Антоанела Понева: Нека управляващите дадат глътка въздух на хората за Коледа

Водещ: Няма никаква опасност днес нещо да се обърка, мнозинството в пленарната зала да се пропука и току виж да не бъде гласувано така, както е пожелало правителството да се разходва излишъкът от тазгодишния държавен бюджет. Няма опасност и да се промени не според намеренията на мнозинството Наказателния кодекс. В това ни увери преди минути Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Има ли обаче нещо, на което разчита опозицията? Вчера така остро атакува мнозинството за намеренията му на тъмно да харчи парите на държавата, събрани в повече. Добро утро на Антоанела Понева от Демократи за силна България.
Антоанела Понева: Добро утро.
Водещ: Какво предвиждате за днес, тъй като разбирам, че битката за вас не е приключила?
Антоанела Понева: Да, тъй като днес предстои най-важният момент, за да се финализира решението, предложено от Министерски съвет, за използване на 900 млн. от излишъка, тъй като вчера постъпи последно предложение относно сумата и тя вече е 900 млн. лв., близо милиард. Говорим за нещо много сериозно като сума. Днес предстои решението и гласуване на нашето предложение, което ние от Демократи за силна България смятаме, че е изключително важно, тъй като нашето предложение парите, попаднали в излишъка, тъй като са надвзети от българските граждани. Това е много важно да се знае, че тези пари са в излишъка, именно защото са иззети от българските граждани. Да се върнат пряко на българските граждани чрез изплащането на тринадесета заплата в бюджетния сектор и по една средна пенсия на всяко пенсионирано лице.
Водещ: Това е твърде ляво предложение за твърде дясна формация като ДСБ, но…
Антоанела Понева: Не, няма нищо ляво в това. Лявото е…
Водещ: Аз няма да ви питам дали сте популисти, защото си спомням, че по времето на правителството на Иван Костов се взимаше тринадесета заплата и пенсия.
Антоанела Понева: Точно така, да. Много се радвам, че си спомняте и се надявам и повечето от българските граждани да помнят, че по времето на дясното управление, което никой не отрича, че беше дясно, се изплащаше тринадесета, понякога, ако също си спомняте, имаше пари и за четиринадесета в някои сектори, също така и тринадесета пенсия. Няма нищо ляво, когато парите на гражданите са попаднали в излишъка, да се върнат. Лявото е да се разпределят на тъмно, да попаднат в черните каси и да захранват обръчите от фирми, които са около управляващите партии, което ще се случи с тези пари.
Водещ: Сигурни ли сте в това? Вие поискахте…
Антоанела Понева: Поне част от тях ще отидат там. Защото досега практиката го показва, че потъват пари и ние не знаем къде отиват. Вчера настоявахме многократно да бъде представен списък с обектите, които ще бъдат финансирани. Отказ от управляващите, нищо, общи приказки – инфраструктура, екологични проекти.
Водещ: И как ще гласувате тогава – да дадете пари просто в една черна дупка, ако не знаете за какво ще бъдат изразходвани.
Антоанела Понева: Ние ще гласуваме… Точно това става. Те искат, правителството в момента иска парламентът да подпише празен чек и оттам насетне те да правят каквото искат с един милиард пари на българските данъкоплатци. Това са парите на българските данъкоплатци. Това е справедливото решение и затова казваме, че е дясно, макар че, когато хората са ощетени, няма ляво и дясно за тях. Това не ги интересува. Интересува ги дали ще бъдат обезпечени по някакъв начин, или не. Това ги интересува.
Водещ: Сигурно някой ще си каже, че не е съвсем справедливо, дори и да бъде прието вашето решение сега за тринадесета заплата и пенсия, цяла година доходите да бъдат задържани и накрая да ти се дадат едни пари, от което пък търговците ще вдигнат цените и така, както обикновено в голямата суматоха преди Коледа.
Антоанела Понева: Ниските заплати /…/ И това, което предлагаме като тринадесета заплата, са суми, които не са проинфлационни. Няма да се втурнат българските граждани и пенсионери да изкупят магазините. Просто глътка въздух за празниците, само за празниците. И то глътка въздух наистина, тъй като става дума за такива ниски суми, че просто в никакъв случай това, тази заплаха, че ще настъпи инфлация, защото изведнъж ще попаднат някакви огромни суми в ръцете на гражданите, е абсолютно нелепо и несъстоятелно, няма да се случи това. Тъй като управляващите не могат да направят приличен живота на българските граждани, то нека поне им дадат глътка въздух за празниците и то от техните пари /…/
Водещ: Звучи много мило, но едва ли ще се вслуша мнозинството във вашите думи и аргументи преди днешното гласуване. Разбира се, докато то не е факт, надеждата не може да бъде съвсем отписана. Още повече, че на всички ни тези пари са нужни, колкото и малко да се оказват те.
Антоанела Понева: Разбира се. Надяваме се наистина да има хора в мнозинството, които доблестно или да аргументират отказа си, или наистина да го подкрепят…
Водещ: Поне да подпишат решението си. Последно да ви попитам, понеже темата е много актуална. Сигурно и вие сте чули и прочели за договорения ремонт на правителството, дали до Нова година или през януари, струва ми се, не е толкова важно, но много сериозни смени на министри – четири от пет от НДСВ и още няколко от БСП и ДПС. Как мислите, това ще спаси ли разклатеното управляващо мнозинство след този разпад в НДСВ?
Антоанела Понева: Ами, аз предполагам, че няма да спаси, тъй като една фигура с друга няма да доведе до нищо, което да промени ситуацията. А и както мен, така и, предполагам, и българските граждани това, че политически, това, че от някакви разправии вътре се клати мнозинството не е важно. Клати се държавата, държавата е нестабилна, тежък е животът и това е важно. И каквито и рокади да правят вътре, това мнозинство, така вкопчено във властта, така смучещо от силите на държавата, нищо добро няма да…
Водещ: Това шанс ли е за ДСБ и за опозицията като цяло? Или никой не може да се радва от това, че държавата се клати?
Антоанела Понева: В крайна сметка още по-сериозно разклащане на държавата мисля, че нищо добро не ни очаква.
Водещ: Ще приемете ли тези хора, които сега са безстопанствени, щях да кажа, но е много грубо и не е точно, тези, които излязоха от НДСВ, във вашето политическо поле?
Антоанела Понева: Такъв разговор не сме водили в групата. Моето мнение е категорично не. Тъй като хора, които шест години са били част от една политика, която доведе България до това положение, в някакъв, една сутрин се събудили и изведнъж са разбрали, че не са достатъчно либерални или не са достатъчно леви, за да попаднат в това управление, и търсят някъде подслон в дясното. За мен това е несъстоятелно и аз не бих се съгласила с подобно нещо.
Водещ: А и те са достатъчно монолитна група, за да си направят нещо свое и нещо различно.
Антоанела Понева: Те имат възможност да си направят група, тяхно право е да решават и ще бъде добре, ако съвпадат нашите становища по важни въпроси и можем да работим заедно с тях. Това ще е достатъчно.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Антоанела Понева. Демократи за силна България не са изгубили надеждата, че днес могат да обърнат гласуването в пленарната зала на Народното събрание. Там ще се решава бъдещето на 900 млн. лв. от бюджетния излишък за тази година. Тринадесета пенсия и заплата в държавния сектор предлагат да бъдат изплатени от тези пари хората на Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...