са разузнавали.
А. Кутев: Съгласен съм. Убеден съм, че поне 50 процента от посланиците по света също се занимават с разузнаване.
А. Агов: Ама това въобще не е. . .
А. Кутев: Но ако някой иска да ми каже в момента, че има огромна разлика между ЦРУ, КГБ и ДС, защото ДС е някаква тъмна сила, пък, видиш ли, ЦРУ и КГБ са светли сили, аз не съм съгласен с това. Аз смятам, че това са тайни служби, които работят за съответната държава и правят това. . .
А. Агов: Ето тук се различаваме.
Водеща: Чакайте сега.
А. Агов: Тук се различаваме. . .
А. Кутев: . . и правят това, което на тях им е възложено. И в края на краищата дори и да има разлика между сегашната ЦРУ, а аз не вярвам, че е имало разлика между ЦРУ сега и преди 30 години. . .
Водеща: Чакайте сега, ДС е била функция на един тоталитарен режим, мисля, че всички вие сте съгласни с това, нали. . .
А. Агов: Чакайте малко.
А. Кутев: Аз съм съгласен, аз съм съгласен. . .
А. Агов: Тук с г-н Кутев обаче се разминаваме генерално.
А. Кутев: Абсолютно сигурно.
А. Агов: Защото разузнавателните служби на свободния свят са под демократичен контрол, а КГБ и Държавна сигурност са били изцяло в служба на една комунистическа партия, дали е била в Съветския съюз, дали е била в Народна република България, в Чехия, в Полша, служила за репресии на хората. . .
А. Кутев: Вижте, с това мога да се съглася.
Водеща: Ами, тогава?
А. Кутев: И затова трябва да направим. . .
А. Агов: Значи, тук. . . Ами, тогава какво ЦРУ, какво ДС, какво КГБ говорите. . .
А. Кутев: И затова трябва да направим разликата. Не можем да кажем, че всички, които са служили на тази служба, са измамници и са хора, които. . . Защото това не е вярно. Защото измежду тях е мало хора, които са си вършили работата и са били наистина разузнавачи или каквито и да било друго, и е имало хора, които са чисти доносници. . .
Водеща: Чакайте само, пак не получих отговор на въпроса . . .
А. Агов: Отворете досиетата и вижте документите на Държавна сигурност, те са издадени в едни книги на комисията за досиетата. . .
А. Кутев: Добре.
А. Агов: . . . и ще видите какви са инструкциите за назначаването на хората, какво е, г-жо Цолова, кои са основните критерии – да бъдат верни, с марксистко-ленински убеждения и т.н. Никой не посочва професионалните критерии. Отворете и ще видите, че всъщност това е било една служба, служба, направена да обслужва комунистическата партия и нейния репресивен режим, нищо друго. Какво разузнаване? Основни. . .
А. Кутев: Вие сега ли откривате, че по онова време всички са назначавани на партиен принцип?
А. Агов: Не, не откривам, не откривам сега. Обаче за какъв професионализъм. . .
А. Кутев: Между другото и сега се назначават на партиен принцип, ама друга партия.
А. Агов: Обаче за какъв професионализъм говорим? Извинете, обаче има демократичен контрол над службите в България.
А. Кутев: Аз съм съгласен, че има. . .
Водеща: Може ли да се върнем в реалността днес и сега? Министърът на външните работи хвърли топката в ръцете на депутатите. Иска се декларация, която да подкрепи позицията на правителството. Как ще реагира ДСБ, как ще реагира БСП и ще придвижите ли нататък например нещата, към една лустрация докрай?
А. Кутев: Значи, аз специално смятам, че дори. . . така или иначе законът. . . отварянето на тези досиета и след като той веднъж е приет, те трябваше да се отворят. Въпросът е, че следващите действия трябваше да се направят много по-внимателно, защото това е дипломация.
Водеща: Кои следващи?
А. Кутев: Ами, в края на краищата никой не караше правителството да излезе и да се размаха как сега ще махаме 28 души. Защото безспорно става дума за международен скандал, но този скандал можеше да бъде малък, можеше да бъде голям. С действията. .
Водеща: Но по тази логика трябва да има избирателност във всички останали сфери, така ли?
А. Кутев: Значи, това, което трябва. . .
А. Агов: Целесъобразност – любима дума на комунистическото управление. По целесъобразност. . .
А. Кутев: Значи, това, което трябва. . . Не, не, трябва да има принцип, г-н Агов, който вие не спазихте тогава, когато трябваше да отворите. . .
Водеща: Какъв е този принцип? Кажете към днешна дата какъв трябва да е този принцип? Какъв е точно, какво, да четем досиета и някой да преценява. . .
А. Кутев: Значи, принципът е. . . Ами, ето, ние ви казваме, ако единият принцип. . .
Водеща: . . . единият е добър, другият е лош.
А. Кутев: Има два възможни принципа, има два принципа, по които можем да тръгнем. Единият принцип е лустрация докрай, където, пак се връщаме, защо Божидар Димитров, а не Ваньо Танов, огромен въпрос. И следващият принцип. . . тогава, ако не приемаме този принцип – лустрация докрай, тогава има друг принцип. Другият принцип е дайте да видим кой, това, което предложи президентът, дайте да видим кой от тези е бил доносник, кой е бил наистина човек, който е бил полезен. . .
Водеща: Ама кои са хората, които трябва да видят? Кои са тези хора, как да ги гледаме, как по принцип да видим. . .
А. Кутев: Защото искам. . . Ами, правителството да ги види. Какво общо има парламентът с назначаването на тези. . . Значи, предлага го Министерски съвет, назначава го президентът. Какво общо има парламентът? И тук идва сериозният въпрос в края на краищата за това как се случи така, че Божидар Димитров година и половина беше полезен министър и за един ден стана вреден, защото е сътрудник на службите? Как се случва това, че тези хора, да, те са имали агентурно минало, сигурно някои от тях са били много гадни доносници преди 10 ноември, но те 21 години са работили за тази държава и те 21 години са си вършили и са си изпълнявали задълженията за демократичната държава. . .
Водеща: Били са сътрудници обаче. . .
А. Агов: Затова държавата се влачи на опашката на Европейския съюз.
А. Кутев: Не, тя се влачи на опашката, защото, вижте. . .
А. Агов: Точно заради това се влачи. . .
А. Кутев: Защото това, което се случва сега с тях. . .
А. Агов: Ако преди 20 години бяхме го направили, г-н Кутев. . .
А. Кутев: Съгласен, ама не го направихте.
А. Агов: . . . България днес щеше да бъде заедно с . . Извинявайте. ..
А. Кутев: Между нас двамата. . . между нас двамата има един, който можеше да го направи, не съм аз, нали разбирате.
А. Агов: Двадесет години, извинете, обаче Българската социалистическа партия е била много по-дълго от нас на власт.
А. Кутев: Сериозно ли го говорите това? Да смятаме ли?
А. Агов: Точно така, и ви го казвам. Ами, да, разбира се.
А. Кутев: Ние имаме едно мизерно правителство за две години на горкия Жан Виденов и едно правителство на Сергей Станишев, при това в тройна коалиция.
А. Агов: Значи сте били повече от нас, при всички случаи.
А. Кутев: Ами, не съм съгласен, че сме били повече от вас. Но да ви кажа за разсипията, която се случва в момента. . .
А. Агов: Искам да ви кажа още нещо.
А. Кутев: . . . с тези посланици. Ще съсипем външната политика. Така, както съсипахме преди това БГА “Балкан”, така, както съсипахме касова и масова приватизация и всичко останало. . .
Водеща: Добре, какво предлагате, кой да чете и кой да преценява?
А. Кутев: Това е резултат от прехода.
А. Агов: Значи, тези. . . Ама стига с тези. . .
Водеща: Г-н Кутев, какво предлагате?
А. Агов: Стига с тези мрачни прогнози.
А. Кутев: Не, не, това ще стане.
Водеща: Ама, не, не, дайте да обсъдим какво предлагате. Кой да е човекът, който да чете досиетата?
А. Агов: Президентът Първанов е назначил тези хора, знаейки много добре, че те са . . .
А. Кутев: Президентът Първанов ги назначава. . .
А. Агов: Изчакайте малко, да завърша едно изречение. . .
А. Кутев: О`кей, извинявам се. Да?
А. Агов: Той ги е назначил тези хора с ясната мисъл и ясното знание, че това са хора, които са свързани с Държавна сигурност, защото част от тези хора бяха негови съветници. Истината е тази. И президентът Първанов носи основно отговорност. И понеже не подлежи на никакъв парламентарен контрол, защото е пряко избран, затова парламентът трябва да вземе отношение. Президентът не може да бяга от тази отговорност. И в случая, когато той наистина е разрушил доверието към България, защото не може една страна, която е член на Европейския съюз и на северноатлантическия алианс, да има толкова много посланици от Държавна сигурност в съюзнически страни, той носи пряко отговорността. Това е тежък удар върху националната сигурност, който президентът е нанесъл с назначаването на тези хора, ясно знаейки за какво става дума. . .
Водеща: Добре. . .
А. Кутев: Нали знаете какъв е редът, по който се назначават посланици, защото може би хората не знаят, редът е, че Министерски съвет ги предлага, който и да е Министерски съвет, сегашният или предишният, защото част от тези хора. . .
Водеща: Да, и с указ на президента се назначават, добре.
А. Кутев: . . . десет от тях са назначени от сегашното правителство, другите са от. . .
А. Агов: Президентът може да не издаде указ тогава, когато много добре знае за какво става дума.
Водеща: И пак да се върнем, имаме точно една минута, да изговорите в кратце тезите си.
А. Агов: Ние ще подкрепим всички действия на парламента и на правителството за това да бъде решен въпросът с Държавна сигурност. . .
Водеща: Ама само с дипломатите или по принцип ще започне сега един процес за изчистване на всякакви хора от всякакви държавни институции?
А. Агов: Ние винаги сме подкрепяли този процес. Направихме го в началото на този парламент, тогава, когато поискахме хората, свързани с Държавна сигурност, депутатите, да не заемат ръководни длъжности в парламента. Това беше съборено от Конституционния съд. Там има и тази спънка. И тази конституция. . . Сега се връщам на двайсетте години назад, които г-н Кутев не е обяснил на дъщеря си. Значи, тези неща се случиха, именно за да бъдат съхранени тези хора.
Водеща: Г-н Кутев, вие и вашата парламентарна група предлагате какво, да започне четене на досиета. . .
А. Кутев: Първо искам да кажа, че това четене на историята няма да го обясня на дъщеря ми, защото е грешно. Но. . .
А. Агов: Е, така, и тя затова ще смята, че това е комично. А всъщност това са. . .
А. Кутев: Тя е умно момиче, повярвайте ми.
А. Агов: Сигурно е умно момиче, защото е ваша дъщеря.
А. Кутев: Нямам съмнения в нея. Вижте, моята дъщеря стана изведнъж герой на телевизионни, така, спорове.
А. Агов: Ама вие я направихте.
А. Кутев: Но така или иначе това, за което ще настояваме ние, ще бъде принципът. Изберете си вие принципа – дали принципът ще бъде единият, т.е. лустрация до край, но тогава се заемайте с депутатите в нашия парламент, които са били доносници, тогава се заемайте, пак казвам, с Ваньо Танов и компания, защото там има и още други такива, или другият принцип е сядате, мислите и преценявате тези, които наистина са правили доноси и които наистина. . .
Водеща: Кой ще го прецени това? Кой – някакъв морален. . .
А. Агов: А тези, които са ги изнудвали да правят доноси. . .
А. Кутев: Имаме си външен министър, имаме си министър-председател. Тези хора са. . .
Водеща: Защото тук говорим вече и за морални категории. Това не е описано в някакъв закон, който да се изпълнява от някого.
А. Кутев: Вижте, в момента всички морални оценки са дадени. Излиза министър-председателят и казва – тези ще ги махнем. Излиза външният министър и казва друго. Значи, моралните преценки минаха преди рационалните. Някой трябва да седне и да направи рационалната преценка – кои от тях наистина са доносници и кои не са. И това е работа на външния министър. . .
Водеща: Трябва да приключим разговора, защото вече стана осем и една. Благодаря ви за това гостуване.
А. Кутев: Добре. Благодаря ви.
Водеща: Тема с продължение.

bTV, “Тази сутрин”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...