Антонела Понева: Гражданите съвсем ясно казаха: “не ви искаме

– Има ли го дясното или се скри в пушека от катастрофирането му?
– Дясното го има, съществува и винаги ще съществува, тъй като има хора, които имат дясна ориентация. Има десни политически формации и докато те съществуват… а няма как да не съществуват. В крайна сметка, това е една нормална политическа конфигурация. Дясното ще го има. Лошото е, че в момента наистина е доста скрито зад собствените си проблеми, а някак хората обърнаха гръб на дясното, за съжаление. Някак контактът с хората е хладен, дясното е силно вглъбено в собствените си проблеми. А най-важното, за да изплува политическа сила на повърхността, е контактът с гражданите, обръщане към техните проблеми, даване на алтернативи, ясни и точни. Това трябва да е стремежът на десните политически сили – наистина да се докосват до гражданите и не само формално, а да задават решение на сериозните проблеми.
– А грешен или правилен ход би било едно обединение на този етап?
– Зависи обединение за какво, обединение като механично сливане на формациите не би донесло добри резултати, тъй като знаем, че има едно разделение в дясно, което е принципна основа и много от тези различия….принципите не могат да бъдат преглътнати, за да се стигне до механично обединение. Но десният гласоподавател определено е обиден, огорчен и сърдит. А няколко неуспешни опита за общи действия разочароваха още повече гласоподавателите. Така че, трябва да има един стремеж към общи действия по конкретни проблеми, особено в избори, в предстоящите сега избори би трябвало да съумеят десните сили да се обединят около подходящи авторитетни кандидатури както за кметове, така и за общински съветници, за да отворят сетивата си десните гласоподаватели отново и да ги припознаят като алтернатива на това абсолютно арогантно и безскрупулно и безобразно
управление, което в момента има страната. Реалната алтернатива всъщност, е в дясно. Трябва да се направи нещо, за да обърнат поглед натам хората.
– Големи ли са обръчите на Масларова и доколко са вредни за България?
– За съжаление в политиката двете понятия малко и голямо са толкова относителни, защото са крайно размити, но обръчите на Масларова са вредни, тъй като източват държавни средства, които би трябвало държавата да ползва за своята социална политика и въобще за политиката към хората, а те отиват в частни джобове, не и без участието на семейството на Масларова. Скоро бяхме свидетели на разкрития на големи обществени поръчки, където има остър конфликт на интереси. Обществени поръчки, реализирани от съпруга на министър Масларова, които водят до печалби на фирми, в които той работи, и до загуба за държавата.
– Без конкурс ли се печелят повечето обществени поръчки у нас?
– За съжаление, да. Много от поръчките са с пряко възлагане, поръчките се правят за определени изпълнители. Именно това е начинът за източване на средства. Липсва контролът и съответно, ако някъде е проведен някакъв контрол, то санкциите се пазят или въобще не се получават. Един пример е ТЕЦ ” Марица – Изток 2″, където пак ще се върна към съпруга на Масларова и фирмата, на която той е изпълнителен директор, е спечелила обществена поръчка за рехабилитация и реконструкция за над 3 милиона лева. Скоро прочетох, че рехабилитацията на централата е забавена, изминали са сроковете, в които трябваше да завърши и поради това има проблем с пускането на 4 блока, те не са рехабилитирани, не са въведени в съответствие с европейските изисквания и това, разбира се, са огромни загуби за държавата. Ето един пример, от който се вижда как може да се вреди.
– Може ли по някакъв начин да се преустанови порочната практика?
– Само с контрол и с адекватни санкции. И, разбира се, със съзнание и морал в управляващите и тези, които нарушават законите в този конфликт на интереси, а лошото е, че нямаме ясни законови нормативи по отношение конфликта на интереси.
– А обществото може ли и има ли сили да окаже някакъв натиск?
– Обществото има сили, най-големият ресурс е в гражданската енергия. За съжаление, тя е доста притихнала. Някак прагът на чувствителност е много висок. Хората реагират тогава, когато бъдат пряко докоснати, а тогава, когато нещо се случва за държавата или в съседство – не се обръща внимание. Аз много бих искала да наблюдаваме раждането, прохождането на едно адекватно, автономно гражданско общество, което да отстоява своето.
– Според Вас, ще има ли купуване на гласове на местните избори и ако дав каква степен?
– Купуване несъмнено ще има. И то в много висока степен, тъй като на тези местни избори освен пазаруващите партии, които до момента са известни, навлиза и бизнесът. Виждаме, че има заявка за участие на бизнеса в политиката. Това е огромен финансов ресурс, който ще бъде използван за купуване на избори. На местните избори в някои населени места с 50 гласа може да бъде обърнат резултатът, нещо, което не е никакъв проблем за играчите на този пазар. По този въпрос също отправих питане към министър Петков, защото купуването на гласове е криминализирано по член 167 от НК. Ясно се казва, че този, който даде имотна облага на гражданин, за да го принуди да упражни своето право на глас в полза на определен кандидат, подлежи на лишаване от свобода до 3 г. Досега не сме чули това да е направено, а сме свидетели и полицията е свидетел на закупуване на гласове. Видяхме много кадри по медиите. Пред очите на полицаите се извършва такова разплащане и те отговарят, че просто охраняват секцията и сякаш това не става пред тях. Така че и на това има решение, както казах, криминализирано е деянието, но няма никаква реакция от органите, които трябва да изпълнят своите задължения.
– Какво трябва да се случи с партия, която е уличена, че купува гласове?
– Такава партия….. Пак стигаме до гражданското общество. Няма законови норми, които да доведат до забраняването на дейността на такава партия, но просто хората трябва да й обърнат гръб. Трябва да не допускат тя да влиза във властта. Да бъде абсолютно изритана от всякакви позиции. А това може да стане само от хората, които гласуват.
– Ще има ли загубили на местните избори? Ако да – коя ще е партията, която ще претърпи най-голяма загуба, отстъпление?
– Най-вероятно ще има много загубили. Политическата система губи и на последните избори за ЕП ние видяхме как загуби политическата система с този нисък процент на гласоподаване. Гражданите съвсем ясно казаха: “Не Ви искаме”, “Не ни харесвате”, “Не Ви припознаваме”. По този начин гласуването става нелегитимно, нелегитимен е изборът. Независимо че едни партии получиха своите членове на ЕП, други не, но обща е загубата. Същото ще бъде и на местните избори. Предполагам, че отново политическата система като цяло ще е губеща но смятам, че управляващите ще са тези, които най-много ще загубят, защото начинът, по който управляват България, е просто… аз го определям като война на държавата срещу своите граждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...