Ако управляващите са разумни, емисията ще е успешна

Иван Костов: Благодаря ви, господин председател.

Синята коалиция убедено ще подкрепи операцията за замяна и разсрочване на външен дълг, защото това е съдържанието на обсъжданата мярка, която предлага Министерството на финансите. Това не е увеличаване на дълга. Искам да го подчертая дебело пред всички народни представители.

Вярно е, че за няколко месеца дългът ще се увеличи, тъй като ще се изтеглят 950 млн. евро от пазара, но това ще спре да е така, тоест на 15 януари 2013 г. ще се върне старото положение.

В този смисъл ние имаме пред себе си класическа операция за изрязване на висок по обем падеж на дълг, който настъпва на 15 януари. Значи, това е операция, която управлява общия матуритет на външния дълг на Република България и не може по никакъв начин да се намерят аргументи това нещо да не се подкрепи. Ще се направи сега с този връх на падежа, ще се направи и следващата година, когато излезе следващият падеж. Това щеше да го направи всяко правителство.

Второ, ние смятаме като хора, които са създали фискалния резерв. Нека тук в залата да е ясно кой е създал фискалния резерв. Той е създаден през 1997-1998 г., като буфер, който от една страна да предпазва българския лев от рисковете, свързани с функционирането на Борда, и от друга страна – като буфер, който да помага на страната да посреща извънредни дефицити на бюджета, така че те да не влияят на общата парична система. Не знам защо това нещо се забравя, а не бива да се забравя. Всъщност давам си сметка защо се забравя, но ако ние преживяваме криза от 2008 г. насам досега – 4 години, няма по-нормално обстоятелство от това по време на криза да възникват извънредни дефицити в бюджета. Това се случва в целия свят, не се случва само в България.

От тази гледна точка функцията на натрупания резерв, и той затова е фискален резерв, е да компенсира точно тези дефицити в бюджета. Нищо извънредно не се е случило.

Призовавам БСП да не правят кампания, защото тя е незряла и неинтелигентна, от това: “Ето Вие изхарчихте излишък, резерв…” Заради какво всъщност? Заради криза, заради кризисно положение на страната. Едва през първото полугодие на тази година проблясват възможности да видим една стабилизация на бюджетната сметка.

От тази гледна точка мисля, че това е една непрофесионална и неподкрепена професионално кампания. Знам какво правят в момента БСП: “Ние оставихме излишък, те го изхарчиха.” Това е евтина кампания.

Всъщност става въпрос за много сложни процеси в страната, които излизат извън рамките на това управление и вероятно ще отидат в следващия кабинет и така нататък.

Призовавам Народното събрание да се държи и всички да се държим като държавници, а не като някакви улисани в собствените си, често безсмислени, битки. Какво означава да се държим като държавници? И към Вас се обръщам, господин министър и вицепремиер. Ние трябва сега да се погрижим да се създаде подходяща атмосфера реализацията на тези държавни ценни книги на стойност 950 милиона да стане по възможно най-ниската лихва, да ни оцени пазарът при една спокойна обстановка без истерии, без пропаганди и без противоречия вътре в страната, защото никоя страна в Европа не прави от това политически проблем. Никой не прави!

Нормално е да се излиза на външния пазар, нормално е да се разсрочва дълг, да се рефинансира дълг, нормално е това да става на открития пазар. Това е добър атестат за правителството и за България като цяло. Това, че тя рефинансира дълга си на външния пазар, а не се занимава с търсене на други средства, означава, че ние излизаме спокойни пред външния пазар и искаме неговата оценка. Тази оценка ще стабилизира кредитния рейтинг на страната, ако го направим по нормалния начин.

Аз призовавам да го направим по нормалния, разумен, държавнически начин. Призовавам да го направим по нормалния, разумен държавнически начин и да не правим от мухата слон, защото няма зад мухата слон, да помогнем с каквото можем. А ние с какво можем да помогнем? С един разумен смислен сериозен дебат по тази тема, който да не се превръща в партийно боричкане, който да доведе до единодушно подкрепяне на емисията и нейната успешна реализация.

На министъра искам да препоръчам: не правете непредпазливи изявления във връзка с емисията – нито Вие, нито българския министър-председател.

Това, от което трябва да страните при всички случаи, е да спазите съвета, който банките Ви дават, защото той е универсален съвет – не се коментира лихвата, не се коментират никакви параметри на операцията по времето на Вашето роуд-шоу.

Вземете компетентни лица, защото НДСВ направи роуд-шоу без нито един представител на други институции. Ходиха, с кого се срещаха, с кого са приказвали, един Господин знае и доведоха до тази абсолютно вредна операция.

Убеден съм, че ако Вие се държите сдържано, разумно и защитавате интересите на страната, при тази емисия ще имаме успех. Сигурен съм, че тя ще бъде реализирана много под правилно посочения от Вас висок процент. Абсолютно убеден съм.

Вярвам, че каквото и да се случи в Гърция няма да повлияе специално на емисията на нашата страна, защото ние все още сме имунизирани от гръцкия дълг. Ако нещо стане, то ще повлияе на следващата емисия, ако е нужно да се набира такава.

Пожелавам успех на тази емисия. Това е крайно необходимо нещо, свързано с управлението на страната. Това е овладяване на важен финансов инструмент, който трябва да е на разположение на българската държава отсега и занапред в следващите години, за да може всяко правителство в случай на нужда да излиза на външния пазар и да финансира дълговете на страната, обръщайки се към този пазар. По този начин ще насърчи инвестициите в страната, защото в последна сметка е успешна емисия на Министерството на финансите. Това всъщност е ключът. Тази емисия е фактор, който ще доведе до привличане на чуждестранни инвестиции и насърчаване на българската банкова система да намали лихвите на страната. Ако ние бъдем оценени, ако правителството неоценено, държавата бъде оценена в последна сметка по положителен начин, това неминуемо ще въздейства на всички кредитни процеси в страната по благоприятен начин. Самата тази емисия може да се превърне във важен фактор за провеждане на антикризисна политика.

От тази гледна точка, оценявайки всички тези параметри, призовавам наистина да се държим като сериозни държавни мъже в такъв момент. Има време, когато могат да се правят политически битки. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Ивайло Митковски: ПП-ДБ направи много компромиси, но не...
Димитър Главчев е ярка политическа фигура от ГЕРБ, неговото назначаване за служебен премиер е...