Антонела Понева: Реално е парите да се увеличат бързо

Днес проблемите на пенсионната система ще се обсъждат на среща 6 министерството на труда. Министър Емилия Масларова е поканила всички бивши социални министри, досегашните шефове на парламентарната социална комисия, работодатели и синдикати да изложат становищата си
Парламентарната социална комисия тези дни отхвърли два законопроекта и едно проекторешение за увеличаване на пенсиите, предложени от опозицията. За идеята на ДСБ всички пенсии да се преизчислят през март т.г. с осигурителния доход за 2006 г. разговаряме с депутата Антонела Понева.

– С колко ще се увеличат пенсиите, ако идеята ви все пак бъде приета в пленарна зала?
– Предложението ни да се ползват средства от фискалния резерв ще доведе до незабавно увеличение на пенсиите с 30%. Необходимите за това средства – 800 млн.
лв., са надвзети от данъци от работещите. Падат се по 610 лв. на човек, които искаме да върнем на нашите родители.
– Чуха се упреци, че това е лява политика…
– Не, лявата политика доведе до сегашната ситуация – високи косвени данъци, висока данъчно-осигурителна тежест и големи излишъци в бюджета. Затова малко хора се осигуряват, а тези, които го правят, внасят вноски върху минималния доход.
– Изсипването накуп на 800 млн. лв. няма ли да генерира по-висока инфлация?
-При изключително ниското ниво на пенсиите увеличение с 30% не може да бъде проинфлационен фактор. Парите и без това вече са изядени от по-високите цени на електроенергията и от инфлацията.
– Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) изрази опасение, че вашето предложение е финансово аргументирано само за тази година. Колко пари ще са нужни догодина, ако през тази базата набъбне с 800 млн. лв.?
– Този аргумент е единственият, различен от твърдението, че няма пари. Когато през 2000 г. беше направено преизчисление на всички пенсии, никой от управляващите не попита какво ще правим следващата година, защото не се водеше политика на разхищение. Има ресурс – в намаляване на осигурителната тежест, повишаване на осигурителния доход и събираемостта на вноските. Догодина управляващите трябва да си направят пестелив бюджет без разхищения, да свият разходите в министерствата, да прекратят плащането на големи суми за участия в комисии и комисийки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...