Асен Агов: Ако българските избиратели не направят верния избор, България може и да се забави по своя път към Европа

Водещ Павел Гоновски: Веднага след ратификацията на договора Коста Стефанов от Би Би Си разговаря със заместник-председателя на Народното събрание Асен Агов, който е от парламентарната група на ДСБ, и го попита дали този акт е краят на началото на пътя на България към ЕС.
Асен Агов: Разбира се, че не е така. България е подписала договора, но предстои ратификация от 25 страни. Разбира се, беше необходимо България да ратифицира, за да се даде тласък на този процес в другите страни, но ние имаме още много работа. Не може с безнаказаната организирана престъпност, с убийствата по улиците, със страха, който съществува в България, ние да бъдем възприемани като надежден съюзник и партньор в европейската общност. Трябва да бъдат извършени промени в съдебната система, в разследването на всички тези престъпления и да се прекъсне връзката между институциите и елементи на организираната престъпност.
Коста Стефанов: Очаквате ли някакви проблеми при ратификацията на договорите от 25-те страни?
А.Агов: Очаквам проблеми. Защото ако ние виждаме тези неща в България, виждат ги и нашите приятели в Европа. Те много ясно поставиха проблемите. В България само “Демократи за силна България” говорят същото, което говорят и нашите европейски приятели. Другите сякаш се опитват да преметат по стар домакински обичай сметта под канапето и всичко да изглежда на повърхността чисто. Това, че днешната церемония също беше белязана с една парадност, която не отговаря на дълбоките въпроси, които България тепърва има да решава, за да бъде наистина с тежест в ЕС, ако бъдем втора ръка партньор в ЕС – нашата дума няма да има никаква стойност.
К.Стефанов: А очаквате ли България за година и половина да се справи с тези задачи, след като вече доста години не успя?
А.Агов: Това зависи преди всичко сега от българските избиратели на кого ще възложат мандата за следващото правителство и дали смятат, че точният избор върху правителството ще помогне България да се справи с тези проблеми. Ако българските избиратели не направят верния избор, България може и да се забави по своя път към Европа. България ще загуби от това. Препънала се веднъж, тя ще бъде дълго време махмурлия от този много тежък удар.
К.Стефанов: Това, което вие споменахте за корупцията, ме навежда на един неприятен спомен – това, че българската прокуратура започна следствие срещу Би Би Си за това, че се разследва корупция, а не срещу хората, които всъщност вероятно са причинителите на тази корупция. Вие как бихте оценили това нещо?
А.Агов: Аз намирам, че това е скандално. Но такива скандали станаха толкова чести в България, че хората започнаха да сменят преценката си за добро и за зло. Това е много опасен прецедент, обаче, защото се упрекват лошите чужденци без да виждаме собствените си кусури. Тези хора за нас от днес престават да бъдат чужденци, защото сме част от една общност. След една година ще искаме да бъдем граждани на ЕС. Не можем да бъдем съграждани с абсолютно разместена система от ценности.
К.Стефанов: А защо, според вас, стана така, че нито един политик всъщност не повдигна глас в този случай, въобще никой не се обади – някак си това нещо мина между другото?
А.Агов: Обади се Иван Костов и той назова нещата с истинските им имена. В резултат на това започна разследване на прокуратурата срещу Костов. Така стоят нещата и затова казвам, че у нас всичко е обърнато наопаки. С обърната скала няма да станем пълноценни европейски граждани. Трябва да го запомним, трябва да знаем кое е добро – доброто за французите, доброто за германците, за англичаните, за белгийците, трябва да бъде добро и за българите. И обратното – онова, което е лошо за тях, трябва да бъде лошо и за нас.
К.Стефанов: Все пак вие изглеждате оптимист.
А.Агов: Оптимист съм, защото когато преди 15 години поставих въпроса за членството на България в ЕС и НАТО, много имаше присмехулници – хора, които казваха: това са глупости. Днес това е факт. Така че оптимизмът ми се дължи на търпението ми. Аз съм изстрадал всичко това, видял съм го, бил съм търпелив, понасял съм удари в това търпение и знам, че исторически не може злото да победи доброто.
Водещ: Заместник-председателят на Народното събрание Асен Агов в интервю за Би Би Си.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...