Асен Агов: България трябва да се научи да работи в един силно конкурентен свят, в който интересите са над всичко

Водещ Емилиян Лилов: Продължаваме сега с разговор с Асен Агов, заместник-председател на българския парламент и депутат от партия “Демократи за силна България”. Добро утро, господин Агов.
Асен Агов: Добро утро.
Водещ: Напрежението, което възникна в последния момент, днес окачествено единодушно от всички вестници като “инфарктно”, да бъде отложено одобрението на българския договор за членство, изпраща ли някакъв знак, и какъв, към България? Може ли това да бъде сигнал, предупреждение, и за какво?
А. Агов: Разбира се, че е сигнал, разбира се, че трябва да се съобразяваме с цялото напрежение, което съществува днес в Европейския съюз. То е породено от бързото и голямо разширяване, от интересите на отделните страни. И трябва да се научим да живеем в това напрежение. Впрочем, то ни научи, че вътрешните конфликти в Европейския съюз търсят претексти, за да се решават навън, какъвто беше вчерашният случай. И ако ние не сме си свършили добре домашната работа, съществува сериозна опасност това несвършване да се превърна в повод за отлагане например на влизането ни на 1 януари 2007.
Водещ: Според министър Меглена Кунева ние сме станали, така, попаднали сме в един междуинституционален спор между институциите вътре в Европейския съюз. Можеше ли наистина България да се окаже заложник в тези спорове и това да изиграе, така, една доста, как да кажа, това да има доста неблагоприятно влияние като резултат за България?
А. Агов: Можеше, разбира се, и това показва колко по някой път сме неподготвени, как отиваме с боси крака в снега, ако мога да се изразя така метафорично. Просто България трябва да се научи да работи в един силно конкурентен свят, в който интересите са над всичко, и трябва да бъде силна да брани своите интереси.
Водещ: Всъщност, ако това е истинската причина – че институциите в Европейския съюз водят някакви спорове помежду си и България някак си се намесва в този контекст, може би е по-добрата новина или по-добрият сценарий, защото това искане за отлагане можеше например да е свързано с готовността на България да стане член, и това е по-неблагоприятният вариант, трябва да признаем.
А. Агов: Аз пък трябва да ви призная, че ако ние от “Демократи за силна България” не бяхме поставили отрано въпроса за нефункционирането на досъдебното производство в съдебната система, сега нямаше да се говори така открито и всички да признават, че е необходима промяна. Най-добре е, че ние си го знаем. И това е част от подготовката да бъдем силни – вътре да дискутираме по между си открито, явно, публично проблемите, които съществуват пред нас. Така ставаш силен, така генерираш обществено мнение, генерираш обществена подкрепа, и когато отидеш в Европейския съюз, казваш – вижте какво, момчета, нашетообщество е готово да посрещне тези предизвикателства. А не непрекъснато да замиташ, да криеш и да се правиш, че нищо не се случва, защото в такива случаи обикновено си изненадан като във вчерашния ден.
Водещ: Господин Агов, как ви звучат. . . звучат ли ви на вас личноправдоподобно информациите, че български представители в Европейската народна партия са настоявали за отлагане на вчерашното гласуване? Ако това е вярно, това си е чиста проба провокация спрямо интересите на България.
А. Агов: Сега, аз не съм склонен да вярвам изобщо на теориите за конспирациите, защото видяхте, че в Европейската народна партия има силен разнобой по този въпрос. И в крайна сметка поради тозиразнобой те се отказаха от собственото си намерение да отложат гласуването. Сега, аз вчера водих разговори с британски консерватори, които са членове на Европейския парламент, и те миказаха, че освен бюджетния трик или бюджетния претекст, който беше използван, има, разбира се, и конкретни интереси на две големи страни в Европейския съюз да позабавят разширяването или най-малкото да дадат свобода на тревогите си от разширяването, ако мога така да се изразя витиевато, мисля, че става ясно на всички за какво става дума.
Водещ: Мисля, че става въпрос за Франция и Германия?
А. Агов: Мисля, че да, да, вие го налучкахте правилно. Сега, онова, което ми обещаха миналия петък в София, вие знаете, че “Демократи за силна България” бяха отхвърлени по един недостоен начин от срещата на Европейската партия, но аз имах срещи с видни представители и влиятелни фигури специално за България в рамките на групата на Европейската народна партия и европейските демократи, и те гарантираха миналия петък пред мен, и аз го казах по радиостанциите, че България ще получи своя одобрителен вот на заседанието вчера. Тоест колкото и някой да се е опитал, ако изобщо се е опитал да прави някаква интрига, тя е безсмислена и говори за лош вкус и лоша политика.
Водещ: Добре, гледаме напред. Вчера след обявяването на новината от Страсбург, че договорът ни е одобрен, председателят на парламента Борислав Великов каза, че ратифицирането на договора става приоритетен въпрос за българското Народно събрание. Как ще се процедира, вие сте заместник-председател на парламента, кога и какво да очакваме в тази връзка?
А. Агов:Нека първо се подпише договорът, защото след вчерашната случка ставам малко суеверен, да ви призная честно. Но аз мисля, че процедурата ще мине през парламента преди 25 май, т.е. в рамките. Необходими са две седмици, за да се разгледат документите в комисията, проекторешенията за ратификацията, то става със законопроект, приема се като закон на първо и на второ четене, и предполагам, ако всичко е наред, до 25 май да имаме тази ратификация. Не ми се ще ратификацията на договора да бъде използвана с предизборни цели, защото това е нещо, което ще засяга поколения напред българи, а не само онези, които ще участват в изборите на 25 юни.
Водещ: А има ли такава опасност въпросът да бъде използван, впрегнат в предизборни цели?
А. Агов: Да, има разбира се. Разбира се, че има недобросъвестни хора, хора, които са готови да се тупат в гърдите, когато няма кой друг да ги тупа по рамото, които да изтъкват своите заслуги, но това не е заслуга само на едно правителство, това е дългосрочна работа на много хиляди българи в тази посока. Това е постижение на цялото българско общество.
Водещ: Ако продължим тази мисъл, трябва да стигнем логично до извода, че управляващата партия е в най-изгодни позиции да извлече политически дивиденти от подписването на този договор. Правилно ли е такова разсъждение?
А. Агов: Така изглежда на пръв поглед. Но вижте какво се случи в Централна Европа след влизането – настъпи един политически вакуум и страните всичките влязоха в една спирала на политическа криза. За мен това е много интересно явление, защото в психологията на обществото една цел, когато е постигната, настъпва един срив. Така че на пръв поглед изглежда като печеливш ход, но след това хората на другия ден си казват – е, добре, от днеска сме членове на Европейския съюз, а днеска какво, нещо да се е променило? Т.е. животът продължава да тече, а работа много във връзка с това членство.
Водещ: Приключваме с последен въпрос към вас. Продължава ли да е актуален въпросът кой трябва да подпише българския договор за присъединяване след 11 дни в Брюксел?
А. Агов: Ами да се разберат управляващите – президентът, който е ляв, и министър-председателят. Знаете ли, това изглежда малко като перчене в малък квартал на малък град.
Водещ: Добре, нека така да приключим. Малко загадъчен финал на разговора.
А. Агов: Не, не е загадъчен, просто наистина това не е най-важният въпрос кой ще го подпише. Има някаква церемониална стойност, но извинете ме, това ли е най-важното във връзка с Европейския съюз?
Водещ: Не, разбира се, но се води такъв дебат.
А. Агов: Ами той е пак един от безсмислените дебати, вместо да се води дебат по същество, за да бъде България силна.
Водещ: Съгласен съм. Асен Агов, заместник-председател на парламента, депутат от партия Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...