Антонела Понева: Формулата за пенсиите е наша, БСП я пробутва като своя

– Г-жо Понева, министър Масларова обяви, че от 1 октомври започва осъвременямане на всички пенсии на база на осигурителния доход за 2005 г. По какво тази методика се различава от това, което вие вече предлагахте?
– На практика по нищо, с тази разлика, че нещата стават над година по-късно и това ще е пак за сметка на възрастните. Нашата идея беше базата за осъвременяването да е по-висока и тя да е осигурителният доход за 2006-а. За да може пенсионерите наистина да разберат, че парите им за старост са вдигнати с поне с 50-60 на сто. Но, както и да е. Защото, когато управляващите отхвърлиха нашите проекти при приемането на бюджета, те можеха да гласуват поне своите. Така възрастните щяха да вземат поне по 30-40 на сто допълнително, при това да вземат тези пари почти година време по-дълго. При този бюджетен излишък средствата не са проблем, има ги и сега, имаше ги и тогава. Иначе формулата им наистина е като нашата, независимо, че ни я пробутват като някакво свое велико откритие. На топлата вода може би, на което са царе. Но да видим какво ще направят на практика, нали помните какви драми бяха, когато отказваха да вдигнат пенсиите от 1 януари тази година, а го отложиха за 1 юли?
– Защо обаче тази актуализация се обявява точно сега, да не би да е заради стачната вълна, която се разраства все повече?
– Може би да, тъй като се вижда, че хората стават все по-непримирими за това, което искат. Най-вече защото са наясно, че то е възможно да стане. Исканията им не са невъзможни. Иначе социалното напрежение е типично по дефиниция за управлението на социалисти и комунисти. Появят ли се те във властта – стачките неизбежно започват, защото става дума за некомпетентни хора. Властта, като при Виденов, бе спечелена с цената на огромни лъжи и неизпълними обещания, а точно лъжите водят хората до най-голямо огорчение v непримиримост.
– Наскоро бяха пуснати прогнози, че ще стигнем по доходи ЕС след 100 години. В тази връзка
по-добре ли сме днес от времето на Тато и тогавашния виц, че “они”, западняците, даже срещу нас да бегат, пак не можем да ги стигнем и за сто години?
– 0, не бих казала, че сме били по-добре, просто тогава се живееше на заеми, които сега връщаме. Иначе е добре, че имаше поне такива вицове, които бяха един вид отдушник. За съжаление, прогнозите не са добри, особено след като окървавиха дори българското знаме по време на миньорските протести. И понеже лозунгът “С кръв сме я взели тази власт с кръв ще я дадем” е явно още в сила, ясно е с чия победа ще завърши днешната война срещу народа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...