Алармираме за поредната измама на управляващите

Иван Иванов: Здравейте. Искаме да ви запознаем с позицията на ДСБ относно действията на правителството “Орешарски” по отношение на комисията ДКВЕР. Миналата седмица шефката на ДКВЕР г-жа Харитонова принудително подаде оставка. Органът, който по закон трябва да бъде независим всъщност се оказа подчинен на новосформираното мнозинство от трите политически партии в НС – БСП, ДПС и АТАКА. Защото Явор Куюмджиев в ролята си на говорител по темата заяви, че е съвсем естествено Харитонова да напусне поста, тъй като нямат доверие на новото управление. Не може да се говори по този начин за орган, който съгласно закона е независим. Часове след принудителната оставка на Харитонова министър-председателят назначи нов председател на ДКВЕР и обяви, че ще назначи цял нов състав на комисията. Това, което беше извършено обезсмисля протеста на българските граждани, които искайки прозрачност и компетентност при решаване на проблемите на българската енергетика поставиха категорично условие държавната комисия да бъде избирана от българския парламент, а не министър-председателят да бъде неин работодател. Мнозинството подмени приоритетите на обществото и вместо до сега вече да са разгледани промени в закона за енергетиката, които именно да постановят новия начин за сформиране на комисията и да го реализират чрез процедура в НС, започнаха и вие знаете, че миналата седмица мина обсъждането и приемането на промени в закона за ДАНС и минаването на ГДБОП към ДАНС. Наистина приоритетите на обществото се оказаха подменени. По този повод ДСБ първо алармираме обществото, че за пореден път БСП, ДПС и АТАКА наистина измамиха хората, които бяха на площадите. Не изпълниха своите собствени обещания, защото още в миналия парламент, включително БСП беше направила предложение за промяна на избора на ДКВЕР именно чрез НС. Позволявам си да допълня, че ДСБ и това може да се види в дневниците на НС още от 2010 г. апелираха за подобен избор на Държавната комисия. Ние имахме един много силен аргумент 2010 г. ЕК, главна дирекция “Енергетика” изпрати специално писмо до българския парламент, в което настояваше да се гарантира независимостта на комисията, като тя престане да бъде зависима от изпълнителната власт. Вместо това правителството на “Орешарски” закрепи тази зависимост към изпълнителната власт. Ние от ДСБ ще подготвим ще представим на парламентарно представените политически партии пакет от предложение за промени в закона за енергетиката включително и частта свързана с ДКВЕР. Как ще стане това ще ви каже моят колега д-р Петър Москов.

Петър Москов: Добър ден и от мен! Единственото, което ще добавя към обстойния анализ на г-н Иванов е, че ние още през тази седмица започваме поредица от експертни консултации с неправителствени организации и с политически партии с цел за сформиране на обща масивна гражданска и политическа позиция срещу това безобразие и ще ви държим в течение буквално ден по ден за резултатите за сформиране на такава масивна обща позиция. Въпроси?
Въпрос: Състава на ДКВЕР не подаде ли оставка по-рано?
Иван Иванов: Действително комисията подаде оставка още тогава, когато функционираше 41-вото НС. Това, което направи правителството на Бойко Борисов е да назначи, вие си спомняте на една скандално избрана председателка г-жа Евгения Харитонова на мястото на г-жа Иванова, която се оказа собственичка на онлайн магазин за търговия с алкохол и цигари. Това беше единственото действие, което беше предприето. Сега всъщност Харитонова подаде оставка пред новото правителство, пред министър – председателя Пламен Орешарски. За мен и за моите колеги правилното действие можеше да е само едно – в миналата седмица парламента в същите съкратени срокове, в които уви разглеждаше други закони, да беше разгледал промените в закона за енергетиката, свързани с избор на нов състав на ДКЕВР, като той бъде избран на базата на гласуваните промени в закона. Вместо това те извършиха избор на състава по стария закон, с други думи продължиха порочната практика ДКЕВР да бъде зависим изцяло от управляващото мнозинство и от правителството. Промените в закона и препоръката на ЕК предвиждат именно НС да избира този регулаторен орган, така както в България има практика и за други регулаторни органи. Така че това не е прецедент. И в един момент, когато в областта на енергетиката трябва да се вземат много важни решения, от които да зависят не само бъдещите цени на електроенергията, но и за бизнеса, в един такъв момент се изисква комисията да бъде избрана по начин, че да събере в себе си доверието както на парламента, така и на гражданското общество, и това доверие именно те да го материализират чрез адекватни промени в закона.
Въпрос: Г-н Иванов, смятате ли, че нещо се подготвя зад гърба на българските граждани за проекта АЕЦ “Белене”?
Иван Иванов: Това, което в момента върши правителството “Орешарски” и директно самия министър – председател е особено скандално до степен, да предизвика еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да изброи три страни, на първо място България, в които ситуацията с енергетиката е почти неуправляема. Той има предвид именно обстоятелството, че само преди три месеца НС гласува за втори път решение, с което подкрепи решението на правителството за прекратяване на проекта “Белене”, и само три месеца по-късно новия министър – председател Пламен Орешарски поставя целия процес под съмнение. Нещо повече – той говори за нова експертиза и то в момент, когато условията показват, че строителството на АЕЦ “Белене” е още по-неподходящо и самата централа е абсолютно ненужна, след като в продължение на три месеца се констатира свръхпроизводство на електроенергия. Освен това самата експертиза беше извършена от най-авторитетния консултант по тези проекти – знаете това е банката HSBC. При това положение считаме, че действията на министър – председателя уронват позициите на България в ЕС в тази насока. Той не може да каже, че “имал усещане”, че е по-подходящо да продължи проекта, защото решенията се взимат не на базата на усещанията на министър – председателя, а на базата на фактите и анализите, които досега бяха извършени в продължение на няколко години. И на следващо място – не може да говори с един тон на обреченост как ще се произнесе арбитражния съд по отношение на иска на “Атомстройекспорт”, защото адвокатската кантора, която защитава българските интереси е подготвила изключително солидна защита на България, впрочем ще отбележа, че същата адвокатска кантора спечели делата на Полша и на Чехия срещу Газпром. Т.е. тя има сериозен опит в решаването на такива големи дела. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...