Антонела Понева: Реално е парите да се увеличат бързо

Днес проблемите на пенсионната система ще се обсъждат на среща 6 министерството на труда. Министър Емилия Масларова е поканила всички бивши социални министри, досегашните шефове на парламентарната социална комисия, работодатели и синдикати да изложат становищата си
Парламентарната социална комисия тези дни отхвърли два законопроекта и едно проекторешение за увеличаване на пенсиите, предложени от опозицията. За идеята на ДСБ всички пенсии да се преизчислят през март т.г. с осигурителния доход за 2006 г. разговаряме с депутата Антонела Понева.

– С колко ще се увеличат пенсиите, ако идеята ви все пак бъде приета в пленарна зала?
– Предложението ни да се ползват средства от фискалния резерв ще доведе до незабавно увеличение на пенсиите с 30%. Необходимите за това средства – 800 млн.
лв., са надвзети от данъци от работещите. Падат се по 610 лв. на човек, които искаме да върнем на нашите родители.
– Чуха се упреци, че това е лява политика…
– Не, лявата политика доведе до сегашната ситуация – високи косвени данъци, висока данъчно-осигурителна тежест и големи излишъци в бюджета. Затова малко хора се осигуряват, а тези, които го правят, внасят вноски върху минималния доход.
– Изсипването накуп на 800 млн. лв. няма ли да генерира по-висока инфлация?
-При изключително ниското ниво на пенсиите увеличение с 30% не може да бъде проинфлационен фактор. Парите и без това вече са изядени от по-високите цени на електроенергията и от инфлацията.
– Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) изрази опасение, че вашето предложение е финансово аргументирано само за тази година. Колко пари ще са нужни догодина, ако през тази базата набъбне с 800 млн. лв.?
– Този аргумент е единственият, различен от твърдението, че няма пари. Когато през 2000 г. беше направено преизчисление на всички пенсии, никой от управляващите не попита какво ще правим следващата година, защото не се водеше политика на разхищение. Има ресурс – в намаляване на осигурителната тежест, повишаване на осигурителния доход и събираемостта на вноските. Догодина управляващите трябва да си направят пестелив бюджет без разхищения, да свият разходите в министерствата, да прекратят плащането на големи суми за участия в комисии и комисийки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...