Актуализацията на бюджета ще предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните усилия на протестиращите и на Реформаторския блок като единствената политическа сила алтернатива на това управление и на статуквото. Това заяви на редовна пресконференция на Блока председателят на СДС Божидар Лукарски. Той допълни, че за РБ е от изключително значение да продължи да бъде коректив на случващото се в политическата обстановка в България.
Синият лидер коментира и темата за актуализацията на бюджета като бе категоричен, че Реформаторският блок е против във вида, в който се предлага. Тя трябва да бъде сведена единствено до компенсация на дефицита в бюджета на НЗОК, за да не пострадат пациентите и здравното и лекарското съсловие, срещу които се извършва откровен рекет, подчерта Лукарски. Той допълни, че това се получава като на пациентите се обяснява, че няма пари за лекарства, а на лекарите и здравните работници се обяснява, че няма пари за заплати.
РБ вижда единствения изход от икономическата криза в провеждането на дълбоки реформи във всички сфери на политиката и икономиката. Всяка нова актуализация на бюджета е нова кражба и ще натовари всеки работещ българин с 1 100 лв., каза в заключение Божидар Лукарски.
В отговор на журналистически въпрос синият лидер бе категоричен, че РБ ще се яви самостоятелно на тези избори и ще бъде конкурент на ГЕРБ в пространството дясно-център. Той коментира и избора на нов председател на БСП, като подчерта, че избирането на Михаил Миков не показва промяна във “водещата линия” на партията.
Мартин Димитров припомни, че от РБ първи са предупредили за дупката във финансите на държавата. Отварянето на вратата за допълнителни разходи и дългове има опасност да предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, която колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно би могла да бъде овладяна, допълни той. Димитров подчерта, че един от най-тежките проблеми на предложената актуализация е отсъствието на концепция или дори на плахи предложения за намаляване на разходите.
Найден Зеленогорски отбеляза, че РБ винаги е настоявал да бъде спряно прахосването на 500 млн. лв. предвидени за проекти в определени общини, а неизразходваните средства да бъдат върнати в държавния бюджет. По думите му това е само един пример за нуждата от намаляване на излишни разходи. Той допълни, че тези средства се разпределят по субективен път и се прилагат неясни критерии.
На въпрос за обявени формации в дясното пространство Зеленогорски отговори, че никой не очаква партии, спечелили доверието на по 5-6 хиляди души на избори да постигнат много по-големи резултати сега. Неосъществимо е да направят нещо мащабно, допълни той и коментира, че те само разсейват гласове. Зеленогорски призова десните избиратели в страната да подкрепят Реформаторският блок на предсрочните избори като напомни, че Блокът постигна добър резултат на европейския вот и сега работи за много по-високо доверие.
Позицията на РБ може да видите тук

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...