Александрина Пендачанска: Ние сме едни умерени хора, които искаме с нашите усилия да направим България по-силна и по-просперираща

Водещ Иво Инджев: Ако съдим по реакциите на всички медии в България, очевидно водещата новина на деня е създаването на новата партия Демократиза силна България /ДСБ/. Още в миналото предаване ви обещахме, че ще проследим това събитие. Ще го направим днес, включително свключване на живо от зала “България”, където се учредява партията. В студиото е Александрина Пендачанска. Държа на формулировката – едно от лицата на тази партия, а защо не и на българската култура пред света, тъй като вие пеете в САЩ от доста време насам. Вие гостувате в това студио за втори път, но за първи път ще ви задам един въпрос по обратен ред. Защо една оперна певица се занимава с политика, предполагам, че са ви питали нееднократно, но е важно като встъпление, да отговорите?
Александрина Пендачанска: Според мен в годините на преход, през които България премина, беше естествено всеки човек да заяви позицията си независимо от това с какво се занимава. На мен ми беше трудно да остана извън обществения живот, тъй като според мен естественото състояние на всеки млад човек, който иска да живее в една просперираща държава, е да има отношение и да участва в политическия живот.
Водещ: Защо точно по този начин, именно с такава партия, която сега се учредява?
Ал.Пендачанска: Това вече е вторият етап. Всъщност моето участие в политиката сега е малко по-различно от това, което е било през изминалите 15 години, тъй като. . . и това е много прекрасен въпрос. Всъщност представяте ли си колко много не наред са нещата и колко българските политици не са в състояние да се справят с голяма част от проблемите, за да е възможно участието на хора, които са извън политиката, като мен например, да участват толкова активно и да се чувстват действително необходими в тази сфера.
Водещ:Добре, аз искам малко да продължа по тази тема, защото сигурно е интересно на нашите зрители да разберат вашия начин на мислене. Вие сте изключително преуспяващ млад човек, наистина етака, това не са някакви глупави комплименти, а са факти, нашите сънародници схващат политиката като борба за келепир, иматвърде много примери за това, така че вие за какво се борите, с извинение за този прям въпрос?
Ал.Пендачанска: Аз всъщност все пак не участвам активно в политика, т.е. аз…
Водещ: Да, но като учредител на партията . . .
Ал.Пендачанска:. . . съм учредител на тази партия ДСБ, но в същото време азвсе още поне за следващите няколко години, да кажем, 20, имам други работи да върша, които са важни за моето лично изграждане като човек и като професионалист, така че все пак аз съм само учредител, не се занимавам пряко с политика.
Водещ:И все пак вие като артист, като оперна певица, която е свикнала на определено отношение в своя професионален живот, да кажем, вие пеете, вас ви аплодират, свикнали сте на любовта на публиката, общувате по този начин във вашата професия с хората, сега заемате позиция, и то не само отсега, говоря конкретно във връзка със създаването на тази партия, която ви поставя в списъка на мразени хора. Знаете, че има много силна атака към хората с вашето мислене, които се присъединяват или помагат точно на тази партия, как съчетавате подобен тип отношения на хората?
Ал.Пендачанска:Да, атаката особено в последните години към Иван Костов лично и към много хора, които подкрепят идеите, всъщност зад които застана нашата нова партия ДСБ, е толкова силна, че тя само всъщност може да активира повече привърженици, да направи така, че хората да започнат да си задават въпроси защо атаката пък в крайна сметка е толкова яростна и най-вече откъде идва тя.Що се отнася до вашия предишен въпрос, за келепира от политиката, аз мисля, че е крайно време да си дадем сметка, че не всички хора, които се занимават с политика, са там, защото смятат, че от това нещо ще има голяма файда, ако продължа в тази стилистика.
Водещ: Друга турска дума, от арабски произход този път. . .
Ал.Пендачанска: По-скоро смятам, че е време да си дадем всички сметка, че политиката е средството за решаване на проблемите и задачите пред обществото и политиците са хората, които трябва да решават тези проблеми на всички нас, а не някакви собствени, лични.
Водещ: Понеже казахте, че си задавате въпрос, как отговаряте на такова питане за тази силна омраза към още неучредената партия? Това е много интересно защото е феномен. От една страна, тя е маргинализирана според проучвания на общественото мнение по дефиниция затова, защото е свързана с един Иван Костов, когото определени среди не приемат, меко казано, в същото време й се отделя такова огромно внимание?
Ал.Пендачанска:Според мен личността на Костов със сигурност предизвиква очевидно много силни емоции. Мен това само ме кара да призная, че за съжаление общественият и политическият живот в страната за голямо мое. . . в действителност за жалост на всички нас, не садостигнали необходимата степен на зрелост, тъй като тогава, когато един политик е доказал своите качества с едно успешно управление, каквото беше това на ОДС в четирите години между 1997 и 2001 година, този ирационален елемент в реакциите срещу самия Иван Костов и голяма част от хората, които го подкрепят, според мен е проява на незрялост и на страх, тъй като очевидно един силен човек със силна воля и с големи умения да управлява, е заплаха за някои хора, които предпочитат държавата да се управлява по един не толкова успешен и не толкова ярък начин, както правеше това той през четирите години на управление.
Водещ: Вие живеете и работите в чужбина, предполагам, че това би могло да подсили вашите патриотични чувства, приемате ли обаче да бъдете наричана националист, затова, защото вече тази партия беше припозната като такава от нейните опоненти, вие самата чувствате ли се националист?
Ал. Пендачанска: Да, както чух вчера г-н Доган да казва – това е една тема, която е твърде опасна и твърде деликатна. Когато говорим за национализъм, искам да припомня няколко неща. Тогава, когато Иван Костов за първи път от името на българската държава в качеството си на министър-председател се извини на българските турци за това, което някои хора продължават да наричат възродителен процес и днес, без да слагат кавички, и то в писанитехни думи, и в същото време упрекват други за национализъм, смятам, че е поредната проява на ирационалност в думите, които се изговарят, и в жестовете, които се правят, в нашия политически живот. В същото време, докато Иван Костов се извиняваше на българските турци за това, което им причини Българската комунистическа партия, тогавашният пък председател на социалистическата партия и сегашен президент Георги Първанов беше, доколкото мисля, че трябва всички да помним, един близък приятел, както той самият наричаше, на един човек, който в момента е в Хага по обвинение в геноцид и престъпление срещу човечеството – Слободан Милошевич.Още по-странно е това, че г-н Доган и ДПС подкрепиха именно кандидатурата на този президент, който пишеше писма и посещавашередовно Белград в годините, в които се провеждаше там едно истинско етническо прочистване. Така че, когато говорим за национализъм, нека да поставим нещата и да ги кажем такива, каквито са. Иван Костов не е националист, нито нашата партия някога ще бъде националистическа.
Водещ:Аз не мисля, че съм предпоставил вашия отговор с въпроса си,понеже има хора в България, които откровено наричат себе си националисти и смятат, че в това няма нищо лошо. Включително между другото споменатият от вас лидер на ДПС, който отдавна развива, поне от няколко години вече развива тезата, че национализъм в здравословна доза е полезен за страната, все пак кажете вашето виждане за разликите между обичта към родината и, как да кажа, не особено силното отношение. . . доброто отношение към другите, към различните? /излъчва се репортаж/
Водещ: За нас е важно вашето лично мнение за национализма, затова ви питам.
Ал. Пендачанска: Аз трябва да кажа веднага, че аз се обиждам тогава, когато бъда наречена националист. За мен национализмът е причина и основа на най-големите беди, които се случиха на Балканите в последните 20 години, и факт е, че в момента, както и преди малко споменах, не един човек се намира пред международния трибунал в Хага, тъй като всъщност е оказа, че национализмът е причина за извършване на големи безобразия и големи престъпленияв името на чувството на превъзходство на едни хора над други. Аз не изпитвам никакво чувство за превъзходство над никого и смятам, че всички хора, особено ние, които живеем тук, в България и сме научени да живеем в България в продължение на столетия заедно, сме напълно равни пред закона независимо, не само пред закона, но и като личности, независимо от това каква вяра изповядваме или каква е нашата етническа принадлежност. Така че аз лично не смятам, че национализмът е нещо, което бих поставила без съмнение в качествата на един човек или на една партия. Аз не го приемам и самата аз, пътувайки толкова много и общувайки с хора от съвсем различни културни общности, принадлежащи на съвсем различни култури и традиции, съм се научила да не уважавам. . . национализмът не е нещо, което ми харесва.Водещ:Не искам да ви вкарвам в мисията на адвокат на Иван Костов, но дотолкова, доколкото той е действително безспорната водеща фигура и моторът на създаването на тази партия, да ви попитам виждате ли някакви опасения за силна ръка, тъй като думата “силна” присъства в абревиатурата на тази партия, и как вие тълкувате тези качества или може би за някои недостатъци на Иван Костов заедно с прозвището му Командира, това добре ли е, или е зле за демократите, които са за силна България?
Ал.Пендачанска: Нека отново да се опитаме да говорим рационално по тези въпроси. Иван Костов управлява четири години държавата с едно голямо мнозинство в парламента. Той е човекът, който я изгради от нулата, завари България в руини и все пак 2001 година България беше една страна, на която предстоеше членство в НАТО. Сега всички ние сме много щастливи от това, което се случи, но то не беше започнало да се случва това, когато Иван Костов пое държавата, държавното управление. Аз също така не бих искала дабъда в никакъв случай негов или на който и да е друг адвокат, но със сигурност има неща, които са реални и за които трябва да си дадем сметка. Иван Костов, според мен е много повече митологизиран неговият авторитаризъм и неговото желание да командва, защото поне в работата ми с него в последните два месеца като член на инициативния форум аз не видях този човек да е взел нито едно решение сам. Трябва да кажа, че с него може би е било трудно да се работи, изобщо е трудно да се работи, тъй като той е един умен човек, който работи с аргументи. Разбирам, че е трудно да застанеш пред него и да го убедиш в нещо, в коетотой не е сигурен, тъй като твоите аргументи също трябва да издържат и да бъдат на висотата на неговите, което си давам сметка, че не е лесно. Но това означава, че около него, ако има силни хора, които имат силни позиции, целият този мит за неговата авторитарност би бил разбит.
Водещ: Променя ли се той с нещо, имате лични впечатления, казахте, от последните два месеца?
Ал.Пендачанска: Аз имам лични впечатления отсега, не съм го познавала преди това в близък план като ръководител, не знам как е работил, но доколкото виждам начина, по който работи сега, не си представям,че това е човек, който някога е взимал решения, ако е можело даги вземе някой друг.
Водещ: Добре, нека да не вбесяваме повече онези, които наистина много мразят Иван Костов, да оставим темата за неговата личност настрана. Кажете нещо за другите личности, какви са хората, които се присъединяват към тази партия?
Ал.Пендачанска: Смятам, че това са свободните хора – хората, които искат да се развиват и да виждат плодовете на своя труд тук в България с,как да ви кажа, хората, които смятат, че чрез труда си и чрез своята воля за успех и за просперитет могат да постигнат нещо тук. Това са хората, смятам, които ще припознаят своите ценностив ценностите на нашата нова партия.
Водещ:Питам, защото според някои коментари, и то в твърде влиятелни медии заради техните мащаби, се твърди, че това са озлобени хора, които знаят само да мразят, и за това се обединяват под такъв признак, може да е така, може и да не е, вие сте свидетел и знаете нещата отвътре, кажете вашата гледна точка?
Ал.Пендачанска:Аз мога да говоря в лично качество само, не знам дали ви приличам на озлобен човек.
Водещ: Не. . . сигурно познавате, вие определено не ми приличате и съм сигурен, че и на зрителите не им приличате, но познавате хора, даже ако искате, можете да споменете и имена?
Ал.Пендачанска: Аз смятам, че това е също част от митологията. Изобщо около нас се създават непрекъснато едни приказки и едни легенди, коитосамо подсилват всъщност нашия образ, който иначе мога да кажа, че е напълно нормален и съвсем скромен. Защото ние всички сме едни хора, които обичаме работата си, обичаме да си поставяме цели, които да постигаме. Това е нашето основно качество. Всъщност смятам, че е доста нелепо озлобени наистина и недотам спокойни хора да обвиняват други в това, но нека да оставим хората да говорят, каквото си искат, защото всъщност чрез делатаи чрез нашите програмни документи, които тук съм донесла, хората ще разберат кои сме и какво искаме. Те знаят, защото в крайна сметка голяма част от тези хора управляваха страната в продължение на четири години. Мога само да кажа, че ние нито сме озлобени, нито мразим някого. Напротив, искаме да работим всички заедно за просперитета на България.
Водещ: Изборът на място за събиране на такива съмишленици сигурно не е случаен. Това е университетската среда. Да смятаме ли, че тази партия поставя акцента върху обединяването по признак, свързан с ценз образователен, или е партия на интелектуалци?
Ал.Пендачанска: Не, аз смятам, че в тази партия ще намерят място и ще припознаят себе си както. . . всички предприемчиви хора в България най-вече. В програмните ни насоки има, разбира се, голям дял за икономическото развитие на страната, създадени са условия. . . в нашата програма искаме да създадем условия за намаляване на. . . за облекчаване на труда на всички хора, коитоискат, както казах и преди това, чрез труда си да достигат до благата. . .
Водещ: Имаме включване на нашия репортер Димитър Анестев, речта на Иван Костов продължава, би трябвало сега да имаме връзка със зала “България”./излъчва се репортаж/
Водещ: Успяхте ли да прескочите до зала “България”?
Ал.Пендачанска: Не. Все още не.
Водещ: Просто щях да ви попитам за вашето впечатление за атмосферата, но сигурно имате пък такива от вчерашното записване, вчера над 1 300 делегати.
Ал. Пендачанска: Да, настроението е прекрасно. Според мен, ще перифразирам думите на един бивш председател на Народното събрание, но аз наистина мисля, че днес е един добър ден за българската демокрация. Поне за мен е така. Аз съм днес много щастлива.
Водещ: Добре, нека за момент да видим гледната точка и на други политици за новата партия, как останалите политически сили приемат учредяването на тази партия. /излъчва се репортаж/
Водещ: Не знам дали ще приемете, аз предлагам да не коментарите, тъй като ги няма в студиото. Това е гледната точка на други политици, други участници в политическия живот. По-добре кажете вие вашето мнение за тази формулировка, за крайнодясното по принцип, в което е заподозряна ДСБ като партия, понеже за национализма вече казахме?
Ал.Пендачанска: Да, в нашите програмни. . .
Водещ:Вие крайнодясна ли сте?
Ал.Пендачанска: Аз не съм крайнодясна, аз не съм крайна в нито едно нещо и голяма част от хората смятам, че, поне всичките, които аз познавам, не са крайни в нищо. Ние сме едни умерени хора, които искаме с нашите усилия да направим България по-силна и по-просперираща. В този смисъл трябва да бъде възприемана “силнаБългария”.Тук не става въпрос за никаква силна ръка, както и преди малко казах, с мнозинството, което имаше, ако Иван Костов искаше да управлява със силна ръка, той можеше да направи това преди четири години. Това е абсолютно несериозно. Ние искаме силни институции, искаме малка и ефикасна държавна администрация, искаме едно силно гражданско общество, което да е в състояние да се развива и в бъдеще, искаме заможни граждани, искаме благосъстоянието на хората да върви все по-нагоре и по-нагоре, искаме хората да се обогатяват чрез своя труд. И се надяваме да създадем, искаме да създадем условия за това. Нека, отново повтарям, силна България не означава държава, управлявана със силна ръка. Силна България означава просперираща богата страна, която създава условия на хората да живеят по-добре и по-щастливо. Това е, което искаме ние.
Водещ: Приблизително същото това искат обаче и останалите партии, които дефинират себе си като дясно от центъра?
Ал. Пендачанска: Да, разликата обаче между нас и тях е, че всъщност почти всички политически партии в момента по един или друг начин участват във властта, дали това е в държавната или в местната власт, ние виждаме какво става и в София. Никой не е в състояниедо този момент да предложи алтернатива на сегашното управление на Симеон Сакскобургготски. Ние смятаме, че ние ще бъдем тази алтернатива и. . .
Водещ: След избори?
Ал. Пендачанска: . . .разбира се, след избори, и смятам, че това, което ние си поставяме за цел, за разлика от останалите, сме в състояние да го реализираме.
Водещ: Според данни, изнесени от учредители на партията, които са публикувани в българските медии през последните няколко дни, над 23 хиляди души са присъствали на учредителните събрания в, ако не греша, 170 населени места в България, което е било два пъти повече от очакваното, дори от планираното, тъй като първоначалният план е бил да има такива събрания на само 79, а са се получили на 170. Вие как възприемате тези свои съмишленици- като хора, които са дошли на събранията, за да видят Иван Костов или просто да чуят една алтернатива, или смятате направо,че това са потенциални членове на партията, тъй като бройката наистина е голяма, предполагам, че трябва да е достоверна?
Ал.Пендачанска: Предполагам, че има хора, които са дошли също така да видят Иван Костов, но нека да не забравяме, че Иван Костов не е “мис България”, така че, който иска да види Иван Костов, не идва да го види защото е много красив, а защото е добър политик и защотов някакъв момент от своя живот и кариера е вършил добри дела застраната. В същото време мога да кажа, че това са хора, които са уморени от фасадността, както се казва и в нашите документи, на сегашния обществен и политически живот. Демокрацията в момента, цялата политическа система в момента в България е зациклила и не е в състояние да даде, да произведе един по-добърживот за хората. Мисля, че за това хората идват, защото са уморени от това, което се случва, и търсят алтернативи.
Водещ:Това е обяснението на Александрина Пендачанска.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...