Асен Агов: БСП и техните приятели от НДСВ се опитват да предизвикат криза

Г-н Агов, вие подкрепяте ли тезата на премиера, че конфузната ситуация с изслушването на Румяна Желева е дело на предварителен сценарий от БСП и НДСВ? Споделя се и от други политици.

Не съм чул какво са казали другите. Четох какво се е случило вчера в Брюксел. Сцената, предизвикана от Антония Първанова, очевидно под диктовката на БСП, е толкова унизителна за България, че ме е срам от тази слугинска, махленска постъпка. На второ място – БСП и техните приятели от НДСВ се опитват да предизвикат криза в скута на Барозу. Тази криза в никакъв случай няма да допринесе за укрепването на политиката на Европейския съюз. БСП и НДСВ в лицето на Първанова саботират новата комисия. Това е искрен саботаж към новата комисия. Блокиране след няколко кризи в Съюза с Лисабонския договор, блокиране на неговата работа. Най-накрая ще кажа, че макар и да не съм доволен от представянето на г-жа Желева, но в такава махленска и слугинска обстановка никой не може да се представи добре. Не го казвам, за да се оправдавам, защото тя трябваше да бъде много по-конкретна, но в такава изнервяща обстановка, в такъв балкански вариант, какъвто не е преживявано до сега от Европейския парламент. Никой не може да извади от себе си повече, отколкото това, което извади Желева.

За съжаление най-лаконичното определение, което се чува от политици и журналисти е “изложи се”, “не беше убедителна”. Според вас така ли е?

Това са коментарите на сценаристите. Те си бяха подготвили – БСП, НДСВ и Първанова – тази сцена. Очевидно усилията им в последно време бяха съсредоточени само в тази посока. Изявлението на бившия външен министър Калфин, който според мен действа, както се казва от политическа злоба и се изказва с политическа злоба, доказва това. Аз съм на мнение, че БСП и Първанова навредиха преди всичко на България със своето поведение. Все пак надявям се, политиците в Брюксел, които не са участвали в тези скандални сцени, да могат да направят своята реална преценка. Пожелавам на г-н Барозу да излезе с достойнство от този скандал, в който той неволно беше въвлечен.

Може би най-добрият, печеливш ход сега е Жозе Барозу да излезе публично и да реабилитира Желева.

Единствената възможна позиция е да се покажат всички възможни данни, които да потвърдят или опровергаят твърденията на БСП и НДСВ. Ако тези документи не могат да ги оправдаят, тогава г-н Барозу няма да има избор и ще трябва да пренареди Комисията. Но от друга страна, онова, което се случва в момента в Брюксел, отваря война между социалисти и либерали от една страна, и Европейската народна партия от друга страна. Ето от там идва заплахата за криза за г-н Барозу.

Дали колегите й от ЕНП подадоха ръка на изпита, според вас зададоха ли подкрепящи въпроси, за да я извадят от неловкото положение?

Това, което чувам от колегите от ЕНП, лидерът на ЕНП в Европейския парламент реагира много достойно. Онова, което чувам от изказвания на други колеги, е, че те са стъписани от развихрянето на такива долни страсти от страна на Първанова и БСП. Те са стъписани. Те не са виждали такова нещо. И затова при тях има стрес от цялата тази ситуация. Надявам се като опитни политици те да успеят да преодолеят шока от преживяното и да разсъждават трезво и спокойно с оглед на бъдещото функциониране на Европейската комисия.

След като така се развиват нещата, трябва ли да имаме подготвена евентуална следваща кандидатура, т.е вариант Б?

Според мен дори говоренето в тази посока, в този момент, при този предизвикан скандал, в който беше въвлечен г-н Барозу, би било контрапродуктивно. Това ще подкопае неговата позиция, ще подкопае позицията на България, ще подкопае позицията на ЕНП.

В този смисъл не бихте казали коя може да бъде резервната кандидатура за комисар?

Не, в никакъв случай. Това е на практика огъване пред абсолютно недостойния натиск на БСП и на Първанова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...