Антонела Понева: Афера за 10 милиона

Миналата седмица споменахте в студиото на ТВ7 за поредното безобразие, свързано с името на социалния министър Емилия Масларова. Направили сте свое разследване, от което се налага заключението, че социалният министър продължава да подхранва своя обръч от фирми с държавни пари. Бихте ли разказали подробности?

Преди време отправих парламентарно питане до г-жа Масларова, свързано с изграждането на административна сграда за нуждите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в Стара Загора. И по-точно как са реализираниотпуснатите 10 млн. лв в законовия срок за изразходване на бюджетния излишък, кой е изпълнителят и как е ибран. Въпросът беше зададен писмено и съответно получих писмен отговор. Както знаете, на 7.12.2007 г. МС разпредели 1 милиард и 300 милиона лева по различни пера почти “на тъмно”, защото парламентът не бе запознат в дейтали къде отидоха тези пари. В отговор на премиера Станишев на питане на народен представител от ДСБ как са разпределени средствата от излишъка фигурираше следното: на МТСП се отпускат 10 млн. лв за изграждане на административна сграда за нуждите на министерството в Стара Загора.

Това ме накара да проверя обществената поръчка. Наистина има такава под № 00422-2007-0007, но се оказа, че не е за изграждане на сграда, а е за довършване на сграда. Довършителните работи наистина не са малко, но все пак не става дума за изграждане на нова сграда. В обявата на обществената поръчка наименованието е коректно: “реконструкция, преустройство и пристройка на работническа поликлиника, гаражи и ограда в УПИ ІІ, кв. 93, гр. Стара Загора”. А в описанието е записано, че става дума за строително-монтажни работи, които подробно са изброени.

На моя въпрос кой е спечелил обществената поръчка министър Масларова отговаря, че това е ГД “Стара Загора 2007”. След обстойно търсене във фирмените информационни системи ДАКСИ и “Апис” установих, че съществува регистрирана фирма “Стара Загора 2007” – ООД. Абревиатурата ГД липсва. Обикновено ГД означава Главна дирекция, в случая явно е нещо друго. Но логично от намерената по-нататък информация може да се предположи, че именно “Стара Загора 2007” ООД е фирмата, избрана за изпълнител на поръчката.

Ето някои от фактите. Фирмата е регистрирана на 10. 12. 2007 г., т.е. три дни след отпускането на парите за МТСП, с дейност “Общо строителство на сгради и строителни съоръжения”, сапитал 5000 лв и управляващ Михаил Богомилов Методиев, роден през 1976 г. Интересно е, че съгласно обявената обществена поръчка е възможно в конкурса да участва сдружение от юридически лица, което при подаване на офертата представя документ за учредяване, а едва преди сключването на договора може да се е регистрирало като юридическо лице. Явно случаят със “Стара Загора 2007″ООД е именно такъв, защото при обявата за поръчката през ноември то още не е регистрирано като юридическо лице. Това става едва през декември, когато парите вече са сигурни. В регистрацията като собственици са вписани фирмите “Елми” – 0,0%, “Мела” – 0,0%, “Байер-Н – 0,0%, Инекс Монтажи” – 0,0% и “Конкордия” – 99,0%. Водещата фирма е “Конкордия”, а неин едноличен собственик е същият Михаил Богомилов Методиев.

Какво намерихте в регистрите за тази фирма?

Основната дейност на “Конкордия” се оказа доставка на горива. Според регистъра на Апис през 2006 г. тази фирма има три сключени договора за обществена поръчка по процедура “договаряне без обявление на ЗОП”. Първият е от април за доставка на горива и смазочни материали за нуждите на ВиК” ЕООД – Стара Загора на стойност 734 670 лв без ДДС, вторият е от май за доставка на разпалващо гориво за котли – 10 000 тона, на ТЕЦ “Марица Изток” 2 ЕАД на стойност 6 637 800 лв без ДДС, а третият е сключен през декември за доставка на дизелово гориво – 500 000 тона, отново за ТЕЦ “Марица Изток” 2 ЕАД на стойност697 210 лв без ДДС.

Нямаше ли миналата година вече един скандал, свързан с министър Масларова или по-точно с мъжа й Антон Масларов, при който пак ставаше дума за подобен договор за обществена поръчка с ТЕЦ “Марица Изток” 2?

Да, точно преди година разобличих съпруга на министър Масларова и фирмата, на която е изпълнителен директор – “Лена” ЕООД, с предмет на дейност – счетоводни и одиторски дейности и данъчни консултации, че за 2005 г. е сключила договори за обществени поръчки за 5 074 439 лв без ДДС. Част от тях са именно доставка на горива на ТЕЦ “Марица Изток” 2.

По тази причина се заинтересувах и повече от фирмата “Конкордия”. Оказа се, че в договора от май м.г. като лице за контакт е посочен Венцислав Драганов. Това име обаче ни е познато! Свързано е с фирма “Лена” ЕООД. Работодателката на Антон Масларов и собственик на “Лена” ЕООД Елена Римпопова има обща фирма с въпросния Венцислав Драганов – “Тема” ООД.

Тук вече съвсем ясно лъсва връзката между семейство Масларови и изпълнителите на тези обществени поръчки. Венцислав Драганов е лице за контакт на “Конкордия”. Тя пък е 99% собственик на новосъздаденото дружество “Стара Загора 2007” ООД, за което допускаме, че всъщност е посоченият от министър Масларова изпълнител на обществената поръчка за реконструкцията на административната сграда на МТСП в Стара Загора за 10 млн. лв – ГД “Стара Загора 2007”.

От друга страна, както е известно, Венцислав Драганов е собственик на фирма “Армира” – ЕООД със седалище и адрес на управление с. Старозагорски бани, хотел “Армира”. Попитайте някой в Стара Загора за хотел “Армира”. Отговорът ще е еднозначен. Това е любимият хотел на г-жа Масларова, където тя често отсяда за разкрасителни процедури. Но в този хотел и самото МТСП организират много от своите семинари, срещи и пр., въпреки че разполага с добре оборудвана база например в Павел баня. Хотелът не е евтин и Венцислав Драганов добре печели от тези мероприятия на министерството на г-жа Масларова.

Впрочем, когато позвъних на посочените в ДАКСИ телефони на новото дружество “Стара Загора 2007” ООД, се оказа, че това е телефонът на хотел “Армира”. Отговориха ми, че фирмата е имала офис в хотела, но вече се е преместила в града.

От всичко казано дотук, едва ли има съмнение, че ГД “Стара Загора 2007” и “Стара Загора 2007” ООД са едно и също юридическо лице. Но съм учудена от процедурата. Как е възможно току-що регистрирано дружество – 3 дни след отпускането на парите, да получи договор за обществена поръчка? Виждам в обявлението за обществената поръчка например изискване “сумата от стойността на годишния обем строителни работи на кандидата за последните три години да не бъде по-малка от 5 млн. лв! Това очевидно не е спазено!

Като предмет на дейност новосъздаденото дружество (ако това е ГД “Стара Загора 2007”) отговаря на изискванията. Но толкова. Всъщност и основната фирма собственик на дружеството “Конкордия” също няма опит в строителството. Както изяснихме, тя се е занимавала с доставка на горива. Моето подозрение е, че дружеството е направено именно с конкретната цел да усвои тези бюджетни 10 млн лв. Не е много ясно и как министър Масларова два месеца преди решението на МС е била сигурно в отпускането на 10-те милиона, за да пусне такава обществена поръчка…

Има и друг любопитен момент в тази обществена поръчка: в допълнителната информация е записано, че сградата е изградена през 1984 г. и няма запазена проектно-сметна документация, в резултат на което няма точна база за сравнение на изпълнените вече работи и съответно не може да се определи количеството оставаща работа и материалите, необходими за възстановяване на строителната конструкция. С прости думи това означава, че по странен начин се е направила сметката за стойността на обществената поръчка. Министър Масларова ми отговаря, че има проектно-сметна документация – явно е направена нова, но на каква база остава неясно. Ясно обаче е че е дадена огромна свобода на фирмата да си сложи цени за дейности по свое желание. Самата стойност – 10 милиона лв., е скандална! Попитах специалисти от Стара Загора, които ми казаха, че сградата има около 3000 кв. м. разгъната застроена площ. Обърнах се и към архитекти и строителни инженери, които изчислиха, че за суперлуксозно строителство от “А до Я” тези 10 милиона биха стигнали за 10 000 кв. м. разгъната застроена площ. Това е важна експертна оценка. А преди дни получих и косвено доказателство, че сумата е силно завишена. Агенция “Фокус” публикува информация, че норвежки инвестиционен фонд ще вложи за построяването на жилищен квартал на мястото на бившите казарми в Дупница 8 милиона евро с 20% участие на общината. Като го пресметнем, се получава, че за близо 10 млн евро, или 20 млн. лв, може да се построи цял жилищен квартал, който включва сгради и инфраструктура… А в нашия случай говорим за довършване на сграда за 10 млн. лв. Това ако не е схема за източване на държавни средства!

Какво ще предприемете?

Смятам да сезирам прокуратурата и ще настоявам за точни експертни оценки с детайлна разбивка на цените на всички дейности, които трябва да се извършат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...