Антонела Понева: Опитите на Бойко Борисов да реши проблема с боклуците на София изглеждат нелепи

Пред “Инфорадио” депутатът от ДСБ Антонела Понева заяви, че превозването на столичния боклук на 100 км. ще повиши много цената на такса “Смет”, която плащат софиянци.

“Бойко Борисов още като кандидат знаеше, че боклукът е най-горещият проблем и, ако не успее да го реши, той ще го смачка. Така че нека ако обича да се заеме с неговото разрешаване” прикани Понева. Тя припомни, че заради задоволяването на икономически интереси на Христо Ковачки, беше загубено златно време за отстраняването на проблема. Промяната на Закона за опазване на околната среда, която направи мнозинството в парламента, също беше подчинена само на частни икономически интереси и допринесе допълнително за задълбочаването на кризата, обясни депутатът. “Вече година и три месеца не се прави нищо за решаването на проблема. Сега тази криза бе натоварена с неспокойно бездействие.” Според Понева столичният кмет демонстрира безпокойство, но не предприема никакви сериозни действия за решаването на въпроса. Опитите му да посочва тук-там площадки изглеждат нелепи и единствено настройват хората едни срещу други.

Най-важното, според Антонела Понева е, когато се разглежда конкретен терен, да бъдат проведени всички процедури, изисквани от закона. Тя недоумява защо управляващите не го правят, а хората научават от медиите, че до къщите им ще се складира нечий боклук.

Депутати от ДСБ са внесли проектозакон за изменение на Закона за опазване на природната среда, което предвижда временните площадки за съхранение на отпадъци също да подлежат на ОВОС (Оценка за въздействието върху околната среда). Преди месец парламентарната комисия по околната среда и водите отхвърли предложението, подписано от заместник-председателя на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова и депутатите Антонела Понева и Евдокия Манева – министър на околната среда 1997-2001 г. Очаква се скоро проектозаконът за изменението да влезе за разглеждане в пленарната зала.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...