Асен Агов: Ако България изтегли своя контингент от Ирак, много вероятно е да бъде поискано да разшири участието си в Афганистан

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”, които в първия ден от седмицата очакват новините и разговорите в нашето студио. Бързам да ви кажа, че малко по-късно гост на нашето предаване ще бъде министърът на отбраната Веселин Близнаков, а с него първата тема, по която ще разговаряме, е ще спази ли България обещанието, което Българската социалистическа партия даде по време на изборите, а Народното събрание прие като решение преди това, контингентът ни в Ирак да бъде изтеглен на 1 януари 2006 година. Тази новина обаче или тази тема, защото тя все още не е съвсем сигурна новина, е свързана с цена, която пък България вероятно трябва да заплати за своето решение преждевременно да се изтегли от Ирак. За това ще разговаряме предварително с депутата от “Демократи за силна България”, член на Комисията по отбрана и на Парламентарната ни асамблея в НАТО Асен Агов, който е гост на предаването ни “Тази сутрин”. Добро утро, г-н Агов.

Асен Агов: Добро утро.

Водещ: Всъщност каква цена ще плати България, ако спази решението, гласувано от предишното Народно събрание, и обещание, което една от управляващите партии даде пред своите избиратели, да изтеглим войските си от Ирак на 1 януари 2006 година?

А.Агов: В две посоки ще платим тази цена. На първо място, не са постигнати онези икономически, трайни, дългосрочни цели, които имаха като прицел връщането на дълга на Ирак и стабилното стъпване на България в икономиката на Ирак.

Водещ: Което може би е свързано с доста повече финансови облаги, отколкото връщането на дълга, който и без това доста е редуциран.

А.Агов: Точно така. Тоест Ирак ще върви към стабилизация, ще има избори сега, на 15 декември, и България със своето присъствие там, а това доказва и районът на Дивания, където местните шейхове приветстват присъствието на българските войски.

Водещ: Това е може би най-спокойното място в Ирак, за което можехме да си мечтаем след първите тежки години там.

А.Агов: Точно така. Както виждате, има само съвсем случайни инциденти с нашите войски там. Нека не забравяме, че и те подобриха качеството на своята работа в Ирак и изобщо в мисиите в чужбина.

Водещ: Научиха се как се води подобен военен живот, защото българската армия не беше участвала в такива…

А.Агов: Точно така.

Водещ: …реални ситуации.

А.Агов: В същото време обаче другата посока на цената е оттук нататък участието на България изобщо в мисиите в чужбина. Да оставим настрана все по-успокояващите се Западни Балкани, т.е. Босна и Косово, и да погледнем на изток, към Афганистан. Ако България изтегли своя…

Водещ: Това е другата гореща точка.

А.Агов: Тя продължава да бъде гореща точка. Тя продължава да бъде гореща точка поради две причини. Около Кабул, казват, било спокойно, но в провинцията – там, където се добива опиумът, продължава да бъде всъщност една бойна зона.

Водещ: Или примерно в Тора Бора, където се крие Осама бин Ладен и където трудно стъпва…

А.Агов:В момента НАТО е…

Водещ: …друг крак.

А.Агов: …в положение да създава т.нар. провинциални екипи, защото там има мисия на НАТО и отделно американска мисия. Ние сме съюзници в НАТО и много вероятно е от България да бъде поискано да разшири своето участие в Афганистан. Така впрочем стана с всички страни, които се изтеглиха преждевременно от Ирак.

Водещ:За сметка на Ирак. Това ще бъде цената, която България ще трябва да плати.

А.Агов: Това е другата цена и тази цена…

Водещ: Според НАТО.

А.Агов: И тази цена един път във финансово изражение е много по-висока, защото в момента логистичните и транспортните разходи в Ирак се поемат от американците, докато в Афганистан ще трябва да плащаме всичко сами. Аз си мисля, познавайки добре…

Водещ: Колко по-скъпо ще бъде това?

А.Агов: Поне два пъти по-скъпа ще бъде издръжката на една мисия в Афганистан, особено в един от провинциалните екипи. На второ място, не е ясно от гледна точка на сигурността на войската каква цена ще платим. Тук според нашите военни експерти рисковете са много по-високи…

Водещ: В Афганистан?

А.Агов: Именно.

Водещ: Там е много по-горещо.

А.Агов: Защото веднъж имаш терористи, с които трябва да се справяш, и на второ място това са местните наркобарони или наркошейхове, които отглеждат опиума и които ще пазят този свой икономически интерес на всяка цена.

Водещ: България ще действа в Афганистан не толкова, както мисията в Ирак, която напоследък беше с по-скоро мироопазващи функции, а ще действа като полиция, която ще трябва да воюва срещу наркобароните.

А.Агов: Аз си мисля, че ще действа като една редовна, оперативна войска, войска изнесена напред, която неминуемо ще участва в бойни действия. Аз се питам…

Водещ: Това означава жертви.

А.Агов: Аз се питам…

Водещ: Това означава жертви, да не чува Господ, ако това се случи въобще.

А.Агов: Нашите военни са много разтревожени от тази перспектива не за друго, а защото те сами се опариха, когато стъпиха за пръв път в Ирак. Видяха, че това изисква една особена подготовка. Аз не мисля, че в момента независимо от опита в Ирак на нашите рейнджъри войската ни е готова да участва в такива операции, в които участват например най-елитните американски и британски части в Афганистан.

Водещ: Това означава те да водят война и реални бойни действия срещу хората на Осама бин Ладен там и срещу наркобароните в Афганистан.

А.Агов:Тоест в две посоки. И като сложим и финансовата цена на всичко това, аз си мисля, че едно оставане в една улегнала мисия в Ирак, колкото и непопулярно да е това, е далеч по-добро за България като дългосрочна перспектива. Ние, от “Демократи за силна България”, много ясно изразихме своята позиция още тогава, когато се гласуваше решението в Народното събрание. Тогава беше ясно, че това беше направено с предизборни цели. Днес обаче и Станишев, и Първанов, които са съответно президент и министър-председател, трябва да плащат цената на онази според мен твърде необмислена, политическа постъпка с гласуването на това решение.

Водещ: Откъде имате информация, че това ще бъде цената, която НАТО ще поиска в замяна от България, ако ние решим да прекратим преждевременно мисията си в Ирак? Ние сме взели това решение, но ако го направим.

А.Агов: Това се говори в политическите и във военните среди в България. Това е нормалната практика, която се е случила с всички онези, които се изтеглиха – Норвегия, Холандия. Те удвоиха мисиите си в Афганистан. И днес плащат значително повече, отколкото за своите войски в Ирак. Ще ви дам един пример…

Водещ: Кога ще бъде поискано обаче това нещо като искане от НАТО, кога може да бъде направено…

А.Агов: В момента…

Водещ: …в момента нямаме официална информация за…

А.Агов: В момента командването на мисията на НАТО в Афганистан се поема от Великобритания. Британците ще започват да генерират части, така се нарича генерирането на войски за мисиите там. И България ще бъде поканена да участва в конференцията, която ще сложи началото на това генериране. Аз очаквам всичкото това нещо да се случи от… веднага след 1 януари 2006.

Водещ: След отказването ни от Ирак.

А.Агов: Съвпадат датите. Във всички случаи обаче британското командване започва от 1 януари.

Водещ: Какво ще бъде поискано от България за Афганистан – удвояването на нашия контингент там, който понастоящем се намира, той е от няколко десетки души, ако не се лъжа, или удвояването ни контингента в Ирак, т.е. ще бъде поискано в най-лошия случай хиляда души редовна българска войска, която да бъде хвърлена срещу Осама бин Ладен за сметка на обещанията, които бяха давани преди изборите?

А.Агов: Съвсем естествено е. Разсъждавайте логично. Така разсъждават всички в днешния свят. Когато освободиш 500 души елитни войски от Ирак, съответно ти може да изпратиш 500 души на друго място. Ако тези твои 500 души, които са най-боеспособната ти част, останат в Ирак, в пак повтарям една улегнала и спокойна мисия в Дивания, ползваща се с подкрепата на местното население, тогава ти казваш “не разполагам с повече елитни части, затова ние ще участваме само с охраната на летището в Кабул”. Ето простата логика на този разговор.

Водещ: Това е мисията, която започва там. Българската мисия…

А.Агов:Да, тя вече е уговорена тази мисия.

Водещ: …в Афганистан. Имате ли обаче информация обаче тази тема да е била предмет на разговорите между президента Георги Първанов и американския президент Джордж Буш миналия месец във Вашингтон?

А.Агов: Има такива данни, макар от…

Водещ: За какво?

А.Агов: …президентството да не се потвърждава, че са водени такива разговори. Впрочем и външният министър, и министърът на отбраната, които придружаваха президента при посещението му в Белия дом, бяха пестеливи на тази тема при докладите си в Комисията по външна политика и Комисията по отбрана. Затова аз не мога да говоря с положителност, но въпреки това…

Водещ: Има данни, че Буш е поставил този въпрос пред Георги Първанов замяна на контингента в Ирак с такъв в Афганистан.

А.Агов: Това със сигурност се е случило, защото нещата са свързани. В крайна сметка войната срещу международния тероризъм се води на два фронта в момента – в Ирак и в Афганистан. Нещата са свързани. И макар в Афганистан мисията да е различна, тя да е на НАТО, нека не забравяме, че Съединените щати са основният съюзник в НАТО.

Водещ: А имате ли данни президентът, българският, да е приемал подобно условие, дадено от американския… искано от американския президент?

А.Агов: Според мен този въпрос…

Водещ: Че това е договорено на най-високо ниво вече смяната на Ирак с Афганистан?

А.Агов: Този въпрос трябва да се повдигне. Във всички случаи вие сега ми подсказвате, че аз трябва да задам подобен въпрос на министър-председателя Станишев.

Водещ: Ще го направите ли парламентарен въпрос?

А.Агов: Да, ще направя парламентарно питане изобщо за българската дългосрочна политика в областта на мисиите в чужбина. Защото сега Станишев като министър-председател има два горещи картофа в скута си – единият е този, че много трудно може да се организира изтеглянето ни до 1 януари, пълното ни изтегляне от Ирак, от друга страна, пред него е другият горещ картоф, това е перспективата Афганистан. И…

Водещ: Да се подготвя и да се праща контингент там.

А.Агов: И тъй като и външно министерство, и Министерството на отбраната участваха в подготовката на посещението на президента Първанов в Съединените щати, ние искаме да знаем днес от министър-председателя, тъй като тези министерства са му подопечни, какви ангажименти са поемани по отношение на българските…

Водещ: На най-високо политическо ниво. Последно, ще внесете ли искане пък да бъде отменено това решение на Народното събрание да се изтегли контингентът ни на 1 януари 2006 година?

А.Агов: Ще започне изтеглянето на другия ден след изборите. Но аз самият подозирам, че то няма да се осъществи в сроковете, които са предвидени в решението на Народното събрание, така че самото решение ще бъде бламирано от събитията.

Водещ: От само себе си. Благодаря много. Асен Агов, наш гост в студиото на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Благодаря ви за това гостуване. Както чухте от него и самата новина, която той ни съобщи в нашето студио, вероятно българският контингент в Ирак ще бъде заменен, моля ви, направете ротацията колеги, ще бъде заменен с контингент от България в Афганистан, поне такова искане ще постъпи от нашите партньори в НАТО.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...